hurina

19 posts, 1 page, 6,050 views

Avatar
#1 • • Edited teknis- Guest
onko teillä ongelmia sen kans? ainakin itselläni hurisee aina sillontällön sampleri tai joku syna, ja sit ihan omituisesti kun feidaa kanavan ylös mikserissä niin saattaa toisesta kanavasta kadota häikkä. maadoitusongelmia luulisin, mutta kun en oo mikään electrix män vaan muusikko. muilla epämukavia kokemuksia?
Avatar
#2 • • Jussi J Guest
Mulla samat ollu ja myös teknareissa.
Sitä kautta kävim kaivaa maadotus juttui,
pikku hiljaaa kaikki hävis.

Yllättävää, ei kytketyt vaikutti toisiin jotenkin ?????
Avatar
#3 • • Ryvon DJ Guest
Joo, kannattaa kokeilla kaikista pistorasioista ja kattoo mistä erityisesti tulee brummia. Valot on suurin ongelma, ei kannata kytkeä audiolaitteita mihinkään samaan valojen kanssa.
Jonkinlaisen korjauksen asiaan voi tarjota ns. "galvaanierotin", asiasta enemmän tietävät voisivat valaista asiaa?

Ja tietysti kaikki piuhat kannattaa tarkistaa tuplasti.
Avatar
#4 • • klang Guest
Itselläni on ainakin esiintynyt sähköverkosta tulevaa noin 50Hz hurinaa. Tämä johtuu potentiaalierosta maadoituksissa, esim. antennikaapelin ja sähköverkon maadoituksessa. Esimerkiksi: telkkari on kytketty stereoihin, jotka ovat maadoitetussa pistorasiassa (tai mikseri, joka on stesseissä kiinni on maadoitetussa rasiassa kiinni). Hurinaa saattaa esiintyä, jos antennimaa ja sähköverkon maa ovat "väärässä vaiheessa" toisiinsa nähden. Tähän on kaksi helppoa ratkaisua, joko galvaaninen erotin, jollaisia saa kohtuuedullisesti mm. sähkötarvikekaupoista. Toinen vaihtoehto vaikkapa teipata töpselin maadoituslangat. Tämä ei tosin ole kovin sähköturvallinen ratkaisu. : )

Galvaaninen erotin perustuu siihen, että virta kulkee sen läpi, vaikka varsinaista kontaktia ei olekaan (perustuu fysikaaliseen ilmiöön, jota en tarkemmalla tasolla ymmärrä...). Käsitykseni mukaan tämä aiheuttaa vaiheen siirtymisen siten, että erottimen jälkeen maapotentiaali pitäisi olla koko virtapiirissä sama.

Tietysti hurinaan voi olla monia muitakin syitä, esimerkiksi vuotavat äänijohdot tai muut kummallisuudet himan sähköverkossa. Varsinkin vanhemmissa taloissa saattaa sähkökytkentöjen taso olla varsinaista reiskaa, joten kannattaa kokeilla ja vaihdella pistorasioita. Lisäksi myös erilaisilla laitteistosetupeilla voi vaikuttaa asiaan.

.antti
Avatar
#5 • • Timmy Guest


Toinen vaihtoehto vaikkapa teipata töpselin maadoituslangat. Tämä ei tosin ole kovin sähköturvallinen ratkaisu. : )

Galvaaninen erotin perustuu siihen, että virta kulkee sen läpi, vaikka varsinaista kontaktia ei olekaan (perustuu fysikaaliseen ilmiöön, jota en tarkemmalla tasolla ymmärrä...). Käsitykseni mukaan tämä aiheuttaa vaiheen siirtymisen siten, että erottimen jälkeen maapotentiaali pitäisi olla koko virtapiirissä sama.



Tuota ensimmäistä vaihtoehtoa en ainakaan suosittele, jos nyt talossa ylipäätään on maadoitetut pistorasiat. Sähkölaitteiden suojamaadoitus on kuitenkin verrattain halpa henkivakuutus esimerkiksi viallisten virtajohtojen tai -lähteiden varalta.

Hurinaa tosiaan voi syntyä suojamaan ja 0-vaiheen potentiaalierojen johdosta. Yleensä ilmiö ilmenee lähinnä keikkatilanteissa kun virtaa otetaan joko epätasaisesti kuormatuista vaiheista (ns. vinokuorma, ja siitä johtuva 0-tason siirtyminen kuormatun vaiheen suuntaan jännitevaihteluna) tai eri pisteistä (keskukset kaukana toisistaan, jolloin niiden välille ehtii esimerkiksi indusoitua potentiaaliero).

Kotioloissa moiseen en ole törmännyt. Tosin, mulla ei ole audiolaitteistossa kiinni mitään ylimääräistä ja kaikkien laitteiden virta tulee yhdestä ja samasta (maadoittamattomasta, wanha kerrostalo) pistorasiasta.

Jos omaa yleismittarin (tai kaverin, joka omaa k.o. vermeen), voi maadoitetun pistorasian maapotentiaalieron mitata itsekin. Nollan ja vaiheen välillä sekä vaiheen ja suojamaan välillä pitäisi olla 230V, nollan ja suojamaan välillä 0V. Kiinteissä asennuksisas, eli seinäpistokkeissa esimerkiksi, nolla on yleensä vasemmanpuoleinen reikä niistä kahdesta. :) Jos nollan ja suojamaan välillä alkaa olemaan enemmän kuin 1V jännite, se alkaa pikkuhiljaa kuulumaan audiolaitteissa hurinana (50Hz ja sen kerrannaiset). Sähkötarkastuskeskus hyväksyy korkeintaan 2V maapontentiaalierot, joten jos jotain löytyy niin kannattaa ilmoitella asiasta eteenpäin ;) Vanhemmissa rakennuksissa ihmeellisiä jännitteitä löytyy kyllä ihmeellisistä paikoista. Kokeilkaapa vaikkapa antennipistoketta ja suojamaata - 110V ;)

Sitten erotusmuuntajista, eli galvaanisista erottimista. Kapine on yksinkertaisimmillaan pelkkä muuntaja. Ensiö- ja toisiopuolella on sama määrä kierroksia, joten johdettaessa esim 1V jännite ensiöpuolelle, sama jännite saadaan ulos myös toisiopuolelta. Ja koska analoginen audiosignaali on jännitevaihteluita, homma toimii myös äänellä. Etuna tässä prosessissa on se, että signaalin galvaaninen tie katkeaa ja maapotentiaalierot eivät enää ole haitaksi. Käytännössä, jos brummi aiheuttaa ongelmaa, ground liftistä hyötyy vasta melkoisen perusteellisella häiriön lähteen etsinnällä ja usein mikserin ja signaalilähteiden maasta nostamisella (eli ne eivät ole enää samassa potentiaalissa sähköverkon maan kanssa - ei brummia siis). Erotusmuuntajia löytyy mm. D.I. boxeista (Direct Insert). Kapineiden suhteellisen korkea hinta selittyy valmistuksessa käytettyjen komponenttien, lähinnä muuntajan, korkeaan laatuvaatimukseen.

Toivottavasti selvensi asiaa yhtään. Maadoitusongelmiahan noi hurinat yleensä siis on. Myös kaikki signaalipiuhat kannattaa testata erikseen --> viallinen rca-johto esimerkiksi voi saada melkoista pörinää jo aikaan.
Avatar
#6 • • :t:c: : : Guest
Kandee muistaa et hurina kuuluu ihan defaulttina joihinkin miksereihin ja varsinkin vanhempiin soittimiin. Myös piuhojen sijoittelu vaikuttaa = jos esim. audiopiuha menee monitorin läheltä (siis näytön), se kaappaa siitä kans mukaansa tappavan tuliaisen. Hurina on meinaan musan teossa se vittumaisin juttu, koska valmiista biisistä et sitä siivoa niin ettei musa kärsi...
Avatar
#7 • • Boneless one Guest
...ja jos lattialla lojuu kasapäin niitä fantastisia 9V (tms)muuntaja-jöötejä,niin kandee tarkistaa ettei piuhat mee kovin läheltä/yli.
Itse oon laittanu jokaikisestä laitteesta maa piuhan samaan maadoitus tolppaan.
Varma vinkki: vanhojen kerrostalojen industrial-strength lömpöpatterit on kuuleman mukaan paras maadoitus "tolppa",tai jos on omaa pihaa niin iskee maahan sellasen parinmetrin tangon ja kytkee härvelit siihen.On ainakin varmasti "maissa". :003:
Avatar
#8 • • Edited Ryvon DJ Guest
Niin, ukkosilman sattuessa ja salaman jysäyttäessä siihen paaluun, kamat on varmasti maassa, säpäleinä :D

Tosiaan, kannattaa myös aina tarkistaa jos sulla on sattumoisin musavehkeet kiinni esim. kotistereovahvistimessa / viritinvahvistimessa, ettei se virittimeen menevä antennijohto ole hurinan syynä. Itselläni oli joskus sellainen systeemmi/hässäkkä että se antennijohto antoi hurinaa vahvistimeen vaikka käytin täysin ehjää ja virallista koaxiaalikaapelia seinän antennipistokkeeseen kiinnitettynä. Hurina katosi joko kun irrotin mikserihässäkän vahvistimesta tai sitten sen antennijohdon, kumpikaan ei siis voinut olla samaan aikaan kytkettynä. Se galvaanierotin olisi luultavasti ratkaissut tuon ongelman.
Avatar
#9 • • Edited 029 Guest


Hurina on meinaan musan teossa se vittumaisin juttu................



totta... :/ Mulla kans vanha alesiksen Microverbi pitää aikamoista sinee päällä.... Niin sairaan hyvä reverbi kuitenkin ettei ton takia viitti laittaa pois setupista... Gate tolle reverbikanavalle tietty ois 1 juttu tohon mut yleensä nykysin kompuroin reverbin originaalista signaalista niin mun mikserillä (01V eli se on joko kompura tai geitti) toi Gate ei ikäväkyllä tuu kyseeseenkään. :( :(

tosta mmmmm-soundista vielä kun pääsis eroon siinä ni ois kyllä jees...
Avatar
#10 • • Edited Salza Guest
Tuolla tuo piuhojen sijoittelu-ongelma jo mainittiinkin mutta asiaan kannattaa tosissaan kiinnittää huomiota. Laitteiden virtajohdot ja signaalipiuhat kannattaa pitää visusti erillään. Sama pätee laitteisiin, joissa virtamuuntaja yleensä sijaitsee koneen peräosassa. Eli kannattaa vastustaa kiusausta tunkea ne ylimääräiset piuhakerät sinne samplerin taakse ;)
Avatar
#11 • • mandalay Guest


Niin, ukkosilman sattuessa ja salaman jysäyttäessä siihen paaluun, kamat on varmasti maassa, säpäleinä :D



Ideana siis että se "parimetrinen tolppa" tungetaan maan sisään. Eikä sen nyt ihan parimetrinenkään tarvi olla.. ;)
Avatar
#12 • • Edited gerry Guest
Hih, kun tekstari on tulossa tai joku on soittamassa niin alkaa synat kaikki vinkumaan noin 5 sekuntia ennen kun viesti tai puhelu tulee... Tietää hyvin milloin pitää vastata puhelimeen. Tosin se on ärsyttävä kun pitäisi tehdä nauhoituksia....
Avatar
#13 • • MikkiHiiri Guest


Hih, kun tekstari on tulossa tai joku on soittamassa niin alkaa synat kaikki vinkumaan noin 5 sekuntia ennen kun viesti tai puhelu tulee... Tietää hyvin milloin pitää vastata puhelimeen. Tosin se on ärsyttävä kun pitäisi tehdä nauhoituksia....



Hmm.. maadoitus auttaa aika hyvin toho. Tosin ei oo mulla kyllä
mitään rätinää kuulunu vaikkei maadotusta olekaan.
Avatar
#14 • • Ryvon DJ Guest
Sovitaanko niin että studiossa nauhoittaessa pidetään aina kännykät yms. leluelektroniikka kiinni ;) On se sitten v-mäistä kun valmiista masterista kuuluu se "tit-ti-di-tit-ti-di"-rutina :009:
Avatar
#15 • • Salza Guest
Hyvänä esimerkkinä tästä Mario Piu - Somebody answer the phone...ja olihan niitä vaikka mitä muita...;)
Avatar
#16 • • anco Guest
Audiolaitteissa yleensä on yleensä runko maadoitettu (Nyt ei puhuta Sony:n 200 e MiniHifi 350 W häsmäköistä).

Eli, sähköä johtavalla piuhalla (esim. ylimääräinen kaiutinjohto) kaikki laitteet toisiinsa kiinni rungoista.

Levareista menee menee maapiuha mikserin maadoitukseen. Etsi omasta vahvistimesta vastaava maadoitusliitin. Jos sellaista ei löydy, niin voit avata yhtä vahvistimen ruuvia, joka on kotelossa kiinni, ja ujuttaa tämän alle hieman kaiutinkaapelia. Kaiutinkaapelin toinen pää kiinni mikserin maadoitukseen.. Toista sama kaikilla laitteilla, jotka ovat toisissaan kiinni.
Avatar
#17 • • Inditm Guest




Eli, sähköä johtavalla piuhalla (esim. ylimääräinen kaiutinjohto) kaikki laitteet toisiinsa kiinni rungoista.



Joo ku toi oliskin noin yksinkertaista. Mun ongelma:

Huoneessa yksi maadoittamaton pistorasia jossa paikkoja kolmelle. Siinä yhdessä jakaja (muissa jakajat joissa tv,videot, tietokone yms) jossa: Vahvistin, 2*cd-soitin, 2*levari ja mikseri.

Huminat pysyy OK kurissa kunnes toinen levari liitetään. Tai pikemminkin sen maadoituspiuha. Siis hurina lähtee sen jälkeen ihan käsistä. Olen kokeillut:

Maadoittaa sen mikseriin ja mikserin vahvistimeen=humisee++(kun vahvistimen pistää päälle)

Pelkkään mikseriin=humisee+++

Pelkkään vahvistimeen=humisee+(kun vahvistimen pistää päälle)

talon patteriin (vanha ok-talo)=humisee+++

en mihinkään=kaikki pelittää paitsi että maadoitusta ei sitten toisessa levarissa ole.

Toisaalta kun "SE" pistorasia jossa kaikki alkujaan ovat on maadoittamaton niin auttaako edes näiden kamojen toisiinsa johdoilla liittäminen, koska eikös silloin kuitenkin puutu se maa?

Perhana toi Plug&Play ei kyl tänä päivänä pidä paikkaansa missään...

Läpällä pistin halogeenilampun samaan jakariin ja ihan hyvää sirinää tuli heti läpi mikseriin eli kyseessä tosiaan on virta/maadoitusongelma.

AUTTAKAA, kun en ole sähköteknikko.
Avatar
#18 • • Edited teknis- Guest
ai niin ja mullon vielä sellanen probleema et äänikortin balansoiduista ulostuloista jotka on vedetty balansoimattomalla piuhalla mikseriin tulee ihme napsuntaa/piikkiä sillontällön, toivon että toi häviää jahka saan tehtyä balansoidut piuhat.
Avatar
#19 • • Ryvon DJ Guest


Läpällä pistin halogeenilampun samaan jakariin ja ihan hyvää sirinää tuli heti läpi mikseriin eli kyseessä tosiaan on virta/maadoitusongelma.



Himmentimien tyristorit aiheuttavat pirinää & sirinää, mutta varsinkin tavan halogeenilamput taitaa antaa häiriötä aina oli sitten maadoitettu tai maadoittamaton hässäkkä, kaikki tollaset lamput helvettiin studiosta.

...äänikortin balansoiduista ulostuloista jotka on vedetty balansoimattomalla piuhalla mikseriin tulee ihme napsuntaa/piikkiä sillontällön...



Amerikassa & Euroopassa on XLR:n negatiivisen & positiivisen kytkennät erilaiset: jenkeissä plussa menee kolmosnavassa, ja negatiivinen kakkosessa. Euroopassa plussa kakkosessa jne., mietin että tuskin siitä nyt tässä tapauksessa on kyse... ? Tai voisiko kyseessä olla osittainen vaihevirhe... tai tietokone antaa häiriötä virhealttiiseen johtoon... tai äänikortissa itsessään on jotain vikaa, josta napsuminen voisi johtua. En tiedä.