kyl toi itunesin havainnointi toimii ihan ku gerry sen kuvaileekin, ja samoin miikan toteemat jutut. alkaa kuitenkin jotenkin tuntuu et niistä ainakin osa perustuis spotlight-indeksointiin tai siihen liittyvään kernelihookkiviritelmään mikä tiikerissä on. siis noin selväkielisesti, että että softa voi ikäänku pistää varauksen käyttikselle et "jos jotai tiedostoi täält ja täält siirrellää ni kerro mulle et mitä niille tapahtuu".
se "tietokantasysteemi" osx:n tiedostojärjestelmässä on juuri toi spotlight joka siis indeksoi tiedostoja lennossa tiedostojärjestelmän päällä olevaan tietokantaan. se lienee ihan applen oma viritys ja on oikeestaan vaan yks taso sen varsinaisen tiedostojärjestelmän päällä vaikka se onkin tehty käyttäjälle käytännös näkymättömäks. en tiedä mitä esikuvia sillä on jos jotain.
hfs+:lla ei oo kuitenkaan suoraan mitään tekemistä ext2:n tai uudemman ext3:nkaan kanssa, eikä sitä ole kehitetty niiden pohjalta. se on applen oma journaloiva tiedostojärjestelmä joka on kehitetty vanhan applen hfs:n pohjalta (jolla taas on juurensa 80-luvulla, ext2 ja ext3 on 90-lukua). ext2/3 ja hfs+ on aika erilaisia systeemejä loppupeleissä vaikka niistä löytyykin myös jotain yhteisiä piirteitä. hard ja soft linkit (symlinkit, aliakset) ei nekään ole todellakaan linux-distroista peräisin vaan niitä on ollut miljoonassa filesystemissä aiemmin (ja löytyy muuten myös muistaakseni xp:n ntfs:stä), liekö tollakin keksinnöllä unix-juuret kuten tavallista.
Jotenkin toi ns. normaali "looginen kansiohierarkia" on niin windows peräistä ongelmaa...
sille voi olla montakin hyvää syytä. esimerkiksi se että mp3set on paskasti, epämääräisesti tai "luovasti" tagattuja (jolloin ei oo oikein mitään järjellistä tapaa säätää tageja kuntoon itunesilla kätevästi), tai jos haluaa säilyttää mp3sia ulkosella levyllä niin että niitä on helppo selailla muutenkin kuin ko softalla ja löytää just omalla logiikalla ne biisit ihan tiedostojärjestelmästäkin. vähän sama idea kun että en haluu että joku järjestelis mun vaatteeni ja levyni omalla logiikallaan hyllyihin, vaikka se sit tarjoutuiskin ettimään minkä tahansa vaatekappaleen tai cd:n sieltä tarvittaessa.
tai, omassa tapauksessa syyks riittää se että itunes vituttaa ja käytän suosiolla playta ja cogia. ne sentään soittaa oggit, flacit ja muut ei-ipod-formaatitkin.
Heitän pientä arvailua: Tämän toiminnon kenties voisi mahdollistaa iTunesin XML-tiedostossa sijaitseva Persistent ID kenttä, jossa on suora tai epäsuora pointteri/avain tiedostoon levyn pinnalle? Tällöin tiedosto voi olla nimeltään ihan mikä vain ja sijaita missä vain, niin iTunes löytää sen ja kenties vaihtaa samalla tiedoston nimen ja sijainnin samalla sen XML-kantaan. Tämä on ollut kait v6:sta lähtien mahdollista.
hyvä arvaus, mut näyttäis jotenkin siltä googlauksen perusteella et se persistent id liittyis itunesin sisäiseen kirjanpitoon että kun samalla raidalla / playlistillä / mitäikinä on se yks ID aina niin siihen voi sit esim applescriptillä tai ohjelman sisäisesti viitata. et se ois tavallaan kuitenkin biisikohtainen mutta perustuis enemmän biisin / playlistin sisältöön ja nimeen kuin siihen missä se on fyysisesti levyllä.
voin olla väärässäkin kyllä, jos tästä löytyy jotain selkeetä dokumentaatiota niin ois kiva lukea.