Toinen vaihtoehto vaikkapa teipata töpselin maadoituslangat. Tämä ei tosin ole kovin sähköturvallinen ratkaisu. : )
Galvaaninen erotin perustuu siihen, että virta kulkee sen läpi, vaikka varsinaista kontaktia ei olekaan (perustuu fysikaaliseen ilmiöön, jota en tarkemmalla tasolla ymmärrä...). Käsitykseni mukaan tämä aiheuttaa vaiheen siirtymisen siten, että erottimen jälkeen maapotentiaali pitäisi olla koko virtapiirissä sama.
Tuota ensimmäistä vaihtoehtoa en ainakaan suosittele, jos nyt talossa ylipäätään on maadoitetut pistorasiat. Sähkölaitteiden suojamaadoitus on kuitenkin verrattain halpa henkivakuutus esimerkiksi viallisten virtajohtojen tai -lähteiden varalta.
Hurinaa tosiaan voi syntyä suojamaan ja 0-vaiheen potentiaalierojen johdosta. Yleensä ilmiö ilmenee lähinnä keikkatilanteissa kun virtaa otetaan joko epätasaisesti kuormatuista vaiheista (ns. vinokuorma, ja siitä johtuva 0-tason siirtyminen kuormatun vaiheen suuntaan jännitevaihteluna) tai eri pisteistä (keskukset kaukana toisistaan, jolloin niiden välille ehtii esimerkiksi indusoitua potentiaaliero).
Kotioloissa moiseen en ole törmännyt. Tosin, mulla ei ole audiolaitteistossa kiinni mitään ylimääräistä ja kaikkien laitteiden virta tulee yhdestä ja samasta (maadoittamattomasta, wanha kerrostalo) pistorasiasta.
Jos omaa yleismittarin (tai kaverin, joka omaa k.o. vermeen), voi maadoitetun pistorasian maapotentiaalieron mitata itsekin. Nollan ja vaiheen välillä sekä vaiheen ja suojamaan välillä pitäisi olla 230V, nollan ja suojamaan välillä 0V. Kiinteissä asennuksisas, eli seinäpistokkeissa esimerkiksi, nolla on yleensä vasemmanpuoleinen reikä niistä kahdesta. :) Jos nollan ja suojamaan välillä alkaa olemaan enemmän kuin 1V jännite, se alkaa pikkuhiljaa kuulumaan audiolaitteissa hurinana (50Hz ja sen kerrannaiset). Sähkötarkastuskeskus hyväksyy korkeintaan 2V maapontentiaalierot, joten jos jotain löytyy niin kannattaa ilmoitella asiasta eteenpäin ;) Vanhemmissa rakennuksissa ihmeellisiä jännitteitä löytyy kyllä ihmeellisistä paikoista. Kokeilkaapa vaikkapa antennipistoketta ja suojamaata - 110V ;)
Sitten erotusmuuntajista, eli galvaanisista erottimista. Kapine on yksinkertaisimmillaan pelkkä muuntaja. Ensiö- ja toisiopuolella on sama määrä kierroksia, joten johdettaessa esim 1V jännite ensiöpuolelle, sama jännite saadaan ulos myös toisiopuolelta. Ja koska analoginen audiosignaali on jännitevaihteluita, homma toimii myös äänellä. Etuna tässä prosessissa on se, että signaalin galvaaninen tie katkeaa ja maapotentiaalierot eivät enää ole haitaksi. Käytännössä, jos brummi aiheuttaa ongelmaa, ground liftistä hyötyy vasta melkoisen perusteellisella häiriön lähteen etsinnällä ja usein mikserin ja signaalilähteiden maasta nostamisella (eli ne eivät ole enää samassa potentiaalissa sähköverkon maan kanssa - ei brummia siis). Erotusmuuntajia löytyy mm. D.I. boxeista (Direct Insert). Kapineiden suhteellisen korkea hinta selittyy valmistuksessa käytettyjen komponenttien, lähinnä muuntajan, korkeaan laatuvaatimukseen.
Toivottavasti selvensi asiaa yhtään. Maadoitusongelmiahan noi hurinat yleensä siis on. Myös kaikki signaalipiuhat kannattaa testata erikseen --> viallinen rca-johto esimerkiksi voi saada melkoista pörinää jo aikaan.