Asvaltti-intiaanit. Oikein vai väärin?

349 posts, 18 pages, 79,860 views

Anselmi

Posts: 2,578

#1 • • Anselmi And sell me
Tämän päivän Hs:

"Asvaltti-intiaanit" tyhjentävät maasturien renkaita


TURKU. Asvalttiviidakon intiaaneiksi itseään nimittävien aktivistien ilmastonsuojelun nimissä tapahtuva ökyautojen renkaiden tyhjennyskampanjan epäillään levinneen nyt myös Suomeen.

Turussa on viikonvaihteen jälkeen tyhjennetty ainakin kolmen pysäköitynä olleen citymaasturin renkaat Sirkkalankadulla ja Ylioppilaskylässä.

Autojen tuulilaseihin on jätetty lappunen, johon on kirjoitettu, että "maasturisi tappaa".

Saman tien lohdutetaan ilkivallan kohteeksi joutunutta maasturin omistajaa, että "älä ota sitä henkilökohtaisesti, autosi on se, josta emme pidä".

Asvalttiviidakon intiaaneiksi itseään kutsuvat aktivistit ovat viime syksyn aikana tyhjentäneet eri puolilla Ruotsia ainakin yhdeksässä kaupungissa tuhannen auton renkaat.

Iskut alkoivat jo kesällä Östermalmin kaupunginosassa Tukholmassa, jossa tyhjennettiin 60 citymaasturin renkaat.

Saksassa tuli lokakuun loppuun mennessä ilmi jo yli 200 samanlaista tekoa.

Rikosylikonstaapeli Harri Savolainen sanoo, että "autojen kaikki renkaat on tyhjennetty, mutta ei viilletty, se ei kuulu heidän toimintatapaansa".

Hän uskoo, että ilmoituksia vastaavista saattaa viikon aikana tippua poliisille netin kautta vielä lisääkin.

Autoihin jätetyissä lappusissa ei ole allekirjoituksia ja malli on suoraan ulkomailta. Aktivistien vaikuttimena on ilmastonmuutoksen torjunta.

Ylikonstaapeli Savolainen sanoo, että "ilmastonsuojelu on poliisinkin mielestä erittäin hyvä asia, mutta sitä pitäisi tehdä laillisin keinoin".

Poliisi tutkii juttua vahingontekorikoksen nimikkeellä. "

Laitoin kahdesta syystä tämän omaksi aiheekseen. 1. En ole monasti nähnyt Hesarin
foruumilla näin puhuttua ja keskustelua herättänyttä aihetta (10 sivua vajaassa viidessä tunnissa).
2. Gallupin vuoksi.

--
sen pituinen se

cHRISSe

Posts: 463

#2 • • Edited cHRISSe TURKU_BASEMENT
Asvaltti-Intiaanit vois tyhjentää ilmoista. Idealismi varmaan samaa luokkaa kuten muillakin piipertäjillä, riittää että sähköä tulee töpselistä. Menisivät oikeisiin töihin.

--
ô_ô

Zapa

Posts: 1,393

#3 • • Zapa Mr Wrangler
onk nää niit hippei?
Anselmi

Posts: 2,578

#4 • • Anselmi And sell me
Sellainen tarkennus vielä tuohon juttuun. Eli tuli luettua lehtiartikkelia tuosta mainitusta Saksan tapauksesta joku pari viikkoa sitten (ikävä kyllä en muista tarkalleen mistä ja milloin, mut taisi olla
Hs) ja siinä mainittiin että kyseiset sankarit ovat ottaaneet selvää kaupunkimaastureiden kulutukset ja tyhjäämiset kohdistuivat vain suurikulutuksisimpiin (olikohan yli 10/l sadalla tai vastaavaa).

--
sen pituinen se

Jussi Soro

Posts: 6,385

#5 • • Jussi Soro choon!
Tää kaupunkimaasturihössötys Suomessa on hiukka eri juttu kuin esim jenkeissä.

Suurin osa eurooppalaisista kaupunkimaastureista kuluttaa alle 10 litraa dieseliä sadalla kilometrillä, joka on autolle mielestäni "ihan ok" lukemat. Jenkeissähän (josta tää viha on suoraan apinoitu Suomeen, sen kummemmin asiaan paneutumatta) katumaastureilla tarkoitetaan Hummer H2:sta ja vastaavia, joiden kulutus pyörii 30 litran luokassa, osalla ylikin.

Suurin osa pienistä ja keskikokoisista jenkkiautoista muuten kuluttaa enemmän kuin eurooppalainen citymaasturi.

Eipä sillä, kyllähän eurooppaversioistakin tehokkaimmat vetää sen 20 litraa, mm BMW X5.
Jone

Posts: 8,258

#6 • • Jone Archibald Haddock
I support this.

Yksinkertaisesti siksi, että mun mielestäni kaupunkimaasturit ovat yksi länsimaisen kulutusyhteiskunnan tampion käyttäytymisen kärkisymboleista. Maasturi @ kaupunki, mitä vittua? Mihin on kadotettu järki ja miksi se on korvattu yhä tyhmemmällä oman egon korostamisella?

Musta kaupunkimaasturi-villitys on yhtä perseestä kuin olis se jos herrat yritysjohtajat ja muut vatipääwannabe-statussymboliesinahanallehinnallamillähyvänsä päättäisivät, että amfibiokulkuneuvot on uusi vuoden 2008 "uusi musta." Vittu, onhan sitä nyt pakko päästä autolla vesille kerran vuodessa ja se oikeuttaa poikkeuksellisen tason saastuttamiseen niinä 364 muunakin.
tomii

Posts: 3,594

#7 • • Edited tomii kallion herttua
Jos jollaan on niin pieni muna, että pitää kompensoida jollakin vitun älyttömällä bensarohmusaastuttajalla (Hummer), jonka käynnistäminen pistää kanitkin itkemään, niin voi kyl mun puolesta pistää ikkunatkin paskaks. *joo*

--
reivaan kunnes kuolen

Jussi Soro

Posts: 6,385

#8 • • Edited Jussi Soro choon!

Jone, 13.2.2008 16:37:
I support this.


Toisaalta taas bongatessaan kaupunkimaasturin liikenteestä, sitä tietää varoa. Ratissa on joko a) mulkku "minä ensin" -tyyppinen keski-ikäinen mies, tai b) täysin ajotaidoton nainen joka on joutunut ottamaan "ison auton" kun oma kauppakassi on huollossa.

Suuremmaksi vaaraksi nämä ovat naamioituessaan kompaktien autojen rattiin.
Hitchhiker

Posts: 1,754

#9 • • Edited Hitchhiker
Toisen omaisuuteen kohdistuva vahingoteko ei ole koskaan oikein, mutta esim. valtio voisi puuttua tähän nyky-yhteiskunnan autoilukulttuuriin vaikka isommalla bensa- / autoverotuksella ja tästä saaduilla varoilla voitaisiin parantaa joukkoliikenteen monimuotoisuutta + mahdollisesti halventaa lippujen hintoja.

Itse ihmettelen sitä miten jotkut ihmiset tarvitsevat yhden kilometrin mittaiseen työmatkaan autoa *whaat* (k-e-r-m-a-p-e-r-s-e-i-s-y-y-s) ja voisi ehkä hieman pitempiäkin työmatkoja kulkea jotenkin toisin. Tosi usein näkee ihmisten myöskin ajavan työpaikalle (tai jonnekkin muualle) yksin autolla (voisi vaikka jotakin kimppakyyti ratkaisua harkita), sitten nillitetään kun ei ole parkkipaikkoja ja ruuhkien syntymisestä johtuvaa työmatkaan kuluvan ajan pidentymistä.

Auto ei ole aina tarpeellinen, jos siitä ei tee itselleen tarpeellista (toki jotkut sitä autoa tarvitsevat oikeastikkin).

Sori hieman ehkä OT-tavaraa, mutta jotenkin vain sopi omasta mielestäni tähän sekaan *piis*.

Edit: ja selvennettäköön vielä topikin alkuperäistä kysymystä koskevaan vastaukseen oma mielipiteeni: not supportting.
T3k

Posts: 1,221

#10 • • T3k semmonen
Eiks niitten pitäis sitten joidenkin isojen bemareitten ja mersujenki palloi tyhjää kun niiskin on isot koneet jotka vie löpöö ihan tuhottomasti...

En supporttaa...
Anselmi

Posts: 2,578

#12 • • Anselmi And sell me

T3k, 13.2.2008 17:05:
Eiks niitten pitäis sitten joidenkin isojen bemareitten ja mersujenki palloi tyhjää kun niiskin on isot koneet jotka vie löpöö ihan tuhottomasti...


Tällainen löytyi (lähde varmistamaton)

"
Saksalaiset aktivistit tarkastavat Internetistä autojen keskikulutuksen ja tyhjentävät vain yli 10 litraa polttoainetta sadalla kilometrillä kuluttavien autojen renkaita. Lisäksi he eivät erityisesti inhoa maastureita vaan tasapuolisesti kaikkia tuon kulutuslukeman ylittäviä menopelejä."

--
sen pituinen se

Stene

Posts: 430

#13 • • Stene
Menisivät pistämään ne kiinalaiset kivihiilivoimalat pimeiksi.
Miksan

Posts: 1,464

#14 • • Miksan

T3k, 13.2.2008 17:05:
Eiks niitten pitäis sitten joidenkin isojen bemareitten ja mersujenki palloi tyhjää kun niiskin on isot koneet jotka vie löpöö ihan tuhottomasti...

En supporttaa...


Tästä meinasin just itekki mainita.
Lontoossa on testattukki sitä että on jätetty Lexuksen hybridikatumaasturi (kulutus 8l/100km) ja Mersun E 63 AMG farkku (15l/100km) vierekkäin pidemmäks aikaa parkkiin ja katumaasturin renkaat oli tyhjennetty jonku ajan kuluttua, mersuun ei oltu isketty.

Mutta ite aiheeseen, en missään nimessä hyväksy. Toisen omaisuus on aina toisen omaisuutta.
Enkä edes nää miten tollanen toiminta edistää ilmastonmuutosta vastaan taistelua, siitä voi ainaki olla varma että se ei saa niitä autojen omistajia vaihtamaan sitä autoa.
Miksan

Posts: 1,464

#15 • • Miksan

Hitchhiker, 13.2.2008 17:00:
mutta esim. valtio voisi puuttua tähän nyky-yhteiskunnan autoilukulttuuriin vaikka isommalla bensa- / autoverotuksella ja tästä saaduilla varoilla voitaisiin parantaa joukkoliikenteen monimuotoisuutta + mahdollisesti halventaa lippujen hintoja.


Tässähän nyt oteteenki vuodenvaihteessa ensimmäiset askelet kun autovero muuttu hiilidioksidi-päästöistä riippuvaiseks.
Juhgu

Posts: 7,921

#16 • • Edited Juhgu Virnistelijä
No, ei tuo ole paha kun vaan tyhjentävät eivätkä viiltele. Jälkimmäisessä tapauksessahan autoon ostettais uudet renkaat, ja teko olisi about yhtä järkevä kuin minkkien laskeminen luontoon.

Vielä jos kunnolla tsekkaavat mistä tyhjentävät (että tosiaan vaan ne kaikista pahimmat bensarohmut) niin en vastusta toimintaa.

...mut en kyllä tuekaan. Tämäkin jotenkin haisee siltä, että käytetään jotain mukaylevää periaatetta oman aggression ja vihan purkuun, ja isompana motivaattorina on vandalismi ja autonomistajille vittuilu kuin mikään oikea ympäristöstä välittäminen. Saman tarmon minkä käyttää kumien tyhjentelyyn, vois varmaan yhtä tehokkaasti käyttää itse aiheuttamansa ympäristökuorman vähentämiseen.



Hitchhiker, 13.2.2008 17:00:
Valtio voisi puuttua tähän nyky-yhteiskunnan autoilukulttuuriin vaikka isommalla bensa- / autoverotuksella ja tästä saaduilla varoilla voitaisiin parantaa joukkoliikenteen monimuotoisuutta + mahdollisesti halventaa lippujen hintoja.


Näinpä.

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)

Epailija

Posts: 5,636

#17 • • Epailija Physicist, 2nd class.
Puuhan järkevyydestä voi tosiaan olla monta mieltä. Kaupunkimaasturit eivät ehkä autoina ole kovinkaan järkevältä kuulostava idea näin Helsinkiläisen korvissa, mutta kyllä ne normiautoa monikäyttöisempiä ovat, vaikka niitä ei ihan umpipöpelikköön vietäisikään (kuinka moni muuten tekee näin edes oikeasti pätevillä maastureilla?). Lisäksi ainakaan dieselkäyttöiset kaupunkimaasturit eivät kulutuslukemillaan anna selvää perustetta tuollaiselle vandalismille. Tekniikan Maailman katumaasturivertailun yhdestätoista autosta peräti seitsemän kulutti alle kymmenen litraa satasella kaupunkiajossa ja kaksi jopa alle seitsemän. Jos tätä vertaa tyypilliseen perheautoon, joka ainakin vielä on yleensä bensiinikoneella varustettu, niin vastaavia lukemia voi odottaa 1.4-2.0 litran koneilta. Hiilidioksidipäästöt olivat noilla seitsemällä piheimmällä autolla valmistajan mukaan välillä 173 g/km - 224 g/km, mikä taas on suurin piirtein saman verran kuin vastaavan kokoisilla bensakoneilla.

Eli jos vedetään esim. Toyota RAV4 2,2 D-4D:stä ympäristön nimissä ilmat renkaista, niin sitten pitäisi tasapuolisuuden nimissä antaa sama käsittely vähintään korttelin jokaiselle ylemmän keskiluokan autolle (esim. BMW 3xx, Audi A4, Volvo S40, Ford Mondeo...), jossa on vähintään 1.8-litran bensiinikone (tai yli kahden litran dieselkone).

--
Life is complex - it has both real and imaginary parts. -Anonymous

nethr

Posts: 763

#18 • • nethr !!

T-mu, 13.2.2008 17:07:
---
ja helvetin pieni kulli


Niin, kun klinikalla sen pidennyksen sais paljon halvemmalla. Ja olis varmasti "käyttökelpoisempi" apu niissä jutuissa *vink*

--
xD

Timce

Posts: 5,381

#19 • • Timce
Kateus vie kalatkin vedestä!

--
-Cook the man some fucking eggs-

-Jake the Muss

Juhgu

Posts: 7,921

#20 • • Edited Juhgu Virnistelijä

Timce, 13.2.2008 17:46:
Kateus vie kalatkin vedestä!



Say what? Ympäristöaktivistit tyhjentelevät katumaastureiden renkaita, koska itsekin haluaisivat maasturin? Kukas sun aivoista päästi ilmat pihalle?

--
Mitään juuri kirjoittamaani ei ole sellaiseksi tarkoitettu.

Byproduct (live)