Koska raaka-aineet ovat näinkin hienoja, niin mielestäni myös valmistustavan tulee olla mahdollisimman yksinkertainen ja raaka-ainetta kunnioittava. Siksipä tällä kertaa jätetään ne eksoottisimmat virtelmät pois, pitäydytään perusasioissa ja kikkaillaan vain kun on pakko.
Homman nimi on siis tällä kertaa alkupalalautanen, joka sisältää neljä elementtiä; coctail-pala sillistä ja perunasta, mätiä ja paahtoleipää, kylmäsavulohella täytetty graavilohirulla ja graavisiikatoast. Ohje on tuttuun tapaan mitoitettu neljälle ruokailijalle.
***
Merellinen alkupalasinfonia
- 4 keitettyä kiinteää perunaa
- ½ purkkia smetanaa
- ½ silli-file
- sitruunan mehua
***
- 4 viipaletta paahtoleipää
- pieni punasipuli hienonnettuna
- 100g siian mätiä
- ½ purkkia smetanaa
- mustapippuria
***
- 8 viipaletta graavilohta
- 50g kylmäsavulohta
- 1 purkki tuorejuustoa
- vähän majoneesia
- ½ nippua ruohosipulia
- sitruunan mehua
- tilkka kuohukermaa tai maitoa
***
- 4 viipaletta real-ruisleipää tms.
- 50g graavattua siikaa
- kourallinen tuoretta tilliä
- voita
1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä, suolaa tarvitset n. 1tl / 1l vettä. Tarkkaile perunoita koko kypsymisen ajan, ne eivät missään nimessä saa pehmetä liikaa. Jäähdytä kypsät perunat jääkaapissa viileiksi.
2. Leikkaa jäähtynyt peruna n. sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita päälle lusikallinen smetanaa ja pieni pala silliä. Halutessasi voit vielä tiputtaa koko komeuden päälle hieman sitruunan mehua.
3. Poista paahtoleivästä reunat, halutessasi voit leikata viipaleista muotilla pyöreitä. Paahda leivät, voitele ne smetanalla, lisää hieman hienonnettua sipulia ja asettele päälle mätiä. Rouhaise pinnalle hieman mustapippuria. Huom! Raa'assa sipulissa on hieman rikkiä, minkä vuoksi se saattaa maistua hieman kitkerälle. Rikistä pääset kuitenkin eroon, kun pidät hienonnettua sipulia n. 10s. kiehuvassa vedessä, tässä tapauksessa kannattaa tietenkin hyödyntää perunoiden keitinvettä. Pro-meininki!
4. Paloittele ruodoton kylmäsavulohi aivan pieniksi paloiksi. Sekoita se, tuorejuusto, majoneesi, sitruunanmehu ja hienonnettua ruohosipulia keskenään. Lisää tarvittaessa pippuria tai sitruunaa. Mikäli seoksesta tuli liian tönkköä, niin ohenna sitä maidolla tai kermalla.
5. Levitä seos graavilohiviipaleille ja rullaa ne kiinni. Jokaiselle ruokailijalle tulee siis kaksi rullaa, jotka voit näyttävämmän lopputuloksen toivossa leikata vielä viistottain puoliksi.
6. Leikkaa ruisleivistä reunat pois. Voitele ne, ripottele päälle tilliä ja asettele päälle graavisiikaa. Asettele leivät toistensä päälle siten, että saat kaksi kerrosleipää. Leikkaa leivät kolmioiksi kahteen kertaan, jotta saat kahdeksan pientä kolmion mallista leipää.
7. Kokoa valmistamasi leivät, lohirullat yms. näyttävästi lautasille. Pidä huoli, että kaikki ruuat ovat tarjolle tuotaessa kunnolla viilenneitä.
***
Juoma: Tietenkin samppanja! Suosittelen Veuve Clicquot Ponsardin Brut:ia, joka on kohtuuhintainen ja erittäin hyvää. Jos opintotuki on jo törsätty, niin Marskin Ryyppy, raikas chablis-viini, olut tai kivennäisvesi toimivat.