Cloudberry, 7.3.2007 22:00:
Mutta kuten ystäväni päivällä totesi, ellei edes äänestä, ei ole oikeutettu valittamaan eduskunnan toiminnasta tai toimimattomuudesta.
Vanhan toistoa, mutta: Paskan marjat. Asia on nimenomaan toisin päin. Jos äänestää, hyväksyy sanattomasti myös sen, että enemmistön ääni määrää ja silloin tulee mukisematta hyväksyä sekin, että eduskunta saattaa täyttyä ihmisistä, jotka ajavat täysin päinvastaisia asioita kuin sinä. Demokratian leikkiin lähtevienhän se leikki kuuluu kestää. Niillä, jotka eivät demokraattista prosessia arvosta, sen sijaan on varaa arvostella kaikkea lopputulosta myöten.
Toinen ärsyttävä vastaan tullut ajatus: Äänestäminen on kansalaisvelvollisuus, joka tulee täyttää, vaikka ei tietäisi ketä äänestää. Jos ei tiedä, eikä halua ottaa selvää, niin silloin pitää nimenomaan jättää äänestämättä tai kusee koko systeemiä nilkoille. Yksinkertaistettu esimerkki:
Kylässä äänestetään yksinvaltiaasta. Kolme äänestäjää äänestää kahta ehdokasta, joista vain toinen osaa hoitaa hommansa niin, ettei kylä joudu rappiolle. Kumpikin ehdokas saa yhden äänen niiltä kahdelta, jotka tietävät mitä asioita haluavat ajettavan (eli toinen näistä äänestäjistä on idari). Kolmas henkilö ei tiedä ketä äänestää, eikä häntä oikeasti kiinnostakaan, mutta muut kaksi painostavat häntä tekemään valintansa, jonka tämä tekeekin - pärstäkertoimen perusteella. Mahdollisuudet ovat siis 50-60%, että kylä joutuu turmioon ja tämä tulevaisuus oltaisiin yhtä hyvin voitu päättää arpomalla äänestyksen sijaan. Tarinan opetus: Antaa niiden äänestää, jotka tietävät miksi ja ketä äänestävät.
Lisää ärsytyksen aiheita: En halua äänestää puoluetta, vaan yksilöä ja vieläpä mistä tahansa vaalipiiristä. Kyse on kuitenkin eduskuntavaaleista ja kansanedustajista, ei kunnallisvaaleista tai kansanedustusjärjestöistä. Perkule.