Tässäpä muutamia makuhermoja hellivää reseptiä vaikkapa vappu menun pohjaksi. Tällä kertaa resepteissä on mukana ripaus Väli-Merta ja Keski-Eurooppaa ja ne noudattavat jälkiruokaa lukuunottamatta kevyttä ja seksikästä kala/vege-linjaa. Ruoat ovat keväisiä ja taatusti loistavia - kuten allekirjoittaneen reseptit aina!
Reseptit ovat tarkoitettu neljälle nälkäiselle.
***
Siika on IMO maailman paras kala. Seuraavan reseptin koko idea lepää pyhässä yksinkertaisuudessa ja tuoreessa kalassa.
Pariloitua siikaa ja vihreää salaattia
- 70g siikafilettä/syöjä
- nippu rucolaa
- nippu mangoldia
- punabasilikaa
- ½ pussia pinjansiemeniä
- 1dl balsamiviinietikkaa
- oliiviöljyä
- merisuolaa
- mustapippuria
1. Vaadi kalakauppiaaltasi tuoreita fileitä, joissa on nahka tallella.
2. Keitä balsamico puoleen pienessä kattilassa hiljaisella tulella.
3. Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla kunnes ne saavat hieman väriä ja aseta sivuun.
4. Sekoita kaikki salaatit keskenään, sekaan oliiviöljyä ja vähän pippuria ja suolaa.
5. Poista fileistä huolella ruodot ja viillä veitsellä nahkaan viiltoja n. 1cm:n välein ja mausta ne kevyesti suolalla. Ripottele pannulle hieman suolaa ja paahda kaloja nahkapuoli alaspäin pari minuuttia ja lihapuolta vain hieman, kalat eivät missään tapauksessa saa kuivua!
6. Kokoa syvän lautasen keskellä salaattia keoksi, jolle ripottelet hieman pinjansiemeniä ja teelusikallisen balsamicokastiketta. Aseta kalafileet annosten päälle ja tarjoa välittömästi.
***
Kuluneen talven ehdottomia suosikkejani ovat olleet erilaiset merenelävät. Muuten ehdottaisin kampasimpukoita, mutta koska tuoreiden saatavuus on vähintäänkin nihkeää, niin kokkaamme sinisimpukoita, joita tätä nykyä saa lähes jokaisesta marketista. Ja mikä parasta - ne ovat aina eläviä, joten tuoreus on taattu!
Resepti on klassinen, naurettavan helppo ja onnistuun pommin varmasti kunhan et vaan keitä simpukoita liikaa. Simpukat ovat seurusteluruokaa parhaimmillaan ja ne kuuluvat ehdottomasti syödä sormin. Todellinen professionaali käyttää tyhjää simpukan kuorta "pinsetteinä", jonka avulla popsii herkut suihinsa. Lienee tarpeetonta sanoa, että säilykkeistä tätä herkkua on turha ruveta vääntämään.
Valkoviinissä keitetyt sinisimpukat
- ½kg:n pussi sinisimpukoita / 2 syöjää
- 3 salottisipulia
- 6-8 valkosipulin kynttä
- ½ plo. valkoviiniä (kuiva chablis toimii parhaiten!)
- kourallinen hakattua persiljaa
- merisuolaa
- mustapippuria
- Kunnon loraus oliiviöljyä
- 25g voita
- pieni pussi sahramia
(tuoretta patonkia tarjoiluun)
1. Pese ja harjaa sinisimpukat huolella, heitä pois rikkoutuneet. Kopauta avonaisia simpukoita hieman; jos ne eivät sulkeudu, niin heitä nekin pois. Yhdessä pussissa on yleensä about 4-5 käyttökelvotonta yksilöä.
2. Leikkaa sipuli ja valkosipuli aivan hienoiksi kuutioiksi ja kuumenna suuressa kattilassa oliiviöljy todella kuumaksi.
3. Heitä sipulit ja valkosipulit kattilaan, pyöräytä kertaa ja lisää simpukat, sahrami, suolaa ja puolet persiljasta. Pyöräytä seosta kattilassa hieman, lisää valkoviini ja laita kattilaan kansi päälle. Simpukat ovat kypsiä kun ne ovat avautuneet, yleensä tähän menee n. 3min. Muista heilutella kattilaa kypsennyksen aikana, jotta kaikki elukat kypsyvät tasaisesti.
3. Ota simpukat pois kattilasta ja keitä lientä kokoon siten, että sitä on jäljellä n. 2dl. Lisää liemeen jäljelle jäänyt persilja, pippuria ja simpukat, joiden annat kuumentua hyvin nopeasti.
4. Vie kattila pöytään ja tarjoile lisäksi tuoretta patonkia.
***
Seuraavaksi ehdoton kesähitti; kylmä tomaattikeitto Espanjasta. Homma toimii siten, että jokainen saa eteensä lautasellisen jääkaappikylmää keittoa, johon sitten sekoittaa makunsa mukaan ao. kasviksia ja nauttii crostinin kanssa.
Gazpacho ja crostineja
- 600g tomaattimurskaa
- pari tomaattia
- pari valkosipulin kynttä
- sipuli
- pala kurkkua
- paprika
- avokado
- sitruuna
- 1 tuore chili
- 2 viipaletta hiivaleipää
- parasta oliiviöljyä
- mustapippuria
- merisuolaa
1. Sekoita tomaattimurskaan hieman valkosipulia, tuoretta chiliä, suolaa, pippuria ja oliiviöljyä ja "poraa" se esim. sauvasekoittimella aivan sileäksi. Aseta se jääkaappiin muutamaksi tunniksi vetäytymään.
2. Kalttaa tomaatit, poista kurkusta siemenet ja paloittele kaikki kasvikset pieniksi kuutioiksi. Avokadoihin kannattaa tummumisen estämiseksi lisätä hieman sitruunanmehua.
3. Paahda leipäviipaleet, leikkaa ne keskeltä kahti ja hiero niihin vähän valkosipulia ja oliiviöljyä. Tarjoile kuumina keiton kanssa.
***
Lopuksi todellinen pommi, jota rakastavat kaikki. Creme Brulè on suorastaan apokalyptinen jälkiruoka, jossa on valmistustavastaan johtuen ehkä hieman pro-asennetta. Koko homman idea on jääkaappikylmässä vanukkaassa ja rapeassa karamellikuoressa, jonka olet valmistanut kunnollisella kaasupolttimella. Joskus suositellaan uunin grillivastusta, mutta yhdessäkään näkemässäni uunissa ei ole ollut tarpeeksi potkua.
Kaasupoltin on siis se Kokkisodasta tuttu vehje, jonka päästä tulee sininen liekki. Niitä saa esim. Billtemasta n. 20e:n hintaan, keittiökaupoissa vastaavat maksavat huomattavasti enemmän. Kun kerran kaasupolttimen omistat, et yksinkertaisesti ymmärrä ihmisiä, joiden keittiöistä sellaista et löydä.
Creme Brulè ja mintulla maustettua omena-limetti sorbettia
Breme Brulè:
- 3 dl kuohukermaa
- 1 dl maitoa
- 4 keltuaista
- 1 vaniljatanko
- ½ dl sokeria
1. Sekoita keltuaiset ja sokeri huolella keskenään.
2. Kuumenna kerma ja halkaistu vaniljatanko kattilassa kiehuvaksi.
3. Kaada kuuma kerma ohuena nauhana keltuais-sokeri seokseen voimakkaasti vatkaten. Lisää maito ja raavi halkaistusta vaniljatangosta siemenet mukaan.
4. Kaada seos uunin kestäviin annosvuokiin ja kypsennä 100:ssa asteessa uunin alaosassa niin kauan kunnes vanukkaat ovat hyytyneet, eli n. 40min.
5. Jäähdytä ne jääkaappikylmiksi ennen tarjoilua.
Sorbetti
- 3 vihreää omenaa
- 3 limettiä
- nippu tuoretta minttua
- sokeria
- (vihreää elintarvikeväriä)
1. Kuori omenat huolella, pese limetit ja ota niistä kuori talteen esim. raastinraudalla. Purista limeteistä mehu.
2. Laita omenat, limetin kuoret, puoli kourallista mintunlehtiä, maun mukaan sokeria ja limentinmehua leikkuuterällä varustettuun tehosekoittimeen ja sekoita massaa ~2 min, jotta saat aivan hienoa sosetta. Maistele ja lisää sokeria tai limentin mehua jos siltä tuntuu. Jos olet jostain onnistunut saamaan vihreää elintarvikeväriä, niin voit halutessasi värjätä massaa hieman saadaksesi dramaattisuutta lopputulokseen.
3. Kaada seos jäätelökoneeseen ja pyöräytä sorbetiksi. Jos jostain kumman syystä keittiösi arsenaalista moinen välttämättömyys puuttuu, niin jäädytä seos pakastimessa, ota sulamaan vähän ennen tarjoilua ja pyöräytä sitä jälleen tehosekoittimessa kunnes saat pehmeän koostumuksen.
Tarjoilu
Ripottele jokaisen vanukkaan pinnalla ohuehko kerros sokeria, jonka paahdat kaasupolttimellasi kunnolla ruskeaksi - älä polta. Aseta jokaisen vanukkaan pinnalle pallo sorbettia ja koristele tuoreella mintulla ja omenan lohkolla.
Edit: jos jäit nälkäiseksi, niin
täältä saat
lähes yhtä hyvää ruokaa! ;)