Huumeidenkäyttäjä hyväksyy raittiuden perinteistä alkoholinjuojaa paremmin
Täysin raittiit ja huumeita kokeilleet nuoret naiset suhtautuvat päihteiden käyttöön yllättävän samalla tavalla. Molemmat ryhmät esimerkiksi vieroksuvat perinteistä suomalaista humalahakuistabaarikulttuuria.
Huumeita käyttävät hyväksyvät myös täysraittiuden perinteisiä alkoholinjuojia paremmin.
- Molemmilla on tietynlainen ymmärrys toisen ryhmän valintaa ja elämäntapaa kohtaan, kertoo Katri Paija, joka tutki sosiologian gradussaan alle 30-vuotiaiden turkulaisnaisten päihdeasenteita.
Naiset jaettiin neljään erilaiseen joukkoon. Ideana oli selvittää, mikä yhdistää ja erottaa eri lailla päihteisiin suhtautuvia.
Tutkimuksen naisista yli kolmannes kuului kokeilijoiden ryhmään. Kokeilija käyttää alkoholia ja on joskus kokeillut myös huumeita.
Liki saman verran baaritiskeillä viihtyi ns. perinteisiä naisia, jotka juovat alkoholia, mutta eivät koske huumeisiin. Loppu kolmannes jakautui kahteen ääripäähän - täysraittiisiin ja huumeita käyttäviin.
Tutkimuksen aineisto kerättiin pari vuotta sitten Turun keskustan ravintoloista ja muista
viihdepaikoista. Lomakkeen sai täytettäväksi viitisensataa nuorta - alkuillasta tietenkin, ettei humalataso häiritsisi vastaamista.
Kyselyn tekoon suhtauduttiin innostuneesti. Vaikeinta oli tavoittaa alle 19-vuotiaita huumeidenkäyttäjätyttöjä.
- Kysely kertoo nimenomaan tämän tutkimuksen nuorista naisista. Kaikkiin turkulaistyttöihin tuloksia ei sovi yleistää, muistuttaa Paija.
Joka viides täysin raitis
Seitsemän tyttöä kymmenestä kertoi hallitsevansa päihteiden käyttönsä ravintolaillan aikana. Liki kolmannes siis oli asiasta epävarma.
Tavoitetuista tytöistä viidennes ilmoittautui raittiiksi. Heistä liki puolet väitti, ettei ole koskaan maistanutkaan alkoholia.
Oleellinen syy raittiuteen oli se, ettei haluta olla päihteiden vaikutuksen alaisena. Kolme raitista neljästä myönsi pelkäävänsä kontrollin menettämistä.
Myös päihteiden kallis hinta kannusti osaa tytöistä täysraittiuteen. Viidennes raittiista epäili, etteivät raittiit ehkä olisi raittiita jos olisivat kokeilleet päihteitä ja tietäisivät mistä jäävät paitsi.
- Yli puolet raittiista ajattelee, että päihteitä käyttävät ovat vähän eksyksissä oman elämänsä suhteen, että käyttö on jonkinasteinen ongelma. Raittiit antavat arvoa valitsemalleen elämäntavalle, Katri Paija sanoo.
Toisaalta puolet raittiista tytöistä epäili, että käyttäjät uskovat heidän nauttivan vähemmän elämästä ja omistavan vähemmän ystäviä. Päihteitä käyttävät eivät todellisuudessa kuitenkaan ajattele näin synkästi.
Kannabis saa ymmärrystä
Huumeidenkäyttäjien ryhmästä 93 prosenttia käytti kannabista, vahvempia huumeita vain muutama.
- On silti mahdollista, että vahvojen huumeiden käyttäjiä löytyy enemmän tutkimuksen ulkopuolisista ravintoloista, huomauttaa Paija.
Kannabis on noussut selvästi erilaiseen asemaan kuin muut huumeet. Kaikki ryhmät - myös huumeidenkäyttäjät - pitivät vahvoja huumeita hyvin vaarallisina, mutta pilvenpolttoon suhtauduttiin lievemmin.
Nuorimmat pitivät kaikkia huumeita vähemmän haitallisina kuin vanhemmat vastaajat. Joka viidennen mielestä ekstaasi on vaaratonta.
- Nuoremmille huumeet eivät ole tabu. Tulevaan päihdekulttuuriin vaikuttaa paljon se, olemmeko valmiit hyväksymään, että ihmisten tunteita säädellään kemiallisesti. Nuorimmat naiset antoivat päihdeasenteissaan viitteitä siihen, että alkoholi menettää asemiaan, Katri Paija sanoo.
Huumeidenkäyttäjille ja kokeilijoille oli tyypillistä runsas alkoholinkäyttö. Kannabista käyttävät naiset juovat miesmäisesti itsensä humalaan.
- Kannabiksen laillistamista kannattavat perustelevat kantaansa muun muassa sillä, että se on paljon vaarattomampaa kuin alkoholi. Norjalaistutkimuksen mukaan kannabis ei kuitenkaan tulisi syrjäyttämään alkoholia, vaan nousisi sen rinnalle. Varsinkin naisilla näyttäisi käyvän näin, Paija kertoo.
Yli puolet ulkonakäyvistä yli 22-vuotiaista nuorista naisista piti parin paukun päivittäistä juomista ihan normaalina. Nuoremmat pitivät tätä vaarallisempana.
- Tässä oli havaittavissa pieni ikäpolvien ero. Nuorimmilla vastaajilla on vielä alkoholivalistuksen mukaisia asenteita.
Tupakoinnissa selvät erot
- Mitä laajemmin käyttää päihteitä, sitä enemmän uskoo niiden hyvää tekevään vaikutukseen. Eniten näin uskovat huumeita käyttävät, Katri Paija sanoo.
Loogista, totta kai. Silti kolmannes raittiistakin uskoi, että huumeiden ja alkoholin avulla ihmiset voivat nauttia olostaan enemmän.
Valtaosa kyselyn tytöistä oli aloittanut alkoholin käytön 13-15-vuotiaina, siis selvästi alaikäisenä, huumeidenkäyttäjänaiset vielä nuorempina.
Tupakanpoltossa oli suuria eroja käyttäjäryhmien kesken. Huumeidenkäyttäjistä tupakoi 88 prosenttia, alkoholinjuojista 41 prosenttia ja raittiista tytöistä kolme prosenttia.
Nuorten tupakointi on Suomessa yleistä, tosin harvinaisempaa kuin vielä 1970-luvulla. Silloin ilmapiiri oli niin liberaali, että koulujen pihoillekin asennettiin tuhkakuppeja.
Tyttökavereista huolehditaan
Haastatellut eivät myöntäneet, että päihteiden avulla tavoittaisi syvempiä merkityksiä maailmasta.
Baariin lähdetään ystäviä tapaamaan ja pitämään hauskaa. Keinot tosin vaihtelevat: osa kertoi viihtyvänsä tupaten täynnä olevissa klubeissa, osa kävi savuttomissa baareissa.
- Tytöt eivät pidä juomista yhtä tärkeänä syynä ravintolaan menolle kuin nuoret miehet. Tai ainakaan he eivät sitä tunnusta, koska naisen ei kuulu myöntää, että haluaa juopotella. Toisaalta voi olla, ettei alkoholi todellakaan ole heille niin tärkeä syy ulkonakäymiseen, sanoo Katri Paija.
Miehet myöntävät suoremmin, että alkoholi on tärkeää, ja kaiken lisäksi, että he hakevat baarista kumppania.
- Vaikka tyttöjen sosiaalinen liikkumatila on lisääntynyt, se ei ole yhtä väljä kuin poikien. Liikaa rajoja rikkovaa tyttöä pidetään helpommin sosiaalitapauksena kuin vastaavalla tavalla käyttäytyvää poikaa, Paija sanoo.
Suurin osa naisista pyrkiikin kontrolloituun humalaan säädellen juomistaan. Samalla pidetään huolta liikaa nauttineista tyttökavereista.
Psyge-soma*yingyang*