Ok, väitteessäni sanat "aina" ja "kaikki" tekivät siitä virheellisen, mutta onneksi karski ymmärsi mitä yritin sanoa.
Jone,
Olishan se nyt aika ikävää, jos maailmassa olis oikeasti olemassa jotkut ideaalikasvot, jotka iskisivät poikkeuksetta kaikkien makuhermoon täysillä ja muiden kasvot olisivat vaan enemmän tai vähemmän täydellisiä versiointeja niistä. Onneksi mä en usko tohon penniäkään.
Eräässä kokeessa 1990-luvun alussa psykologit ottivat kadulta sattumanvaraisesti joukon miehiä ja naisia ja muodostivat heidän kasvoistaan tietokoneella keskiarvokasvot, "Matin ja Maijan". Sitten toisten koehenkilöiden käskettiin arvioida tietokoneen tekemiä kasvoja.
Koehenkilöt mielsivät keinotekoisesti muodostetut Matin ja Maijan keskiarvoiset kasvot kauniimmiksi kuin yhdenkään yksittäisen henkilön kasvot. Ilmeisesti mielestämme löytyy tällainen kasvojen prototyyppi, johon vertaamme kohtaamiamme kasvoja.
Tavallisuus siis viehättää, mutta se ei ole ainoa kriteeri kauneudelle. Kun muodostettiin keskiarvo tavallista kauniimmista kasvoista, oli tuloksena Super-Matti ja -Maija, jotka miellettiin jälleen yksittäisiä kasvoja kauniimmaksi.
Viimeksi annettiin tietokoneen muokata Super-Maijaa kauemmaksi Maijasta. Jos esimerkiksi Super-Maijalla oli pienempi leuka kuin Maijalla, eroa kasvatettiin entisestään. Näin syntyneet kasvot, sanotaan vaikka Ultra-Maija, olivat vielä Super-Maijaakin kauniimpia.
Löydös on merkillinen, sillä helposti olettaisi, että sukupolvien kuluessa evolutiivinen valintapaine ohjaisi kaikkia kasvoja kohti Ultra-Mattia ja -Maijaa.
Esimerkiksi symmetrisillä miehillä on enemmän seksuaalipartnereita elämänsä aikana, heidän ensimmäiset seksikokemuksensa ovat aiemmin, ja he tyydyttävät kumppaninsa epäsymmetrisiä miehiä paremmin.
Merkillistä kyllä symmetrisyyttä ei havaita pelkästään vertaamalla vasenta puolta oikeaan. Symmetristen ihmisten kasvoja pidetään kauniimpina, vaikka koehenkilöt näkisivät vain toisen puolen kasvoista. Symmetrisyys siis korreloi jonkun muun kasvon piirteen kanssa. Ja näkö ei ole ainoa aisti symmetrisyyden havaitsemisessa: koehenkilöt mieltyivät enemmän pelkkään symmetristen ihmisten hajuunkin.
Kauneus liittyy myös älykkyyteen. 1990-luvun alussa huomattiin, että symmetrisyys ja älykkyysosamäärä riippuivat toisistaan: älykkyystesteissä pärjäävillä oli symmetrisemmät vartalot. Tämä antaisi olettaa, että he olivat vastustuskykyisempiä yksilönkehitystä haittaaville tekijöille esim. tulehduksille kohdussa ja lapsuudessa.
Lainaukset täältä:
http://www.vapaa-ajattelijat.fi/lehti/2000_04/rakas.html
Ja mitä tohon Sherilyniin tulee, niin kaunis on, mutta miellyttäis mun silmää enemmän symmetrisenä :)