Sukari vs. Vapaavuori. Vihtiin Ideapark vai ei? Keskustelua yritysten päätäntävallasta ja sijainnist

43 posts, 3 pages, 10,096 views

Anselmi

Posts: 2,578

#1 • • Edited Anselmi And sell me
Viime aikoina on kovasti ollut tapetilla Toivo Sukarin suunnitelmat pistää Ideapark Vihtiin.
Samalla on on herännyt keskustelua ylipäätänsä siitä tulisiko suosia isoja keskustojen
ulkopuolella olevia ostoshalleja tai ostoskeskuksia joista saa kaiken saman katon alta. Vai monipuolisia keskustoja joista löytyy palvelut. Mielipiteitä tästä Vihdin tapauksesta tai ylipäätänsä kaupoista ja ostoskeskuksista. Mikä olisi omasta mielestäsi suunta mihin pitäisi mennä?

EDIT: ja toki saa keskustella siitäkin että onko tapauksessa lahjonnan piirteitä tai "voitelun" meininki vai ei:)

EDIT: Niin ja ne sotaveteraanit!!! Puskaryssän pahimmilta vihollisilta meinaa tai ainakin meinasi kämpät lähteä alta, tai enneminkin jäädä alle, tuon hankkeen takia!!*grr* (vinkki by keke, nimi muutettu)

EDIT: ja samaan henkeen siitä että esim. Pallakselle ollaan laittamassa iso läjä hotelleja jne. luonnonpuiston viereen. Eli topick käsitelköön seuraavaa kiisteltyä aihetta:

Kuinka paljon yritysten päätäntävaltaa tulisi lisätä tai vähentää ja miksi?
Saako ostaria rakentaa kauas kaikesta tai hotelleja kansallispuiston viereen?
Reipasta yrittäjyyttä vai kansalaisten huomioon ottamattomuutta?

--
sen pituinen se

Jussi Soro

Posts: 6,385

#2 • • Jussi Soro choon!
Mun mielestä sais jäädä rakentamatta. Tollanen yksityisautoiluun perustuva kauppakeskus on luonnon kannalta yksinkertaisesti täysin sietämätön vaihtoehto. Ja onhan noita kauppakeskuksia jo vaikka kuinka paljon, ja paikallisliikenteen ulottuvillakin.

Tosta vaalirahoituksesta, ainahan poliitikoita on tukeneet yritykset ja etujärjestöt, ja tottakai niillä on taka-ajatuksensa siinä, ei ne muuten sitä tukisi. Lobbaaminen on kuitenkin yksi tehokkaimpia vaikutuskeinoja, ja ihan laillistakin. Vanhanenhan on aina puhunut maalla omakotitalossa asumisen puolesta ja pendelöinnistä vaikka 50 kilometrin päästä (omalla autolla) stadiin töihin, miksei siis sen intresseihin mahtuis myös se, että Ideaparkki on sen mielestä ihan oikeestikin hyvä juttu.
Jinx

Posts: 2,615

#3 • • Jinx Superfeminine
Lobbaamalla ja suhmuroimallahan noi asiat nykyään hoidetaan. Aivan varmasti Sukari on tiennyt kenelle ne rahat ko tapauksessa menee. Ei kukaan tuollaisia summia summanmutikassa johonki pistä.
Yrittelijäisyydessä ei oo mitään pahaa ja se on ihan kannatettavaakin. Tuntuu vaan että noita kauppakeskuksia on jo täällä ruuhka-suomessa ihan tarpeeksi. Sitäpaitsi kuuluu tuo turunmoottoritie jo nyt olevan melko ruuhkainen joten mitä se olisi sen jälkeen jos tää jättisuperhyperkeskus sinne rakennetaan. Sitten on se että tarviiko sitä jokaista metsää/peltolänttiä täyteen rakentaa niinkuin nyt tunnutaan tekevän.

--
Pyllykkä

pirpeli

Posts: 5,533

#4 • • pirpeli
Jokaista metsä/peltolänttiä ei tarvi tuupata täyteen ostoskeskusta sun muuta turhaa. Toi Ideapark on yksi idiooteimmista suunnitelmista pitkään aikaan. Samat putiikit löytyy jo miljoonasta paikasta muualtakin, lyhyemmän matkan päästä.

Mua on lisäks aina ihmetyttänyt, et miks jotkut perheet haluaa lähteä päiväretkelle johonkin tupaten täyteen ahdettuun ostoskeskukseen. Menisivät vaikka metsään välillä. Ai niin, mutta pianhan niitä metsiä ei ole, kun paikalla on noita parkkeja.

Rahoitusasiaa tai poliittista keskustelua en ole tästä aiheesta paljoa seurannut, mutta Suomen politiikan ja raha-asiat suunnilleen tuntien voin kai hyvällä sydämellä sanoa, että metsään on menty tässäkin tapauksessa. Pitäköön sotaveteraanit mieluummin kotinsa, ihmisille löytyy kyllä kulutushuuman paikkoja ihan tarpeeksi muutenkin.

--
Autumn is a second spring when every leaf is a flower.
-Albert Camus-

Kon-tiki

Posts: 1,936

#5 • • Edited Kon-tiki The Unsinkable

Anselmi, 16.5.2008 11:14:
Reipasta yrittäjyyttä vai kansalaisten huomioon ottamattomuutta?




imo nää kaksi ei ole oikein vastakohtia, monesti nimittäin juuri ylireippaat ja ylihärskit yrittäjät ajaa firmojensa etua niin, että ruohonjuuritason mielipiteillä ei ole muuta kuin yhtä väliä: sitä että ruohonjuuritaso saadaan huijattua kantamaan rahaa firman kassaan. vrt. Wincapita, verkostopyramidit jne. Ja nää "Maakuntien vaalirahoittajat" tjsp yhdistyksen taustamiehet Sukari ja Kakkonen oli sen verran vastenmielisiä ukkoja Leijonan kita -ohjelmasarjassa, että laskisin heidät juuri ylireippaiden ja ylihärskien sarjaan. Varsinkin sen Sukarin.

Aika lupaavalta näyttää Vihdin Ideaparkin kaatuminen. About kuukausi sittenhän uutisoitiin, miten IP:n parkkipaikan alta aiotaan pakkolunastaa parin 9-kymppisen sotaveteraanin kodit - ei tod. hyvää mainosta. Ja tänään joku ekspertti väittää, että Vihdin IP olisi nykyisen maankäyttölain mukaan laiton:

http://www.nelonen.fi/uutiset/uutinen.asp?cat=3&d=32156

Sinänsä en vastusta kauppakeskuksia. Tänäänkin olen aikeissa mennä Itikseen. Mut sinne pääseekin metrolla.
Lyylikki

Posts: 2,975

#6 • • Lyylikki Ei she ole nnin nöbönuukhaa.
Mielestäni Lempäälän Ideapark on ehdottomasti yksi parhaimmista kauppakeskuksista, jossa olen käynyt ja Vihtiinkin saisi sellaisen rakentaa. Tietenkään en pidä siitä, että maat pakkolunastetaan rintamamiestalojen alta ja muuta nyyhkyä, kyllähän Suomesta lääniä löytyy eli kyllä kauppakeskukselle varmasti löytyisi paikka, johon rakentaminen ei aiheuttaisi harmia pienelle ihmiselle.

Täältä Helsingistä on hyvä huudella, että onhan meillä jo kauppakeskuksia, mutta ei niitä ostostelumahdollisuuksia asutuskeskuksien ulkopuolella niin kauheasti kuitenkaan ole. Hyvään liikenteen solmukohtaan pykättynä tuommoinen kauppakeskus parantaisi alueen palvelutasoa, eikä kuitenkaan aiheuttaisi NIIN paljon lisäliikennettä. Ainakana ensimmäisen vuoden jälkeen.
Juhgu

Posts: 7,921

#7 • • Juhgu Virnistelijä
Luulis samat roinat saavan jo tarpeeks monesta paikkaa.

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

Jussi Soro

Posts: 6,385

#8 • • Jussi Soro choon!

Lyylikki, 16.5.2008 12:24:
Täältä Helsingistä on hyvä huudella, että onhan meillä jo kauppakeskuksia, mutta ei niitä ostostelumahdollisuuksia asutuskeskuksien ulkopuolella niin kauheasti kuitenkaan ole. Hyvään liikenteen solmukohtaan pykättynä tuommoinen kauppakeskus parantaisi alueen palvelutasoa, eikä kuitenkaan aiheuttaisi NIIN paljon lisäliikennettä. Ainakana ensimmäisen vuoden jälkeen.


Niin no, tuolla ostoskeskuksen välittömässä läheisyydessä asuvia ihmisiä taitaa olla melkein vähemmän kuin ostoskeskukseen tarvitaan edes työntekijöitä, eli ei mun mielestä ihan niitten tarpeiden mukaan tuota olla rakentamassa. Sitäpaitsi, noissa keskuksissa harvoin on mitään muuta kuin suurimpien massaketjujen myymälät, jotka alkaa jo jokaisesta yli 10000 hengen "kaupungista" löytyä muutenkin.

Sitäpaitsi, jos väkisin haluaa muuttaa maalle niin mielestäni silloin ei voi vaatia suurkaupungin palveluitakaan. Valintojen maailma.
Kipinä

Posts: 144

#9 • • Kipinä Jonna
No sanon pari sanaa… en mee syvälle argumentteihin, mun täytyy päästellä vähän höyryjä muuten vaan.

BADIdeapark on siis maakuntakaavan vastainen hanke, ei ”donitsimerkintää” kyseisellä paikalla. Jos maakuntakaavaa ryhdytään tarkistamaan ensi vuoden puolella, se tarkoittaa noin 2-3 vuoden prosessia, eikä se sittenkään tarkoita, että kyseistä donitsia Vihdin Ideaparkille lisätään. Niin, ja täytyy muistaa laskea mukaan vielä valitusprosessin viemä aika. Jos valtiovalta antaa siunauksensa hankkeelle maakuntakaavan vastaisesti ennen tarkistuskierrosta, niin kyllä siinä uskottavuuspisteet karisevat erittäin rankasti. Tän en kyllä usko tapahtuvan. Itseasiassa en usko, että koko hanke toteutuu koskaan. Hyvä asia tässä on se, että asiasta keskustellaan laajasti ja ihmiset ovat selvästi heränneet ajattelemaan yhdyskuntarakennetta ja sen vaikutuksia.

Härkönenhän on kommentoinut, että Ideaparkin myötä Vihtiin suuntautuva ratahanke vauhdittuu ja toteutuu ripeästi. Jo nyt Helsingin seudulla vireillä olevat ratahankkeet ovat edenneet hyvin hitaasti. Kyseessä on niin suuri valtion investointi ja yhdyskuntarakenteellinen kysymys, että yksikään yksityinen kaupallinen ei tähän kyllä pysty vaikuttamaan. Ja toisaalta, kuinka moni Vihdissä tai ympäröivissä kunnissa haja-asutusalueella asuva perheenäiti ja –isä lähtee viikonlopun ruokaostoksille tai jopa huonekalukaupoille Ideaparkiin julkisilla? Silkkaa utopiaa siis. Ja miten tällainen mammutti vaikuttaa pienten taajamien palvelutarjontaan? En tiedä miten Lempäälässä pikkuputiikit muualla keskuksissa pärjäävät, mutta voisin arvata, että ei ole pienyrittäjillä asiassa hurraamista.

Lisäksi Ideaparkiahan on puolusteltu sillä, että Vihtiin on saatava lisää työpaikkoja. Matti Vanhanenkin blogissaan alkuviikolla paasasi siitä, että esim. Nurmijärven taajamiin pitäisi saada lisää työpaikkoja ja että näin työmatkaliikennöintikin vähenee. Kuntien työpaikkaomavaraisuuteen on hyvä pyrkiä, mutta siihen, missä ihmiset asuvat suhteessa työpaikkoihinsa on yksi niistä vaikeasti vaikutettavissa olevista asioista maankäytön suunnittelussa. Nämä isot herrat tuntuvat argumentoivan asian puolesta sekä vastaan melko asiantuntemattomasti, taustat on selvitetty kovin yksipuolisesti. Jos hanke etenee, vastaan tulee maankäyttö- ja rakennuslain mukaisten vaikutusten arviointien laatiminen. Tässä vaiheessa viimeistään kaikki ne vasta-argumentit tulee kirjattua ylös objektiivisesti.

Maankäytön suunnittelun parissa piirit ovat kovin pienet, kaikki tuntevat toisensa ja maine (varsinkin kyseenalainen sellainen) kiirii kyllä nopeasti ja kauas. Herra Härkönen on kyllä höyrypäisellä ja ylimielisellä käytöksellään ja todella asiantuntemattomilla lausunnoillaan maankäyttöön liittyen saanut melko huonon maineen ja tyypin kommenteille suorastaan nauretaan. Kyseessä on ilmeisen kova myynti- ja markkinamies, mutta näillä täysin irti todellisuudesta olevilla kommenteillaan Härkönen on kyllä munannut itsensä tietyissä piireissä. Härkösen idiotismi ei rajoitu pelkästään tähän Ideapark-hankkeeseen vaan myös esim. Helsingin seudun yhdessä sovittuihin asuntotuotantotavoitteisiin jne. Nythän Härkönen on irtisanoutunut ja on siirtymässä yksityiselle sektorille. Arvaanpa, että Sukarin oikeaksi kädeksi…

Lahjonnasta ja voitelusta en jaksa enää hätkähtää pätkääkään. Uutinen siitä, että Vanhasen vaalirahoituksen takaa löytyikin Sukarin nimi, ei yllättänyt ollenkaan. On tullut nähtyä täällä julkisella puolella politiikassa välillä niin härskiä suhmurointia, että mikään ei tunnu enää (lähes) miltään. Sad but true.

Ja se Vanhanen vois vähitellen lopettaa siitä saatanan Nurmijärvi-ilmiöstä ihannoivaan sävyyn puhumisen! Varsinainen tomppeli, kun ei tajua lopettaa ajoissa!
RiD

Posts: 2,817

#10 • • RiD Nukemi
Vihtiin tarvittais munmielestä ehdottomasti smurffit -teemapuisto.

--
*super* *possu*

Adorable

Posts: 103

#12 • • Adorable
Onpa kiva huomata kuinka pari turkulaistakin jaksaa vastustaa Vihdin Ideaparkia. Onneksi kyseiset henkilöt asuvat sen verran kaukana, että tuskin eksyvät sinne asti. Itse Asun Lohjalla ja olen mielissäni siitä, että tänne lähelle saadaan iso kauppakeskus. Ei aina jaksa lähteä pk-seudulle tekemään isompia ostoksia. Lohjalta ja Vihdistä löytyy peruskaupat, ei muuta, joten Ideapark on hyvin tervetullut.
yana

Posts: 877

#13 • • yana That Rules from the Centre of the Ultraworld

Lyylikki, 16.5.2008 12:24:
Hyvään liikenteen solmukohtaan pykättynä tuommoinen kauppakeskus parantaisi alueen palvelutasoa, eikä kuitenkaan aiheuttaisi NIIN paljon lisäliikennettä. Ainakana ensimmäisen vuoden jälkeen.



_tuommoinen_ ? mielummin 5kpl 5 kertaa pienempia ja paremmin sijoitettuna lahemmaksi niiden todellisia kayttajia.
remotion

Posts: 5,283

#14 • • Edited remotion nostatus guru
Miksi pitää rakentaa jotain suuruuden hulluja halpahalleja maaseudulle? Eikö yhtään vähempi riitä...
itse pidän selkeistä kaupunki/maaseutu asetelmista.
Toki ei ole väärin tarjota maaseudulle lisääntyvästi palvelua mutta on väärin rakentaa paikkaan kymmenen kertaa liian iso mötikkä johon sitten nissanit ja tojotat huristavat letkana kaupungeista asti...

Toki voidaan nähdä että tulevaisuudessa ehkä noista tulee jossain määrin asutuskeskuksia myös, mutta haluasinko itse asia kasvavassa kylässä joka tunnetaan vain siitä järjettömästä putkirunkoisesta ostoshelvetistä? en.


tosiaan yanahan sen minun ajatuksen tuossa pähkinän kuoressa sanoi.
Jussi Soro

Posts: 6,385

#15 • • Jussi Soro choon!

Adorable, 16.5.2008 12:57:
Onpa kiva huomata kuinka pari turkulaistakin jaksaa vastustaa Vihdin Ideaparkia. Onneksi kyseiset henkilöt asuvat sen verran kaukana, että tuskin eksyvät sinne asti.


Koska tietääkseni kukaan muu topicciin kirjoittaneista ei ole Turkulainen (en minäkään ole, asun vain täällä), niin pakko vastata.

Toki se on hyvä juttu niille muutamille ihmisille, jotka sen välittömässä läheisyydessä asuvat ja ovat kiinnostuneita sen tarjoamista palveluista. Isommassa mittakaavassa kuitenkaan kyseiset ihmiset eivät pysty elättämään Ideaparkkia ja sen toimintaa. Olen jopa hieman skeptinen sen suhteen, onko tuo liiketoiminta lainkaan kannattavaa, pääkaupunkiseudulta kun löytyy niin monta muutakin vastaavaa ostoskeskusta, josta löytyvät täysin samat H&M:t, JC:t, Rossot, KappAhlit ja Expertit kuin tuoltakin tulee löytymään. Väitän että nämä kaupat löytyvät myös Lohjalta.

Jos tämä keskus rakennettaisiin edes joukkoliikenteen infrastruktuurin ulottuville, niin tässä voisi jotain järkeä ollakin, nykyisellään en vaan näe mitenkään järkevänä tuollaisen rakennutamista.
Kipinä

Posts: 144

#16 • • Kipinä Jonna

Adorable, 16.5.2008 12:57:
Itse Asun Lohjalla ja olen mielissäni siitä, että tänne lähelle saadaan iso kauppakeskus. Ei aina jaksa lähteä pk-seudulle tekemään isompia ostoksia. Lohjalta ja Vihdistä löytyy peruskaupat, ei muuta, joten Ideapark on hyvin tervetullut.



Hmm... Lohjan keskustaajaman alueelta muuten löytyy maakuntakaavasta "donitsi", eli Ideaparkin tapainen seudullisesti merkittävä vähittäsikaupan suuryksikkö voisi sinne sijoittua. Eli asiaa on laajasti pohdittu ja se voisi olla yhdyskuntarakenteellisesti järkevämpää kehitystä. Tässähän on vissi yhdyskuntarakenteellinen ero. Sikäli ei ostoskeskuksissa ole suurta vikaa, mutta niiden _sijoittelussa_ monesti on...
Avatar
#17 • • Annakins Guest

JussiS, 16.5.2008 11:25:
Tosta vaalirahoituksesta, ainahan poliitikoita on tukeneet yritykset ja etujärjestöt, ja tottakai niillä on taka-ajatuksensa siinä, ei ne muuten sitä tukisi. Lobbaaminen on kuitenkin yksi tehokkaimpia vaikutuskeinoja, ja ihan laillistakin.



Tottahan tämä on, mutta kyllä mä silti peräänkuuluttaisin hyvän hallinnon mukaista avoimuutta ja läpinäkyvyyttä myös vaalikampanjarahoitukseen.
Adorable

Posts: 103

#18 • • Adorable

remotion, 16.5.2008 13:05:
Miksi pitää rakentaa jotain suuruuden hulluja halpahalleja maaseudulle? Eikö yhtään vähempi riitä...
itse pidän selkeistä kaupunki/maaseutu asetelmista.
Toki ei ole väärin tarjota maaseudulle lisääntyvästi palvelua mutta on väärin rakentaa paikkaan kymmenen kertaa liian iso mötikkä johon sitten nissanit ja tojotat huristavat letkana kaupungeista asti...

Toki voidaan nähdä että tulevaisuudessa ehkä noista tulee jossain määrin asutuskeskuksia myös, mutta haluasinko itse asia kasvavassa kylässä joka tunnetaan vain siitä järjettömästä putkirunkoisesta ostoshelvetistä? en.


tosiaan yanahan sen minun ajatuksen tuossa pähkinän kuoressa sanoi.



Maaseudulle? 27 000 asukasta ja siis maaseutu. Onko kaupunki sellainen missä asuu 100 000 asukasta?
Jussi Soro

Posts: 6,385

#19 • • Jussi Soro choon!

Annakins, 16.5.2008 13:09:
Tottahan tämä on, mutta kyllä mä silti peräänkuuluttaisin hyvän hallinnon mukaista avoimuutta ja läpinäkyvyyttä myös vaalikampanjarahoitukseen.


Toki, tätähän varten on vaalirahoituslaki, jota nyt on selkeästi rikottu muutamien edustajien toimesta. Laki ei tietenkään ole aukoton, yhdistysten takaa on helppo toimia epäsuorana rahoittajana, ja se on lähinnä median viitseliäisyydestä kiinni ottaa selville kuka on minkäkin yhdistyksen taustajoukoissa. Toinen "melko iso" porsaanreikähän on tuo ettei siitä ole minkäänlaista rangaistusta säädettynä. Tätähän Kalli koitti hyödyntää. Mielestäni sopiva uudistus tuohon olisi se, että yhdistysrahoituksista pitäisi tehdä selvitys keitä henkilöitä ko. yhdistyksen taustalla on ja mikäli väärinkäytöksiä ilmoituksissa havaitaan, saa potkut edustajan paikalta.
Anselmi

Posts: 2,578

#20 • • Edited Anselmi And sell me

JussiS, 16.5.2008 13:06:
Jos tämä keskus rakennettaisiin edes joukkoliikenteen infrastruktuurin ulottuville, niin tässä voisi jotain järkeä ollakin, nykyisellään en vaan näe mitenkään järkevänä tuollaisen rakennutamista.


Mua itseasiassa mietityttää kovasti se että kun karttaa (ja muutenkin) katsoo niin osasta kohtaa kun kehä kolmosesta
100-300 metriä ulkopuolelle kun menee, niin sen jälkeen on melkein pelkkää tilaa. Jotenkin luulisi että siihen olisi kaikista järkevintä pygätä joku tuommoinen hanke*ding*

http://kartat.eniro.fi/query?&what=map_adr&mop=aq&mapstate=4;24.941728;60.269488;s;24.585179847427707;60.43831543196544;25.297719366957985;60.10144313174946;881;786&mapcomp=;;;;;;;;;;;;;;0;0;;;;0&stq=0

--
sen pituinen se