Ravintoloiden aukioloaikojen vapaus käsittelyssä?

55 posts, 3 pages, 6,900 views

Avatar
#1 • • da_chef Guest
Tuossa ohimennen kuulin joltain radioasemalta että ovat käsittelemässä ravintoloiden aukioloaikojen vapautusta jossain ministeriössä.

Eli meininkin olisi sellainen että ravinteli saisi olla auki kuten haluaa, mutta anniskelu loppuisi 3.30 kuten tähänkin asti.

Tosin toisessa ministeriössä on käsittelyssä laki missä anniskeluaika loppuisi tuntia tai kahta aiemmin.

Nyt en jaksa sen tarkemmin kaivaa varmisteita, mutta YleX taisi olla kanava.
Avatar
#2 • • da_chef Guest
No niin, nyt on Hesari tarttunut asiaan:

http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1071381555244

lainaus:

"Kauppa- ja teollisuusministeriö jättää pian esityksen, joka sallisi ravintolatoiminnan vaikka ympäri vuorokauden ilman, että siitä pitää etukäteen ilmoittaa viranomaisille.

Lisäksi osa ravintoloitsijoista arvelee, että asiakkaat alkaisivat kantaa mukanaan nykyistä enemmän omia juomiaan mukana, koska aukioloaikojen vapauttamisesitys ei koske anniskeluaikoja. Myös luvaton anniskelu saattaa lisääntyä."
Avatar
#3 • • Funkatronik Guest
Enpä nyt hirveästi ymmärrä mikä tuossa on ideana. Ravintolaan voisi lähinnä jäädä nukkumaan ja odottamaan aamubusseja/junia. Oma pullo olisi varmasti mukana kaikilla tai sitten juuri ennen pilkkua käytäisiin ostamassa monta tuoppia. Toinen vaihtoehto olisi laskuhumala, joka ei nyt ravintolassa kuulosta kovin hyvältä jutulta.

Puhtaisiin tanssipaikkoihin tuo kyllä sopii ihan hyvin mutta anniskeluun keskittyneissä paikoissa (lue: 95% paikoista) tuo nyt lähinnä häiritsisi. Ne muutamat limut tai vedet mitä myytäisiin eivät varmasti kattaisi edes henkilöstö- ja muita kuluja tuohon aikaan. Ruokaa voisi tietysti myydä mutta en nyt usko että sekään kannattavaa toimintaa tuohon aikaan on.
Avatar
#4 • • Juba Guest
Hieman tarkennusta sen mukaan, mitä luin tämän päivän Hesarista.
<referointia>
Kauppa- ja teollisuusministeriö on vapauttamassa ravintoloiden aukioloaikoja. Ideana on siis, että ravintola voisi olla halutessaan auki 24h/vrk.
Tämän lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö on miettimässä, kuinka alkoholihaittoja voitaisiin vähentää. Yhtenä suunnitelmissa on vähentää anniskeluravintoloiden jatkoaikalupia (siis lupa, että saa anniskella kello kahden jälkeen).
Lisäksi jutussa oli haastateltu ravintoloitsijoita, joista suurin osa uskoi, etteivät pitäisi oviaan auki nykyistä kauemmin. Syynä lähinnä se, että tuottoja ei tulisi, kun ei myydä viinaa. Poikkeuksena oli Lost&Foundin ravintolapäällikkö (tjsp), joka totesi heidän mahdollisesti pidentävän aukioloaikaansa jos mahdollista. Loppuillan tuottona anniskelun päätyttyä olisi lähinnä limu- ja ruokamyynti.
</referointia>

Nuo KTM:n suunnitelmat kuulostavat tosi positiivisilta. Varmasti ainakin isoimmat bileet jatkuisivat pidempään kuin nykyisin ja muutama klubi pitäisi ovensa auki myöhempään. Taksiakaan ei tarvitsisi odottaa niin pitkään, kun voi rauhassa hengailla bileissä, kun massat ovat taksijonoissa :)
Avatar
#5 • • nvd Guest

Loppuillan tuottona anniskelun päätyttyä olisi lähinnä limu- ja ruokamyynti.



uijui, ruokamyynti olis ihan tosi rok. Muutenkin olis aika ihannetilanne, jos bileet jatkuis aamuun ja sais ruokaakin :) Toi sais tulla tavaksi niin olis ainakin mulla kivaa ;) (no, tietty jos musiikki olis jotain kantria, niin sitte ehkä ei, mut sillai yleensä..)
Avatar
#6 • • ---[-]--- Guest
Mun mielestä hyvä idea, jonka luulisi ilahduttavan koko klubikansaa. Mä nään ton lähinnä mahdollisuutena ja voin vain ihmetellä, miksi ravintoloitsijat suhtautuvat nuivasti esitykseen. Esityksellä on mahdollisuus työllistää ja pitkällä tähtäimellä se voi avaa portteja koko alkoholilain uudistamiseen, puhumattakaan siitä, että turha holhoaminen häviää.
Avatar
#7 • • jUSSi Guest

Eli meininkin olisi sellainen että ravinteli saisi olla auki kuten haluaa, mutta anniskelu loppuisi 3.30 kuten tähänkin asti.



itseasiassa jatkolupia ollaan karsimassa (tai siis niiden saantia tiukentamassa), mutta tuo 30 minuutin sääntö on poistumassa, eli viunaa saisi 4 asti, jos rafla on 4 auki.
Avatar
#8 • • Hugo Guest

viunaa saisi 4 asti, jos rafla on 4 auki.



Mitenköhän tämä käytännössä toimisi? Hieman ennen neljää ostettuja tuotteita ei varmaankaan kumota ihan hetkessä - kaikesta huolimatta :rolleyes: Ihmiset jäisivät kuitenkin pogoilemaan paikkaan niin että se saataisiin myöhemmin kuin 04:00 kiinni.

Mutta jos jo ravintolassa/baarissa/yökerhossa saisi jo jonotella yöruokaa niin plussaahan se vaan olisi. Ehkä nakkikiskatappelut vähenisivät koska jonottelu ja sypöttely tapahtuisi valvotussa tilassa...

Hananlaskija vaihtaa roolinsa hampurilaisten paistajaksi :D
Avatar
#9 • • plasma Guest
Mun mielestä olisi ihan hyvä, jos baarit/yökerhot olisivat auki pidempään.
A) Kaikki ihmiset eivät rynnisi samaan aikaa takseihin >> ei järkyttäviä jonoja

B) Saisi olla pidempään kuuntelemassa/tanssimassa hyvää musiikki tai sitten tekemässä jotain muuta.

C) Ehkä ravintolat tuottaisivat paremmin. Aina on nimittäin semmosta porukkaa, jotka juovat tappiin saakka ja jos se jatkuisi vielä pidempään, niin kaikkihan olis ravintolalle plussaa.

D) Kaikkihan loppujenlopuksi voisivat huolehtia siitä, ettei jää putki päälle. Ja jos käy huonosti niin itsestähän se on kiinni. Turha siinä on sosiaalitätien valittaa. Toiset pystyy lopettamaan tupakoinnin, miksei siis juomista?
Avatar
#10 • • jouni a Guest
Tostahan tulis, vähän niinkun ex-cinderellan meininki :cool:

Anniskelu loppu, mut musa paukku dj:n jaksamisesta riippuen viel myöhempään...useimmiten kyl minidiski, mutta kuitenkin vähän tommonen laivamainen meininki, et voi jäädä hengailemaan pidemmäkskin aikaa
Avatar
#11 • • LindaGP Guest

C) Ehkä ravintolat tuottaisivat paremmin. Aina on nimittäin semmosta porukkaa, jotka juovat tappiin saakka ja jos se jatkuisi vielä pidempään, niin kaikkihan olis ravintolalle plussaa.



Jonkun tutkimuksen mukaan (mua aina hävettää ettei ole mitään linkkiä tai referenssiä niihin tutkimuksiin joihin viittaan täällä...) se viimeinen tunti on myynniltään todella huono. Baarimestarin duunia painaneena voin sanoa, että tämä tosiaankin pitää paikkansa. En usko, että myyntiajan lisääminen puolella tunnilla auttaisi yhtään. Pari lisämyyntituoppia ei kata henkilökunnan palkkoja esmes la-su välisenä yönä (tuplapalkka, tuplat yölisät).
Avatar
#12 • • ville Guest


Jonkun tutkimuksen mukaan (mua aina hävettää ettei ole mitään linkkiä tai referenssiä niihin tutkimuksiin joihin viittaan täällä...) se viimeinen tunti on myynniltään todella huono. Baarimestarin duunia painaneena voin sanoa, että tämä tosiaankin pitää paikkansa. En usko, että myyntiajan lisääminen puolella tunnilla auttaisi yhtään. Pari lisämyyntituoppia ei kata henkilökunnan palkkoja esmes la-su välisenä yönä (tuplapalkka, tuplat yölisät).




Jeps, näinhän se menee ...

Vähän aikaa sitten tämän asian tiimoilta haastateltiin helsingin suurimpien paikkojen ravintolapäälliköitä ja kaikki sanoivat, että eniten viinaa menee klo yhden ja kahden välillä. Siten kukaan ravintolapäälliköistä ei ollut halukas pidentämään ravintolan aukioloaikoja vaikka siihen olisi lupa.

Ainoa keino saada katettua ravintolan aukioloajan pidennykset olisi nostaa nykyisten juomien hintoja tai pääsymaksua. Tosin itse veikkaan, että jos tälle linjalle lähdetään niin asikasmäärä saattaa jopa vaan vähentyä.

Toisaalta on varmasti pieniä erikoispaikkoja, joissa aukioloaikojen pidennykset kannattaisivat, mutta en usko että näitä on kovin montaa. Ehkäpä joku klubi saattaisi olla tällainen ....
Avatar
#13 • • ---[-]--- Guest



Jeps, näinhän se menee ...

Vähän aikaa sitten tämän asian tiimoilta haastateltiin helsingin suurimpien paikkojen ravintolapäälliköitä ja kaikki sanoivat, että eniten viinaa menee klo yhden ja kahden välillä. Siten kukaan ravintolapäälliköistä ei ollut halukas pidentämään ravintolan aukioloaikoja vaikka siihen olisi lupa.

Ainoa keino saada katettua ravintolan aukioloajan pidennykset olisi nostaa nykyisten juomien hintoja tai pääsymaksua. Tosin itse veikkaan, että jos tälle linjalle lähdetään niin asikasmäärä saattaa jopa vaan vähentyä.

Toisaalta on varmasti pieniä erikoispaikkoja, joissa aukioloaikojen pidennykset kannattaisivat, mutta en usko että näitä on kovin montaa. Ehkäpä joku klubi saattaisi olla tällainen ....



Mäkin oon kuullu kyllä, että myyntiä toi muutos tuskin lisäisi. Vähän tarvii kyl ihmetellä ravintoloitsjoiden penseää suhtautumista asiaan. Luulisi nyt, että rajoitusten väheneminen auttaisi myös kyseisen ammattikunnan menestymistä. Ainakin aukioloaikojen rajoitusten purkaminen olisi monelle ulkopuoliselle ohjelmantarjoajalle hyvä juttu. Jos ravintolat olisivat jatkossa 10h auki, niin asettaa se myös ohjelman rakentelulle uudet raamit. Näin ainakin uskon vähänkin pidemmällä tähtäimellä. Tosin fakta on myös se, että klubipromoottorit tuskin ovat ensimmäisinä päättäjien mielissä, kun päätöksiä tehdään.
Avatar
#14 • • vaavu Guest
Mä en ymmärrä siltikään onko toi liiketoimintamallilla argumentointi oikea tapa argumentoida jotain lakiesitystä vastaan. Tässähän on vaan kyse vaihtoehtoisuuden ja valinnanvapauden lisääntymisestä. Asiaa voisi verrata vaikkapa lakiesitykseen, joka mahdollistaisi ruokakauppojen olemisen auki 24 asti. Varmasti olisi paljon ruokakauppoja joiden ei kannattaisi asiakasprofiilien puolesta olla auki noin myöhään, mutta aina olisi niitä kauppoja joiden liiketoimintamalliin em. aukioloajat sopisivat.

Se että valtaosalle tavallisista juottoloista ei olisi mitään hyötyä aukioloajan jatkumisesta ei mielestäni ole validi syy hylätä tätä ehdotusta. Aina on kuitenkin niitä tapahtumia ja ravintoloita jotka voisivat tästä hyötyä, sellaisia joissa tulorakenne perustuu johonkin muuhunkin kuin vedetyn viinan määrään. Ilmiselvästi tässä ehdotuksessa ollaankin suosimassa painotusta johonkin muuhun kuin viinavetoiseen toimintaan.

Klubikansan nyt luulisi olevan tästä ehdotuksesta erittäin mielissään. Tämä kun mahdollistaisi esimerkiksi isojen tapahtumien jatkamisen myöhään, ilman turhia holhoavia rajoituksia siitä että kaiken on loputtava viimeistään kello 04.
Avatar
#15 • • da_chef Guest

Jonkun tutkimuksen mukaan (mua aina hävettää ettei ole mitään linkkiä tai referenssiä niihin tutkimuksiin joihin viittaan täällä...) se viimeinen tunti on myynniltään todella huono.



Mikä tässä on viimeinen tunti, 0230-0330 vai 03-04? :)
Avatar
#16 • • LindaGP Guest

Jonkun tutkimuksen mukaan (mua aina hävettää ettei ole mitään linkkiä tai referenssiä niihin tutkimuksiin joihin viittaan täällä...) se viimeinen tunti on myynniltään todella huono.



Mikä tässä on viimeinen tunti, 0230-0330 vai 03-04? :)



Se viimeinen tunti kun saa myydä, eli 02:30-03:30. Anteeksi epätarkkuuteni.
Avatar
#17 • • sauce Guest
*mikä pakko sitä on aina sanoa mielipiteensä?*

niin no, entisenä ahkerana viinan suurkuluttajana ja baarikärpäsenä, voin todeta että parasta olisi jos ravintolat menisi kiinni kello 22 ja ihmiset menisi kotiin nukkumaan. Viinalla ei tehdä tässä maailmassa kuin vahinkoa ja se on tosi.

"ei kaikki lyö yli. jos sulla on/oli ongelma, ei se tarkoita että mulla olisi."
- just joo. kirjoitin ton ettei sun tartte. kukin uskoo mihin haluaa. siteeratakseni erästä viinaan kuollutta miestä: "koskaan asiat ei ole niin huonosti, etteikö niitä viinalla saisi huonommiksi."

mutta jos riekkua haluaa tai on "üö-ihmisiä" niin sitten on tilausta wanhoille kunnon "raveille". ja jos muuten herättää itsensä aamulla klo6-7 niin eipä ole kauaa "üö-ihmisiä" vaan pääsee kunnon rytmiin ja saa aikaiseksikin jotain.

uskokaa wiisaampaa. ei kaikkea kannata kokea kantapäänkautta. :laugh:

*ex-juoppo, petturi, paska ihminen, kusipää, vitun idiootti, wanna-be-taiteilija*
Avatar
#18 • • ---[-]--- Guest

Mä en ymmärrä siltikään onko toi liiketoimintamallilla argumentointi oikea tapa argumentoida jotain lakiesitystä vastaan. Tässähän on vaan kyse vaihtoehtoisuuden ja valinnanvapauden lisääntymisestä. Asiaa voisi verrata vaikkapa lakiesitykseen, joka mahdollistaisi ruokakauppojen olemisen auki 24 asti. Varmasti olisi paljon ruokakauppoja joiden ei kannattaisi asiakasprofiilien puolesta olla auki noin myöhään, mutta aina olisi niitä kauppoja joiden liiketoimintamalliin em. aukioloajat sopisivat.

Se että valtaosalle tavallisista juottoloista ei olisi mitään hyötyä aukioloajan jatkumisesta ei mielestäni ole validi syy hylätä tätä ehdotusta. Aina on kuitenkin niitä tapahtumia ja ravintoloita jotka voisivat tästä hyötyä, sellaisia joissa tulorakenne perustuu johonkin muuhunkin kuin vedetyn viinan määrään. Ilmiselvästi tässä ehdotuksessa ollaankin suosimassa painotusta johonkin muuhun kuin viinavetoiseen toimintaan.



Ohhoh...mekin olemme samaa mieltä. :( ...ymmärtäähän kyl asian laadun(keskustelun pääpiirteet), kun ottaa huomioon suomalaisten humalahakuisen juomisen ja sen, että kovin montaa prosenttia ei yökerhon pelinappuloista tule muusta kuin alkoholin myynnistä. Mut systeemi luultavasti:

a) lisäisi alan yrittäjien mahdollisuuksia

b) synnyttäisi uusia työpaikkoja

c) avaisi ovia uudelle ammattiryhmälle (ulk.puoliset ohjelmantarjoajat)

d) poistaisi turhia, holhoavia rajoituksia

e) lisäisi yksilöiden valinnanmahdollisuuksia

f) tuottaisi valtiolle rahaa

g) lisäisi kuluttajien mahdollisuuksia

h) lisäisi hyvinvointia


Eli, mikä tässä on väärin?
Avatar
#19 • • ---[-]--- Guest


Se että valtaosalle tavallisista juottoloista ei olisi mitään hyötyä aukioloajan jatkumisesta ei mielestäni ole validi syy hylätä tätä ehdotusta. .



Tuo ei ole ajatuksena kovinkaan demokraattinen. :D
Avatar
#20 • • da_chef Guest


Se että valtaosalle tavallisista juottoloista ei olisi mitään hyötyä aukioloajan jatkumisesta ei mielestäni ole validi syy hylätä tätä ehdotusta. .



Tuo ei ole ajatuksena kovinkaan demokraattinen. :D



Mikä on "demokraattinen ajatus"?

Tässä on nyt kysymys vapaudesta, sen rajoittamisesta. Ihan yhtä typerä sääntö kuin kauppojen sunnuntaiset aukioloajat ja niiden rajoittaminen.