Iceman, 24.12.2007 18:05:
How the hell knows!
Miten helvetti tietää. Ehkä ihminen onkin helvetistä eikä taivaasta.
677 posts, 34 pages, 214,708 views
Iceman, 24.12.2007 18:05:
How the hell knows!
tbo, 22.12.2007 00:56:
Niin, yks nykytieteen suuria ongelmia on et oletetaan et kehitys olis aina jotenki automaagisesti lineaarista.
Meillä on ollu satatuhatta vuotta aikaa, josta tosiaan ekat 50 k vuotta EI TAPAHDU MUKA YHTÄÄN MITÄÄN, jonka jälkeen seuraavat 45 k vuotta tapahtuu korkeintaan jotain luolamaalauksen tasosta läppää ja sit yhtäkkiä 5 tuhannessa vuodessa edetään kivikirveestä atomipommiin ja intterveppiin. Jos _me_ kyetään siihen 5 tuhannessa vuodessa, se sama kehitys olis ehtiny tapahtua tässä ihmisen olemassaolon aikana noin 20 kertaa.
Satatuhatta vuotta on aika vitun pitkä aika - niin pitkä aika että siinä ajassa ehtii tapahtu katastrofi jos toinenkin, ja olosuhteet tällä pallolla voi muuttua täysin laidasta toiseen. Meillä on täällä herranperseessä tällä hetkellä sosiaaliturvaa ja katalysaattoriautoja ja jouluruuhkia niin ettei sekaan mahdu, mut hätäset 15 tuhatta vuotta sitten (sekä planetaarisessa saati sit jossain kosmisessa mittakaavassa just äsken) tässä oli 3 kilsaa jäätä päällä. Ja voitte kyllä kuvitella mitä meidän sosiaaliturvasta jää jäljelle kun täällä on seuraavan kerran se jäämassa niskassa.
Mitä mieltä oot esim. piistä ja pyramidista? Koulussa mulle opetettiin et se on kreikkalainen keksintö, mut miks se löytyy pyramidista (ja huom, sekä Meksikosta että Egyptistä)? Aika melkonen loikka jengille joka vain muutamaa sataa vuotta aikasemmin opetteli maanviljelyksen alkeita.
Kaikkien kansojen myytit kertoo jonkunnäkösestä vedenpaisumuksesta - tarinoita siitä löytyy Gilgames-eepoksesta, Raamatusta, Veda-kirjoituksista, Australian aboriginaaleilta ja mayojen legendoista ja ylipäätään vähän joka puolelta palloa. Ei pitäis vaatia kovinkaan suurta mielikuvituksen loikkaa, että jos tollanen stoori on noin laajalle levinny, sellanen on joskus myöskin tapahtunu ihan oikeesti.
Mikäli meitä kohtais raamatunkaltainen kataklysmi, ei meidän mp3-soittimista tai sähkökäyttösistä lattevatkaimista paljoo iloa jälkipolville olis.
phanatic, 24.12.2007 13:10:
Eiköhän visiota ja käsityskykyä löytyisi yhteiskunnastamme. Eri asia on, ketä kiinnostaisi panostaa pyramidiprojektiin järjetön summa rahaa, kun nykyään halutaan sijoittaa voimavaroja asioihin kuten kansalaisten koulutus, julkinen terveydenhuolto ym. hyödyllinen, eikä aivan noin pompööseja monumentteja juuri hallitsijoille rakenneta. Onneksi. Itse en ainakaan arvoistais, jos valtiomme budjetista laitettaisiin puolet pyramidien rakentamiseen, jotta 5000 vuoden päästäkin joku saisi hämmästellä mahtavia rakennustaitojamme ja Halosen taitavasti muumioitua ruumista.
Mikä todistusaineisto? Ja mikä laji tämän aineiston perusteella sitten on luomakunnan kruunu?
phanatic, 24.12.2007 17:15:
Siis et kai sä nyt tohon Nooan arkki-hömppään usko tosissasi? Saisi olla ensinnäkin aika helvetin iso arkki, että sinne kaikki mahtuisi pari kappaletta jokaista nykyään esiintyvää ei-vesieläinlajia, ja vois olettaa, että niitä lajeja (tai yksilöitä) olis pitänyt olla vielä paljon paljon enemmän, koska muutaman yksilön populaation selviytymisen todennäköisyydet on lähellä nollaa sisäsiittoisuuden takia. Sitten tietenkin ruoat tuolle koko porukalle ja tarpeeksi tilaa etteivät isoimmat pedot syö kaikkia muita eläimiä. Tarvittais pienen valtion kokoinen lautta. Ja ehkä edes sinun mieletäsi menneet sivilisaatiot eivät olleet niin kehittyneitä, että moinen olisi onnistunut.
Tulvia sen sijaan on ollut aina ympäri maailmaa, kuten myös hyökyaaltoja rannikkoseuduilla, joten ei ihme että joka puolella maailmaa on vedenpaisumuskertomuksia. Ne ovat kuitenkin olleet paikallisia tuhoja eivätkä mitään globaaleja mullistuksia. Toki muinoin, kun ihmisiä oli harvemmassa, ja ihmisten käsitys maailmasta luultavasti hyvin erilainen kuin nyt, jo suuri paikallinen tuho tuntui maailmanlopulta. Ja suusta suuhun kulkevilla kertomuksilla on vielä tapana muuttua aika lailla matkan varrella.
Epailija, 25.12.2007 04:47:
Kukakohan tässä nyt näkee kehityksen lineaarisena? Koska kehitys ei välttämättä ole ollut lineaarista, ei ole mitenkään ihmeellistä, että toistaiseksi suurimmat askeleet on otettu vasta viimeisinä vuosisatoina.
Kuvitteletko sinä, että pelkkä jäämassa riittäisi puhdistamaan kaikki jäljet näinkin tehokkaasti jätettä tuottavasta yhteiskunnasta? Tai että kaikki yhteiskunnan jäljet ovat maan pinnalla valmiina pyyhkäistäväksi pois? Herätys. Tulevaisuuden arkeologien ei tarvitsisi kuin tutkia Helsingin aluetta, niin jo löytyisi monenlaista jälkeä sähköverkostosta, huoltotunneleista, väestönsuojista, vesijohdoista, elektroniikasta jne. Ydinvoimalatkaan tuskin huuhtoutuisivat jälkiä jättämättä meriin. Jos leikitään ajatuksella, että meitä ennen on elänyt jokin vielä edistyneempi sivilisaatio, niin heiltä kaiken järjen mukaan olisi jäänyt vielä enemmän suoraa ja välillistä tavaraa muistoksi jälkipolville, vaikka uhkaava katastrofi olisi ollut muutakin kuin jääkausi.
Ehkä sinulle opetettiin koulussa väärin. Wikipedia tietää kertoa seuraavaa:
"That the ratio of the circumference to the diameter of a circle is the same for all circles, and that it is slightly more than 3, was known to ancient Egyptian, Babylonian, Indian and Greek geometers. The earliest known approximations date from around 1900 BC; they are 25/8 (Babylonia) and 256/81 (Egypt), both within 1% of the true value."
Tulvat ovat varsin globaali ilmiö, joten ei ole mikään ihme, että eri kansat keksivät myyttejä näiden paisutelluista versioista. Veikkaan, että etsimällä löytäisi useita myyttejä myös tuhoisista myrskyistä, metsäpaloista, sankarisotureista tai oudoista pedoista. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettäkö nämä myytit olisivat jotenkin vakavasti otettavia. Kaikilla tarinointiin kykenevillä kansoilla on myös draamantajua. Mistään sen kummemmasta ei tarvitse olla kysymys, eikä nykytiedon valossa myöskään ole.
tbo, 26.12.2007 02:18:
Ehkä sinulle opetettiin koulussa väärin. Wikipedia tietää kertoa seuraavaa:
"That the ratio of the circumference to the diameter of a circle is the same for all circles, and that it is slightly more than 3, was known to ancient Egyptian, Babylonian, Indian and Greek geometers. The earliest known approximations date from around 1900 BC; they are 25/8 (Babylonia) and 256/81 (Egypt), both within 1% of the true value."
---
Pyramidista löytyvän piin tarkkuun onkin 0.04%. Se on aika paljon tarkempaa kuin "noin yksi prosentti".
ratas, 24.12.2007 16:32:
Noh otanpa osaa vähän minäkin.
Josko tbo voisi kommentoida kahta asiaa:
a) pyramidin pystytysteoriaa:
http://www.archaeology.org/0705/etc/pyramid.html
b) nykyajan rakennusteknisiä saavutuksia suhteessa egyptiin, esim:
http://www.asce.org/history/seven_wonders.cfm
ratas, 26.12.2007 03:41:
No eihän ne ole samalla viivalla, sitä mä tässä yritän tuoda esiin.
Kuten keskustelussa on aiemminkin tuotu esiin on tuo 5000v kestoikä aikas heikko osoitus rakennustaidon paremmuudesta. Pyramidi ei nyt ole rakenneteknisesti kovinkaan vaikea, esim tuohon Goldenin siltaan verraten puhutaan aivan täysin eri luokan vaativuudesta.
Absurdia väittää että nykyihminen _ei pystyisi_ rakentamaan vastaavia rakennelmia kuin pyramidit.
Se miksi niitä ei rakenneta, ei liity tähän asiaan.
tbo, 26.12.2007 01:41:
---
...kyllä, se on vain teoria...
Ana-5000, 26.12.2007 06:19:
---
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAa
SEURAAVA KUN SANOO NÄIN SAA BIOLOGIAN OPPIKIRJASTA SILMÄÄN!
Tää miten hirvittävän paatoksellisella raivolla täällä meuhkataan asioista X ja Y on sinänsä jo hieman koomista - -
Ana-5000, 26.12.2007 06:19:
SEURAAVA KUN SANOO NÄIN SAA BIOLOGIAN OPPIKIRJASTA SILMÄÄN!
kuilun partaalla,
Jokin asia tapahtuu, tai ei tapahdu, sille ei ole välimuotoa.
kuilun partaalla, 26.12.2007 09:43:
---
a, kun taas "valinta", "kehitys" tai "edistys" ovat kiistanalaisia etiikan ja estetiikan käsitteitä. Darwinin teoriassa mua häiritsee just se "valinta", et olis joku tai jokin, joka valitsee, eli kuulun koulukuntaan, joka uskoo luonnon olevan vailla päämäärää.
tbo, 26.12.2007 04:24:
---
"Pystytäänkö/eikö pystytä" ja "miksi/miksei" on ihan yhtä olennaisia kysymyksiä. Ihminen kun tuppaa olemaan sellanen ihan luonteeltaan et jos se johonkin kyukenee, kyllä se sen myös tekee. Sen takiahan me tässä asemassa "luomakunnan kruunuina" ollaankin.
tbo, 26.12.2007 01:01:
---
Me ei olla edes ratkaistu sitä miten me hoidetaan meidän suurten ikäluokkien eläkkeiden maksut vaikka sekin lasku lankeaa kymmen vuoden sisällä maksettavaks. Nykymaailmassa saatetaan ehkä miettiä mitä meidän lapsille tapahtuu, mutta vaikeampaa onkin kelata mitä meidän lastenlapsille tai lastenlastenlapsille tapahtuu, sitä kun ei itse olla todistamassa.
Malliesimerkkinä tästä asenteesta käynee tämäkin keskustelu ja siinä esitetyt mielipiteet. Ihmisellä on taipumus pitää itseään jotenkin erikoisena, jonain joka on erillään muusta luonnosta ja sen kehityskulusta. Tämän näkee esim. siitä että nykyistä ilmastonmuutosta markkinoidaan meille niiden tosiseikkojen varjossa että, ööh, se ja tuo eläinlaji on kuolemassa sukupuuttoon tai että onseniinkamalaa kun sademetsät häviää ja surkutellaan että jää uusi perhoslaji löytymättä, vaikka ne samat seikat jotka tappaa niitä eläinlajeja _vaikuttaa_myös_ihmisen_olemassaoloon_ ihan samalla tavalla kuin niiden sademetsän lajienkin olemassaoloon.
Luomakunnan kruunu, sen fiksuin, kaunein ja älykkäin ilmentymä, jos todellakin sitä olisi, tajuaisi olla paskomatta omaan petiinsä koska se on se joka joutuu siinä paskaisessa sängyssä makaaman.
kuilun partaalla, 26.12.2007 12:27:
---
Jaa, no luulit väärin. On katsos ihmisiä, joiden mielestä evoluutiolla on päämäärä, ja hekin käyttävät samaa ilmaisua. Sullaki on luonnon päämääränä vahvimman säilyminen, vai onko se vain maailman ominaisuus? Sillä jos se on elämän ominaisuus, se ei kai voi olla millään tavoin evoluution ulkopuolella, ja niin ollen myös altis niille muutoksille?
Darwinia vastaan hyökättiin tästä jo viime vuosisadan alussa. Hiiret sokkelossa, nopeimmat ja vahvimmat löytävät juustot ennen hitaita ja heikompia - survival of the fittest. Mutta onko sokkelo analoginen maailman kanssa? Ja tätä siis tarkotin sillä ontologisella näkemyserolla, mut en yhtään yllättyny, ettet tajunnu.
kuilun partaalla, 26.12.2007 13:07:
---
phanatic, 26.12.2007 12:35:
Se on elollisen maailman lainalaisuus. Se, joka pysyy parhaiten hengissä, saa todennäköisimmin lisäännyttyä.
---
=D Lainalaisuus, joka sisältää todennäköisyyden - siinä se ongelma pähkinänkuoressa. "Vahvimman laki" ei ole painovoiman lain kaltainen yleispätevyys. Se on elollisen maailman ominaisuus
ja siten myös muutoksen alainen.
Siksi eivät nopeimmat, nokkelimat tai vahvimmatkaan voi olla varmoja pärjäämisestään
kuilun partaalla, 26.12.2007 09:43:
---
Ja Ana, tiede ei pelaa pelkästään teorioilla, ...