Paras ruokaohjeesi?

616 posts, 31 pages, 209,316 views

Avatar
#221 • • Edited Tapi T Guest
Ravut ovatkin ajankohtainen aihe, kuten Karo tuossa ylempänä jo mainitsikin. Mikäli joku rapujuhlia järjestää, niin tässäpä luksuriöösi ehdotus alkupaloista, joka sopii mainiosti myös esim. brunssille. Mielestäni rapujuhlien menu tulee pitäytyä suurilta osin meren antimissa ja koska ravut ovat arvokkaita, niin myös muuhun aterian osiin tulee panostaa kunnolla.

Koska raaka-aineet ovat näinkin hienoja, niin mielestäni myös valmistustavan tulee olla mahdollisimman yksinkertainen ja raaka-ainetta kunnioittava. Siksipä tällä kertaa jätetään ne eksoottisimmat virtelmät pois, pitäydytään perusasioissa ja kikkaillaan vain kun on pakko.

Homman nimi on siis tällä kertaa alkupalalautanen, joka sisältää neljä elementtiä; coctail-pala sillistä ja perunasta, mätiä ja paahtoleipää, kylmäsavulohella täytetty graavilohirulla ja graavisiikatoast. Ohje on tuttuun tapaan mitoitettu neljälle ruokailijalle.

***

Merellinen alkupalasinfonia
  • 4 keitettyä kiinteää perunaa
  • ½ purkkia smetanaa
  • ½ silli-file
  • sitruunan mehua

    ***
  • 4 viipaletta paahtoleipää
  • pieni punasipuli hienonnettuna
  • 100g siian mätiä
  • ½ purkkia smetanaa
  • mustapippuria

    ***
  • 8 viipaletta graavilohta
  • 50g kylmäsavulohta
  • 1 purkki tuorejuustoa
  • vähän majoneesia
  • ½ nippua ruohosipulia
  • sitruunan mehua
  • tilkka kuohukermaa tai maitoa

    ***
  • 4 viipaletta real-ruisleipää tms.
  • 50g graavattua siikaa
  • kourallinen tuoretta tilliä
  • voita

1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä, suolaa tarvitset n. 1tl / 1l vettä. Tarkkaile perunoita koko kypsymisen ajan, ne eivät missään nimessä saa pehmetä liikaa. Jäähdytä kypsät perunat jääkaapissa viileiksi.

2. Leikkaa jäähtynyt peruna n. sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita päälle lusikallinen smetanaa ja pieni pala silliä. Halutessasi voit vielä tiputtaa koko komeuden päälle hieman sitruunan mehua.

3. Poista paahtoleivästä reunat, halutessasi voit leikata viipaleista muotilla pyöreitä. Paahda leivät, voitele ne smetanalla, lisää hieman hienonnettua sipulia ja asettele päälle mätiä. Rouhaise pinnalle hieman mustapippuria. Huom! Raa'assa sipulissa on hieman rikkiä, minkä vuoksi se saattaa maistua hieman kitkerälle. Rikistä pääset kuitenkin eroon, kun pidät hienonnettua sipulia n. 10s. kiehuvassa vedessä, tässä tapauksessa kannattaa tietenkin hyödyntää perunoiden keitinvettä. Pro-meininki!

4. Paloittele ruodoton kylmäsavulohi aivan pieniksi paloiksi. Sekoita se, tuorejuusto, majoneesi, sitruunanmehu ja hienonnettua ruohosipulia keskenään. Lisää tarvittaessa pippuria tai sitruunaa. Mikäli seoksesta tuli liian tönkköä, niin ohenna sitä maidolla tai kermalla.

5. Levitä seos graavilohiviipaleille ja rullaa ne kiinni. Jokaiselle ruokailijalle tulee siis kaksi rullaa, jotka voit näyttävämmän lopputuloksen toivossa leikata vielä viistottain puoliksi.

6. Leikkaa ruisleivistä reunat pois. Voitele ne, ripottele päälle tilliä ja asettele päälle graavisiikaa. Asettele leivät toistensä päälle siten, että saat kaksi kerrosleipää. Leikkaa leivät kolmioiksi kahteen kertaan, jotta saat kahdeksan pientä kolmion mallista leipää.

7. Kokoa valmistamasi leivät, lohirullat yms. näyttävästi lautasille. Pidä huoli, että kaikki ruuat ovat tarjolle tuotaessa kunnolla viilenneitä.

***

Juoma: Tietenkin samppanja! Suosittelen Veuve Clicquot Ponsardin Brut:ia, joka on kohtuuhintainen ja erittäin hyvää. Jos opintotuki on jo törsätty, niin Marskin Ryyppy, raikas chablis-viini, olut tai kivennäisvesi toimivat.
Avatar
#222 • • Bio Guest
Kaikenlaisia reseptejä täällä onkin..
Mä tulen tyytyväiseksi kunnon makaronilaatikosta :002:
Avatar
#223 • • vaavu Guest


Ravut ovatkin ajankohtainen aihe, kuten Karo tuossa ylempänä jo mainitsikin. Mikäli joku rapujuhlia järjestää, niin tässäpä luksuriöösi ehdotus alkupaloista, joka sopii mainiosti myös esim. brunssille. Mielestäni rapujuhlien menu tulee pitäytyä suurilta osin meren antimissa ja koska ravut ovat arvokkaita, niin myös muuhun aterian osiin tulee panostaa kunnolla.



Kyllä, ravut ovat ajankohtainen aihe, ja etenkin koska me ollaan menossa ensi viikonloppuna ravustamaan maalle. Me ollaan Villen kanssa kovasti vaivattu päätämme sillä mitä aterialla pitäisi tarjota. Alkupala on jo hanskassa (kylmäsavulohesta ja ravusta tummaan leipään tehty lohileipä), samoin jälkkäri, mutta pääruoka aiheuttaa eniten harmaita hiuksia.

Mitä ihmettä rapujen kanssa tulee tarjota? Kun niistä kuitenkaan ei vatsaansa saa kylläiseksi, niin muun ruoan tulee olla se pääasiallinen ravinnon lähde. Siitä olen samaa mieltä että aterialla pitäisi tarjota nimenomaan kalaa ja äyriäisiä, muutenhan se ei mikään rapuateria olisikaan. Mutta mitä?

Ehtona sinänsä on, että ruoka on kohtalaisen helppo tuoda tarjolle, ja että jokainen voi laittaa lautaselleen mitä itse haluaa (ts. annoksia ei koota valmiiksi lautasille). Lisäksi vielä semmoinen pointti, että rapuja tehdään kahdessa erilaisessa keitinliemessä: perinteiseen ja kreolilaiseen tyyliin. Eikä muun ruoan tarvitse olla mitään ultrahienoa, koska nämä ravut eivät tule maksamaan mitään muuta kuin vähän vaivaa ja syöttien hinnan. ;)
Avatar
#224 • • r.pete Guest
Muutaman kerran rapujuhlilla olleena olen antanut itseni ymmärtää, että rapujen lisäksi pääruokana on hyvin suuri määrä snapseja.:D
Avatar
#225 • • Tapi T Guest


Siitä olen samaa mieltä että aterialla pitäisi tarjota nimenomaan kalaa ja äyriäisiä, muutenhan se ei mikään rapuateria olisikaan. Mutta mitä?


Jos nälkäisiä suita on paljon, niin annosten kokoaminen on todellakin fiksuinta jättää ruokailijalle.

Ehdotan, että valmistat pääruuaksi uunissa grillattua kalaa (siika, kuha ja rautu ovat parhaat!), simpukoita perinteiseen tapaan ja yrteissä pyöriteltyjä juureksia.

Homma menee siten, että ostat kalafileitä, joissa on nahka tallella. Poistat fileistä mahdolliset ruodot ja suomut sekä viillät nahkaan viiltoja n. 1cm:n välein. Maustat suolalla ja kevyesti valkopippurilla. Asetat fileet nahkapuoli ylöspäin uunipellille ja sivelet niille aika reippaasti voisulaa. Grillaat uunissa grillivastuksen alla fileen koosta riippuen n. 5-10min, lämpo n. 250.

Simpukat pestään puhtaaksi juoksevan veden alla. Kuolleet ja rikkoutuneet heitetään menemään. Kattilassa kuumennetaan reippaasti oliiviöljyä, lisätään reippaasti voita, valkosipulia ja yksi sipuli hakattuna. Lisätään simpukat, pyöräytetään ja lisätään hyvää ja kuivaa valkoviiniä puoli pulloa. Kansi päälle ja keitetään kovalla lämmöllä välillä kattilaa ravistaen muutama minuutti tai kunnes elukat ovat auenneet. Maustetaan mustapippurilla ja suolalla.

Vihanneksiin tarvitset uusia perunoita, porkkanoita, palsternakkaa, sipulia, fenkolia, sitruunaa, kirveliä, ruohosipulia ja voita. Kaikki vihannekset keitetään suollalla maustetussa vedessä al dente. Suuressa kattilassa sulatetaan voita, lisätään yrtit, joita pyöritellään aivan hiljaisella tulella hetki. Näin voi saa yrttien aromeja. Lopuksi lisätään keitetyt juurekset, mausteeksi varovasti sitruunaa, suolaa, pippuria ja keitoksen annetaan vetäytyä muutama minuutti.

Em. reseptistä pitävät varmasti kaikki ja sen maut sopivat hienosti rapujen kanssa. Valmisteluineen ja kypsennyksineen reseptin kokkaa helposti hieman yli tunnissa, joten aikaa jää vielä vieraillekin.


Lisäksi vielä semmoinen pointti, että rapuja tehdään kahdessa erilaisessa keitinliemessä: perinteiseen ja kreolilaiseen tyyliin.


Näissä ruoka-asioissa mä oon sen verran puristi, etten ehkä menisi tarjoamaan suomalaisia rapuja etelä-amerikkalaiseen tyyliin.
;)
Avatar
#226 • • vaavu Guest


Ehdotan, että valmistat pääruuaksi uunissa grillattua kalaa (siika, kuha ja rautu ovat parhaat!), simpukoita perinteiseen tapaan ja yrteissä pyöriteltyjä juureksia.



Noissa simpukoissa lienee vaan sellainen ongelma että kaikki seurueen jäsenet eivät niistä pidä. Siinä mielessä alunperin ajattelin yhdeksi ruoaksi jotain katkaravuista tehtyä pientä ruokaa. Kalaa tosiaan onkin varmaan tarkoitus tarjota, alunperin ajattelin jotain lämminsavustettua kalaa, mutta toisaalta tollanen uunissa tehtävä olisi myös näppärä. Siika tosiaan olisi aika hyvä tuohon!

Mutta miten kastike? Tarvitseeko tuollaiseen jotain kastiketta, mitä voi käyttää kalan, juuresten tms. kanssa? Erityisesti kun simpukan liemi jää nyt pois...

Näissä ruoka-asioissa mä oon sen verran puristi, etten ehkä menisi tarjoamaan suomalaisia rapuja etelä-amerikkalaiseen tyyliin.



Äh, mä haluan ihan uteliaisuudesta maistaa tota reseptiä, jo senkin takia että tavallisia rapuja on tullut syötyä niin monta kertaa, eikä rapuja taas sitten tänä vuonna enää tule syötyä. Ja tuleehan siihen pöytään joka tapauksessa tavallisia rapuja, jolloin noi voi toimia mukavana virkistyksenä siinä rinnalla.

Sitäpaitsi maalle ei jaksa mitään pakasterapuja ruveta roudaamaan, kun kerran niitä järvestäkin saa. Btw, onko noissa ulkomaisissa ja kotimaisissa ravuissa sitten suurtakin makueroa? Mä en ole koskaan tehnyt maistelutestiä, joten en osaa sanoa.


Onko muuten jotain juomasuosituksia valkoviinin puolelta, jota voisi tarjota tuollaisen rapusatsin ja alkupalavoileivän kanssa? Shamppanja taitaa olla poissa laskuista, joten lähinnä tuota valkoviiniosastoa tarvitsisi varmaan tutkia... ;)
Avatar
#227 • • jUSSi Guest
Tapi, sä kun oot tollanen superkokki, niin syttyykö naiset kokkaukselle? Monta oot hurmannut ruokailun avulla :D
Avatar
#228 • • Edited Tapi T Guest


Mutta miten kastike? Tarvitseeko tuollaiseen jotain kastiketta, mitä voi käyttää kalan, juuresten tms. kanssa? Erityisesti kun simpukan liemi jää nyt pois...


No en tiedä onko tuo kastike nyt niin välttämätön. Jos nyt jotain pitäisi näin äkkiseltään suositella, niin ainakin klassinen hollandaise olisi ihan kiva. Itse tosin keittäisin "kastikkeeksi" vain jonkin liemen. Keität kasaan esim. valkoviiniä ja kalalientä, jonka maustat sipulilla, laakerinlehdillä, persiljalla, yms yrteillä. Liemen tulee olla aika voimakasta, joten keittämiseen kannattaa varata aikaa.


Onko muuten jotain juomasuosituksia valkoviinin puolelta, jota voisi tarjota tuollaisen rapusatsin ja alkupalavoileivän kanssa?


Hävettää, mutta mä oon ihan onneton viinien kanssa. Kannattaa kysellä Alkosta, he tietävät näin sesonkiaikana mahdollisista vaihtoehdoista.

Muista juomista sen verran, että ainakin rapujen kanssa snapsi on ykkönen. Oma suosikkini on Marskin Ryyppy.


Tapi, sä kun oot tollanen superkokki, niin syttyykö naiset kokkaukselle? Monta oot hurmannut ruokailun avulla


Jos pelkällä kokkauksella ei aivan stringien väliin pääse, niin ritsikoiden hakaset se useimmiten aukaisee.
;)
Keittotaidoista on kieltämättä tullut mun salainen ase. Ihmetys on joskus ollut melkoinen, kun olen luvannut kokata "jotain pientä".
Avatar
#229 • • kytkönen Guest
Kytkösen erikoishampurilaiset:

Pihveihin:
400g jauhelihaa
puolikas sipuli (pilkottu erittäin hienoksi)
5 vihreää oliivia (pilkottu)
Chilijauhetta (hot)
Tabascoa pari tippaa
Soija-kastiketta (Kikkoman) t-lusikallinen tjsp
1/3 lihaliemikuutio murskattu hienoksi sormin
Paprikaa
Mustapippuria
Valkosipulia jos haluaa
1 Kananmuna


Isoja fättejä sämpylöitä
Salaattia
Suolakurkkua pari viipaletta
Luumutomaatteja
Ketsuppi (Heinz)
Majoneesia (Voi itse maustaa, esim valkosipulilla/bbq/chili...)
Juustoa: Juusto on helvetin tärkeä burgeriaines. Mä itse suosin
kauan kypsytettyä Britti-cheddaria tai sinihomejuustoa. Ne
keltaiset valmiiks viipaloidut McCheddarit ei oo mitään kauheen
hyviä. Tai on ihan jees, mutta paljon parempaa saat kun käyt
kysymässä juustotiskiltä jotain (Extra) Maturee Cheddarii,
Irlantilainen/Englantilainen ylensä toimii parhaiten. Se on
niin luxusta sulaneena et ohhoh. Sinihomejuustoista toimii
burgereissa parhaiten mun mielestä se joku saksalainen, mikä
tulee sellasen pienehkössä puna-sinisessä littanassa paketissa.


Ranskikset:
En nyt muista mitä lajiketta perunat olivat, ei sillä kai niin
väliä ole. Pese huolellisesti, jätä kuoret. Leikkaa sopivan
kokoisiksi, itse diggaan aika fäteistä ranskiksista. Lämmitä
öljy kattilassa niin kuumaksi, että kun heität jotain sinne
(esim leivänpalasen), öljy kuplii kunnolla.
Muista liottaa perunanpalasia kylmässä vedessä hetki, jotta
ylimääräinen tärkkelys lähtee pois. Muuten fraisseista tulee
nihkeitä.
Heitä öljyyn, lisää lämpötilaa loppua kohden, jotta saat
pehmeän sisustan, mutta rapean kuoren.
Kun otat ranskikset pois öljystä, voit tehdä
sanomalehdestä/talouspaperista "pussukan", jota sitten
heiluttelet vähän ni lähtee pahimmat rasvat pois. Sitten
maustat haluamallasi tavalla (suola toimii:)

Työjärjestys:

1. Veivaa burgeritaikina yhteen. Heitä kaikki tilpehöörit
isohkoon astiaan ja käsin puristelet niistä smuutin massan.
Pistä sivuun.

2. Nyt kantsii duunaa ne ranskikset, koska niitten paistaminen
kestää eniten...

3. Pyörittele hyvin maustuneesta burgeritaikinasta isoja
palleroita, laita vähän öljyä lautaselle ja paina siitä
pallerosta hyvä kiinteä pihvi about 1.5-2.5cm paksu. Se on
sitten helppo siitä liu'uttaa paistinpannulle.

4. Kun ranskikset alkavat valmistua, aloita burgereitten
paisto. Lisää mahd. suola vasta loppuvaiheessa, muuten
burgereista saattaa lähteä neste turhan aikaisin poies. Paiston
loppuvaiheessa kannattaa ladata juustot pihvien päälle, jotta
ne sulavat hyvin siihen.

5. Burgerin rakentaminen on myös hyvä suunnitella etukäteen. Ei
esim kannata kaikkia rehuja ladata pihvin päälle, koska silloin
ne pursuavat ulos syödessä:
- Alhaalta ylös tjsp:
- Pohja
- Majoneesi
- Salaatinlehti
- Maustekurkun palaset
- Pihvi + Sulanut juusto päällä
- Tomaatinviipale
- Ketsuppi

Nautitaan mielellään colajuoman tai bissen kanssa


Jälkkärit:


ja siihen alle vois tehdä jonkun köyhäritarijubinan... mmmmmmm heh. joo! köyhäritari alle, marjat päälle -> sitruunamehua + skidisti kanelia -> sulatettua suklaata -> kinsukia + kermavaahtoa !! ja tuoretta minttua vielä vähän päälle. nam!

ja sen köyhän ritarin voi paistaa sit vaikka maidossa, johon sekoittaa lusikallisen kuivakahvia (nescafe gold tms) ni varmasti tulee hyvä jälkkäri
Avatar
#230 • • hiski Guest
damn u, kytkis! nyt iski tappava kotiburgerihimo!! :D
Avatar
#231 • • hiski Guest
nonni, burgerihimo voitti. :D

..ja voin suositella kytkösen burgereita hymyissä suin ja (yli)täysin vatsoin. huh, kandee varautuu, että tosta tulee 5 burgerii ja kuolema koittaa, kun kaksi henkeä on koittanut ne ahtaa ,)

arvosana tälle reseptille 9½ ja burgeriravintoloissa tätä herraa ei nähdä vähään aikaan. *nam*
Avatar
#232 • • kytkönen Guest


nonni, burgerihimo voitti. :D

..ja voin suositella kytkösen burgereita hymyissä suin ja (yli)täysin vatsoin. huh, kandee varautuu, että tosta tulee 5 burgerii ja kuolema koittaa, kun kaksi henkeä on koittanut ne ahtaa ,)

arvosana tälle reseptille 9½ ja burgeriravintoloissa tätä herraa ei nähdä vähään aikaan. *nam*




hehehe joo totta, tosta tulee aika satsi kyllä! kiitos paljon, hyvä että diggailit. tosta on helppo tehdä variaatioita myöskin!

millos hiskin lihapullareseptit näkee päivänvalon :)
Avatar
#233 • • Edited töölöBASS Guest
no kyllähän täälläkin tarvitaan maanläheistä gettoyoof reseptiä:

soulfood by mc_bere

heh, eli duunasin tänään kingii hc-terveellistä chili con carnee:
ainekset:
3,5dl 7 lajin sekoitus (riisii ja jyvii a'la uncle ben's)
1 tlk kuorittuja tomaatteja
1 tlk valkoisia papuja (heinz)
1 tlk maissia
300g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli
tuoretta chiliä (paljon), mausteita, valkosipulia (maun mukaan)

paistetaan vähärasvainen jauheliha, lisätään sipulit, annetaan kuullostua.
lisää tuore chili ja valkosipuli ja mausteita, ainakin mustapippuria mexical chilisekoitusta
ja ruiskaus worchesterin saucea.
lisää pavut ja keitä vähän kasaan, ja lisää tomaatit.
keitä kokoon hiljaisella tulella.
lisää maissi vasta loppuvaiheessa...

nyt voitkin panna veden kiehumaan riisiä varten. 7dl vettä.
vesi kiehuu, lisää riisit. keitä 20-25min. (kunnes kaikki vesi imeytynyt)
rullaa spliffi ja tarkista maku kastikkeesta.

kun riisisekoitus valmista, sekoita kaikki yhteen ja valmista on.
voit tarjoilla tätä niin kuin chili con carnea yleensäkin, muiden juttujen ohella,
tai gettoyoof stylee, spliffi ja sit ihan sellaisenaan. :)

5-6 annosta. hinta n. 5 e satsi/ 1e annos

PROPAH.

safkamusaks suositellaan tänään: : paris/ guerilla funk LP
(1994 was a good year :D)

oishan tänne voinu postaa jotain sushi ohjeitaki tai metsin erikois teriyaki ohjeit, mut.... tää o halpa. :D
Avatar
#234 • • töölöBASS Guest
kuolematon klassikko: rosvopaisti

tarvikkeet:
sipulia ja perunoita ja mitä vihanneksia/juureksia nyt saakaan anastettua naapurin maajussilta.
1 kpl lapio.
tulentekovälineet.
reilusti puita.
puukko.
1 kpl lammas, löytynee jostain keittopaikan lähistöltä pellolta juoksentelemasta.

metodi:
kokoa ISO nuotio.
polta sitä 20-24 tuntia kovalla liekillä (hiekkamaalla).
Hae lammas pellolta. (lapio tulee tässä käteväksi lampaan taltuttamiseen)
Puhko, naho ja suolesta lammas.
Täytä lampaan vatsaontelo vihanneksilla/ juureksilla ja suolalla (ei liikaa suolaa). (yrteillä jos niitä sattui mukaan)
kaiva syvä kuoppa nuotion alle. (eli heitä puut sivuun, kaiva kuoppa kuumaan maahan.) Kuoppaan pitää mahtua lammas.
Tökkää lammas kuoppaan.
Peitä maalla ja jatka nuotion polttamista roihulla 10 tuntia.

Kun maanomistaja tulee utelemaan oletteko nähneet lammasta, on parempi että suolet ja veret poistettu näkyvistä, jolloin voitte sanoa- "se meni tuonnepäin".

Nyt voit vaikka nukkua.
10 tunnin kuluttua, kaiva lammas ylös, ja nauti hyvien ystävien seurassa. :D

Ruokajuomaksi kelpaa vaikka naapurin viinivarastosta löytynyt shiraz.
Avatar
#235 • • Edited AbsolutX / Jarkko Guest
Pasta Studente, beaucoup Fish Angleterre & Keskiluokkaisen Intialaisen Uranaisen Arkikastike

- pastaa
- ketsuppia
- juustoa

- 1 kala, raaka
- korppujauhoa & munaa
- musta- & valkopippuria, grillimaustetta

- chili- ja/tai sweet & sour -kastiketta
- kananrintaa fileena
- vihanneksia jos silta tuntuu (esmes paprikaa)
- kanalienta kuutiona/pakasteena
- halvin mahdollinen valmiskastike, omasta kaapista loytyi lidlin kormasekoitusta

- rasvaa, mausteita, mielikuvitusta ja uskoa

Muna rikotaan maljaan, sekoitetaan joukkoon mausteet. Kanafileet dipataan munamausteseokseen, jonka jalkeen kieraytetaan korppujauhossa ja keitetaan oljyssa (oljya kattilaan, kala oljyyn. oljya voi kayttaa uudelleen). Kala on valmis kun se on oranssi, pinnalta rapea ja sisalta pehmea.

Kanafileet kuutioidaan, kieraytetaan saman munamausteseoksen ja korppujauhon kautta, siirretaan pannuun jossa liikaa rasvaa, paistetaan kana kypsaksi. Kaadetaan paalle valmiskastike, maistetaan, maun puuttuessa lisataan kanalienta ja chili- tai sweet & sour -maustekastiketta. Haudutetaan kymmenisen minuuttia, viimeisilla minuuteilla lisataan vihannekset (varia antamaan ja hippeja lohduttamaan, liharuoka mika liharuoka..).

Pasta keitetaan ylikypsyytta valttaen suolavedessa mahdollisesti kermaa lopuksi lisaten.

Oleellista aterian tarjoamisessa on kasata alunperin jaakaapin perukoilta loytyneet tahteet kauniisti lautaselle ja tarjota se jannittavan nimen ja halvan punaviinin kera. Jos tassa onnistutaan, on aterian nauttinut enemman kuin mielissaan paastessaan tiskaamaan kaikki ne kupit ja kipot joita olet kokkaillessasi onnistunut kayttamaan :)
Avatar
#236 • • Edited te i nie m mi Guest
missä on intila?

Pesto-vuohenjuustolasagne
suoraan cosmosta!

1 pkt tuorelasagnelevyjä
2 pss bernaise-kastiketta
50 g vuohejuustoa
1 dl pestoa

valmista kastike pussin ohjeiden mukaan. sekoita sen joukkoon reilut puolet vuohenjuustosta.
peitä voidellun vuoan pohja lasagnelevyillä. kaada päälle kastiketta. asettele päälle toinen kerros levyjä ja sivele niiden päälle pestoa. jatka samaan tapaan, kunnes vuoka täyttyy. päälimmäiseksi pitää tulla juustokastiketta. murenna loppu vuohenjuusto pinnalle. paista 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. anna lasagnen vetäytyä ennen tarjoilua.

tää on hei sairaan hyvää. muista maistaa myös kylmänä!

ainii ja varoituksen sana: älä roiski pestoa miten sattuu, liika kostautuu nopeasti ja ruuasta tulee pestoisen ällöttävää. ainakin omasta mielestäni, vaikka pestosta kovasti pidänkin.
vuohenjuustoo sitten taas oon pistäny hieman reilummalla kädellä kun resepti neuvoo.
Avatar
#237 • • Edited Tapi T Guest


kuolematon klassikko: rosvopaisti


Meillä ollaan rosvopaistia syöty viimeisenä kolmena juhannuksena ja koska olen jokaisena kertana häärinyt seremoniamestarina, niin pari omaa vinkkiä:

Kuoppa kannattaa kaivaa jo etukäteen ja vuorata sen seinät kivillä tai tiilillä. Polta nuotiota kuopassa, kivien ja tiilien päällä, jotta ne kuumenevat kunnolla. Noin viiden tunnin jälkeen tiilet ja niitä ympäröivä maa-aines ovat tarpeeksi kuumia paistin kypsentämiselle. Sitten vaan asetat paistipaketin kuoppaan, peitätä mullalla ja jatkat nuotion polttamista paistin päällä. Maata tulisi olla nuotion ja paistin välissä ainakin 30cm.

Kääri kypsennettävä(t) liha(t) huolella folioon. Käytä sitä reilusti, jottei hiekka pääse vahingossakaan pilaamaan lihaa. Foliopaketti kannattaa lisäksi kääriä esim. kanaverkkoon, jotta kuuman paketin siirtely sujuisi hieman näppärämmin.

Kypsennyksestä on mahdoton sanoa oikeaa aikaa, sillä se vaihtelee todella paljon paistettavan ruhonosien, kasvisten yms. mukaan. Meillä ollaan tehty mm. karitsan paahtopaisteja, porsaan fileetä, naudan paistia yms. ja tällöin jokaista lihakiloa kohden lihoja ollaan paistettu yksi tunti. Kun lihat ovat paistuneet, niin anna lihojen vetäytyä n. 45min ennen paketin avaamista. Näin liha maustuu paremmin, eivätkä nesteet karkaa.

Mukana kannattaa todellakin kypsentää erilaisia juureksia. Peruna, porkkana, selleri, palsternakka, nauris, sipuli ja valkosipuli sopivat loistavasti mukaan.

***

Itse en erityisemmin pidä rosvopaistin teosta. Tämä siksi, että se epäonnistuu todella helposti, enkä ole saanut siitä oikein ikinä sellaista, kuin olisin halunnut. On todella vittumaista käyttää ruuan valmistukseen paljon aikaa ja vaivaa ja huomata epäonnistuneensa.



Pesto-vuohenjuustolasagne
suoraan cosmosta!


Bearnaise ja vuohenjuusto takaavat ainakin sen, että herkuttelia pysyy Cosmo-mitoissa. ;)
Avatar
#238 • • dixoff Guest



Itse en erityisemmin pidä rosvopaistin teosta. Tämä siksi, että se epäonnistuu todella helposti, enkä ole saanut siitä oikein ikinä sellaista, kuin olisin halunnut. On todella vittumaista käyttää ruuan valmistukseen paljon aikaa ja vaivaa ja huomata epäonnistuneensa.



Noista maanläheisistä liharuuista tuli mieleen yksi juttu, jonka bongasin joskus aikoinaan nyysseistä. Tämä vaikuttaa aika mielenkiintoiselta, joskin järjestelyt vaikuttavat vielä hankalammilta kuin rosvopaistin kohdalla, joten toteutusta tuskin on odotettavissa ihan lähitulevaisuudessa:

Kokonaisena grillattu possu
Avatar
#239 • • Edited root Guest
Hippies rejoice!

Soijapyörykät:

8 dsl soijarouhetta
16 dsl vettä
sipulia
1/2 kasvisliemikuutio
1-2 sipulia
mausteita esim. cayennepippuri, jauhelihamauste (ei sis. eläimiä), kaikki pippurit mitä maa päällään kantaa, basilika
1 kananmuna
korppujauhoja

1.Kiehauta vesi ja lisää 1/2 kasviskuutio
2.Kun kuplii niin lisää soijarouheet ja anna kiehua 5 min.
3. Siivilöi rouheet ja heitä pannulle. Lisää mausteita ja paista niin että ylimääräinen vesi haihtuu
4. Pilko sipuli(t) ja kuumenna, ei kuitenkaan ruskeaksi asti.
5. Nakkaa ainekset isoon vatiin, lisää kananmuna (hc-hipeillä on kai oma variaatio kananmunasta), korppujauhot ja sekoita hyvin.
6. Hienonna snadisti sauvasekoittimella tai vastaavalla ja anna jäähtyä hetki. On nimittäin todella kuumaa.
7. Lämmitä uuni 200:n asteeseen
8. Muotoile pyörykät kuin lihapullat. Pysyvät kyllä kasassa ja sitten pellille.
9. Anna paistua n.20 min
10. Nautitaan hyvän kastikkeen, kuskusin ja vihanneksien kanssa kuunnellen arabialaista (mieluiten Iranilaista) musiikkia. Ruokajuoma vesi tai muu alkoholiton.

Broidi ei kaihda valkosipulia. Kokeilkaa sen kanssa myös.

Ainakin Alepasta saa soijarouhetta.

Kustannukset: soija 2.5e , sipulit alle 1e, mausteet n. 1.3e/pussi, kuskus 1e/paketti josta riittä enemmän kuin tarpeeksi.

Yllättäkää tyttö/poikaystävänne arabialaisella illallisella. Edullista kun ei tarvitse viiniäkään ostaa...


EXTRA: Tiestoisku arabiasta: kuskus on ruokaa, kus amok on todella ruma sana eli "... äitiäsi"

edit: typo
Avatar
#240 • • Edited Saint Guest


Mozzarellalla, pestolla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla täytettyä broilerin rintaa ja tomaatti-kastiketta.


broilerin rintaleikkeitä
pestoa
aurinkokuivattuja tomaatteja
mozzarella-juustoa
pekonia
mustapippuria
suolaa

poista broilerin rintaleikkeistä luut. Nuiji leikkeet nyrkillä n. ½cm paksuisiksi. Levitä leikkeille pestoa lusikallinen, aseta viipale mozzarellaa ja yksi aurinkokuivattu tomaatti leikkeelle. Rouhi päälle pippuria ja kääri suht' tiukalle rullalle. Kietaise rullan ympäri viipale pekonia, jos tahdot. Sido rulla hyvin puuvillalangalla, jotta se pysyy kunnolla kiinni. Ruskista huolellisesti jokapuolelta paistinpannulla ja laita 200asteeseen uuniin n. 15-20min. Kun otat uunista anna vetäytyä hetki esim. folioon käärittynä, jotta kääöt pysyvät mehevinä.
(Jos haluat, voit korvata mozzarellan vuohenjuustolla)



Kokeilimpa tossa viikonloppuna tota ohjetta ja täytyy sanoa kyllä, että oli aivan törkeen hyvää safkaa.
Tyrkkäsin vielä purkin kermaa messiin ennekuin pistin uuniin niin tuli hyvä kastike :)
Täytyy testata muitakin sun ohjeita ...