...toisaalta ehkä LIIKAA bileitä, toisaalta tietysti...

41 posts, 3 pages, 6,766 views

Avatar
#21 • • alke Guest
94-95 vuodesta lähtien bileissä käyneenä on kyllä ilahduttavaa että bileitä on niin paljon mutta lähinnä harmittaa niiden keskittyminen suurimpiin kaupunkeihin (hki-tre-tku). monessa pitkän historian kaupungissa (esim kuopio, oulu, lahti) on nykyään aivan kuollutta - bileitä on harvoin, tai niitä ei ole lainkaan. ja nythän jopa tampereella on ymmärtääkseni ollut kovin hiljaista viime aikoina kun haba&co(FuFu) eivät enää tee juttuja.

ennen vanhaan bileisiin menemisessä oli oma viehätyksensä, lähinnä sen takia että silloin alle 18-vuotiaana tuli koluttua yöbileitä ja muuten vain mahdollisia paikkoja mihin sattui alaikäisenä hyvällä tuurilla pääsemäänkään.

silloin ei nimenomaan iän takia ollut sitä hapatusta mistä nyt kärsii.. joka viikonloppu on bileitä, harva niistä istuu omaan musiikkimakuun ja yöbileet ovat lähinnä kadonnutta kulttuuria. ja jos sattuu käymään kerran-pari viikossa bileissä, ne menee enemmänkin hengailuksi eikä niinkään jorailuksi, jolloin bileisiin lähdettiin ensisijaisesti musiikin takia ja toissijaisesti vasta kavereita näkemään.

lähinnä nykyään toivoisi vain diversiteetin olevan suurempi, ja vähitellen nekin toiveet toteutuvat. teknobileitä on tänä vuonna taas enemmän kuin mitä vähään aikaan ollaan nähty, drum&basskin on tullut takaisin voimakkaampana kuin koskaan.. ts. eri genret nostavat päätään niin että valinnanvaraa on, eikä bileissä (poislukien vakkariklubit yms) pääpaino ole enää polkassa/kiksussa tms "helpossa" musiikissa. silti, ihan pari vuotta sitten tilanne oli kyllä jokseenkin onneton.
Avatar
#22 • • Ozie Guest

Originally posted by Elwira:
Väliilä kerran tai kaks vuodessa on kiva mennä tavalliseen ravintolaan ja juoda pää täyteen ja örveltää



Juuri näin..

Tais olla about viimeks ku olin baarissa käytiin kysyy "Dj":ltä kiksua. Se raukka ei edes tienny mitä kiksu tarkotti Siinä vaihees tuli vähän semmonen "joo unohda" -fiilis. No sai se sit pistettyyy Faithlessin God is Dj:n sinne.

Bileissä käynti rasittaa kukkaroa, pelkästään taksi himaan maksaa joku 20e (riippuen tietenki monta on taksissa). Harvoin sitä tosin on yksin joutunu taksilla tulee, et yleensä se jää siihen 5-10e väliin. Sit tulee aina juotuu muutamat pohjiks ja tietenki muutamat paikan päällä. Lisäks yleensä vähintään muutaman euro menee sisäänpääsyyn. Sit sitä yhtäkkiä huomataanki että meni 50e.

Tässä nyt ollu aika monen kuukauden tauko ettei tullu käytyy missään. Täs kuussa tarkotus käydä pari kertaa. Ens kuullekki on jo Celb. Geniin lippu. Ei sitä voi liikaa itteään rasittaa
Avatar
#23 • • nvd Guest

Originally posted by alke:
94-95 vuodesta lähtien bileissä käyneenä on kyllä ilahduttavaa että bileitä on niin paljon mutta lähinnä harmittaa niiden keskittyminen suurimpiin kaupunkeihin (hki-tre-tku). monessa pitkän historian kaupungissa (esim kuopio, oulu, lahti) on nykyään aivan kuollutta - bileitä on harvoin, tai niitä ei ole lainkaan.



ohhoh.. en mä tiennytkään että täällä (Oulu) on kuollutta, kaikkea sitä oppii ku näitä forumeita lukee...

Kaikki on vissiin niin suhteellista, Oulussahan (muista mainituista kaupungeista en tiedä) on ollut ihan loputtomasti bileitä viime aikoina... Nyt väsyttää niin paljon etten jaksa muistaa että mitä kaikkia, mut onhan sitä tullu käytyä ties missä ihan tän kaupungin rajojen sisäpuolella tässä lähiaikoina. Tietty jos on tottunut siihen että bileitä on joka viikko useita, niin eihän täällä nyt sellasta ole, ei kai täällä riittäis kävijöitäkään, mutta kyllä tää mun mielestä aika kaukana kuolleesta on.

edit: ääh, lukis ennenku pistää meneen..

[ 27 April 2002: Message edited by: nvd ]
Avatar
#24 • • alke Guest
no juu korjattakoon että oulun skene on nostanut päätään viimeaikoina mutta ainakin täältä helsingistäpäin katsottuna on aika hiljaista verrattuna niihin takavuosiin. ja viittaan nyt juuri siihen miten esim. helsingissä tai turussa on kemuja, muistan kuitenkin sen että täälläpäin yleisöä ja yritteliäisyyttä on enemmän.
Avatar
#25 • • Mimako Guest
Muista Suomen kaupungeista en tiedä, mutta Helsingissä bilemarkkinat ovat tänä keväänä alkaneet olla ylikyllästyneet, näin talous- tms. tieteellistä termiä käyttääkseni. Tyhjillään ammottaneita bileitä on ollut niin paljon, että viidakon laki alkanee kohta toimia joidenkin bilejärkkärien kohdalla, niin ikävää kuin se onkin.

Esimerkkeinä mainitsisin viime viikoilta Kaivohuoneen Planet Bonzain ennakkobileineen, (kavereiden kertoman mukaan) Spacen VR-makasiineilla, Nukleuzin Vanhalla, Savusumun... and the list goes on. Jotkin edellämainittujen tai muiden vähänlaisesti yleisöä vetäneiden bileiden järkkäreistä eivät tavoittelekaan kummempaa voittoa, talousriskit on alun perinkin mitoitettu alas ja tappiot pysyvät pahimmillaankin tietyn kohtuuden rajoissa. Toiset, lässähtäneitä megabileitä suunnitelleet taas... tiedon tasoni ei ole niin korkea että osaisin ennustaa, miten heille käy ja kuinka nopeasti!

Poikkeuksiakin on, kuten Screen, Unity ja vaikka kokonaisedullinen Inkvisitio, mutta pointti pysyy: jos jopa useimpiin bileisiin ei tule tarpeeksi ihmisiä, bileitä on liikaa. Näin on. Itseänikin on viime viikkoina alkanut jo bileisiin menoa harkitessa vaivata, tuleekohan joihinkin kiinnostaviin pippaloihin liikaa tai liian vähän väkeä. Tällaista pohdiskelua ei ole aiemmin tarvinnut tosissaan harrastaa.
Avatar
#26 • • Walker Guest

Originally posted by Mimako:

Poikkeuksiakin on, kuten Screen, Unity ja vaikka kokonaisedullinen Inkvisitio, mutta pointti pysyy: jos jopa useimpiin bileisiin ei tule tarpeeksi ihmisiä, bileitä on liikaa. Näin on. Itseänikin on viime viikkoina alkanut jo bileisiin menoa harkitessa vaivata, tuleekohan joihinkin kiinnostaviin pippaloihin liikaa tai liian vähän väkeä. Tällaista pohdiskelua ei ole aiemmin tarvinnut tosissaan harrastaa.



Screen, unity ja hallmark vetää ainakin jengiä hyvin
Avatar
#27 • • olliS Guest

Originally posted by Mimako:
Poikkeuksiakin on, kuten Screen, Unity ja vaikka kokonaisedullinen Inkvisitio, mutta pointti pysyy: jos jopa useimpiin bileisiin ei tule tarpeeksi ihmisiä, bileitä on liikaa. Näin on. Itseänikin on viime viikkoina alkanut jo bileisiin menoa harkitessa vaivata, tuleekohan joihinkin kiinnostaviin pippaloihin liikaa tai liian vähän väkeä. Tällaista pohdiskelua ei ole aiemmin tarvinnut tosissaan harrastaa.



Parhaat bileet pysyvät ja keräävät tasaisesti paljon ihmisiä (juuri Unity, Screen etc.).

Täytyy kyllä todeta, että varsinkin nyt kevään aikana on alkanut pusrsuta bileitä joka tuutista ja välillä korvistakin ulos, mutta eipähän niihin kaikkiin tarvitse mennä... Nyt vaan alkaa olla niin monia bileitä, joita ei millään raskisi jättää väliin (Unity, Hallmark, Screen, Pussy..). Kukkaro tässä köyhtyy jos ei muuta...
Jos nyt hypoteettisesti pitäisi valita vain yksi klubi/bileet, niin Unityä en kyllä mistään hinnasta jättäisi pois! (okei varmaan tuli kaikille selviksi mikä on mun suosikki )

Summa summarum, IMO paljon kemuja on parempi kuin vähän -> valinnanvaraa enemmän (laatu on kuitenkin mielestäni pysynyt suht. samana eri järjestäjillä)
Avatar
#28 • • Dani Cior Guest
On niitä bileitä ehkä pikkasen liikaa. Onneksi on tullut myös monia isoja nimiä.
Avatar
#29 • • unik Guest
>

mmh...liian vähän bileitä, liikaa bileitä?
ihan sama kumminpäin, aina joku "kitisee".
kieltämättä tarjontaa nykyään on huomattavasti ennemmän kuin "vanhaan hyvään aikaan".
...heh...kyllähän ajat muuttuneet ovat...mutta bileet on bileet.
välillä niitä on enemmän, välillä niitä ei ole ollenkaan.
Yli kymmenen vuotta bileissä käynyt ja yhä useimmiten kun bileisiin menen niin tuntuu siltä kun ekaa kertaa olisin menossa...rakastan sitä tunnetta.

>
Avatar
#30 • • Dani Cior Guest
Joo, mulle tulee 10 v täyteen kans, ihan kiva kun on vaihtoehtoja, mutta liian monet bileet alkaa olla sitä samaa toistoa. Kai se on nykyään lähinnä kavereiden näkemistä, joskus helvetin hyvän musiikin tahdissa, joskus keskinkertaisemman tarjonnan.
Avatar
#31 • • vaavu Guest
Mä olen jo pitkään pohdiskellut tätä bileiden kävijämäärän probleemaa, ja saanen nyt esittää hienon teoriani aiheesta. Eli, kävijämäärät bileissä vaihtelee syklisesti, syklinä ehkä sellanen 3-4(?) vuotta. Joskus on enemmän potentiaalisia asiakkaita, joskus taas vähemmän. (Pitkän aikavalin trendi tosin saattaa olla nouseva, esimerkiksi muotoa a*sin(bx)+c*x+d tms.) Bilejärjestäminen noudattaa myöskin samanlaista sykliä, mutta käyrä seuraa aina vähän myöhässä asiakkaiden määrää. Tämä johtuu siitä että promoottorit yrittävät aistia asiakkaiden määrää ja innostusta ja laatia bileet sen perusteella - ja tekevät tämän reagoinnin aina väistämättä myöhässä. Tilanne on samanlainen kuin esimerkiksi saaliseläimen ja pedon populaation muutokset ajan funktiona.

Pointtina on se, että siinä n.1,5 vuotta sitten oli asiakkaiden määrä oli rajussa nousussa mutta bileiden määrä tuli vielä paljon paljon jäljessä. Tällöin saattoi hyvään saumaan sattunut promoottori vetää tuvan helpostikin täyteen ja kääriä isot massit vähän köykäisemmälläkin konseptilla ja line-upilla. Kun promoottorit yleisesti huomasivat kuinka paljon asiakaspotentiaalia oli, alettiin hautoa suunnitelmia yhä isommista ja laadukkaammista bileistä. Samaan aikaan kuitenkin asiakkkaiden määrä alkoi saavuttaa syklin huippua. En osaa ihan tarkkaan sanoa milloin nousu muuttui tasanteeksi ja siitä laskuksi, ehkä jonkinlainen tasannevaihe saattoi tapahtua viime kesän tienoilla.

Joka tapauksessa, bilepromoottorit eivät tätä syklin vaihtumista kovin nopeasti osaa nähdä (tai eivät halua nähdä, vaan uskovat ikuiseen kasvuun niinkuin ekonomit 90-luvun taitteessa). Bileet ovat lisääntyneet viime kesästä lähtien rajusti, ja tänne tuodaan yhä enemmän isoja ja nimekkäämpiä tähtiä, lippujen hinnat kallistuvat, kaikkeen panostetaan isosti. Kun asiakkaiden määrä on samaan aikaan kääntynyt laskuun, on tämä kevät ollut todellista pudotuspeliä. Nyt otetaan tappioita ja ihmetellään tyhjiä saleja, ainoastaan kaikkein innovatiivisimmat, sopuhintaiset ja kiinnostavat bileet menestyvät jotenkuten. Saa nähdä kuitenkin kuinka kauan menee ennenkuin promoottorit ymmärtävät tilanteen ja lopettavat pään hakkaamisen seinään. Todennäköisesti oppiminen tapahtuu ns. kantapään kautta.

Sitten on näitä tiettyjä poikkeuksia kuten Screen ja Pussy. En ole ihan varma pitäisikö Unity laskea tähän mukaan, itse kuitenkin ymmärtäisin että Gloriakaan ei ihan niin suksee ollut kuin olisi voinut olla (niitä muutamaa poikkeusiltaa lukuunottamatta), lisäksi tilannetta pitää seurata kuution osalta enemmän. Nämä poikkeukset voidaan kuitenkin jossain määrin selittää ns. brändiuskollisuudella. Molemmissa paikoissa käy paljon sellaisia ihmisiä, jotka eivät muissa bileissä kovinkaan paljon käy. He tulevat Screeniin ja Pussyyn riippumatta siitä kuka siellä soittaa, pikagallupeilla ja salakuuntelumenetelmällä on ollut havaittavissa että yllättävän harva itse asiassa edes tietää illan lineuppia. Vaikka Screenissä on ollut aivan helvetin kovia nimiä viime aikoina, silti vessassa saattaa kuulla kuinka jotkut pohdiskelevat tietäisikö koku illan artistin nimeä.

Mitä promoottorit sitten voisivat tehdä tällaisessa laskevassa tilanteessa? Ainakin kannattaisi suosiolla haudata liian kunnianhimoiset suunnitelmat, ellei niissä selvästi ole jotain innovatiivista ideaa. Enää ei riitä se että ollan buukattu soittamaan herra isostara X ja Y, vaan nyt pitää todella olla kaikin puolin toimiva ja myyvä kokonaiskonsepti. Toinen mihin oikeasti kannattaisi satsata on 18-19 -vuotiaat, skenen ulkopuoliset nuoret. Nousu asiakkaiden aallonpohjasta tapahtuu aina uusien, nuorien asiakkaiden kautta. Ne vanhat bilenaamat jäävät homehtumaan pysyvästi kotiinsa, ei niitä enää pysty takaisin houkuttelemaan. Ongelma vain on, että hyviä k-18 klubeja ei pääkaupunkiseudulla ole hirveästi ollut Club Labyrinthin jälkeen. Ja ehkä liiallinen elitismi ja naureskelu pertti perusreivaajille on aiheuttanut sen, että on paljon hohdokkaampaa järjestää k-22 klubia kuin klubia joka on suunnattu 18-vuotiaille highlitestä huokutelluille asiakkaille. Vaan jos oikeasti haluaa menestyä, ja haluaa menestyä myös 2 vuoden päästä, kannattaa satsata tuohon jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

En tiedä pitävätkö muut promoottorit kirjaa bileiden kävijämääristä samalla tavalla kuin Haba (siis muidenkin kuin omiensa), olisi nimittäin ihan älyttömän mielenkiintoista tehdä jonkinlaista statistista analyysia asiakkaiden määrästä. Piirtää vaikka käyrää asiakkaiden määrästä ajan funktiona, lisäksi piirtää käyrää bilejärjestämisen määrästä (esimerkiksi metriikalla tarjottu kapasiteetti x lipun hinta summana kaikista bileistä), ja katsoa noudattavatko nämä tuota peto-saalis -mallia.

Lisäksi olisi kiva kuulla vanhojen partojen mielipiteitä aikaisempien vuosien tilanteesta. Omien hämärien muistikuvien ja wanhojen partojen kertomusten perusteella veikkaisin, että edellinen nousukausi oli siinä 95-96, laskukausi taas rokotti 97-98 ja uuteen nousuun lähdettiin sitten 99.

Ja joo, kyllähän skenen koko on absoluuttisesti kasvanut vuosien varrella, mutta uskoisin sen nimenomaan selittyvän sen syklisen vaihtelun lineaarisena komponenttina. Saa kuitenkin nähdä tuleeko tämä pitkän ajan kasvutendenssi säilymään samanlaisena, vai tapahtuuko jossain vaiheessa Suomessa bileskenen saturoituminen.

---

Tämmöinen teoria siis tällä kertaa. Saa kiistää, kertoa omia havaintojaan - mutta ehkä mieluummin vähän yleisemmällä tasolla kuin "itse tulin mukaan skeneen vasta tänä keväänä, ei nyt mikään laskukausi voi olla"...
Avatar
#32 • • diezel Guest

Originally posted by alke:
ts. eri genret nostavat päätään niin että valinnanvaraa on, eikä bileissä (poislukien vakkariklubit yms) pääpaino ole enää polkassa/kiksussa tms "helpossa" musiikissa. silti, ihan pari vuotta sitten tilanne oli kyllä jokseenkin onneton.



Jaa.. polkassa ? riippuen vähän mitä tollakin tarkotat... myönnän että sattuhan noitakin bileitä olevan jonkin verran, varsinkin Turun suunnalla, mutta silti tuntuu Itestä ettei täällä helsingin suunnalla oikein mitään järkätä jos puhutaan rankasta paukkeesta...

tänä vuonna taitaa olla ollut Inkvisitio, Gate ok.. ei vars. hirmu rankkaa mut silti.. No More Rock'n'Roll... ja viime vuoden lopulta muistuu mieleen Pyro.. et jos rankalla tarkotetaan about 150 bpm bilettäjäntylsistyttämisnrg:tä jota "jokainen" upcoming dj haluu soittaa niin kai tarjontaa löytyy..

mut joo itelle tulee helposti 1-1,5kk taukoja kun bileitä ei oikein oo... ja kaikki kunnia Proteukselle ja Neonille, mutta ei oikein heitäkään viittis mennä kuuntelee jonnekin tusina-bileisiin Wanhalle missä soittaa joku Jay Mellin ja Tab niiden kanssa...

no joo tällästä purakautumista
Avatar
#33 • • olliS Guest

Originally posted by diezel:
... missä soittaa joku Jay Mellin...


(tää oli vitsi, joo?)
Avatar
#34 • • diezel Guest

Originally posted by 5-HT:

Originally posted by diezel:
[qb] ... missä soittaa joku Jay Mellin...


(tää oli vitsi, joo?)[/QB]



millä lail... ? muistanko väärin mut eiks oo entinen Mad Jay tai joku Screenin pepunnytkytyshousea soittava..
Avatar
#35 • • Thunderbird Guest
Emmä ymmärtänyt noita hienoja sanoja joita Varvana käytti
Avatar
#36 • • khatt Guest

Originally posted by Thunderbird:
Emmä ymmärtänyt noita hienoja sanoja joita Varvana käytti



Ylläri.

Anyway, Varvanan teoria kuulostaa ihan järkeenkäypältä. Joku, jolla on vastaavaa kokemusta ulkomaista voisi myös kertoa ajatuksiaan. Onko keskieuroopassa olemassa samanlaista nousu/laskusuhdannetta, vai onko siellä konemusa jo niin mainstreamia ettei tuollaiset vaikuta? Vai onko ulkomaiden laskusuhdanteessa kyseessä luvut "2v sitten kävi 100k ppl, nyt kävi vain 70k ppl"...
Avatar
#37 • • unik Guest
>

Vaikea uskoa että nykyinen tilanne pitkään jatkuisi, bile- tilanne siis. Liika on liikaa, kuten tuleva viikonloppu taas todistaa niin valinnan varaa riittää. Toivottavasti ihmisiä on riittävästi liikenteessä ja kaikki bileet onnistuvat. Itse kaipaan ja haikailen pieniä ja intiimejä klubeja ja bileitä. Sellaisia joissa olisi n. 200- 250 ihmistä.

>
Avatar
#38 • • -=aave=- Guest
[ 30 May 2002: Message edited by: HiVoltage ]
Avatar
#39 • • -=aave=- Guest

Originally posted by HiVoltage:
Tossa kun lueskelin noita tulevia bileitä, niin tämän kuun lopussa on aivan v***sti bileitä ympäri suomee.
Tässä on kyl todellakin kaikille valinnan varaa.

Ps. Painotin siksi sanaa "ympäri" koska, en tarkoita tällä et bileitä olis liikaa.
Ainakaan täällä päin!



EDIT:kir. vir.
Kuten signaturekin kertoo taidan olla väsyksis.
Avatar
#40 • • pie Guest
Nostanpas tämän takaisin ylös ja kyselen mitä mieltä olette bileiden määrästä nykyisin? Onko tapahtunut mitään muutosta vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna?