Paras ruokaohjeesi?

616 posts, 31 pages, 209,011 views

Avatar
#461 • • Karo Guest


3. Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Poista pinaateista lehtiruodit ja kasta ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Näin pinaatissa oleva oksaalihappo katoaa ja aromit tulevat paremmin esiin. Purista pinaaatti kuivaksi ja hienonna se. Paseeraa perunat siivilän läpi ja sekoita mukaan pinaattia, 50g voita, suolaa ja valkopippuria. Mikäli muusi on liian tönkköä, niin lisää voita tai maitoa.



Perunamuusin valmistamisessakin on monta koulukuntaa. Itse suosin myös rosamundaa tms. aromikasta jauhoista perunaa. Tykkään laittaa perunamuusiin välillä myös muita juureksia, yleensä vähän porkkanaa tai bataattia (muista pilkkoa porkkanapalat pienemmiksi kuin perunat, sillä ne kypsyvät paljon hitaammin!). Juurekset kuoritaan ja pilkotaan ja laitetaan kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Laitan sekaan myös pari valkosipulin kynttä. Keitetään kypsäksi, kaadetaan keitinvesi pois (osa talteen!). Perunat muusataan puisella survimella muusiksi, lisätään reilusti voita, valkopippuria ja persiljaa. Keitinvettä voi lisäillä sopivan koostumuksen aikaan saamiseksi. Toinen tapa on keittää perunat jne. ja tehdä kiinteähkö muusi. Muusin keskelle tehdään voisilmä, johon laitetaan nokare voita ja pari persiljanoksaa.

Muutenkin olen suuri perunan puolestapuhuja. Itse tehty perunamuusi, lohkoperunat jne. on hyvää. Ei joka päivä jaksa jotain pastaa tai nuudelia.
Avatar
#462 • • Menoviba Guest
Minä olen aika fiilispohjainen nautiskelija. Välillä menee oikein herkullinen voilla mehustettu soossi ja toisena päivänä uppoaa taas rouheaksi jätetty kuivempi versio, perunasalaatti oikeastaan. Mutta pääasia, että runsasarominen valkosipulivoi löytää itsensä keskikuoppaan :excellent:

Eilen tein ison satsin hampurilaisia tästä threadista löytyneen ohjeen mukaan ja oli loistavaa. Aiemmin pihvit ovat olleet tunkkaisen makusia, nyt niistä löytyi ripaus mehevyyttä ja makua. Resepteissä on eroja, pakko myöntää, vaikkei aina salaatteja ja tomaatteja jaksakkaan laittaa mukaan. Sekin myös vaikuttaa, että nuijin pihvit aina vain ohuemmiksi, edelliskerroista viisastuneena sekä käytin "oikeita" sämpylöitä. En muista kenen ohje oli, mutta suosittelen kaikkia kokeilemaan. Löytyy muistaakseni sivulta 8.

Syyskuu meni jo, eikä ole aikaakaan kun pikkujoulut saapuvat. Yön pimeinä tunteina alkoi ihme kyllä improvisaatiohyrrä pyörimään ja kokoilin mielessäni menua muun tekemisen puutteessa. Olisi kuulla myös muilta ideoita, sillä normaalisti pää on tyhjä kuin mikä. Jotain tälläistä olisi luvassa:

Kaivon pohjalle:
- Keitto valkosipulista, porosta tai suppilovahveroista
- Toast Skagen erikoisvariaatiot, mätiä
- Riimiporoa karpalokastikkeessa, valkosipulimarinoituja sieniä, yrttisiä leipäsnackseja

Nälkään:
- Loimutettua lohta karviaismarjakastikkeella
- Kanaa tai kalkkunaa vuohenjuustokuorrutuksella. Lisukkeena makeahko ja lievän tulinen paistos maissista, porkkanasta, omenasta ja nuudeleista.
- ?

Ähkyyn:
- Piparkakkujäätelö/parfee minttusuklaa-piparkakku rouheella
- Brie lakritsikastikkeella
- Lämmintä leipäjuustoa lakkahillon kera

Kaikkia ei ole tarkoitus siis valita, useita kyllä. Liharuoka olisi se jota ehkä eniten kaipaisin aterian sydämeksi. Vasikkaa, kyyhkyä, alligaattoria, atrian jauhelipihvejä vai mitä? Mielläni hyödyntäisi bravuurini syksyn herkuista eli kermaisen sieni-pekonikastikkeen runsaalla ruohosipulilla. Muuten menu on yritetty koota omanlaisista ja varsin metsäisistä ja sopivasti merellisistä antimista luovalla kädellä yhdistellen, kuitenkin yksinkertaisuudessa pitäytyen.

Loppuun vielä kysymys Tapi T:lle, Vaavulle ja kumppaneille: Millä laitteilla annoksia olette kuvanneet ja mitä valaistusta käytätte?
Avatar
#463 • • ville Guest


Loppuun vielä kysymys Tapi T:lle, Vaavulle ja kumppaneille: Millä laitteilla annoksia olette kuvanneet ja mitä valaistusta käytätte?



Kuvat on ottanut vaavu tai ville, annokset asetellut tapi. Ekat eli nämä:

http://www.villevaavu.org/misc/Gourmet07062003/

on otettu siinä valossa mitä sattui olemaan eli käytännössä huoneen kattolamppu tai keittiön työtason valo. (ja sen kyllä huomaa, uskomattoman surkeita kuvia)

Näihin kuviin:

http://www.villevaavu.org/misc/Gourmet14022004/

Nähtii jopa vaivaa n. 15s. Valoina kaksi kämpässä olevaa jalkalamppua (erilaisia eli eri voimakkuudet). Pehmentäjänä ollut leivinpaperia :)

Kamerana kaikissa kuvissa 300D, linsseinä sigman 20mm f/1.8 tai canon 50 f/1.4. Jälkimmäiset kuvat jalustalta.

Ongelma noissa kuvissa on, että yksi kuva pitää saada erittäin nopeasti jotta ruoka ei jäähdy. Kuvat on siis otettu hyvin kiireessä ja sen kummemmin asioita miettimättä. Jos varaisi aikaa ja kuvaisi kunnon valoilla tulos olisi vielä jotain aivan muuta ...
Avatar
#464 • • Aulis_G Guest

Pizza
Lisää täytteiden päälle hieman oreganoa ja paista kuumasas uunissa



Muuten loistava ohje mutta toi jäi hämäämään. Eikö nuo kuivatut yrtit pala uunissa, varsinkin jos uuni on vielä täysillä? Itse ainakin laitan yrtit vasta valmiin pizzan päälle...
Avatar
#465 • • ville Guest

Pizza
Lisää täytteiden päälle hieman oreganoa ja paista kuumasas uunissa



Muuten loistava ohje mutta toi jäi hämäämään. Eikö nuo kuivatut yrtit pala uunissa, varsinkin jos uuni on vielä täysillä? Itse ainakin laitan yrtit vasta valmiin pizzan päälle...



Yritit sulaa aika nopeesti juuston sisälle, joten ne ei pala. Jos pelkää palamista voi kokeilla sekoittaa yrttejä suoraan juustorasteeseen.

Päivän vinkki: stockalla poron ulkofile 19.90e/kg
Avatar
#466 • • Tapi T Guest

Eikö nuo kuivatut yrtit pala uunissa, varsinkin jos uuni on vielä täysillä?


Mulla ei ainakaan palanut. Mutta jos epäilee, että uuni saattaisi polttaa ne, niin yrtit voi laittaa ennen paistamista suoraan juuston päälle tai sitten ripotella valmiiseen pizzaan.
Avatar
#467 • • JimmyD Guest
Pikku vinkki joka tuli vaan yrteistä mieleen. Tuoreista yrteistä kuten rosmariini saa enemmän makua irti, kun nopeasti käyttää oksaa kiehuvassa vedessä.
Avatar
#468 • • Daniel Braun Guest

Pikku vinkki joka tuli vaan yrteistä mieleen. Tuoreista yrteistä kuten rosmariini saa enemmän makua irti, kun nopeasti käyttää oksaa kiehuvassa vedessä.


Blaah.
Joku on taas katsonut J. Oliveria telkusta ja tulee patsastelemaan muka hyvillä vinkeillä Plattariin ;)

voihan olla mahdollist että joku tietää tuon jo entuudestaan, taikka on lukenut/oppinut ton vastikään jostakin kirjasta tms.
Mutta hassu yhteensattuma että Jamie käytti/opetti ton kikan viikko sit ohjelmassaan...
Avatar
#469 • • Menoviba Guest
Eikö se nyt ole ihan sama onko asian lukenut kirjasta vai nähnyt telkkarista? Mielestäni tv:n kokkiohjelmat ovat monesti hyvinkin hyödyllisiä, pääsee näkemään ammattikokkien työskentelyä. En siis ymmärrä näiden dissausta, vaikka suurelle yleisölle tekevätkin ohjelmaa. Ei kaikkea aina tarvitse tehdä salatieteen lailla, ollakseen "pro" ja voidakseen jotain vinkkejä antaa.
Avatar
#470 • • JimmyD Guest


Blaah. Joku on taas katsonut J. Oliveria telkusta ja tulee patsastelemaan muka hyvillä vinkeillä Plattariin ;)


Joo olen kyllä kattonut, mutta miten se tähän liittyy ;) tiedossa ollut toi "jippo" monta monta vuotta.
Avatar
#471 • • dixoff Guest
Herkullinen murekeresepti

400 grammaa naudan jauhelihaa
300 grammaa broilerijauhelihaa
1 purkki raejuustoa tai Ingmanin Cottage Cheeseä
1 kananmuna

Sekoita ainekset keskenään, ja kypsennä sotku pannussa tai mikroaaltouunissa. Anna kypsän mössön jäähtyä ja lusikoi se minigrip-pusseihin (niihin kaikkein pienimpiin) ja pakasta. Tarjoilua varten ota pussi sulamaan ja kun herkku on sulanut, tarjoa kissoille. Menekki on taattu. Vielä ruokaisemman ateriasta saa sekoittamalla ruokaan ennen pussittamista kissoille tarkoitettuja vitamiinitabletteja purkin ohjeen mukaan.
Avatar
#472 • • Menoviba Guest
Mitä kaikkea mustajuurista voisi tehdä?

Ostin 2 kiloa noita ihania juureksia ja nyt olen tehnyt erilaisia keittoja, friteerannut, keittänyt sellaisenaan, laitanut perunamuusin sekaan, tehnyt uunilisuketta mutta nyt alkaa ideat loppumaan.
Avatar
#473 • • Hansu Guest

... Lisukkeena makeahko ja lievän tulinen paistos maissista, porkkanasta, omenasta ja nuudeleista.


Voisitko anta reseptiä kyseiselle paistokselle? Kuulostaa sopivan hintaiselta budjetilleni, mutta silti erikoiselta.

Muuten, nämä Menoviban pikkujouluruokalistat saivat aikaan melkoisen kuolausreaktion täällä päässä --> nam! :excellent:
Avatar
#474 • • Menoviba Guest
Ihan tarkkaan reseptiä en voi antaa, koska aika monen tapaan kokkailen improvisoiden eikä aina tule kirjatuksi ylös aineiden määriä. Mutta tälläisellä viimeksi pannua kärytettiin, toivottavasti tykkäät:

2 keskikokoista porkkanaa
1 iso sipuli
1 iso Omena
1ps pakastemaissia
Hitunen nuudeleita
Inkivääriä
Red thai-currya (kaippa se tavallinenkin kelpaa)
Cayanne-pippuria (Tuoretta chiliä, tabascoa, jalopenoja tai mikä nyt omaan makuun sopii antamaan hyvin mietoa tulisuutta)
Pari kynttä valkosipulia
Loraus Creme Fraichea tms
*Soijaa
Lisäksi laitoin kanapaketista ylimääräisen hunaja-marinadin sekaan.

Porkkana leikataan suikaleiksi, siivutetaan omena ja hienonnetaan sipulit. Omenaa ei kauhean pieneksi kannata laittaa eikä myöskään kypsentää aineksiä mössöksi. Wokissa raaka-aineiden on hyvä erottua toisistaan ja vihannekset saavat olla hieman al dente, tarjoten ihanan puruvastuksen hampaille.

Wokkipannulle ensin porkkana ja omena pehmenemään koska ne vaativat pisimmän kypsytyksen, samalla voi lisätä mausteet että ne saavat vähän paahtua ja antaa makua. Kun nuo ovat jonkin aikaa mukavalla lämmöllä saaneet olla, sipulit kuullottumaan ja maissit perään. Lisätään vedessä liotetut nuudelit (ei tarvitse välttämättä keittää) ja lopuksi ihan pieni loraus creme fraichea. Suhteita kannattaa kokeilla oman maun mukaan, itse tykkäsin että olisi voinut laittaa toisenkin omenan ja vähän enemmän porkkanaa. Laittamalla reilusti nuudeleita, tästä saa varmaan vähän täyttävämmänkin kasvisaterian, vaikka maut menevätkin loistavasti yksiin kanan kanssa. Ei siis todellakaan mikään loppuun kehitelty resepti, mutta ylpeä tästä tuotoksesta silti olen :)
Mutta siinä lieneekin kokkauksen suola, jokainen saa säveltää ihan oman makunsa mukaan ohjeita katsomatta.

*Muistaakseni laitoin myös soijaa jonkinverran, mutta en ollut sitä merkinnyt muistiin, joten en voi olla 100% varma. Tätä se laho pää teettää..

P.S Ensi viikolla pääsee kokeilemaan annosten kuvaamista kun saa EOS300D:n nokalle 50mm/1.8 objektiivin. Olisihan se valovoimaisempi mukava, mutta hintakin taitaa olla kolminkertainen? Suosittelen myös hankkimaan Nigela Lawsonin kirjan nimeltään Syötävän hyvää. Omaan makuun hyviä reseptejä, paljon kuvia ja kätevät välilehdet muistiinpanoille.
Avatar
#475 • • timppa^ Guest
Kiitos Tapi erinomaisesta lammaspastareseptistä!
Avatar
#476 • • ella Guest
en tiedä onko täällä ollut jo puhetta kastikkeista, mutta tarvitsisin kipeästi apua viikonloppua silmällä pitäen.

tarkoituksena on valmistaa herkutteluateria naudan sisäfilepihveistä ja jonkinlaisista perunoista (en ole vielä ihan päättänyt) ja rosmariinilla & timjamilla maustetuista paahdetuista kasviksista.

ongelma on siinä, että haluaisin lihalle jonkin ihanan kastikkeen, mutta en oikein ole haka niissä.. joten: olisitteko ihania ja antaisitte jonkinlaista ohjetta.. mielellään jotain suhteellisen klassista, eli ei esim suklaakastiketta :hah:
Avatar
#477 • • JussiS Guest

tarkoituksena on valmistaa herkutteluateria naudan sisäfilepihveistä ja jonkinlaisista perunoista (en ole vielä ihan päättänyt) ja rosmariinilla & timjamilla maustetuista paahdetuista kasviksista.


Suosittelen tsekkaamaan Tapin vääntämän punaviinikastikeohjeen, joka löytyy tästäkin threadista jostain (en nyt jaksa hakea :)). Oli meinaan sen verran hyvää.
Avatar
#478 • • ella Guest


Suosittelen tsekkaamaan Tapin vääntämän punaviinikastikeohjeen, joka löytyy tästäkin threadista jostain (en nyt jaksa hakea :)). Oli meinaan sen verran hyvää.



kuulostaapa hyvältä.. ei muuta ku läpikäymään tää koko threadi, mut eiköhän oo sen arvosta sitten :D
Avatar
#479 • • ella Guest




1l lihalientä
4dl punaviiniä
80g sokeria
0,5dl balsamiviinietikka
1½dl hienonnettua salottisipulia
1 keskikokoinen porkkana kuutioina
1 pienehkö palsternakka kuutioina
50g selleriä kuutioina
2 laakerinlehteä
timjamia
rosmariinia
mustapippuria myllystä
2rkl maizenaa

Laita sokeri kattilaan ja paahda se kunnolla ruskeaksi. Kaada sulaneeseen sokeriin kasvikset ja mausteet. Pyörittele 5min. Lisää balsamico ja anna sen kiehahtaa minuutti pari. Lisää punaviini ja lihaliemi. Keitä soosia kokoon niin kauan, että jäljellä jää n. 4d. Siivilöi juurekset pois soosista ja laita se uudelleen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita maizena tilkkaan punaviiniä ja lisää sekoittaen soosiin ja oota että se sakenee. Mausta pippurilla ja jos tahdot, voit sekoittaa siihen vähän kylmää voita.



tämä taitaakin olla se.. isolta annokselta näyttää. jos kokkaan kahdelle niin varmaankin voin vähintään puolittaa ton...
Avatar
#480 • • JussiS Guest




1l lihalientä
4dl punaviiniä
80g sokeria
0,5dl balsamiviinietikka
1½dl hienonnettua salottisipulia
1 keskikokoinen porkkana kuutioina
1 pienehkö palsternakka kuutioina
50g selleriä kuutioina
2 laakerinlehteä
timjamia
rosmariinia
mustapippuria myllystä
2rkl maizenaa

Laita sokeri kattilaan ja paahda se kunnolla ruskeaksi. Kaada sulaneeseen sokeriin kasvikset ja mausteet. Pyörittele 5min. Lisää balsamico ja anna sen kiehahtaa minuutti pari. Lisää punaviini ja lihaliemi. Keitä soosia kokoon niin kauan, että jäljellä jää n. 4d. Siivilöi juurekset pois soosista ja laita se uudelleen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita maizena tilkkaan punaviiniä ja lisää sekoittaen soosiin ja oota että se sakenee. Mausta pippurilla ja jos tahdot, voit sekoittaa siihen vähän kylmää voita.



tämä taitaakin olla se.. isolta annokselta näyttää. jos kokkaan kahdelle niin varmaankin voin vähintään puolittaa ton...




* 2 porkkanaa
* 3 salottisipulia
* 50g juuriselleriä
* 50g palsternakkaa
* 1 dl sokeria
* ½dl balsamicoa
* 2 oksaa rosmariinia
* 5 oksaa timjamia
* 2 laakerin lehteä
* 4dl punaviiniä
* 1l lihalientä
* 1dl mustaherukkamehua
* ½tl kokonaisia musta-, valko-, viher- ja rosepippureita



1. Kastike: karamellisoi sokeri kattilassa. Kun sokeri on kauniin ruskeaa, niin lisää kuutioidut juurekset.

2. Pyörittele juureksia kovalla lämmöllä muutama minuutti ja lisää balsamico. Lisää mukaan lihaliemi, punaviini. Anna kastikkeen kiehua kasaan niin kauan, kunnes jäljellä on enää n. 3dl.

3. Siivilöi kastike ja pese kattila. Kuumenna kattila hyvin kuumaksi ja lisää sinne karkeaksi rouheeksi hienonnetut pippurit. Paahda pippureita kuumassa kattilassa kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää mustaherukkamehu ja kastikepohja. Aseta sivuun odottamaan.


Tätä tarkoitin :)