Erähenkiset klubbarilaiset

48 posts, 3 pages, 22,297 views

Freja

Posts: 8,774

#1 • • Edited Freja Sihteeri
Hei kaikki Klubituksen Erä-Jormat ja -Irmat!

Tämä topikki on avoin kaikelle erähenkiselle keskustelulle. Neuvoja, kysymyksiä ja omien kokemusten kerrontaa löytyy juuri täältä.

Aloitan tämän pienellä pohjustuksella itsestäni, ja sen jälkeen kerran hieman tulevaisuudesta.

Meidän perhe on aina ollut erähenkinen, ja varsinkin Lappi ollut lähellä sydäntämme. Ensimmäisen Lapin-reissuni tein alle puolen vuoden ikäisenä, ja siitä lähtien reissuja on ollut noin pari vuodessa; talvisin/pääsiäisenä hiihtämään ja syksyisin vaeltamaan. Joskus teininä hiihtoa kiinnostavammaksi muuttui laskettelu, mutta nyt taas vanhuuden (:D) iskiessä hiihto on taas iskemässä takaisin mieleeni, pääosin siis siksi että oon tarpeeks kovassa vauhdissa kaatuillut enkä uskalla enää syöksyä mäkeä alas. Plus että tykkään myös nähdä paljon ympärilleni - tokihan tunturin huipulta näkee ties kuinka kauas, mutta oon yksityiskohtien ystävä. Sekä rauhan. Rysäiset laskettelukeskukset eivät vain ole mun juttu.

Muutettiin systerin kanssa pois kotoa ja iskäkin alkaa tulla niin vanhaksi, että enää ei voi puhua edes vuosittaisista Lapin reissuista, ei ole voinut puhua moneen vuoteen.

Viimeksi olimme vaeltamassa Inarissa 2007, ja silloin reissut olivat pieniä ja helppoja päiväretkiä, majailimme Vasatokassa, jota suosittelen kyllä lämpimästi :) Eräs päiväreissu oli Lemmenjoelle, jossa kävimme ihan pienen kävelyretken (kivinen ja juuria täynnä oleva polku ei ollut mitenkään paras huonon tasapainon omaavalle vanhukselle). Lemmenjoenlaakso jäi kuitenkin mieliin ja päätin että sinne palaan vielä.

Ja tässä sitä nyt sitten ollaan. Suunnittelemassa reissua Lemmenjoen kansallispuistoon.

Näin alustavasti on suunniteltu, että matka Hki-Inari taittuisi joko Eskelisen Lapinlinjoilla (eli bussilla), juna-bussilla tai lentäen ja bussilla. Tästä mieluiten tykkäisin kuulla suosituksia, että mikä yhteys on kannattavin :D Meno-paluu bussilla tekisi about 150 euroa, ja tällä hetkellä meno-paluu-lennot Hki-Ivalo olisi 160e, ja siihen sitten päälle bussikuljetus Inariin/Lemmenjoelle.. Juna nyt on se kallein todennäköisesti.

Itse vaellus olisi ehkä reitiltään Njurkulahti - Ravadasjärvi - Vaskojoki - Kultahamina - Njurkulahti. Matkaa tulis "about 70 km" linnunteitse (retkikartta.fi:n matkalaskuria käyttäen), onko tässä viikon vaellukselle liian pitkä tavoite vai ihan sopiva?

Ostoslista on jo pitkä, mitä vaellukselle tulee hankkia, mutta mitä ilman te ette lähtisi reissuun? Kunhan kirjoitatte kaiken mitä tulee mieleen, koska joskus jokin itsestäänselvyys jää vain huomioimatta juuri sen takia.

Onko yleensäkään kenelläkään kokemusta pidemmästä kuin päivän vaelluksesta Lemmenjoella?
Vaelluksen ajankohta on elokuun alussa, eli ruskaa ei silloin vielä ole, mutta ei se menoa haittaa! ^^

Vaellusfoorumeitakin tullut paljon luettua, mutta tottakai tykkäisin jos klubbarista löytyisi myös henkilöitä, jotka tykkäävät näistä asioista keskustella.

Henkilökohtaisesti kaipailisin siis vinkkejä, kokemuksia ja ajatuksia juurikin Lemmenjoen alueelle painottuviin asioihin, tai yleisestikin vaelluksen must have-listauksiin, mutta tässä topicissa kaikki erähenkinen keskustelu on tervetullutta *hihu* Vaellus, murtomaahiihto, metsästys.. You name it :)

--
Let´s see colours that have never been seen
Let´s go to places no one else has been

pirpeli

Posts: 5,533

#2 • • Edited pirpeli
Käytänpä tässä hetkisen työaikaani vastaamiseen, koska olenhan kouluttautunut myös eräoppaaksi Vuokatissa, ollut partiossa pitkään ja tehnyt useita pidempiäkin vaelluksia :)

Viikon vaelluksena 70 km on oikein hyvä, koska juuri tuon Lemmenjoen alueen reitistö on hyvässä kunnossa ja helppo liikkua. Jonain päivänä vähän pidempää matkaa ja jonain sitten lyhyempiä, fiiliksen mukaan. 20 km ei ole tuossa maastossa paha päivämatka. Tuohon aikaan liikkeellä voi olla lisäksi paljonkin porukkaa.

Elokuun alussa saattaa olla viileitä öitä jo. Samoin hyttysiä(OFF!)

Matkalle mukaan:

- Selkään sopiva reppu, viikon reissulla tarvii jo useamman litran anatomic-rinkan. N. 70L sopiva. Näitä on kapeille ja leveille seljille :) Vuokrata noita ainakin voi partiolaisilta Helsingin suunnassa, ja Luontotalolta voi kysellä kanssa. "Vanhanajan" putkirinkkaa en suosittele, vaikka itsellä sellainen onkin...

- Ruuanlaittovälineet: trangia(mahd.kevyt+kaasupoltin, kätevämpää kuin nesteen kanssa sytyttely), tulitikkuja filmipurkissa. Kämpiltä ja leiriytymispaikoilta löytyy Lemmenjoella aina puita, joten nuotiotakin voi viritellä. Tulentekosäännökset pätee kuivuuden aikaan, joten niitä kannattaa seurata.

- Joka päivälle ei välttämättä tarvitse puhdasta koko vaatekertaa, mutta pikkuhousut ja sukat kannattaa olla jokaiselle päivälle mukana. Parhaimmat sukat ovat saumattomat, joiden kanssa käytetään kuivalla säällä hyviä tukevia lenkkareita/varsikenkiä, märällä säällä pitkävartiset goretex-kengät parhaat. Vaatteista urheilukerrasto alle viileällä, lämpimällä hyvä t-paita ja ulkoiluhousut. Sadeasuista paras on goretex-kuoripuku. Suosittelen ottamaan myös ohuen pipon ja hanskat mukaan.

- Rinkka tulee pakata niin, että sadeasu on päällimmäisenä, jotkut laittavat joka päivälle pienen erillisen pussukan, jossa sen päivän vaatteet. Mutta itse ottaisin mukaan tosiaan vaan yhden urheilukerraston/t-paidan(teepaitoja voi olla vaikka 3 mukana, ne imee kosteutta kuitenkin erilailla kuin kerrasto) ja jonkun välipaidan+päälihousut ja takin. Rinkan pakkauksessa on tärkeää muistaa myös se, että painavat tavarat tulevat alaosaan, jolloin tasapaino kävellessä on helppo pitää.

- Makuupussi ja makuualusta--> kolmen vuodenajan pussi riittänee elokuun alussa(nukkumaan mennessä päällä pikkarit ja t-paita, tai pitkät kalsarit ja t-paita, mahdollisimman vähän siis). Makuualustoja on eri malleja, itsellä sellainen melko perusmalli. Makukysymyksiä on se, haluaako vaikkapa ilmapatjan.

- Peseytymisvälineiksi riittää pienehkö pyyhe, joku suihkusaippua matkakokopullossa sekä matkahammasharja- ja tahna.

- Jos yövytte teltassa, hankkikaa helposti pystytettävä ja kevyt. Näitäkin saa usein vuokrata.

- Ruoka on makukysymys, kannattaa panostaa aamupalaan myslin, puuron tms. muodossa. Samoin leipää, levitteet(maksapasteijat tms.) hyviä. Kuivamuonaa löytyy joka lähtöön, osa ihan törkykallista, käykää Partioaitassa ja vaikka ihan lähikaupassa(siellä halvimmat :D). Suosittelen ottamaan mukaan myös herkkua. Jos syötte makkaraa, yksi paketti ei repussa paljoa paina, ja on ihana nuotiolla grillata. Samoin suklaa, pähkinäsekoitukset ja muut...namnam :) Lemmenjoella voi tietääkseni juoda vettä vielä ihan rauhassa, jos mietityttää, niin sitten keittäminen ensin.

- Ensiapuvälineet--> laastaria, särkylääkettä, kyypakkaus, ensiside, napakkaa sidettä rulla, puhdistuspyyhkeitä, mitella

- Puukko ja vaikka joku retkisaha/kirves ovat ihan käteviä(tosin kämpillä on kunnon vehkeet, ainakin yleensä). Joten puukko riittänee...

- Kompassi, alueen kartta, kännykkä+kunnolla ladattu akku.

Siinä ne asiat, jotka ekana tulee mieleen :) Lisäilen, jos tulee ideoita. Suosittelen tutustumaan reitin varrella kullankaivajiin, mikäli vastaan tulee. Ovat pääsääntöisesti leppoista porukkaa. Kamera on must. Kalastusvälineet saatte suunnitella itse :D Ottaisin ehkä jonkun kevyen vavan, jonka saa kasaan...

Tää on jo sulle varmaan tuttu linkki, mutta laitan silti:
http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=198

--
Autumn is a second spring when every leaf is a flower.
-Albert Camus-

pirpeli

Posts: 5,533

#3 • • pirpeli
Ja varatkaa Njurgalahdesta sauna paluupäiväksi :) Ei oo parempaa, kuin mennä saunaan, syödä vähän munkkia ja juoda vaikka kylmä ykkösolut reissun päätteeksi.

--
Autumn is a second spring when every leaf is a flower.
-Albert Camus-

drifter

Posts: 834

#4 • • Edited drifter RoadMonkey | K1
Olettaen että sulla on kaikki ihan perusvälineet, rinkka, puukko, teltta jne.

+ leatherman tai vastaava "työkalu"
+ hesari (kenkien kuivattamiseen)
+ jekkulankaa, eli 'tuttu intistä' rautalanka ja nippusiteitä
+ pieni käsikirves
+ hyttysmyrkky (...stanan itikat)
+ hakaneuloja (yllättävän monikäyttöisiä esim. vaateisen revetessä tai rakkoja puhkaistessa)
+ biopusseja ruoantähteille ja muovipusseja muille roskille sekä ainakin kaksi isoa mustaa jätesäkkiä.
+ sadeviitta
+ varapohjalliset (kenkien kastuessa pahasti jo pohjallisten vaihtaminen auttaa kummasti)
+ ne sellaset kädenlämmityspussit

öööh siinä oli jotain varustelistaa, laitan lisää sit kun muistuu mieleen

edit:
Joo muistuihan niitä:
+ rinkan sadesuoja / suojapussi
+ camelback on kätsy
+ karttalaukku
+ Valotikku (joo, glowstick...näitähän nyt pitäis olla jokaisella jo omasta takaa!)
jotain tavaraa löytyy mm. http://www.maanpuolustusyhtio.fi/

--
If its dry, smoke it.
If its wet, drink it.
If it moves, screw it.
If it doesnt move, load it into the truck.

tbo

Posts: 935

#5 • • tbo budhisattva
tohon drifterin listaan sopii listata vielä mahdollinen retkilapio ja oleellisista oleellisin, eli kunnon fikkari. Haluathan olla kunnon jäbä/typy ja haudata jätöksesi kun tarve yllättää (biojätteet menee samaan kuoppaan, huom!), ja pimeellä on kuiteski aika jees nähdä jotain. Hifistinä olen myös raahannu messissä mutteripannua, mut ymmärrän jos joku pitää sitä ylimääräsenä painolastina. Meikä ei myöskään nuku teltassa jos ei oo pakko, vähät kopeekat on lyöty mailman hienoimpaan keksintöön aka. viidakkoriippumattoon. Ei maasta nousevaa kosteutta, ei ikäviä juuria tai käpyjä selän alla, testattu kenttäolosuhteissa vitunpäteväks jo 2. maailmansodasta lähtien jne. Ainoo mitä se tarvii on ne puut, ja ainakin Lapinreissua silmälläpitäen toi voi olla vähän hankala - vaivaiskoivuun ei paljoo mattoa ripustella. Mut so not, tollanen painaa puol kiloa ja jos puut natsaa (vaikempaa kuin aluks luulis :)) niin makoilu on matossa huomattavasti hienompaa kuin teltassa. Retkisafkana voi suositella pussipastoja, vaikka ne ei nyt mitää järkieinestä muuten olis nii tossa hommassa kyllä, halpaa, löytyy joka puolelta ja ostettaessa kuivakamaa (lisäks voi ostaa vaiks nit kuivattuja vihanneksia). Tölkkisafka on, kuten jo Jack Kerouac loihe Dharma Bumseissa lausumaan, suotavaa jättää kotiin koska siinä roudaa vaan ylimäärästä vettä painolastina.

Noi retkikamat kantsii sit hankkii army-ylijäämäkamana, jotku partioliikkeet on aevan törkeen kalliita mestoja. No joo, kantsii kattoo ehkä vähän, esim. inttien rinkat ja reput ei halvoista hinnoistaan huolimatta (esim. Bundeswehrin taistelurinkka maksais päätähuimaavat kakskybää) ole aina hyviä ostoksia, niissä on toi ergonomia ollu vasta toissijaisena disainmotiivina. Mut peruskamat kantsii olla goverment issued, kestävyys ja toimivuus on suht taattu. Suositeltavia mestoja on esim. Amazon tai vaikka toi Bundeswehrin ylijäämämyymälä.

meikän retkeilyharrastus nousi aikoinaan ihan uudelle levelille sen jälkeen kun rupesin viettämään enemmän aikaa mettäbileissä. tuolla korvessa tarvii kaikkee muutakin roinaa kuin ne korvatulpat että sinne pääsee kuuntelemaan teknoo.

--
-tbo
--
*support your local underground heroes*

Andy

Posts: 1,019

#6 • • Andy
..Lemmenjoelle on tullu mentyy pari kertaa kätevästi postin kyydissä..oikein mukavaa ja kaunista maastoa, tutuilla poluilla ei karttaakaan tarvi lukea joka vartti..yks kesä tuli kaivettuuki siel hetken yhen Topin luona..Kaldoaivin maastossa on tosin tullu eksyttyä joskus pahemmankin kerran..joka kesä tulee oltuu Lapissa sellanen pyöree kuukausi lepyytellen aivoja..viime kesänä pyörin Taatsin seidan maastossa, itäisellä Inarilla, Saariselällä eteläisessä osassa ja Pyhä-Luostolla paluumatkalla, tosin pienokainen mukana..Tornionjoella tuli huijattua käsisiimalla myös jänkäkoiria :j ..sekoothan sie jos methän et pääse!

--
DONT EXCEED UR OWN TIME LIMIT

Takyon

Posts: 2,945

#7 • • Takyon Möwkö
Mä en oikein innostu reppujen ja rinkkojen sadesuojista koska ne ei kuitenkaan suojaa sitä kokonaan vaan jättää sen selkäosan paljaaksi, mut intissä tuli käytettyä ihan sellasta mustaa perus jätesäkkiä jonka laittaa repun sisään ja sit kaikki kamat sen säkin sisään. Tavarat pysyy kuivana niin kauan kuin ei ole tulvaa :D

--
info

No matter how depressed you are.... there is NOTHING that cant be fixed by titties.

Mumuli

Posts: 28

#8 • • Mumuli UG-///
Oon useasti pakannu mun 75l rinkan ja painaltanut kristallimetsänläpi ja silti aina löydän tien kotiin.

--
Ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä ihmisiä

Andy

Posts: 1,019

#9 • • Andy

Replying to Erähenkiset klubbarilaiset:

Mumuli, 15.3.2010 18:15:
Oon useasti pakannu mun 75l rinkan ja painaltanut kristallimetsänläpi ja silti aina löydän tien kotiin.


..tää jätkä kuorsaa avolaavullala vaikka on -25 ja tuulee , mut pelkää ruokaa kerjäävää päästäistä kuollakseen :D

--
DONT EXCEED UR OWN TIME LIMIT

Mumuli

Posts: 28

#10 • • Mumuli UG-///

Replying to Erähenkiset klubbarilaiset:

Andy Humble, 15.3.2010 18:31:
---
Mumuli, 15.3.2010 18:15:
Oon useasti pakannu mun 75l rinkan ja painaltanut kristallimetsänläpi ja silti aina löydän tien kotiin.

---

..tää jätkä kuorsaa avolaavullala vaikka on -25 ja tuulee , mut pelkää ruokaa kerjäävää päästäistä kuollakseen :D



No saatana :D

--
Ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä ihmisiä

Miraakkeli

Posts: 133

#11 • • Miraakkeli *As far as you can go*
Klubbarin eräjormia on huhuiltu aiemminkin http://klubitus.org/forum_aihe.php?id=51545;sivu=1 *hymy*

Ei näemmä tarvitse juurikaan päivittää tuota v. 2006 kommenttia muuten kuin että Kili ja pari muutakin mäkeä on tullut katsastettua. Lapin lumo ei ole muhun vieläkään tarttunut, täytyy vissiin väkisin käydä tuolla seikkailemassa jos vaikka mieli muuttuisi. *hihu*

Varustepuolella hifistely on lähtenyt niin lapasesta, etten halua edes ajatella paljonko erävarusteissa on rahaa kiinni.

--
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'He manga wai koia kia kore e whitikia\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'Make light of difficulties and they will disappear\\\\\\\\\\\\\\\

Freja

Posts: 8,774

#12 • • Freja Sihteeri

Replying to Erähenkiset klubbarilaiset:

Miraakkeli, 15.3.2010 19:21:
Klubbarin eräjormia on huhuiltu aiemminkin http://klubitus.org/forum_aihe.php?id=51545;sivu=1 *hymy*

Ei näemmä tarvitse juurikaan päivittää tuota v. 2006 kommenttia muuten kuin että Kili ja pari muutakin mäkeä on tullut katsastettua. Lapin lumo ei ole muhun vieläkään tarttunut, täytyy vissiin väkisin käydä tuolla seikkailemassa jos vaikka mieli muuttuisi. *hihu*

Varustepuolella hifistely on lähtenyt niin lapasesta, etten halua edes ajatella paljonko erävarusteissa on rahaa kiinni.



Voi lol, ja mä kun luulin etsineeni jokasel mahollisel sanal. Onkoha mul si tullu typo just eräjorma-sanan kanssa :D

--
Let´s see colours that have never been seen
Let´s go to places no one else has been

Fakiiri

Posts: 462

#13 • • Edited Fakiiri Herra rauhallisuus / Gone fishing.

tbo, 15.3.2010 16:12:Noi retkikamat kantsii sit hankkii army-ylijäämäkamana, jotku partioliikkeet on aevan törkeen kalliita mestoja. No joo, kantsii kattoo ehkä vähän, esim. inttien rinkat ja reput ei halvoista hinnoistaan huolimatta (esim. Bundeswehrin taistelurinkka maksais päätähuimaavat kakskybää) ole aina hyviä ostoksia, niissä on toi ergonomia ollu vasta toissijaisena disainmotiivina. Mut peruskamat kantsii olla goverment issued, kestävyys ja toimivuus on suht taattu. Suositeltavia mestoja on esim. Amazon tai vaikka toi Bundeswehrin ylijäämämyymälä.



Retkelle Intin kamat kelpaakin, mutta vaellukselle mahdollisimman kevyttä mukaan.

Esimekkinä:
Armeijan makuupussit: Paino n 2.5 kiloa. Hinta muutamia kymppejä käytettynä.
Noin 100-150 Eurolla saa 700g - 1,5Kg painavan 3 vuodenajan makuupussin, jossa nukkuu vaikka lämpotila laskee pitkälti alle nollan (abth -15C* asti, riippuen vaatetuksesta).

Teltaksi kannattaa valita myös mahdollisimman kevyt. Parin sadan panostuksella saa jo hyvinkin kevyen vaellusteltan. Kannattaa valita malli jossa niinkutsuttu eteinen, jossa voi säilyttää niitä läpimärkiä kenkiä ja valmistella trangialla ruokia (aina parempi kuin suoraan teltan sisällä valmistaminen). Itse mieltynyt ns. hybriditelttoihin, eli kupoli ja tunnelitelttojen välimuotoon...

Kengät hengittävät ja iskunvaimennetut. Jos ei ole varaa _kunnon_ vedenpitäviin vaelluskenkiin niin kuivankelin kengät + kumisaappaat.

Rinkkassa tärkempää pakkaustapa kuin malli. Näin omakohtaisella kokemuksella... Esimerkiksi intin "rinkastakin" saa varsin tukevan oikealla pakkaustavalla.

Safkat minigrip-pusseihin. Kuivatut porkkanat, perunat, sienet jne... Mahdollisimman vähän purkkiruokaa ja paino alas.

Karttojen, kompassien, fikkarien ja muun perussälän lisäksi kannattaa mukaan ottaa ainakin jesaria, nippusiteitä ja ompeluvälineet. Tulentekovehkeet esimerkiksi filmipurkissa.

--
Prohibition goes beyond the bounds of reason in that it attempts to control a mans appetite by legislation and makes crimes out of things that are not crimes.

eugina

Posts: 898

#14 • • Edited eugina YleX tt-i *sydän*
onpa hyvät topic, ei ollu tota vanhaakaan koskaa tullu spotattua.. *hymy*

joo ite on kans tullu suomen lappi jo aika lailla koluttua, utsjoki-kevo on vielä kokematta, tosin eihän tota ikääkään niin kauheesti ole..viikko ensi kesälle on kalenterissa, suunta vielä vähän epävarma..kesää odotellessa siis..

muuten onko kukaan kokeillu tehdä rinkoista lauttaa jolla ylittää vesistö? monta kertaa ollu mielessä, mutta ei vieläkään ole tullut kokeiltua esim. ennen reissua miten toimii..jollain kokemusta?

--
*nuotti* I can see the light of hope in your eyes *nuotti*

mardis

Posts: 334

#15 • • mardis Humppa-Hannele

Replying to Erähenkiset klubbarilaiset:

Fakiiri, 15.3.2010 21:21:
---
tbo, 15.3.2010 16:12:
Esimekkinä:

Noin 100-150 Eurolla saa 700g - 1,5Kg painavan 3 vuodenajan makuupussin, jossa nukkuu vaikka lämpotila laskee pitkälti alle nollan (abth -15C* asti, riippuen vaatetuksesta).




Mistä noin halvalla saa tuollaisia pusseja?*täh* kerro äkkiä :)

Itellä tuli lisäyksenä mieleen jotain narua jonka voi virittää puiden väliin ja jossa voi kuivata varusteita ja tuulettaa makuupussin..

Kaikki kamat kannattaa pakata esim Minigrip-pusseihin tai sitten isoon vedenpitävään säkkiin (kevyempiäkin ja pienempään tilaan meneviä kuin roskasäkki, löytyy). Myös makuupussi ja -alusta kannattaa pakata vesitiiviiseen pussiin..

ruisleipä ja sulatejuusto maistuu taivaalliselta metsässä :)

--
~Dancers have happy feet~

pirpeli

Posts: 5,533

#16 • • Edited pirpeli

Replying to Erähenkiset klubbarilaiset:

mardis, 15.3.2010 21:43:

Itellä tuli lisäyksenä mieleen jotain narua jonka voi virittää puiden väliin ja jossa voi kuivata varusteita ja tuulettaa makuupussin..



Toki tuota narua voi käyttää muuhunkin tarkoitukseen, mutta jos sitä ei halua matkassa kantaa, voi vaatteet ja makuupussin ripustaa suoraan niille oksille :)

Makuupusseista. Tässä muutama. Marmot ainakin on laadukaskin :) Tosin paino ei näissä ihan noin alhainen.
http://www.partioaitta.fi/product.asp?lang=1&sua=1&tk=75591&nav=6002002&q=y&s=17557
http://www.partioaitta.fi/product.asp?lang=1&sua=1&tk=75591&nav=6002002&q=y&s=17558
http://www.partioaitta.fi/product.asp?lang=1&sua=1&tk=75591&nav=6002002&q=y&s=17584

--
Autumn is a second spring when every leaf is a flower.
-Albert Camus-

Tapi

Posts: 1,437

#17 • • Tapi Dreamstate

Replying to Erähenkiset klubbarilaiset:

eugina, 15.3.2010 21:39:
muuten onko kukaan kokeillu tehdä rinkoista lauttaa jolla ylittää vesistö? monta kertaa ollu mielessä, mutta ei vieläkään ole tullut kokeiltua esim. ennen reissua miten toimii..jollain kokemusta?


Idea on siis laittaa rinkkoihin sadesuojukset päälle ja sitoa ne puurimojen avulla lautaksi. Kunnollisen tekemiseen menee paljon aikaa ja hätäisesti tehtynä tuo on hyvin riskialtis tapa ylittää vesistöjä, joten helpompi ja ehdottomasti suositeltavampi tapa on uida ja työntää rinkkaa edessään.
mardis

Posts: 334

#18 • • Edited mardis Humppa-Hannele

Replying to Erähenkiset klubbarilaiset:

pirpeli, 15.3.2010 21:58:
---
mardis, 15.3.2010 21:43:

Itellä tuli lisäyksenä mieleen jotain narua jonka voi virittää puiden väliin ja jossa voi kuivata varusteita ja tuulettaa makuupussin..


---


Toki tuota narua voi käyttää muuhunkin tarkoitukseen, mutta jos sitä ei halua matkassa kantaa, voi vaatteet ja makuupussin ripustaa suoraan niille oksille :)

Makuupusseista. Tässä muutama. Marmot ainakin on laadukaskin :) Tosin paino ei näissä ihan noin alhainen.
http://www.partioaitta.fi/product.asp?lang=1&sua=1&tk=75591&nav=6002002&q=y&s=17557
http://www.partioaitta.fi/product.asp?lang=1&sua=1&tk=75591&nav=6002002&q=y&s=17558
http://www.partioaitta.fi/product.asp?lang=1&sua=1&tk=75591&nav=6002002&q=y&s=17584



Hehe, no juu nuo makuupussit.. hyvin tuttuja ovat. muutaman kerran viikossa noiden kanssa tulee oltua tekemisissä ;) Mutta mikään noista ei tosiaan sitä 700 grammaa vaan lähenevät tuota 2 kiloa, ja kooltaakin jo aika isoja ;)
Ei siinä mitään, hyviä makuupusseja ovat kyllä!

Lisäksi sellainen juttu että kun tuolla on nuo comfort, limit ja extreme -lämpötilat niin tuota extremen mukaanhan noita pusseja ei koskaan kannata ostaa. Eli noista pusseista ei kannata olettaa että niillä on mukava nukkua -15, -24 tai -25 asteessa. Noissa asteissa pussi suojaa hypotermialta eikä nukkuminen todellakaan ole miellyttävää. Ohjelämpötilojahan noi ovat ja tuo standardi mitä käytetään on testattu nuken kanssa.. Ja niitä testinukkejakin on eri kokoisia, riippuen siitä kuka testaa.. Siis että onko merkin oma testi vai tuo standarditesti.. Mutta yleisesti ottaen on sanottu että tuota comfort lämpötilaa kannattaa katsella jos olet nainen tai kokematon retkeilijä ja limit -lämpötilaa jos olet mies tai kokenut retkeilijä. Lähinnä nukkujan koko ja lämmöntuottokyky ratkaisee.. eli jos on pienikokoinen mies ja kokematon retkeilijä niin siinä tapauksessa kannattaa katsella tuota comforttia..

Niin ja joo kyllähän oksillekin voi laittaa kamppeita kuivumaan, jos puissa löytyy oksia tarpeeksi matalalta ja oksat ovat tarpeeksi kestäviä. Oksilta tietty voi tulla roskia ja likaa juuri pestyihin kamppeisiin tai makuupussiin...

--
~Dancers have happy feet~

Andy

Posts: 1,019

#19 • • Andy

Replying to Erähenkiset klubbarilaiset:

eugina, 15.3.2010 21:39:
onpa hyvät topic, ei ollu tota vanhaakaan koskaa tullu spotattua.. *hymy*

joo ite on kans tullu suomen lappi jo aika lailla koluttua, utsjoki-kevo on vielä kokematta, tosin eihän tota ikääkään niin kauheesti ole..viikko ensi kesälle on kalenterissa, suunta vielä vähän epävarma..kesää odotellessa siis..

muuten onko kukaan kokeillu tehdä rinkoista lauttaa jolla ylittää vesistö? monta kertaa ollu mielessä, mutta ei vieläkään ole tullut kokeiltua esim. ennen reissua miten toimii..jollain kokemusta?



..ite oon ylitelly kahella isolla jätesäkillä..toiseen jätesäkkiin oon yleensäkki kaikki sullonu rinkan sisällä :j ..isoja paksuja jätesäkkei löydät rakennusliikkeistä..pussina olevan säkin tyhjennät rinkkaan..heität sen rinkan päälle ja toisen lomittain toisesta suunnasta..paikkailet kiesuksella..kokeilet onko nostetta tarpeex roikkumalla ite paatissas..jos ei ni lisää kantavuutta loogisilla keinoilla..jokiylityksessä kanzii olla jotkut läpykät jalassa tai kevyet kengät..varmista ylityksen onnistuminen tarvittaessa tilanteesta riippuen fikkarilla, pillillä, suuremmalla letkalla/ porukalla, käsiremmillä, köydellä, virran viennin ennustamisella ym.. :j

--
DONT EXCEED UR OWN TIME LIMIT

eugina

Posts: 898

#20 • • Edited eugina YleX tt-i *sydän*

Replying to Erähenkiset klubbarilaiset:

Tapi, 15.3.2010 22:13:
---
eugina, 15.3.2010 21:39:
muuten onko kukaan kokeillu tehdä rinkoista lauttaa jolla ylittää vesistö? monta kertaa ollu mielessä, mutta ei vieläkään ole tullut kokeiltua esim. ennen reissua miten toimii..jollain kokemusta?

---

Idea on siis laittaa rinkkoihin sadesuojukset päälle ja sitoa ne puurimojen avulla lautaksi. Kunnollisen tekemiseen menee paljon aikaa ja hätäisesti tehtynä tuo on hyvin riskialtis tapa ylittää vesistöjä, joten helpompi ja ehdottomasti suositeltavampi tapa on uida ja työntää rinkkaa edessään.



jep, jätesäkeillähän voi varmistaa vedenpitävyyttä, jos vaan rinkka sinne mahtuu..mutta siis tosiaan järkeväähän on kahlata/uida..

aa ja kappas, en huomannu viimeistä kun vastailin.., kiitoksia vinkeistä, joo sellanen kolme poppoo on yleensä ollu..se on paskempi mäihä jos kaveri kaatuu ja virta vie kamat tai jotain, köydellähän se on hyvä varmistaa..

--
*nuotti* I can see the light of hope in your eyes *nuotti*