Taas kokkaillaan!
Omia jälkkärisuosikkejani ovat ehdottomasti erilaiset moussekakut, joita on viimevuosina tullut väännettyä aika ahkerasti. Moussekakuissa pahinta on se pieni epäonnistumisen pelko, sillä hyydyttämiseen tarkoitetuissa aineissa esiintyy havaintojeni mukaan huomattavan paljon vaihteluita. Suosittelen perinteisiä liivatelehtiä, liivatejauho on aika usein tehotonta.
Tällä kertaa muistellaan mennyttä kesää vadelmien ja tumman suklaan voimin. Vadelma ja suklaa ovat mielestäni loistavat kumppanit; vadelmien väri ja pieni happamuus taittavat hienosti suklaan tummuutta ja täyteläisyyttä.
Kakun tekemiseen tarvitset n. 26 cm:n irtopohjavuoan. Yleiskone tai sähkövatkain, sekä muutama kunnollinen metallinen kulho on avuksi.
***
Vadelmainen suklaamoussekakku
- 200g tummaa suklaata
- 8dl vadelmia
- 5 munaa
- 2dl kuohukermaa
- 5 liivatelehteä
- vehnäjauhoja
- ~4dl sokeria
- 1tl leivinjauhetta
Kakkupohja
1. Sokerikakkupohjaa varten tarvitset yhtä paljon munia, vehnäjauhoja ja sokeria. Punnitse siis kahden munan paino, ja lisää yhtä paljon muitakin aineita.
2. Vatkaa munia ja sokeria niin kauan kunnes seoksesta on tullut vaaleaa ja ilmavaa - tähän menee yleensä ~10 min. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauho keskenään ja sekoita ne lopulta vaahtoon varovasti nostellen. Mikäli vatkaat taikinaa liikaa, sieltä katoaa ilma, eikä se nouse paistettaessa.
3. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 200°C n. 10min tai kunnes se on kypsää. Kakun kypsyyttä voit testata esim. hammastikulla; työnnä se kakun keskikohtaan - kypsän kakun taikina ei tartu tikkuun.
Mousse
1. Sulata puolet suklaasta hiljalleen kiehuvan vesihauteen päällä. Kun kaikki suklaa on sulanut, niin lisää loppu suklaa mukaan. Näin suklaa jäähtyy hieman, mikä helpottaa tulevia työvaiheita.
2. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Kypsennä keltuaisia ja 1dl sokeria jatkuvasti vatkaten vesihauteessa kunnes ne saostuvat ja väristä tulee lähes valkoista. Keltuainen kypsyy noin 70:ssä asteessa, joka on helpohko arvioida näppituntumalla. Vatkaa kypsää seosta niin kauan, kunnes se on jäähtynyt kunnolla. Kannattaa mennä vaikka ulos parvekkeelle vatkaamaan.
3. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta puolet vadelmista tehosekoittimessa. Paseeraa sose siivilän läpi, jotta saat siemenet pois. Kuumenna pieni määrä vadelmasosetta kattilassa ja lisää viisi liivatelehteä.
4. Vaahdota kerma ja valkuaiset. Sekoita keltuaismassaan sulatettu suklaa, soseutetut vadelmat ja vatkattu kerma. Lisää sokeria jos haluat. Sekoita vielä lopuksi mukaan vatkatut valkuaiset varovasti nostellen.
Viimeistely
1. Kaada mousse jäähtyneen kakkupohjan päälle. Laita kakku tunniksi pakastimeen hyytymään.
2. Kumoa loput vadelmat kakun pinnalle. Jos ne ovat kovin vetisiä, niin valuta niitä hetki siivilässä.
Pro-meininkiä
1. Näyttävämmän lopputuloksen saat aikaiseksi, jos valmistat vadelmille kiilteen. Ohje löytyy liivatepakkauksen kyljestä.
2. Hieman taitavampi ostaa kaupasta valkoista marsipaania, josta kaulii tomusokerin avulla ohuen nauhan valmiin kakun ympärille.
3. Hardcore-kondiittori vatkaa kolme valkuaista ja 1½dl sokeria kovaksi marengiksi, levittää sen leivinpaperin päälle uunipellille ja kuivattaa 50°C uunissa yön yli. Valmiista levystä murretaan särmikkäitä paloja, jotka painellaan kakun ympärille. Loppusilauksen kakku saa pinnalle asetetuista sitruunankuorisuikaleista, halkaistusta vaniljatangosta ja sitruunamelissan lehdestä.