Kun nuo oman ekan postaukseni sanankäänteet ei tainneet ihan osua maaliin vaan ohi, ali ja yli, niin laitetaan nyt sitten vielä tähän jotain rautalangasta:
Lyhyemmät kielet (eli yleensä muut kuin enkku): Kannattaa todellakin keskittyä kielioppiin (ja kutakuinkin vain siihen). Sanavaraston kanssa on liian myöhäistä alkaa juuri ennen kirjoituksia hätäillä, se on mikä on. Hyvä kieliopin tuntemus auttaa paitsi aineessa, myös luetussa ja kuulussa (pystyt _arvaamaan_ merkityksiä, kun kielen rakenteet on hyvin hallussa). Kielioppi riittää laudaturiin asti.
Englanti: Suositeltavaa todellakin "uppoutua" kieleen lukemalla kirjoja, katsomalla leffoja tai vaikka osallistumalla keskusteluun jollain nettifoorumilla. Tunnollinenkaan opiskelu ja rakenteiden tuntemus + muu sellainen ei enää välttämättä riitä ainakaan siihen korkeimpaan arvosanaan.
Ylipäätään kielissä mun mielestä joku vaikeiden rakenteiden tarkoitushakuinen viljely aineessa ja muu sellainen menee jo liiallisuuksiin. Ja on lisäksi äärimmäisen vittumaista ja turhauttavaa. Jos kielioppi on hallussa niin kyllä ne rakenteet sinne aineeseen tulee automaattisesti. Ja tärkeintä on kuitenkin ettei tulisi virheitä, loppu on sitten sitä kosmetiikkaa.
Matematiikka: Tässä on hyvä rauhoittua ja vaipua matemaattiseen transsiin, jolloin homma lähteekin liikkeelle omalla painollaan. Jos on rauhaton olo niin meditoi eka ja ryhdy sitten miettimään tehtäviä;-) Ja muistetaan ne tehtävien alun määrittelyt!=) Ylipäätään kaikki kannattaa vääntää rautalangasta, se selkiyttää omaakin ajattelua tehtäviä ratkoessa.
Reaali: Reaali on se mihin kannattaa _lukea_ - ainakin jos korkeammat arvosanat on tähtäimessä. Muutamassa aineessa kun huolella kertaa pakollisetkin kurssit niin voi jo lähteä tavoittelemaan vaikka mitä. Keskity korkeintaan kahteen aineeseen (nyrkkisääntö).
Äidinkieli: Imo, nuo sensorillekirjoittamisjutut on soopaa. Tai ehkä niissä on perääkin, mutta ei niitä kannata ajatella. Tärkeätä on löytää itselle läheinen aihe ja pyrkiä esittämään _omia ajatuksia_, jotka menee asiassa vähän syvemmälle kuin ihan yleinen jokamiehen peruslätinä. Ensimmäinen juttu kirjoittaessa on sitten _rakenne_; mieti huolella ennen kirjoittamista mikä on tekstisi pääsanoma ja miten sen osat sen muodostavat. Toinen juttu on kielioppi - tarkistele ainettasi kunnes 6h on kulunut=)
Ja loppuun yleisohje: Älä suotta stressaa ja lue tällaisia kaikenmaailman topicceja ja kuuntele joka puolelta tulevia ohjeita, jotka saa vaan jännittämään enemmän. Nää on just niitä luusereita varten, jotka sitten kirjotusten jälkeen menee h*tin kalliille valmennuskursseille pääsykoetta varten ja muutenkin jatkaa stressaamista koko elämänsä, eikä koskaan opi käyttään omaa mielikuvitusta.:003: