Noniin, nyt on hetken aikaa ollut Tascamin X-9 -mikseri käytössä ja voisi tähän vähän summata omia kokemuksia laitteesta.
Asettelu on hyvin lähellä sitä mitä Pioneerin DJM-500/-600:ssa (kanavat ja master-liuku samalla tavalla, crossfaderin assign-namiskat suunnilleen samoilla kohdin, samoin kuin cue/master-kuuntelusuhteen säätönamiska ja luurien volyymisäädin), joten jos em. laitteita on aikaisemmin käyttänyt niin ei tämän mikserin perustoimintojen kanssa ainakaan täysin hukassa ole. Mikseristä huomaa suoraan että Tascam on aikaisemmin tehnyt laitteita vain studioon, sillä mikserin säätimet ovat kooltaan pieniä ja eivät sen takia ehkä sovellu parhaimmalla mahdollisella tavalla DJ-käyttöön.
Kanavaliu'uissa ja crossissa on hyvä tuntuma (mukavan löysät, eivät kuitenkaan ihan puhaltamalla liikuteltavissa), sekä niiden jyrkkyyttä saa asetuksista säädettyä tarvittaessa, valittavana on kolme eri vaihtoehtoa jyrkkyydeksi. Crossin jyrkkyyttä voi myös säätää suoraan paneelista löytyvällä potikalla, käyrää ei kuitenkaan täysin jyrkäksi saa (ts. yhtä jyrkäksi kuin battlemiksereissä joissa millinkin siirto reunasta keskelle riittää että toinen kanava alkaa kuulua) mutta soveltuu varmaankin loistavasti kaikille jotka eivät turntablistitemppuja harrasta. Gainit ovat todella herkät, eli pienikin säätö muuttaa merkittävästi tulosignaalin voimakkuutta, gainien kanssa pitää siis olla varovainen.
Laitteesta löytyy kaksi efektilaitetta ja kaksi sampleria. Toisilla voi käsitellä kanavia 1 ja 2 sekä mikrofonisisääntulon signaalia, ja toisilla vastaavasti kanavia 3 ja 4 ja master-signaalia. Efektit ovat, kuten kaikissa muissakin DJ-käyttöön tehdyissä miksereissä, aika leluja.
Samplerit ovat näppäriä, "in"- ja "out"-näppäimillä annetaan samplen alku- ja loppukohta. Tämän jälkeen samplea voi editoida säätämällä alku- ja loppukohtia 1/100s tarkkuudella, jos sample ei suoraan mennyt kohdalleen. Automaattista loop-toimintoa ei löydy (vrt. Pioneer CDJ-800/1000, joista autoloop löytyy). Samplerin signaali menee suoraan masteriin (kumpaankin sampleriin löytyy äänenvoimakkuussäädöt), mutta samplerit saa halutessa myös assignattua crossiin.
EQ:t ovat parametriset, EQ-potikka on kaksiosainen ja ulkokehää (alempaa osaa) kääntämällä voi säätää EQ:n jakotaajuutta ja sisäkehää (ylempää osaa) säätämällä taas perinteisesti gainia. Tuo jakotaajuuden säätömahdollisuus on todella hyvä ominaisuus kunhan siihen ekana vähän totuttelee, sen avulla saa tehtyä todella hyvän kuuloisia vaihtoja kun pystyy säätämään leikkaustaajuudet biisikohtaisesti. EQ:t ovat todella jyräkät, pienelläkin kääntämisellä kuulee heti miten koko taajuusalue vaimenee merkittävästi, EQ:t yltävät äärimmillään miinusasennossa -40dB vaimennukseen ja plussuunnassa lisäystä tulee max. +12dB. Jakotaajuuksien säätämisen lisäksi mikserin asetusvalikosta pystyy säätämään Q-arvot taajuusalueittain kanaville, Q-arvoa tosin ei pysty ihan samalla tarkkuudella säätämään kuin (digi)studiomixereissä vaan Q-arvolle on kolme mahdollista arvoa - jos EQ:t tuntuvat liian järeiltä niin sitä voi yrittää korjata käyttämällä eri Q-arvoa. Ainoa mitä EQ:n osalta jää kaipaamaan olisi säädöt asetusvalikkoon, joiden avulla voisi säätää EQ:n gainit eli esim. laittamaan niin että EQ leikkaa miinussuunnassa maksimissaan 20dB oletuksena olevan 40dB sijaan.
Digitaalivehkeitä varten laitteesta löytyy digi-inputit. Itse kytken CD-soittimet (Pioneer CDJ-800) suoraan noihin kiinni, jolloin signaali tulee ilman häiriöitä suoraan levyltä mikseriin. Pikaisella testillä ei kuultavaa eroa ollut havaittavissa kun CD:t laittoi tulemaan mikseriin normaalien linjasisääntulojen kautta. Vinyylisoittimia en ole jaksanut keisseistä kaivaa, jotta voisin kuunnella millainen ääni on kun levareita käytetään, mutta voisin kuvitella senkin olevan moitteetonta.
Äänenlaatu on sanalla sanoen hyvä. Aikaisemmin käytössä oli Behringer VMX-300, ja uuden mikserin kun otti käyttöön niin huomasi suoraan miten erityisesti ylätaajuudet soivat todella paljon puhtaammin. Myöskään taajuusalueita ei puutu eikä signaali säröydy alta nollatason, sitävastoin korvinkuultavaa särkemistä alkaa tapahtua kun mennään yli +4dB tasoilla (kuten arvata saattaa :excellent:). Balansoitujen XLR-outputtien lisäksi laitteesta löytyy erillinen monitorilähtö äänensäädöllä ja RCA-lähtö, jossa voi säätää että vaikuttaako siihen master-liu'un asento eli se soveltuu nauhotuskäyttöön tarvittaessa.
Mukavana bonuksena lähinnä vuokra- ja ammattikäyttäjälle tulee myös se, että laitteen mukana tulee 19" rack-kiinnikkeet sekä keissiin laittamista varten tuuletusaukkojen suojapellit jotka varmistavat että laite saa ilmaa vaikka olisikin kiinteästi keississä sisällä. Itsellä on projektina säätää tässä kesän mittaan 19" rack-keissi laitteelle parempaa liikuteltavuutta varten.
Summa summarum:
Kaikenkaikkiaan olen ostokseeni todella tyytyväinen, hintaa tuli yhteensä 570 euroa lähetyskuluineen mikä on muihin vastaaviin laitteisin nähden todella halpa hinta (laite oli tarjouksessa
musikstorekoeln.de:ssä. Ainoa mitä jää kaipaamaan olisi pikkaisen isommat potikat (Pioneerin laitteissa on IMO hyvin onnistuttu tässä) sekä mahdollisuuden säätää EQ:n herkkyyttä. Myös EQ:n jakotaajuuksien säätö olisi hyvä jos sen voisi tarvittaessa kytkeä pois, sillä keikka-/klubikäytössä voi tuo EQ-nappien kahtiajako tuottaa hankaluuksia soittajille jotka eivät laitteeseen aikaisemmin ole törmänneet.
Jos haet enemmän turntablist-temppujen tekoon soveltuvaa laitetta tai
soittotyylisi on "räväkkä", "paiskiva", "ennakkoluulottoman kikkaileva" niin suosittelen pysymään tästä laitteesta
kaukana.
Muutoin tätä voi kyllä suositella oikeastaan kaikille tekno-/house-/trance-soittajille. Mikserin perustoiminnot ovat Pioneerista ja muista miksereistä tuttuja juttuja ja perussoittaminen onnistuu kylmiltään, mutta manuaaliin tutustuminen on kuitenkin aiheellista mikäli haluaa ottaa mikseristä kaiken potentiaalin irti sillä mahdollisuuksia ja säätöjä löytyy huomattavasti enemmän kuin DJ-miksereistä yleensä.