Suurmielenosoitus urkintalakia vastaan 5.2.2009

110 posts, 6 pages, 18,593 views

thebbo

Posts: 346

#1 • • Edited thebbo free spirit
http://valvonta.info/wiki/LexNokia


Paikka ja aika
Helsinki, Asema-aukio, Rautatieaseman länsipuoli (SOKOSta vastapäätä)
5. helmikuuta klo 14.30.
Eduskuntatalolle siirrytään klo 15 mennessä. Ole hyvä ja tule paikalle hyvissä (etu)ajoin.


Sivulta http://valvonta.info/wiki/lexnokia-suuriadressi

Kutsumme kaikki kansalaiset ja järjestöt allekirjoittamaan adressin Lex Nokiaa vastaan. Yksityishenkilöt voivat allekirjoittaa adressin sivulla http://www.adressit.com/lex_nokia. Järjestöjen toivomme ottavan yhteyttä Leena Romppaiseen ([email protected]).

Adressiin kerätään nimiä ainakin 5.2. aamuun saakka.


Lex Nokiana tunnettu hallituksen esitys sähköisen viestinnän tietosuojalain muuttamisesta (HE 48/2008 vp) odottaa vain eduskunnan lopullista hyväksyntää. Lakiehdotuksesta on julkisuudessa puhuttu lähinnä siitä, että se sallii työnantajien selvittää sähköisen viestinnän tunnistamistietoja silloin, kun epäillään yrityssalaisuuksien vuotamista. Lain soveltamisala on kuitenkin huomattavasti tätä laajempi.

Lakiehdotus antaa teletunnistetietojen valvontaoikeudet kaikille yhteisötilaajille. Niitä ovat esimerkiksi yritykset, oppilaitokset, kirjastot ja jotkut taloyhtiöt; toisin sanoen kaikki yhteisöt, jotka tarjoavat verkkoyhteyden. Valvontaoikeudet eivät koske pelkästään yrityssalaisuuksien vuotoepäilyjä. Yhteisötilaajat saisivat valvoa käyttäjiä myös epäillessään verkon "ohjeiden vastaista käyttöä". Tämä voi olla mitä tahansa, mikä on kielletty verkon käyttösäännöissä, esimerkiksi "hyvän tavan vastainen" toiminta tai jopa tekijänoikeusloukkaukset. Yhteisötilaajiksi voidaan tulkita myös teleoperaattorit, jolloin valvonnan piiriin tulevat kaikki suomalaiset joilla on internet-yhteys.

Suomen perustuslain mukaan kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton. Lakiehdotus vaarantaisi vakavasti tämän viestintäsalaisuuden ennalta vaikeasti määriteltävän suuruiselta joukolta ihmisiä. On mahdotonta ennustaa, mitkä kaikki tahot pyrkisivät käyttämään valvontaoikeuksia. Pahimmillaan laki koskettaisi kaikkia suomalaisia. Lain myötä yksityiset tahot uhkaavat saada sellaisia oikeuksia, joita ei heltiä edes poliisille ilman oikeuden päätöstä. Yrityissalaisuuksien vuotamisen estämisen kannalta lakiehdotus on kuin yrittäisi tilkitä sinitarralla reikää laivan kyljessä. Vuotamistapoja on niin monia, etteivät nämä ongelmat ratkea Lex Nokialla. Lakiehdotuksen pääasiallinen vaikutus onkin kaikenkattavan valvonnan salliminen.

Ainoa lakiehdotuksen sisältämä väärinkäytösten estämismekanismi on tietosuojavaltuutetulle tehtävä etukäteisilmoitus valvonnan aloittamisesta ja jälkikäteinen raportointi. Tätä ei voida mitenkään pitää riittävänä, kun poliisikin tarvitsee tuomioistuimen nimenomaisen luvan. Mikään ei takaa, että väärinkäytökset tulisivat ilmi. Myös ehdotukseen lisätty erityinen pykälä toimittajien lähdesuojan turvaamisesta on tyhjää sanahelinää, kun kukaan ei todellisuudessa valvo valvojaa. Jo se, että tällainen pykälä on erikseen pitänyt ottaa ehdotukseen, osoittaa kuinka vaarallinen laki on väärin käytettynä.

Useat oikeusoppineet ovat kritisoineet rankasti Lex Nokiaa siitä, että perusoikeuksille on annettu siinä liian vähän painoarvoa. Lain valmistelu keskeytyi alun perin jo syksyllä 2006 oikeuskanslerin lytättyä sen perustuslain vastaisena. Nyt ehdotus läpäisi jopa perustuslakivaliokunnan kohtaamatta vastarintaa. Valiokunta ei ottanut huomioon kuulemiensa asiantuntijoiden esittämää kritiikkiä. Valiokunta ei myöskään puuttunut lainkaan yhteisötilaajan käsitteen ja lain soveltamisalan laajuuteen. Valiokunnan jäsenet joko eivät ole työssään päteviä tai haluavat salata kansalta lain todellisen luonteen.

Yksityisille tahoille ei pidä antaa käytännössä rajattomia oikeuksia kansalaisten sähköisen viestinnän valvontaan. Lex Nokia on perusoikeuksien kannalta täysin kestämätön. Laki on pysäytettävä.

Me allekirjoittaneet ilmoitamme vastustavamme Lex Nokiana tunnettua hallituksen esitystä ja vaadimme sen hylkäämistä perustuslain vastaisena.

--
Vittu tähän on nyt tultu paljon spekulaatioit on kuultu vähän on tiedetty vitusti enemmän on luultu paskaa puhuttu huhuttu yksityiskohtiin juututtu, mut totuus puuttuu mikää ei edelleenkää oo muuttunu

kuilu ja kummitus

Posts: 3,815

#2 • • kuilu ja kummitus
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/K%C3%A4nnykk%C3%A4yhti%C3%B6n+painostus+sai+aikaan+Lex+Nokian/1135243187834

HS: Lex Nokia on osuva nimi, sillä lakiesitys on lobbauksen mestarinäyte. Nokia on pitänyt huolen siitä, että olennaiset tahot Etelärannasta Hakaniemeen ja virkamiehistä lainsäätäjiin on hyvissä ajoin saatu ymmärtämään, kuinka tärkeä laki Suomen suurimmalle yritykselle on.

Lakiesitys paljastaa myös Nokian poikkeuksellisen vaikutusvallan Suomessa. Yrityksen mahti on saanut monet virkamiehet sulkemaan silmänsä lain ongelmilta.
---
Työnantajan lisäksi urkintaoikeuden saisivat uudessa laissa virastot, kirjastot, yliopistot, koulut ja jopa taloyhtiöt, joilla on oma viestintäverkko. Esimerkiksi taloyhtiön isännöitsijä voisi tarkkailla asukkaiden nettisurffailua, jos hän epäilisi, että verkkoa käytetään taloyhtiön sääntöjen vastaisesti.
---
Helsingin Sanomat on haastatellut kymmeniä Lex Nokian valmisteluun osallistuneita virkamiehiä, poliitiikkoja ja työmarkkinavaikuttajia. Nokian vaikutusvallan takia yksikään heistä ei halunnut kertoa asiasta omalla nimellään.
---
Eduskunnan perustuslakivaliokunta pyysi lausunnot lakiesityksestä kahdeksalta oikeustieteen professorilta. Professorit tyrmäsivät lain perustuslain vastaisena ja arvostelivat ankarasti sen sisältöä.
---
Professorien kuuleminen oli lähinnä muodollisuus, koska heidän painavinta kritiikkiään ei otettu huomioon. Marraskuussa 2008 perustuslakivaliokunta teki yksimielisen päätöksen, että lakiesitys ei ole perustuslain vastainen.
---
Myös johtavien oikeusoppineiden mielestä on käsittämätöntä, että uuden lain perusteella yksityisille yrityksille ja yhteisöille myönnettäisiin suurempi valta rajoittaa perusoikeuksia kuin poliisille.

"Lakiesitys sotii lähes kaikkia oikeusperiaatteita vastaan. Ei siitä pääse mihinkään, vaikka poliitikot yrittävät muuta väittää", sanoo Joensuun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.
---
Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professorin Jukka Kekkosen mielestä Suomessa on jo pitkään tietoisesti ja ehkä tiedostamattakin lisätty kansalaisten kontrollia. Lex Nokia on osa tätä kehitystä. Myös Kekkosta pelottaa, että perusoikeuksia kaventavia valtuuksia myönnetään nyt yksityisille tahoille.

"Se horjuttaa länsimaisen oikeusvaltion perusperiaatteita", hän sanoo.

Kekkosen mielestä on myönteistä, että oikeusoppineiden lausunnot perustuslakivaliokunnalle olivat yksimielisiä.

"Se ei ole kovin tavallista, ja juuri siksi oikeusoppineiden äänen olisi pitänyt painaa erityisen paljon."
---
Nokian mukaan universaaleihin oikeuksiin kuuluvat mielipiteen- ja ilmaisunvapaus. Informaatio- ja teknologiaoikeuden professori Jukka Kemppinen kirjoitti perustuslakivaliokunnalle antamassaan lausunnossa, että viime kädessä lakiesityksessä on kyse sananvapaudesta.

Eli sen loukkaamisesta.


Nokiaa kritisoidessaan pitää siis esiintyä nimettömänä? Mikä tun mafia se on???

Kandee lukee koko arikkeli, se avaa ton Lex Nokian taustat ja historian aika hyvin. On se hieno homma, et muualla maailmassa ihmisoikeudet- ja vapaudet lisääntyy, ja tääl länsimaissa ne vähenee ja demokratiaa kavennetaan koko ajan.

Paskan balanssi säilyy.

--
Wikipedia: Internetissä leviää todellisen informaation ohella runsaasti epämääräistä ja valheellista tietoa. --- Joillakin ihmisillä tämä saattaa johtaa esim. toden ja epätoden rajan hämärtymiseen.

epicuros

Posts: 7,734

#3 • • Edited epicuros
"Esimerkiksi taloyhtiön isännöitsijä voisi tarkkailla asukkaiden nettisurffailua, jos hän epäilisi, että verkkoa käytetään taloyhtiön sääntöjen vastaisesti. "

pedobears, BEWARE! :D

--
Valid criticism does you a favor.

speukka

Posts: 335

#4 • • speukka
Eihän tuo laki edes ratkaisisi koko ongelmaa. Kuka vitun urpo vuotaisi yrityssalaisuuksia kirjoittamalla se esim emailin otsikkoon eikä itse viestin sisälle?
domi

Posts: 7,069

#5 • • domi Työn sankari.

speukka, 1.2.2009 11:22:
Eihän tuo laki edes ratkaisisi koko ongelmaa. Kuka vitun urpo vuotaisi yrityssalaisuuksia kirjoittamalla se esim emailin otsikkoon eikä itse viestin sisälle?


No eiköhän tuossa ole ollut tarkoitus vain katsoa että mihin henkilö x lähettää maileja ja kuinka paljon.
speukka

Posts: 335

#6 • • speukka

domi, 1.2.2009 11:24:
---
speukka, 1.2.2009 11:22:
Eihän tuo laki edes ratkaisisi koko ongelmaa. Kuka vitun urpo vuotaisi yrityssalaisuuksia kirjoittamalla se esim emailin otsikkoon eikä itse viestin sisälle?

---

No eiköhän tuossa ole ollut tarkoitus vain katsoa että mihin henkilö x lähettää maileja ja kuinka paljon.



Mikä taas ei toimi minkäännäköisenä näyttönä mihinkään
kuilu ja kummitus

Posts: 3,815

#7 • • Edited kuilu ja kummitus

speukka, 1.2.2009 11:26:
Mikä taas ei toimi minkäännäköisenä näyttönä mihinkään


No ei ehkä lakia valvovalle viranomaiselle, mut Nokian omalle "likasten temppujen osastolle" aka turvayksikkö, ni se voi riittää ihan mainiosti. Mukaanlukien kaikki yritysjohtajat, rehtorit, kirjastontädit ja lähiökyylät heille se riittää ainakin touhuamiseen.

Kaikki oikeusoppineet sanovat, että laki on perustuslain vastainen, yksimielisesti. En oikein ymmärrä, kuinka paljon vahvemman lausunnon pitäisi enää olla?

Poliitikot, jotka on valittu vapailla vaaleilla, ja virkamiehet, joiden tehtävä on palvella kaikkia kansalaisia, eivät uskalla esiintyä omilla nimillään.

Mit vit???

Tässä on siis kyseessä Suomen perustuslaki ja demokratia. Ei sen enempää.

--
Wikipedia: Internetissä leviää todellisen informaation ohella runsaasti epämääräistä ja valheellista tietoa. --- Joillakin ihmisillä tämä saattaa johtaa esim. toden ja epätoden rajan hämärtymiseen.

kuilu ja kummitus

Posts: 3,815

#8 • • Edited kuilu ja kummitus
Racoilua hallituspuolueissa...

Vihr:

http://jyrkikasvi.blogit.uusisuomi.fi/2009/02/01/lex-nokia-rikkoo-oikeusvaltion/
vs
www.uusisuomi.fi/kotimaa/48679-sinnemakikin-ihmettelee-kohua-ketaan-ei-ole-uhattu

ja Kok:

Sasi&co
vs
www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1639809

Eikä pääministeri ole nähnyt eikä kuullut mitään:

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2009/02/vanhanen_en_ole_kuullut_nokian_lahtouhkailuista_517606.html

Matti "Uuniperuna" Vanhanen VS 8 oikeustieteen professoria 6-0

En mä oikein ymmärrä käytännössä, miten tolla estetään yritysvakoilua. Lähetetiedot ei voi olla raskattavia todisteita, jos kerran ei ole tietoa viestin sisällöstä, sithän kilpailevan yrityksen duunarin tervehtiminen kadulla on myös raskauttavaa?

Lakiin voisi kirjata myös, että hämäykseksi on tehtävä valesavumerkkejä, rikkoa pullot, laittaa putkipostit solmuun ja kirjekyyhkyt saa ampua... Ja Suomen ympärille rakennetaan muuri. Loppuu ne vakoilut ja kaikenmaailman vuodot!

--
Wikipedia: Internetissä leviää todellisen informaation ohella runsaasti epämääräistä ja valheellista tietoa. --- Joillakin ihmisillä tämä saattaa johtaa esim. toden ja epätoden rajan hämärtymiseen.

speukka

Posts: 335

#10 • • speukka

kuilun partaalla, 2.2.2009 11:14:

En mä oikein ymmärrä käytännössä, miten tolla estetään yritysvakoilua. Lähetetiedot ei voi olla raskattavia todisteita, jos kerran ei ole tietoa viestin sisällöstä, sithän kilpailevan yrityksen duunarin tervehtiminen kadulla on myös raskauttavaa?



Juuri näin. Siitä laista ei ole _YHTÄÄN_ mitään hyötyä estämään/selvittämään yritysvakoilua. Jos tuo menee läpi, niin minkähän lain Nokia seuraavaksi ajaa suoraan läpi..

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200902029014879_uu.shtml
Juhgu

Posts: 7,921

#11 • • Juhgu Virnistelijä
Siellä on taas päättämässä jengiä, joilla ei ole mitään käryä siitä mitä ne ovat päättämässä.

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

wiwi

Posts: 1,575

#12 • • wiwi Valtava vaaleanpunainen agenttiorava
Mua on ihmetyttäny koko tän setin ajan, kuinka kusi sukassa kaikki poliitikot asiasta on. Ei ole juuri soraääniä kuulunut, ei hallituksesta eikä oppositiosta (joista viimeksimainittuun oon hyvin pettynyt). Ei se nyt vaan voi olla niin, että kaikki ois ihan yksmielisiä näin kiistanalaisesta asiasta. Toi ylempänä linkitetty Kasvin blogi on suunnilleen ainoo vastustava lausunto, johon viime kuukausien aikana törmännyt.

En siis koita esittää mitään salaliittoteorioita tms. mut pistää vaan vituttamaan ja ihmetyttämään. Julkinen keskustelu laista on mennyt suunnilleen niin, että asiantuntijat vastustaa ja poliitikot puolustaa/hyväksyy hiljaa. Munatonta touhua.

--
Yes, there is a world out there. And even if you decide you don`t want to meet it, it`s still going to hit you right in the face.

Avatar
#13 • • astaroth Guest

wiwi, 2.2.2009 14:56:
En siis koita esittää mitään salaliittoteorioita tms. mut pistää vaan vituttamaan ja ihmetyttämään. Julkinen keskustelu laista on mennyt suunnilleen niin, että asiantuntijat vastustaa ja poliitikot puolustaa/hyväksyy hiljaa. Munatonta touhua.


nokia oli lukemani mukaan kuulema antanut lausunnon, että uhkaa lähteä suomesta, mikäli lakia ei hyväksytä. tämä taasen taitaa oikeasti pelottaa päättäjiä näin taantuman aikana
kuilu ja kummitus

Posts: 3,815

#14 • • kuilu ja kummitus

--
Wikipedia: Internetissä leviää todellisen informaation ohella runsaasti epämääräistä ja valheellista tietoa. --- Joillakin ihmisillä tämä saattaa johtaa esim. toden ja epätoden rajan hämärtymiseen.

kuilu ja kummitus

Posts: 3,815

#15 • • kuilu ja kummitus
Tuli tosta Vanhasesta vielä mieleen, että aina kun se antaa lausuntoja siitä, mikä on oikein ja mikä väärin, sii sen mielestä, ni kandee muistaa että...,

Q: mitä yhteistä on Matti Vanhasella ja Futuraman Zapp Branniganilla?
A: Molempien mielestä on ok lopettaa suhde tekstiviestillä...

cola3.jpg

Miekkari huomenna!

--
Wikipedia: Internetissä leviää todellisen informaation ohella runsaasti epämääräistä ja valheellista tietoa. --- Joillakin ihmisillä tämä saattaa johtaa esim. toden ja epätoden rajan hämärtymiseen.

thebbo

Posts: 346

#16 • • thebbo free spirit

kuilun partaalla, 4.2.2009 10:55:
Tuli tosta Vanhasesta vielä mieleen, että aina kun se antaa lausuntoja siitä, mikä on oikein ja mikä väärin, sii sen mielestä, ni kandee muistaa että...,

Q: mitä yhteistä on Matti Vanhasella ja Futuraman Zapp Branniganilla?
A: Molempien mielestä on ok lopettaa suhde tekstiviestillä...

cola3.jpg

Miekkari huomenna!



LOL

--
Vittu tähän on nyt tultu paljon spekulaatioit on kuultu vähän on tiedetty vitusti enemmän on luultu paskaa puhuttu huhuttu yksityiskohtiin juututtu, mut totuus puuttuu mikää ei edelleenkää oo muuttunu

Jago

Posts: 4,039

#17 • • Jago un-trained monkee

thebbo, 28.1.2009 16:12:
Paikka ja aika
Helsinki, Asema-aukio, Rautatieaseman länsipuoli (SOKOSta vastapäätä)
5. helmikuuta klo 14.30.
Eduskuntatalolle siirrytään klo 15 mennessä. Ole hyvä ja tule paikalle hyvissä (etu)ajoin.


Mielelläni osallistuisin, mutta kuulun siihen osaan väestöä joka käy töissä arkipäivisin.

Voisi ne mielenosoituksia järkkäävät tahot ottaa huomioon sen, että kaikki jotka vastustavat eduskunnan ehdotuksia eivät ole työttömiä.

--
Sound is the origin of all form, with matter shaping itself in response to the vibration of the universe

Takyon

Posts: 2,945

#18 • • Edited Takyon Möwkö

Jago, 4.2.2009 14:23:
---
thebbo, 28.1.2009 16:12:
Paikka ja aika
Helsinki, Asema-aukio, Rautatieaseman länsipuoli (SOKOSta vastapäätä)
5. helmikuuta klo 14.30.
Eduskuntatalolle siirrytään klo 15 mennessä. Ole hyvä ja tule paikalle hyvissä (etu)ajoin.

---

Mielelläni osallistuisin, mutta kuulun siihen osaan väestöä joka käy töissä arkipäivisin.

Voisi ne mielenosoituksia järkkäävät tahot ottaa huomioon sen, että kaikki jotka vastustavat eduskunnan ehdotuksia eivät ole työttömiä.



Mä oon joskus kans miettiny että miks helvetissä ne on aina työaikaan, mut varmaan sen takia että virka-ajan ulkopuolella siellä eduskunnassa ei ole ketään joten se mielenosoitus olis varmaan aika turhaa ;)

Ja itsekin osallistuisin mielelläni mutta ei ole varaa jäädä pois töistä.

--
info

No matter how depressed you are.... there is NOTHING that cant be fixed by titties.

Jago

Posts: 4,039

#19 • • Jago un-trained monkee

Takyon, 4.2.2009 14:25:
---
Mä oon joskus kans miettiny että miks helvetissä ne on aina työaikaan, mut varmaan sen takia että virka-ajan ulkopuolella siellä eduskunnassa ei ole ketään joten se mielenosoitus olis varmaan aika turhaa ;)



Mielestäni siellä eduskunnassa ei tartvitse olla sisällä ketään. Tärkeempää on se että mediassa näytettäisiin suuri määrä vastustajia. Kyllä sen viestin luulisi menevän paremmin perille päättäjillekin

--
Sound is the origin of all form, with matter shaping itself in response to the vibration of the universe

Lost-Soul

Posts: 3,107

#20 • • Lost-Soul los pallos

Takyon, 4.2.2009 14:25:
---


Mä oon joskus kans miettiny että miks helvetissä ne on aina työaikaan, mut varmaan sen takia että virka-ajan ulkopuolella siellä eduskunnassa ei ole ketään joten se mielenosoitus olis varmaan aika turhaa ;)

Ja itsekin osallistuisin mielelläni mutta ei ole varaa jäädä pois töistä.


Ihankun siellä olisi ketään virka-ajallakaan

--
Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis