Onkos teillä jotain helppoa ja herkullista kuningasideaa kesäisiin grillaustuokioihin?
Pari omaa suosikkiani:
The Grillikylki
- 1,5kg marinoimatonta porsaan grillikylkeä
- kourallinen merisuolaa
- ½dl chiliketsuppia
- ½dl siirappia
- ½tl cayennepippuria
- 2tl kanelia
- 2rkl kokista
- (2tl sinapinsiemeniä)
- mustapippuria
- suolaa
1. Mikäli ostamassasi kyljessä on paksu kerros silavaa, niin vedä siihen veitsellä viiltoja 1cm:n välein.
2. Hiero suola huolella kyljen pintaan ja anna kyljen suolaantua n. 20min jonka jälkeen pyyhi kaikki suola huolella pois. Määrä saattaa tuntua suurelta, mutta ota huomioon ettei kaikki suola kerkeä millään imeytymään lihaan.
3. Grillaa kylkeä melko kuumassa grillissä jatkuvasti käännellen n. ½h kunnes enimmät rasvat ovat sulaneet pois, se on saanut kunnon värin pintaan.
4. Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet huolella sekaisin. Mausta suolalla jos tahdot.
5. Hiero kastike lihan pintaan, kääri liha foolioon ja anna vetäytyä hyvin hiljaisella tulella n. 20min. Siirappi palaa helposti, varo.
***
Kalaa aasialaisittain
- Kokonainen kala suomustettuna ja perattuna.
- 2cm:n pala inkivääriä
- 3 sitruunaruohoa
- 2cm pala galangalia
- 3 limettiä
- 2 rkl sokeria
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 tuore, mieto chili
- (3 limetin lehteä)
- ½dl soijakastiketta
- (Seesamöljyä)
- merisuolaa
1. Mielestäni maailman parhaat kalat ovat kuha, ahven, siika ja rautu. Itse suosin niitä, mutta sama onnistuu myös mm. lohesta.
2. Viillä terävällä veitsellä kalan pintaan viiltoja n. 1½cm;n välein. Suolaa se sisältä ja ulkoa merisuolalla ja anna "seistä" n. 15 min. Pyyhi liiat suolat pois.
3. Grillaa kala kypsäksi kuumassa grillissä. Esim. 1kg:n painoinen fisu kypsyy about 20min. Älä päästä kalaa kuivumaan.
4. Valmista kastike jäljelle jääneistä aineista; kuori inkivääri ja galangal ja hienonna ne hyvin.. Poista sitruunaruohosta pari päällimmäistä kerrosta ja hienonna pehmeä valkoinen sisus veitsellä hyvin hienoksi. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Pese limetit, raasta niiden kuori ja purista mehu. Jos löydät jostain(=Stockalta) limetin lehtiä, niin hienonna nekin.
5. Sekoita hienonnetut ainekset, limetinmehu, soijakastike, sokeri, pari tippaa seesamöljyä ja suola.
6. Sivele kastiketta kypsän kalan pintaan, kääri folioon ja anna vetäytyä n. 15min.
***
Täytetyt herkkusienet
- Tuoreita, isoja herkkusieniä
- Sinihomejuustoa
- Pekonia
- Mustapippuria
1. Poista sienistä kanta ja kaiverra hieman sisustaa pois.
2. Laita jokaiseen "lakkiin" pala homejuustoa, mausta pippurilla ja kääri lakki pekonilla. Kiinnitä hammastikulla.
3. Grillaa kunnes pekoni on rapeaa.
***
Maissi
- maissintähkiä
- suolatonta voita
- persiljaa
1. Keitä maisseja suolalla maustetussa vedessä n. 15 min. Kääri foolioon voin ja hakatun persiljan kanssa ja grillaa vielä n. 10 min.
***
Grillibanaanit
- banaaneja
- Siirappia tai juoksevaa hunajaa
- Jäätelöä
1. Grillaa banaaneja kuumassa grillissä kunnes ne ovat pehmeitä ja muuttuneet mustiksi. Älä polta.
2. Tarjoillaan siirapin ja jäden kanssa. Grillattu banaani on helvetin kuuma, älä polta suutasi.