Massive Tu*ku Menu(tm)
Aluksi:
Paahdettua siikaa ja vihreää salaattia
Tästä saat ohjeen.
***
Pääruoaksi:
Pippuripihvi hirvestä ja maalaisperunoita
- 150g hirven fileetä / syöjä
- merisuolaa ja mustapippuria
- 1 keskikokoinen rosamundaperuna / syöjä
- hyvää oliiviöljyä
- 300g karkeaa merisuolaa
- 3 oksaa timjamia
- 1 oksa rosmariinia
- merisuolaa ja mustapippuria
- 2 porkkanaa
- 3 salottisipulia
- 50g juuriselleriä
- 50g palsternakkaa
- 1 dl sokeria
- ½dl balsamicoa
- 2 oksaa rosmariinia
- 5 oksaa timjamia
- 2 laakerin lehteä
- 4dl punaviiniä
- 1l lihalientä
- 1dl mustaherukkamehua
- ½tl kokonaisia musta-, valko-, viher- ja rosepippureita
1.
Kastike: karamellisoi sokeri kattilassa. Kun sokeri on kauniin ruskeaa, niin lisää kuutioidut juurekset.
2. Pyörittele juureksia kovalla lämmöllä muutama minuutti ja lisää balsamico. Lisää mukaan lihaliemi, punaviini. Anna kastikkeen kiehua kasaan niin kauan, kunnes jäljellä on enää n. 3dl.
3. Siivilöi kastike ja pese kattila. Kuumenna kattila hyvin kuumaksi ja lisää sinne karkeaksi rouheeksi hienonnetut pippurit. Paahda pippureita kuumassa kattilassa kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää mustaherukkamehu ja kastikepohja. Aseta sivuun odottamaan.
1.
Perunat: Pese potaatit huolella ja paloittele jokainen peruna pitkittäin neljään osaa. Sekoita perunoihin suolaa, pippuria, rosmariinia ja oliiviöljyä.
2. Kaada karkea suola pellille leivinpaperin päälle ja asettele perunat kuori puoli alaspäin suolan päälle. Kypsennä perunoita 225°C uunissa kunnes ne ovat saaneet reippaasti väriä ja ovat kypsiä.
1.
Liha: Leikkaa liha poikkisyin kauniiksi pihveiksi. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla ja paista n. 2min/puoli. Anna vetäytyä 5min.
Annokset: Asettele perunat torniksi ja aseta pihvi jokaisen tornin päälle. Valuta jokaisen pihvin päälle lusikallinen kastiketta ja koristele rosmariinin oksalla.
***
Jälkkäriksi:
Karamellisoitua appelsiinitorttua vadelmien ja suklaajäätelön kera
- 200g vehnäjauhoja
- 100g voita
- 2dl sokeria
- hyppysellinen suolaa
- 4 munaa
- 4cl Cointreau-likööriä
- 2dl jogurttia
- 2dl kuohukermaa
- 3 liivatetta
- 3 appelsiinia
- 1 vaniljatanko
- 200g vadelmia
- 1pkt suklaajäätelöä
1.
Pohja: Vatkaa pehmeä voi ja ½dl sokeria vaahdoksi.
2. Lisää yksi vatkattu kanamuna ja vehnäjauhot.
3. Puristele taikina palloksi ja anna sen vetäytyä jääkaapissa ainakin tunti.
4. Kauli taikina mahdollisimman ohueksi ja levitä se n. 25cm:n irtopohjavuokaan. Laita vuoka pakastimeen puoleksi tunniksi.
5. Paista pohjaa 180°C uunissa n. 15min tai kunnes se on kypsä.
1.
Täyte: Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Erottele keltuaiset ja valkuaiset jäljelle jääneistä munista. Raasta yhden appelsiinin kuori.
2. Vatkaa keltuaisten sekaan halkaistun vaniljatangon sisus, ½dl sokeria, raastettu appelsiinin kuori ja 4cl Cointreau-likööriä. Kypsennä seosta jatkuvasti vatkaten vesihauteessa kunnes sen lämpötila on n. 70°C. Sekoita mukaan liivatteet ja jäähdytä seos kylmässä vedessä viileäksi.
3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää keltuaisseokseen. Vatkaa 2 valkuaista ja ½dl sokeria kovaksi marengiksi. Sekoita marenki varovasti nostellen keltuaisseokseen.
4. Kuori appelsiinit ja perkaa viipaleet nahattomiksi. Asettele appelsiinin viipaleet torttupohjalle ja kaada täyte päälle. Hyydytä jääkaapissa vähintään 6h, mutta mieluiten seuraavaan päivään.
Annokset: Leikkaa veitsellä jokaiselle pala torttua ja ripottele tortun pintaan parin millin kerros hienoa sokeria. Karamellisoi sokeri polttolampulla. Tarjoa lisäkkeeksi vadelmia ja suklaajäätelöä