Tähän se on menossa. Ensin lasketaan väkevien viinojen veroa, ja heti perään "kompensoidaan" asia kiristämällä ravintoloiden aukioloaikoja. Ei voi kyllä ymmärtää mikä logiikka tässä on. Jos alkoholipoliittisia haittoja etsitään niin kyllä se puskassa vedetty kossupullo pahempaa jälkeä tekee kuin baaritiskiltä tilattu tuoppi.
Itse seuraan tilannetta mielenkiinnolla. Jos ravintoloiden aukioloa lyhennetään, tulee sopeutuminen uuteen järjestelmään olemaan vähintäänkin kutkuttavan jännittävä. Hyväksyvätkö ihmiset vastaavat vapautta rajoittavat tekijät mutisten - vai luovatko jotkut nerokkaat yksilöt kokonaisen uuden alakulttuurin? Mene ja tiedä, ehkä se selviää tulevaisuudessa.
Henkilökohtaisesti en osaa sanoa, että olenko uudistuksen kannalla vai sitä vastaan. Se saattaa johtua siitä, että en ole tutustunut vireillä oleviin ehdotuksiin tarpeeksi. Esimerkiksi, miten kyseisissä ehdotuksissa määritellään "ravintola"? Jos paikasta saa vain pähkinöitä ja bisseä, koskeeko sitä samat säännöt kuin tasokasta ruokaravintolaa? Miten uudistusta sovellettaisiin yökerhoihin? Mikä on yökerhon ja ravintolan ero?
Omasta mielestäni olisi loistavaa, jos uudistukset pohjautuisivat jonkinlaiselle luokitukselle. Tämä siksi, että musta on naurettavaa verrata jotain Savoyta esimerkiksi Mellunmäen metroaseman Vanhaan Pukkiin, koska sijainti, asiakaskunta ja ylipäätänsä koko konsepti on eri. Tästä syystä pitäisi pohtia, että miten ns. yöelämän haittapuolet saataisiin minimoitua, joka tapahtuisi nimenomaan luokittelemalla ravintolat eri luokkiin. Nykyiset kokonaisvaltaiset ratkaisut toimivat yhtä optimoidusti, kuin esimerkiksi kokovartalopuudutus hammaslääkärissä.