...sounds familiar?
Noniin ja kun edellisten "ISA on paras eiku SQL SERVER uaaaaa!" keskustelujen tomut on kakisteltu kurkusta päästään takaisin serious modeen:
Kokeilumielisesti asensin Vistan.
Käytän siis Vistaa yhdellä läppärillä ja vain yhteen tarkoitukseen eli seraton pyörittämiseen. Tähän mennessä (n. 3-4kk käyttöä) ei ainakaan vielä ole sammunut tai tehnyt mitään kummallista, mikä on sinänsä ihan postitiivistä (joo, se luukunsulkemisbugi eli "sleep mode" on disabloitu).
Pari kertaa ohjelmaa (Siis serato, 1.8.0) sammuttaessa kone toteaa että ohjelma on kaatunut, ja dialogista valittaessa ohjelman sammutus vista iloisesti sammuttelee seraton mutta muu käyttis ei kaadu (Jee!) which is nice koska Xp teki tätä kyseistä ilmiötä 1/10 kerrasta kun ohjelmaa sammutti ja halusi sen jälkeen kovasti nukkumaan koska xp:tä väsytti.
Kaikkein karsituin ulkoasu ilman mitään lisähärpäkkeitä on tähän asti toiminut, paitsi että virustorjunta (Symantec) ei ole asentunut sitten millään, ei patcheillä eikä ilman (corporate edition), joten odottelen kun firman softaportaaliin ilmestyy vista-yhteensopiva versio.
Readyboost on toiminut 512Mb tikun kanssa mutta ei 4Gb tikun kanssa, taikka sitten isompien massamuistien kanssa. Testattu FAT16/32/NTFS, ei vaikutusta. Itse Readyboostin vaikutusta en ole pahemmin huomannut, kone ehkä lataillut marginaalisesti vähemmän kuin ennen (läppärissä 1Gb muistia, ei voi lisätä enempää).
Miltäs vista nyt sitten tuntuu? Ihan totta puhuen, öh, vaikealta. Luulin joskus että FreeBSD-boxin joka pyörittää omaa bind9:ää konffaus olisi vaikeaa, vaan en ollut vielä kohdannut (kotikäyttäjälle suunniteltua?) Vistaa edes märissä unissani. Yksinkertaiset pienet konffausvaihtoehdot jotka kuuluisivat samaan paneeliin tai kategoriaan on lätkitty ympäri erilaisia valikkoja tai sitten vain kylmästi jätetty pois.
No mutta, eipä hätää. Muutama pieni konffiongelma, ei tuo nyt vielä leimaa Vistaa huonoksi. Onhan se Microsoftin setien mielestä "turvallinen". Ainiin, taisin jo aikasemmin mainita, että virustorjunta ohjelmani ei suostu asentumaan tuolle koneelle ilman reverse engineering-toimenpiteitä (osaisin kyllä assembleria, mutta ei mun aika riitä). Eli ei virustorjuntaa, mutta hei, eihän tää nyt ole microsoftin syy! Nehän on antanu vaikka kuinka paljon aikaa softapuolen sedille pumpata ja portata softansa vista-yhteensopiviksi (Kukaan vaan ei siellä softataloissa tiennyt asiasta).
Odottelen siis kun firmani hankkii uuden lisenssin samasta antivirus softasta jotta voin sen koneelle asentaa. Nice.
Toisaalta ei väliä koska ainoa verkko johon olen yhteydessä on oma lähiverkkoni. But wait! Enpäs pääsekkään yhteyteen XP:n jaetun verkkolevyn kanssa? VNC kyllä puskee läpi, ja aliverkon SMB-shareille pääsee mutta samassa verkossa olevalle jaetulle xp-levylle ei pääse Vistalla. Kaikki muut kyllä juttelevat iloisesti keskenään, debiait, ubuntu ja xp tulevat jo ihan hyvin toimeen keskenään.
Mutta hei! Vistahan pääsee sinne SMB-sharelle! Joten kopioidaan (VNC:tä käyttäen...) XP:ltä smb-sharelle yksi .iso image, joka olisi tarkoitus siirtää Vista-läppärille: image liikkuu aika nopeasti lähiverkon ylitse smb sharen suuntaan, vaan Vista ei ensin löydä smb-sharea joten naputellaan ip-osoite verkko-osoitteeksi, ja touché! Siirto voi alkaa!
Voi alkaa!
Voi alkaa!
Vois alkaa jo?
Voi v¤%%#, siirtääks tää?
SMB-sharelta siirrettäessä verkkoliikenne on hä-vyt-tö-män hidasta. Ja tämä on nyt todettu kolmella läppärillä (koska edelleenkään yksikään läppäri ei pääse samasta lähiverkosta XP:n sharelle, koneet kyllä "näkevät" toisensa).
Aight.
Summa summarum:
En kirjoittanut "unix/linux/bsd/mac/<insert os here>-fanaatikkona ajattelen tätä" asenteella, vaan tarjoten oman mielipiteeni minimaalisesta Vista-asennuksesta. Ei tulisi siltikään mieleeni suositella kenellekkään. Vista on selkeästi "hyppy" eteenpäin, tai paremminkin se astinlauta jolla saadaan sekä käyttäjät että softatalot tajuamaan ja tuottamaan sovelluksia uudella tavalla.
Rahastuksen makua? Totta hitossa. Mutta kaupallinen on kaupallinen, ja Vista on kala.
Onneksi sentään monet yritykset (omani mukaanlukien) ovat ymmärtäneet antaa hankintatoimen päätettäväksi jollekkin asiasta ymmärtävälle, eivätkä lähteneet markkinoinnin hypetykseen mukaan, vaan ensin tutkittiin toimivatko vanhat ohjelmat ja onko edes järkevää tarvetta "päivittää".
Vista näyttää vähän hienommalta mutta ei vakuuta ominaisuuksillaan, ja kun xp oli pertti peruskäyttäjän perus käyttöjärjestelmä ei Vistaa voi kutsua näille peruskäyttäjille suunnatuksi. Väittäisin että Ubuntun käyttöönotto sujuu helpommin kuin Vistan.
Plim, over and out.