Paras ruokaohjeesi?

616 posts, 31 pages, 213,033 views

Avatar
#381 • • Hansu Guest
Mulla on uusi lempiruoka --> Kasviscouscous
Tässä resepti, en viitsi turhaan kirjoittaa sitä tähän kun olen tehnyt just tämän mukaan. On muuten aika namia :excellent: Tein tuota ekan kerran vajaa viikko sitten, ja sen jälkeen sitä on syöty uudestaan jo kolme kertaa... Tykkäsin itse eniten haaleana tai kylmänä, mutta ei se hullumpaa ollut lämpimänäkään. Tätä voisi kokeilla kesällä grillattujen lihojen tms. seurana.
Avatar
#382 • • Edited vaavu Guest
Heittäkääpä ihmiset kehiin pääsiäisruokianne! Meillä meni pääsiäinen aikalailla kokkauksen merkeissä: pitkäperjantaina tehtiin ateria mun vanhempien luona, ja pääsiäissunnuntaina tehtiin ateria villen vanhempien luona. (Siihen kun vielä ottaa päälle suunnitteluun ja ostoksiin käytetyn ajan, niin ei ollut ainakaan tekemisen puutetta lomalla. ;) )

Pitkänperjantain menu näytti tältä:

Alkuruoka - parsaa ja inkiväärimarinoitua lohta
Pääruoka - karitsan sisäfilettä ruiskuoressa, rosmariinikastiketta ja valkosipuliperunakakkua
Jälkiruoka - mango-tuorejuustokakku

Ohjeet ovat kuudelle hengelle.



Keitetty parsa

500 g (1 nippu) vihreää parsaa
suolaa
sokeria

Kuori parsat perunan- tai parsankuorimaveitsellä, mikäli ne ovat noin sormen paksuisia. Raaputa ohuemmat terävällä veitsellä. Kuori varoen, sillä parsat katkeavat helposti. Nuppuja ei tarvitse kuoria eli kuoriminen aloitetaan reilusti nupun alapuolelta. Poista varren alapäästä riittävän reilu pätkä puumaista osaa.

Parsat voi joko sitoa nippuun puuvillalangalla tai keittää ne irtonaisina. Paras tapa olisi keittää parsat pystyssä niin, että nuput eivät olisi vedessä vaan kypsyisivät höyryssä. Keitä parsoja 5-10 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. (Tapin vinkki: kuivaa parsat talouspaperilla heti vedestä nostamisen jälkeen, jotta ne eivät vettyisi.)



Inkiväärimarinoitu lohi

600 g lohta
tuoretta inkivääriä
suolaa
mustapippuria
1 limen mehu

Poista nahka ja ruodot. Sivele lohen pintaan raastettu inkivääri, puristettu lime, mustapippuri ja suola. Kääri lohi tiukasti ensin kelmuun ja sitten folioon. Anna marinoitua jääkaapissa yön yli. Kuori lohi kääreistään ja pyyhi pinnalta inkivääri pois. Leikkaa annospaloiksi. Paista lohta kuumalla parilapannulla hetki, niin että pinta ummistuu. Jatka kypsentämistä 150-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia riippuen haluamastasi kypsyydestä. Voit myös kypsentää lohen pelkällä pannulla, ilman uunia.

Purista limen mehua päälle vielä ennen tarjoamista.



Karitsan sisäfile ruiskuoressa

n.1 kg karitsan sisäfilettä
tuoretta rosmariinia
(ripaus minttua)
mustapippuria
suolaa

2 pakettia ilmakuivattua kinkkua

4 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
200 g margariinia
suolaa

Nypi jauhot pehmeän margariinin sekaan. Lisää suola ja 1-2 rkl vettä, sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin vetäytymään lihan valmistelun ajaksi.

Hiero mausteet huhmareessa hienoksi. Pyörittele fileet kauttaaltaan mausteissa. Kokoa fileet paksuiksi nipuiksi (esim. 4-5 filettä kerralla) ja kääri niput ilmakuivatun kinkun sisälle. Saat tasapaksuja rullia jos puolitat fileet ja asetat paksun kohdan vuorotellen osoittamaan sisään/ulospäin. Paista nippuja nopeasti pannulla, niin että pinta ruskistuu. Anna jäähtyä.

Kaaviloi taikina levyiksi. Kääri fileniput taikinan sisälle ja ummista kiinni. Paista taikinoituja lihanippuja uunissa, 225C, 10-15 min.



Valkosipuliperunakakku

1,2 kg perunaa
8 keltuaista
2 dl kermaa
20 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria

rucolaa
persiljaa
1 paahtoleipä ilman reunoja
100 g voita

Keitä perunat ja valkosipulit kypsiksi. Erottele sillä aikaa kananmunan keltuaiset valkuaisista. Paseeraa kypsät perunat ja valkosipulin kynnet siivilän läpi. Lisää joukkoon keltuaiset ja kerma sekä mausta suolalla ja pippurilla. Kastele tai öljyä terriinivuoka hyvin. Kaada perunamassa vuokaan. Kypsennä perunakakkua 120-150 asteessa noin 45 minuuttia.

Jäähdytä perunakakku, kumoa ja leikkaa annospaloiksi. Sekoita kuorrutteen ainekset tehosekoittimessa ja levitä annospalojen päälle. Kuorruta perunakakkuja uunissa karitsanfileiden kanssa.



Rosmariinikastike

2 dl lihalientä
3 rkl sokeria
2 kpl salottisipulia
2 rkl balsamiviinietikkaa
4 rosmariinin oksaa
2 dl punaviiniä
1 dl mustaherukoita
1 rkl maizenaa
50 g voita

Sulata sokeri kattilassa ja anna sen vähän ruskistua. Lisää hienonnettu salottisipuli ja balsomico sekä mustaherukat. Pyöräytä aineksia pari kertaa puuhaarukalla. Lisää kattilaan lihaliemi ja rosmariininoksa ja anna kiehua noin 15 minuuttia. Kaada joukkoon punaviini ja hauduta noin 10 minuuttia niin ettei seos kiehu. Anna hetki rauhoittua ja siivilöi. Sekoita maizena tilkkaan punaviiniä ja lisää se kiehuvaan siivilöityyn kastikkeeseen, vatkaa joukkoon voi.



Mango-tuorejuustokakku

50-100 g voita
100 g piparkakkuja

200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl mangososetta (joko tuoreista mangoista tai valmiina)
2 keltuaista
2 dl kermavaahtoa (tai vispautuvaa vaniljakastiketta)
sokeria
vaniljasokeria
Triple Sec -likööriä
5-6 liivatelehteä

1,5 dl appelsiinimehua
0,5 dl Passoa-likööriä
2 liivatelehteä

Sulata voi ja hienonna piparkakut hienoksi. Sekoita murut hyvin voihin. Painele voi-piparkakkuseos irtopohjavuoan pohjalle tasaisesti ja laita jääkaappiin. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.

Sekoita mangosose tuorejuustoon, lisää keltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon kermavaahto. Purista liivatteet kuiviksi ja sulata ne lämpimään Triple Sec-likööriin. Lisää liivate-likööriseos mango-tuorejuustoseoksen joukkoon. Kaada koko seos vuokaan piparkakku-voimassan päälle ja anna hyytyä 6 tuntia.

Valmista kiille. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä, purista kuiviksi ja liuota pieneen tilkkaan kiehuvan kuumaa appelsiinimehua. Sekoita liivateseos lopun appelsiinimehun joukkoon, lisää Passoa. Kaada jäähtyneen tortun päälle ja anna hyytyä pari tuntia.
Avatar
#383 • • Hansu Guest
Hemmetti, luulin että noi alleviivaukset on taas linkkejä joihinkin herkkukuviin! Olen pettynyt ;)
Avatar
#384 • • vaavu Guest

Hemmetti, luulin että noi alleviivaukset on taas linkkejä joihinkin herkkukuviin! Olen pettynyt ;)



Ei sitä vanhempien kanssa pääsiäistä viettäessä oikein viitsi kameran kanssa ruveta vehtaamaan... Se kuvaaminen vie aina kuitenkin jonkun verran aikaa henkevältä seurustelulta. ;) Sitä paitsi kuuden hengen aterian kanssa on sen verran hoppua, ettei siitä kuvaamisesta oikein ehtisi tulla mitään.
Avatar
#385 • • Tapi T Guest
Iskälle ja äiskälle syötettiin tätä:

Prosciuttoon käärittyä karitsan paahtopaistia, grillattuja vihanneksia, salmorigliota ja tomaattikastiketta
Liha

[*]4 karitsan paahtopaistia
[*]4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
[*]4 oksaa rosmariinia
[*]4 isoa oksaa timjamia
[*]1 kokonainen valkosipuli
[*]1 sitruunan kuori
[*]oliiviöljyä
[*]suolaa ja mustapippuria

1. Murskaa valkosipuleita, yrttejä ja sitruunan kuori morttelissa reilun suolan ja pippurin kera karkeaksi tahnaksi. Hiero seos lihan pintaan ja anna marinoitua päivä tai kaksi.

2. Ota lihat 3 h ennen paistamista huoneen lämpöön. Pyyhi ne tarkoin puhtaaksi marinadista ja kääri jokaisen paistin ympärille viipale kinkkua.

3. Sido paistit narulla kiinni ja paista kummalla pannulla pinta kiinni. Kypsennä 150-asteisessa uunissa n. 10min. Anna vetäytyä n. 15min, poista narut ja tarjoile.
Vihannekset

[*]1 munakoiso
[*]1 kesäkurpitsa
[*]1 keltainen paprika
[*]1 punasipuli
[*]karkeaa suolaa
[*]Oliiviöljyä

1. Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa n. 1,5cm paksuiksi paloiksi, paloittele myös paprika ja sipuli reiluiksi paloiksi.

2. Ripottele munakoisojen ja kesäkurpisoiden leikkuupinnoille hieman karkeaa suolaa ja anna seista n. 10 min. Näin saat poistettua niistä hieman ylimääräistä nestettä.

2. Grillaa munakoisot, kesäkurpitsat ja paprikat kuumalla parilalla al dente. Freesaa sipuleita vähässä oliiviöljyssä.
Tomaattikastike

[*]3 salottisipulia
[*]1 porkkana
[*]1/3 selleristä
[*]puolikas palsternakka
[*]3 dl punaviiniä
[*]1l lihalientä
[*]1dl sokeria
[*]½dl balsamicoa
[*]2dl paseerattua tomaattia
[*]kourallinen timjamin oksia
[*]laakerin lehti
[*]suolaa ja pippuria
[*]50g voita

1. Paloittele kaikki kasvikset.

2. Kuumenna sokeri kattilassa kunnes se karamelisoituu kunnolla. Lisää vihannekset ja yrtit ja pyörittele niiitä hetki. Lisää balsamico ja keitä se kasaan.

3. Lisää paseerattu tomaatti ja viini ja keitä jälleen kasaan. Lisää lopuksi lihaliemi ja keitä kasaan kunnes jäljellä on about 4dl soosia. Siivilöi ja vatkaa mukaan voi antamaan kastikkeelle kiiltoa ja pehmentämään makua. Lisää halutessasi mukaan hieman pippuria ja suolaa.
Salmoriglio

[*]1 nippu minttua
[*]puolikas valkosipulin kynsi
[*]merisuolaa
[*]oliiviöljyä

1. Salmoriglio on italialainen, hieman pestoa muistuttava tahna, joka valmistetaan tuoreita yrttejä ja suolaa huhmareessa murskaamalla. Normaalisti se tehdään kai oreganosta, mutta tällä kertaa käytetään minttua.

2. Murskaa siis mintunlehdet, valkosipuli ja suola morttelissa tahnaksi. Ohenna tahnaa hieman oliiviöljyllä.

Annokset:

Viipaloi hyvin vetäytynyt liha. Asettele ne grillatuiden vihannesten päälle ja sivele niille hieman salmorigliota. Roiski kastiketta ympärille.
Avatar
#386 • • Taedium Guest

[*]1 nippu minttua

Ja te jotka kaaritte satkia, kevainen vinkki!

Ottakaa muutama mintunlehti sivuun ja kuivatelkaa ne vaikkapa kevatauringossa tai sit ihan vaa 50 asteisessa uunissa luukku auki.

Kolme-nelja lehtea tupakanpurujen mukaan murskaksi. (Siten, etta tupakanpurujen-mintunlehtien suhde on noin 80-20.)

Todella raikas mintun maku tulee potettaessa ja saa vain naureskella niille, jotka niilla menthol-tupakoilla koitta leikitella. Hyi olkoon, sellaista menthol-myrkkykapselia en suuhuni laittaisi.

(Ainakin Porvoosta ja lahimaastosta saa sit kesalla kerata villiminttua!)

Ai juu, voihan ne teeksikin laittaa. Siis ne mintun / villimintun lehdet. Hauduttaa sen teen, huitasee lehtia sinne teen sekaan ja odottelee hetken. Tai sitten ihan vaan pelkastaan mintunlehtia, ilman sita teeta. Maistuu hyvalle sitenkin. (Ma tykkaan mintusta. Minttujaatelon ohi on yllattavan vaikee kavella ohi kesasin, ku ne pukkaa niita jaatelokojuja joka nurkalle.) Noh juu, meinaa tulla 101 tapaa kayttaa minttua... Mut ei kai nyt sentaan.
Avatar
#387 • • vaavu Guest
Tässä eilen leffaa katsoessa ja popcornia mutustellessa tuli mieleen, että micropopcornit ovat kyllä pilanneet suomalaisten taidot tehdä aitoa popparia. Se on sääli, sillä itse tehdyt popcornit ovat paljon paremman makuisia kuin mikrossa valmistetut, erityisesti kun niitä maustaa. Mikropopparien ikuisena murheenkryyninä on joko popparien palaminen tai sitten runsas poksahtamattomien jyvien määrä. Itse tehtynä välttää palaneet popcornit ja saavuttaa paljon korkeamman poksahtamisprosentin kuin mikrossa tehtynä.

Popcorneissa on sekin hyvä puoli, että jyviä voi ostaa kotiin isomman erän, ja tehdä niitä aina fiiliksen mukaan. Yleensä kotoa löytyy aina öljyä ja sopivia mausteita, jolloin snacks-himon yllättäessä voi pyöräyttää kattilallisen popcornia. Seuraavassa on ohje, jonka mukaan teen itse poppareita.


Popcornit
  • popcorn-jyviä
  • öljyä (sellaista joka kestää tarpeeksi kuumuutta, kylmäpuristettu ei oikein käy)
  • jeeraa, currya, mustapippuria myllystä (tai muita mielimausteita)
  • suolaa (maldon)
  • isohko kannellinen kattila (esim. 3l), kaksi patakinnasta tai -lappua

Laita kattila liedelle kuumenemaan, kaada pohjalle öljyä. Öljyä tulisi olla sen verran, että kattilan pohja peittyy kokonaan. (Itse laitan sen verran, että kattilaa kallistellessa syntyy pientä aaltoliikettä pohjalle.) Kun öljy on lämmennyt hiukan, lisää mausteita. (Itse käytän jeeraa ja currya vaihtelevasti, joskus molempia tai joskus vain toista.) Pyöräytä kattilaa, jotta mausteet leviävät tasaisesti. Anna mausteiden kiehua ja mehustua öljyssä.

Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, lisää jyvät ja laita kansi päälle. Öljyn lämpöasteen voi päätellä kokeilemalla kädellä öljyn päältä, tai katsomalla mausteiden kiehumista. Jyviä tulee olla tasainen ohut kerros kattilan pohjalla siten, että ne peittävät koko kattilan pohjan. Pyöräytä kattilaa liedellä, jotta mausteöljy leviää tasaisesti jyviin.

Viimeistään siinä vaiheessa kun ensimmäiset jyvät alkavat poksahdella, ota kiinni kattilasta kaksin käsin ja ravista poksahtavia jyviä. Jatka ravistelua koko paukkumisen ajan. Ravistelu auttaa siinä, että poksahtamattomat, raskaat jyvät tippuvat vasten kattilan pohjaa, joka on kuumin paikka kattilassa.

Siinä vaiheessa kun poksahtelu alkaa hiipua kovimmasta paukkeesta, voit nostaa kattilaa hieman ilmaan liedeltä, sentin parin päähän levystä. Tämä estää pohjimmaisia palamasta, mutta jatkaa paukkumisprosessia, sillä levyltä nouseva lämpö lämmittää yhä kattilaa. Voit myös tässä vaiheessa vääntää tehoa pois. Jos paukkuminen tuntuu hyytyvän liian nopeasti, voit laittaa kattilan takaisin levylle kiinni.

Popcornien kypsymisen kuulee äänestä. Älä siis missään nimessä avaa kattilan kantta kesken, sillä kattilassa oleva lämpö karkaa pois. Pitämällä kattilaa ilmassa levyn päällä tai sammutetulla liedellä voi käytännössä heruttaa lähes kaikki jyvät poksahtamaan. Kun paukkuminen on loppunut kokonaan, kaada popcornit tarjoiluastiaan. Lisää päälle hienojakoiseksi jauhettua suolaa maun mukaan, sekoita kevyesti ja tarjoile.
Avatar
#388 • • kytkönen Guest
haha miten poppareittaen dusaamisest saa noin kipeen paljon tekstiä kysyn vaan?


sitäpaitsi, popcornit vaati VOITA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! öljyssä tehdyt on yök yök
Avatar
#389 • • vaavu Guest
en opi koskaan
Avatar
#390 • • ville Guest

haha miten poppareittaen dusaamisest saa noin kipeen paljon tekstiä kysyn vaan?



No hei, tosi harva nuori osaa oikeasti tehdä aitoja poppareita tällä mikron aikakaudella. Ton ohjeen avulla pitäisi onnistua täydellisesti kunhan vaan osaa lukea :)

Ja tietysti asiaa auttoi se, että ohjeet laati pedantti insinööri :cool:
Avatar
#391 • • Tapi T Guest

sitäpaitsi, popcornit vaati VOITA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Tällöin kannattaa käyttää kirkastettua voita, koska normaali voi palaa kovin helposti.

Näin se käy: laita pieneen kattilaan 500g voita ja kuumenna kattilaa hiljaisella tulella, kunnes kaikki voi on sulanut. Ota kattila pois levyltä ja anna sulan voin seisoa n. 30min. Kaada kirkas voi johonkin säilytysastiaan, josta voit annostella sitä helposti - halutessasi voit myös pakastaa sen. Kattilan pohjalle jääneen sakan voit käyttää esim. leivontaan.
Avatar
#392 • • kytkönen Guest
tapi jees, eiks tota kirkastettua voita myös käytetä intialaises kokkauksessa aika paljon?

mikäs se intalainen sana nyt olikaan sille ....................... evm, mutjoo.
Avatar
#393 • • Tapi T Guest

tapi jees, eiks tota kirkastettua voita myös käytetä intialaises kokkauksessa aika paljon?

mikäs se intalainen sana nyt olikaan sille ....................... evm, mutjoo.


Joo, käytetään. Sen nimi on ghi ja sitä myydään kyllä valmiina. Aito ghi on tehty muistaakseni puhvelinmaidosta, joten sen maku on normaalia voita hieman happamanpi.

Tosin mun mielestä aitoa ghitä ei ole järkeä ostaa, koska normaalista voista voi tehdä lähes samaa ainetta huomattavasti halvemmalla.
Avatar
#394 • • vaavu Guest

haha miten poppareittaen dusaamisest saa noin kipeen paljon tekstiä kysyn vaan?



Toi olikin tommonen for dummies -versio, eli älkää te taitajat vetäkö tästä herneitä nenukkiin. Yleensä kun suurin este oldschool-poppareiden tekemiseen on, että se koetaan niin vaikeeksi siihen mikroon nähden. Silloin tarvitaan sitä rautalankaa.

sitäpaitsi, popcornit vaati VOITA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! öljyssä tehdyt on yök yök



Aika jännä, mä taas en ole koskaan oikein tykännyt voinmakuisista popcorneista. Ne maistuu ihan liikaa... no, voilta. ;) Toisaalta, joku voisi taas pitää popcornin maustamista jeeralla kerettiläisyytenä.


Sen nimi on ghi



Tai jossain lähteissä suomalaisittain ghee. Mä itse kyllä käytän mieluummin maapahkinäöljyä niissä tilanteissa kun tarvitaan kovaa lämpöä kestävää rasvaa.
Avatar
#395 • • kytkönen Guest



Tosin mun mielestä aitoa ghitä ei ole järkeä ostaa, koska normaalista voista voi tehdä lähes samaa ainetta huomattavasti halvemmalla.




toinen aivan käsittämätön juttu on ku ihmiset ostaa korppujauhoa valmiina. omista leivänkäntyistä saa halvalla 100x parempaa.... :)




ja vaavu ei tod mitään herneitä oo missään. öh, itseasias noi "for dummies" on varsin hyvä lähestymistapa. perusteet on hyvä käydä läpi, joskus voi oppia jotain uutta simppeliä noihin perusjuttuihin liittyen!
Avatar
#396 • • Keniro Guest
Currynuudelitonnikalamössö :D
Avatar
#397 • • Karo Guest
Gheestä eli kirkastetusta voista puheenollen. Tässä taas yks resepti:

Helppo intilainen herkku

Rasiallinen tuoreita herkkusieniä
Puolitoista sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
Reilusti tuoretta pinaattia
Valmista curry-tahnaa
Mustapippuria
Gheetä eli kirkastettua voita
(tai tavallinenkin voi käy!)

Ryöppää pinaatti runsaassa vedessä. Freesaa sienet paistinpannulla ja laita syrjään. Kuullota sipulit voissa. Laita noin ruokalusikallinen curry-tahnaa pannulle maustumaan. Lisää sienet. Pilko pinaatti ja heitä sipulin ja sienten sekaan. Anna maustua pari minuuttia. Jos mieli tekee voi vielä lisätä vaikka chiliä ja mustapippuria lisämausteeksi. Tarjoile jonkun aromaattisen riisin kuten basmatin tai jasminin kera. Varsin nopea ja yllättävän herkullinen ruoka. :)

p.s. Pikkuveljeni pääsee tänä keväänä ylioppilaaksi ja minun vastuulleni on annettu noutopöydän suunnittelu. Vieraita ei tule kauheasti, enkä aio valmistaa mitään lämmintä ruokaa, vaan enemmänkin pientä suolaista. Ehdotuksia?! :confused:
Avatar
#398 • • Slind Guest
Pari purkkia tonnikalaa pannulle, ja perään purkki sulatejuustoa kastikkeeksi. Mausteeksi paljon valkosipulia ja lisukkeeksi pastaa. Opiskelijaruokaa^2
Avatar
#399 • • Edited squirrel Guest
Pekonipasta :excellent:

1 pkt pekonia
1 sipuli
1 pieni paprika
1 tomaatti
3-4 jalapenoa (itse käytän mietoja jalapenoja)
2 dl ruokakermaa
1 iso ruokalusikallinen creme bonjour cuisine valkosipulia


1. Laita pasta kiehumaan
2. Viipaloi(helpointa leikata saksilla pieniksi paloiksi) pekoni pieniksi paloiksi ja ruskista sipulin kanssa
2. Lisää joukkoon pieneksi leikatut parika, jalapenot ja tomaatti sekä ruokakerma ja creme bonjour cuisine.
3. Anna "kastikkeen" kypsentyä sen aikaa kun pasta on valmista
4. Sekoita pasta ja "kastike" keskenään ja nauti!
Avatar
#400 • • Fea Guest

sitäpaitsi, popcornit vaati VOITA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Tällöin kannattaa käyttää kirkastettua voita, koska normaali voi palaa kovin helposti.

Näin se käy: laita pieneen kattilaan 500g voita ja kuumenna kattilaa hiljaisella tulella, kunnes kaikki voi on sulanut. Ota kattila pois levyltä ja anna sulan voin seisoa n. 30min. Kaada kirkas voi johonkin säilytysastiaan, josta voit annostella sitä helposti - halutessasi voit myös pakastaa sen. Kattilan pohjalle jääneen sakan voit käyttää esim. leivontaan.



Tähän kannattaa kokeilla pähkinävoita kuten esim. (kaiken) paistamiseen.

eli riittämävästi voita kattilaan suhteellisen kuumalle lämmölle ja annetaan sulaa. aletaan niin sanotusti käristämään voita. annetaan voin ruskistua rauhassa kuitenkaan sitä polttamatta. kun voi on saanut pähkinäisen maun, ulkonäön (sopivan ruskea) ja tuoksun otetaan pois liedeltä. siivilöidään esim. öljyllä kastellun kuituliinan läpi ja käytetään haluttuun kohteeseen.
Antaa ruoalle mukavaa lisämakua..