STUK, laserit ja choon!

81 posts, 5 pages, 44,853 views

Jussi Soro

Posts: 6,385

#1 • • Jussi Soro choon!
30.3.2007 STUK antoi lehdistötiedotteen jonka mukaan laseresityksiä on käytetty laittomasti konemusiikkitapahtumissa Helsingissä ja Turussa.

Koska itse olen vastaavana ihmisenä Turun tapahtumasta, haluan omasta ja choonin puolesta sanoa muutaman asiasta. Helsingin bileistä vastuullinen ihminen voinee kommentoida omalta osaltaan tapahtunutta, mikäli näin haluaa.

Choon-tapahtumassa käytettiin lasereita 10.2.2007. Laserit ovat saksalaisvalmisteiset laadukkaat lasertuotteet, joita EI ollut tarkastettu STUK:lla. Tällä hetkellä ne ovat tarkastuksessa, ja tulevat pääsemään siitä läpi. Syy miksi tarkastusta ei ollut tehty, johtui laitteistovuokraajamme tietämättömyydestä. Kyseessä eivät olleet missään tapauksessa hämäräperäisestä nettikaupasta ostetut laserit, joiden tehoa tai käyttötarkoitusta ei tiedetty, kuten tämän päivän metro-lehdessä lukee etusivulla.

Laserit oli asennettu oikein turvaetäisyydelle. Kyseisen laitteen tuottama lasersäteen on mahdollista aiheuttaa kudosvaurioita silmään, mikäli säde pysyy pitkäkestoisesti samassa pisteessä. Kyseinen laserlaite liikuttaa sädettään kahdella tavalla. Ensinnäkin säde pyörii pientä ympyrää koko ajan, jolloin säteestä tulee "paksumpi", jonka jälkeen peilit suuntaavat ja jakavat sädettä erilaisiin kuvioihin. Sädettä on mahdotonta pysäyttää paikalleen. Lasereihin on esiohjelmoituna 64 DMX-ohjattua ohjelmaa, joissa kaikissa laser tekee erilaisia kuvioita. Yksikään ohjelmista ei pysäytä sädettä, vaan se on koko ajan liikkessä. Mikäli laseria liikuttaviin elementteihin tulee toimintahäiriö, lopettaa laser toimintansa.

Choonin vastuu asiasta olisi ollut tehdä ilmoitus laseresityksestä STUK:lle. Tätä emme tehneet, koska emme tienneet sellaista vaadittavan tämän luokan lasereista. Tämän tiedon saimme laitteita meille vuokraavalta yritykseltä. STUK lähestyi meitä helmikuussa tapahtuman jälkeen asian tiimoilta, jolloin saimme ohjeet ilmoituksesta, sekä tiedon laitteiden tarkastuksesta. STUK oli saanut tiedon laseresityksestämme ilmiantona, varustettuna mm. tällä kuvalla:

pieni_952_30442.jpg

Haluan julkisesti pahoitella tietämättömyyttämme laseresityksiä koskevista säädöksistä. Korostan kuitenkin, että yleisö ei ole missään vaiheessa ollut vaarassa tapahtuman aikana. Sekä laitteet, että niiden asennus oli asianmukainen, ja mikäli olisimme tehneet ilmoituksen STUK:lle sekä tarkistuttaneet laserlaitteet, olisi esitys ollut luvallinen.

Tällä hetkellä odotamme STUK:n päätöstä laitteista, jonka jälkeen ratkaisemme tulemmeko tulevaisuudessa käyttämään tapahtumissamme laseresityksiä.


Jussi Soro
choon! / vastaava tuottaja
fosa

Posts: 382

#3 • • fosa
Mielenkiinnolla kyllä seurannu tiedotusvälineiden uutisointia asiasta.. Arvelinkin, että mitään hämärää ei tapauksissa ole vaan lähinnä turvallisuuden maksimoinnista kyse ja onhan lasereiden käytössä kuitenkin todellisetkin väärinkäytön mahdollisuudet. Hienoa, että asiaan otettiin kantaa myöskin järjestävän tahon puolelta! *aplodit*

--
Jos väittelet idiootin kanssa, pidä huoli ettei hänkin...

Lyra

Posts: 666

#4 • • Lyra
Hyvä ja tyhjentävä tiedote *joo* tsemiä että jaksatte tälläisestä nihkuilusta huolimatta järjestää kauniita valoshowta.
ezzy

Posts: 8,060

#5 • • ezzy Droid-pappa
Enemmän saisivat ottaa kantaa äänenpainerajoituksiin...imho.
Syce

Posts: 1,649

#7 • • Syce
Noh...jooh... Laserien osuminen silmään ei ole mikään ihana kokemus pimeässä hallissa/ym. paikassa. En tiedä kuka on menny asiasta eteenpäin kertomaan mutta mielestäni olisi ollut järkevä käydä ensin ilmoittaa asiasta bileiden järjestäjille. eiköhän tästä jokainen oppinut jotain..ja jatkossa tietää jokainen järjestäjä miten ne valot suunnataan ym. suomen lakipykälistä. En tiedä onko tästä aikasemmin tullu tällaista haloota mut ainahan näihin se yks vaaditaan. Pääasia et bileet jatkuu ja kaikilla on hauskaa...*hymy* *tanssittel*
Tapi

Posts: 1,437

#8 • • Tapi Dreamstate
On muuten ihan käsittämättömän hienoo, että maasta löytyy skenepoliiseja tällaisia ilmiantoja tekemään.
villelope

Posts: 2,846

#9 • • villelope Lope of Lope & Kantola

ezzy, 2.4.2007 13:25:
Enemmän saisivat ottaa kantaa äänenpainerajoituksiin...imho.


BEWARE OF DEM LOUD LAZERZ!!!11!one!

*pepsodent*

Nii, eihän toi äänenpaine säteilyturvakeskuksen asia ole, mutta oot kyllä oikeassa. Välillä saisi olla rauhallisempikin äänenpaine. Välillä taasen saisi olla enemmänkin ääntä. Ja joskus taas olis kiva jos on enemmän bassoa.

Kuulonsa ajat sitten pilanneiden skeneilijöiden kinastellessa oikeasta volume-tasosta on vaan hyvä että STUK hoitaa hommansa.

Totta on myös se, että STUK:n turvarajat bilelasereille on naurettavan tiukat. Laserlaite ei välttämättä maksa paljoa, mutta siihen pakollisena hankittavat luvat maksavat jope enemmän kuin varsinainen laite.
mza

Posts: 2,954

#10 • • mza Erikoismies erikoistehtävässä
Ihan mielenkiinnosta haluisin tietää....
Mikäs tehoiset noi laserit sit on?
RiD

Posts: 2,817

#13 • • RiD Nukemi

ezzy, 2.4.2007 13:25:
Enemmän saisivat ottaa kantaa äänenpainerajoituksiin...imho.Samaa mieltä.

Tapi, 2.4.2007 13:37:
On muuten ihan käsittämättömän hienoo, että maasta löytyy skenepoliiseja tällaisia ilmiantoja tekemään.<3

--
*super* *possu*

Ios

Posts: 93

#14 • • Ios
Ihan mielenkiinnosta täytyy kysyä. Kun tuolla Keski-Euroopassa bileissä ammutaan ihan vapaasti yleisöön lasereilla jotka ainakin silmämääräisesti vaikuttavat huomattavasti tehokkaimmilta mitä olen Suomessa nähnyt. Niin ovatko nuo laitteet sitten jotenkin erilaisia kun suomessa käytettävät vai eikö paikallisia viranomaisia jaksa bileet kiinnostaa ?
Mitä nyt jonkun kerran olen silmään saanut tuollaisesta isosta laserista niin eipä tuo nyt mitenkään erityisemmin ikävä kokemus ole ollut.
aakoo123

Posts: 48

#15 • • aakoo123 kaikki käy jegen kanssa
on hienoa että bilejärjestäjä otti julkisesti kantaa asiaan. mutta mitään anteeksi pyydeltävää ei ole!! itsekin vähän niiden kanssa pelanneena tiedän miten niitä tulee käyttää eikä teidän toiminnassa ole muuta ongelmaa kun suomen erittäin hankala byrokratia ja säädökset. hyvänä esimerkkinä on jos joku on käynyt teatterissa missä käytetään savua? np lämpiöön on laitettava varoitus tästä *toktok* olisiko tämä pahamaineinen ilmianta sitten jättänyt bileet väliin jos nämä tyhmät a-4:set olisi ollut narikassa varoittamassa vaarasta? luulempa että ei. äänenpaine keskustelua voitte jatkaa korvatulppa tehtaalla ja lopettaa valittamisen. ja muuten siitäkin on jo olemassa pykälä mitä onneksi ei kukaan vielä pahemmin valvo. jos äänenlaadun parantamista kaipailee niin siinä bilejärjestäjille markkinarako. sillä ainakin itse olen tiettyjen järjestäjien kohdalla huomannut panostusta laatuun. ainakin omalta osaltani se on myös vaikuttanut käyntiin niissä tapahtumissa jossa on hyvä äänenlaatu. ja tietysti päinvastoin...

hyviä bileitä... *tanssittel*

onnea järjestäjille... *jeesus*

onnea lazereille... *piis*

ja hyviä a-4 monistus hetkiä ilmiantajien pelossa kaikille *grr*

--
monet puhuu... minä teen!!

polly

Posts: 1,259

#16 • • polly Herra

Ios, 2.4.2007 13:57:
Ihan mielenkiinnosta täytyy kysyä. Kun tuolla Keski-Euroopassa bileissä ammutaan ihan vapaasti yleisöön lasereilla jotka ainakin silmämääräisesti vaikuttavat huomattavasti tehokkaimmilta mitä olen Suomessa nähnyt. Niin ovatko nuo laitteet sitten jotenkin erilaisia kun suomessa käytettävät vai eikö paikallisia viranomaisia jaksa bileet kiinnostaa ?
Mitä nyt jonkun kerran olen silmään saanut tuollaisesta isosta laserista niin eipä tuo nyt mitenkään erityisemmin ikävä kokemus ole ollut.samoja jollei jopa tehokkaampia laasereita ne on.

asiat määritellään joissakin maissa vaarallisemmiksi kuin toisissa ja joissakin maissa ei vaan mistään välitetä paskaakaan :D

suomessa nyt perinteisesti on sellainen linja että jos edes on teoreettinen mahdollisuus että jotain huonoa voi käydä niin se kiellätään varmuuden vuoksi ;)
sts

Posts: 7,969

#17 • • Edited sts Sama pyynti aitta!
Syy miksi suomessa laserit ovat "vaarallisempia" kuin muualla maailmassa, johtuu siitä että suomessa säteilyn saatu määrä kohteessa mitataan pidemmällä aikavälillä kuin muualla maailmassa. -> n+x kertaa vaarallisempaa kuin muualla.
Jussi Soro

Posts: 6,385

#18 • • Jussi Soro choon!

mza, 2.4.2007 13:42:
Mikäs tehoiset noi laserit sit on?


Meillä käytössä olleet laserit ovat 80 mW, eli kuuluvat laserluokkaan 3B (johon kuuluvat kaikki yli 5 mW laserit). 5 mW lasereita käytetään mm. laserosoittimissa, sekä halvoissa laserefekteissä (jotka eivät klubikäytössä toimi).

Sanomalehtien esittämät vertailut mm. Bulgariassa tapahtuneeseen onnettomuuteen ovat lievästi yliampuvia, koska kyseisissä tapauksissa on käytetty viallisia lasereita. Myöskään lehtien kirjoittamat viittaukset siihen, että olisimme itse tilanneet epäilyttäviä laitteita verkkokaupoista eivät pidä paikkaansa. No, jostakin ne otsikotkin on revittävä.

Sinänsä STUK ei ole siis kieltänyt meitä käyttämästä kyseisiä laitteita, vaan ohjeistanut meidät toimimaan oikein säännösten mukaan, jonka aiomme tästä eteenpäin tehdä. Aloituspostaus kirjoitettiin selvittämään vain lehtien virheellisiä mielikuvia tapahtumista.
polly

Posts: 1,259

#19 • • polly Herra

JussiS, 2.4.2007 14:14:
-
Myöskään lehtien kirjoittamat viittaukset siihen, että olisimme itse tilanneet epäilyttäviä laitteita verkkokaupoista eivät pidä paikkaansa. No, jostakin ne otsikotkin on revittävä.

Sinänsä STUK ei ole siis kieltänyt meitä käyttämästä kyseisiä laitteita, vaan ohjeistanut meidät toimimaan oikein säännösten mukaan, jonka aiomme tästä eteenpäin tehdä. Aloituspostaus kirjoitettiin selvittämään vain lehtien virheellisiä mielikuvia tapahtumista.Oliko lehti juttu tehty teidän tapahtumasta?

käsittääkseni stukesilla on ollut muidenkin tapahtuma järjestäjinen kanssa epäselvyyksiä laser asennusten suhteen.

tuntuu jotenkin hassulta että vastaat yleisellä tasolla tehtyyn lehtijuttuun
Jussi Soro

Posts: 6,385

#20 • • Jussi Soro choon!

polly, 2.4.2007 14:19:
Oliko lehti juttu tehty teidän tapahtumasta?

käsittääkseni stukesilla on ollut muidenkin tapahtuma järjestäjinen kanssa epäselvyyksiä laser asennusten suhteen.

tuntuu jotenkin hassulta että vastaat yleisellä tasolla tehtyyn lehtijuttuun


Kyseessä on kaksi tapahtumaa, toinen Helsingissä ja toinen Turussa. Tiedämme olevamme tuo Turkulainen tapahtuma. Koska Turun tapahtumissa ei ole n. 5 vuoteen muualla käytetty laseresitystä kuin meillä, on ihmisiltä tullut melko runsaasti kyseilyitä asiasta. Lehtijutuissa ei viitata mihinkään tiettyihin tapahtumiin, mutta ko. rikkeiden rinnastaminen esimerkiksi Bulgarian tapahtumiin (http://www.rli.com/resources/accidentdetail.asp?ID=400) on mielestäni sen verran kyseenalaista, että kirjoitin selvityksen tänne.