Vestax PDX-2000
Elikkä pari kuukautta on tullu tälläisillä soiteltua.
Kokemukset ovat olleet lähes yksinomaan positiivisia.
Etumatkaa muihin tuovat suuri vääntömomentti sekä suora äänivarsi. Jotkin saattavat myös arvostaa "hyperpitch" toimintoa jolla pitchiä saadaan säädettyä + - 60%! Täten esim. kovemman musiikin ystävien ei tarvitsisi pilata teknareitaan ruuvaamalla niitä.
Suoralla äänivarrella poistuu kokonaan yksi muuttuja neulojen hyppimisen estämisessä. "Antiskate" toimintoa ei ole. Omalla kohdallani Shure M44-7 äänirasioilla saa levyjä pyöritellä lähes miten sattuu vain parin gramman neulapainoilla, eikä neulat varmasti pompi. Nämä levarit onkin suunniteltu ensisijaisesti levynraaputtajia silmällä pitäen. Lisäksi pienen neulapainon pitäminen tietenkin säästää rakkaita levyjä.
Herää mielenkiintoinen kysymys, että miksi mokoma s-muotoinen äänivarsi on ylipäätänsä keksitty?!
Vääntömomentti on myös aika hektinen. Siksi teknareihin tottuneella saattaa olla aluksi vähän totuttelemista Vestaxeilla soittamiseen. Esim. Keskitapista levylautasen eteenpäin korjaaminen on melkolailla vaikeaa. Samasta syystä kuitenkin hienosäätö keskitapista on huoletonta, sillä sitä tulee harvoin väännettyä liikaa. Levylautasen reuna on myös erilainen pidoltaan kuin teknarin. Liukkautensa ansiosta suosittelen levylautasen hidastamista nopeilla "liipasin" -tyyppisillä liikkeillä. Nämä pienet jutut kun opettelee niin näillä soittaminen on varsin tarkkaa ja varmaa.
Turntablisteille on myös paljon erilaista sälää. Hyperpitchin lisäksi jarru- ja lähtöaikaa voidaan säätää. Setin aloittaminen 6sec kestävällä levylautasen liikkeellelähdöllä on aina hauskaa. Stoppiajan veivaaminen mahdollisimman pitkäksi mahdollistaa motor-off efektin (kyllä, tämä on jo turhaa). Ja kaikkihan tietää mitä reverse -nappi tekee.
Maadoitus ja RCA kaapelit ovat irralliset ja hajotessaan uudet saa vaikka hirvoxilta tms. Iso plussa.
Pieniä soraääniäkin on. Runkoon naputtelu aiheuttaa häiriötä. Eli naputukset kuuluvat kaiuttimissa asti. Normaalia käyttöä tämä ei haittaa alkuunkaan, mutta teknaripuristeille tämä aina jostain syystä niin suuri vika etti näitä levareita voi ostaa.
Lisäksi näissä levareissa on ominaisvika (en ole tästä aivan varma, mutta molemmissa minun omistamissani tämä ilmenee). Sekunnin murto-osia levylautasen pysäyttämisen jälkeen Vestaxi pitää levylautasta lukittuna. Tämä ehkäisee levylautasen vapaan pyörittämisen esim. motor-off efektin jälkeen. Ei hätää: sitähän varten meillä on reverse nappi.
Myöskin tracklightit ovat irralliset ja hukkuvat helposti.
Jos vertaa hyvin säädettyjä teknareita ja näitä vestaxeja niin tilit menevät tasan. Rehellisesti: en osaa sanoa kummat ovat paremmat (varsinkaan kun soitan housea tms.).
Nämä levarit edustavat eri ideologiaa. Teknari on se työkalu joka kestää pienen ydinlatauksen. Vestaxit taas ovat juuri sitä huippuunsa viritettyä japanilaista elektroniikkaa.
Hiphop - scratch - turntablistit varmasti kyllä päätyisivät vestaxiin.
Thomannilta kävin juuri tarkastamassa hinnan: Tasan sama kuin teknarin. 525 euroa. Elikkä jos nyt minä olisin ostamassa uusia levareita niin todennäköisesti päätyisin ennemmin Vestaxiin kuin Teknariin. Suoran äänivarren takia. Mikään ei ole rasittavampaa kuin pomppivat neulat.
Ja niille jotka ovat ostamassa ensimmäisiä levareitaan: Säästäkää rahaa niihin käytettyihin teknareihin ennemmin kuin menette ostamaan jotkut korvikkeet. Ette tule ainakaan katumaan.
Tässä vielä pari linksua:
Vestax PDX-2000
Thomann.de
(edit: typologi taas vauhdissa)
[ 20 May 2002: Message edited by: Quu ]