Näkisin että kun vain osallistuu aktiivisesti keskusteluun ja osaa perustella asiansa taloyhtiön kokouksissa, pystyy vaikuttamaan asioihin täysin riittävästi. Taloyhtiöissähän aina äänestetään asioista, ei niitä hallituksen jäsenet päätä.
Joo, mutta varsinaiseen kokoukseen päätyy vain murto-osa niistä asioista mistä hallitus on ylipätään puhunut/päättänyt ja äänestyksessä äänestetään vain niistä vaihtoehdoista mitä hallitus yhtiökokoukselle tarjoaa.
Käytännön esimerkin voisi ottaa esim tästä putkirempasta: hallitus esittää tiettyä perustasoa, joka vessoilla tulisi olla remontin jälkeen. Yhtiökokous joko hyväksyy tai hylkää tämän, jonka jälkeen asia tarvittaessa jälleen palautuu hallitukselle.
Mä väittäisin, että noi kokoukset on 99% vain ja ainostaan äänestystä varten. Ja tossa vaiheessa asioita voi muuttaa vain ja ainostaan hylkäämällä koko ehdotuksen, joka usein on hankalaa eikä palvele kenekään etua. Esimerkiksi suurien remonttien yhteydessä osakkaat käytännössä äänestävät tehdäänkö homma vai ei, sen sijaan että he pääsisivät kunnolla vaikuttamaan kuka homman tekee, millä tavalla, millä aikataululla jne.
Siten ainakin itse koen, että yksittäisen osakaan mahdollisuus vaikuttaa asioihin on hyvin minimaalinen, vaikka toki parempi kuin ei mitään.
Kerrottakoon vielä että tuo mainitsemani oikeuskeissi tulee koskemaan rahoitusvastiketta, joka siis nousi 100 prosenttia (tuplaantui). Vähän sama kuin pankista soitettaisiin että "nyt on käynyt niin että meidän lainanlyhennyssuunnitelmassa oli virhe, maksakaas heti tuplamäärä per kk lainaa takaisin".. Ei sellaista vaan voi tapahtua mutta tapahtuipa kumminkin.
Ei se oo sama asia. Sä olet yksi osakas muiden joukossa, laina taas on sun henkilökohtainen juttu jonka voit sopia pankin kanssa kahdestaan :)
Mut kiinnostaa tietää, et mihin sun haaste perustuu. Jos yhtiökokous on noin päättänyt, niin millä perusteella sä voit lähteä kumoamaan demokraattista päätöstä?
Lopuksi pieni vinkki kaikille talonostajille: ennen ensimmäistäkään ostotarjousta kannattaa tutustua hyvin tarkkaan mitä kuntotutkimuksia talossa on tehty, mitä peruskorjauksia yhtiössä on tehty, mitä on suunnitteilla, mitä pitäisi olla suunnitteilla (pitäisi vähän tietää esim ikkunoiden, sähköjen, julkisivujen, putkien, kattojen jne kestävyydestä), mikä on yhtiön taloudellinen tilanne, mikä on vastikkeen suuruus velkaan verrattuna ja mihin suuntaan vastike on muuttumassa ja kuinka paljon. Helpoiten nämä asiat selviävät soittamalla isännöitsijälle sekä taloyhtiön puheenjohtajalle. Kiinteistövälittäjään ei pidä luottaa missään tilanteessa.
Näin jälkikäteen täytyy myöntää että itsekin tutustui aivan liian vähän taloyhtiön asioihin ennen lopullista tarjousta, vaikka olikin aika hyvin perillä vastikkeesta, taloudellisesta tilanteesta, kuntotutkimuksista ja tulevista korjauksista. Mutta kyllä se oikeesti hirvittää kun jengi tekee elämänsä suurimpia päätöksiä pelkästään välittäjän sanaan perustuen :(