josbe, 16.1.2006 15:39:
---
eikä se, että ihmiset kuuluu liittoon,ja se että liitoilla on lailla taattu pysyvyys poista sitä seikkaa, että jos liitot eivät vaadi mitään ja myöntyvät joka asiaan niin työntekijöiden työolosuhteet huononevat koko ajan.
---
Voisitko tarkentaa? Olen eri mieltä tekemieni havointojen ja syntyneiden sopimusten perusteella. Olen jonkin verran tekemisissä erilaisten liittojen kanssa ja mielestäni ne pärjäävät ihan hyvin, ja tuo "työolosuhteet huononevat koko ajan" on todella yleinen heitto, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.
Omaan päähäni tulee heti kättelyssä kaksi alaa, joiden liitot ovat olleet liian kilttejä liian pitkään: lastentarhaopettajat ja sairaanhoitajat. Kun mitään ei ole vaadittu, tai jos on vaadittu, niin vaatimukset on jyrätty neuvotteluissa hyvin nopeasti, on seurauksena syntynyt tilanne, jossa näitä naisvaltaisia aloja voidaan riistää mennen tullen. Sen lisäksi, että työstä maksetaan sen tärkeyteen nähden pöyristyttävän alhaista palkkaa, työntekijöitä kyykytetään peräkkäisillä määräaikaisilla sopimuksilla. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on ihan yleisenä käytäntönä, että työnantaja saattaa pätkiä ilman vakituista virkaa olevien lastentarhaopettajien työsuhdetta niin, että kesällä he joutuvat olemaan työttömänä. Näin kätevästi tehden saadaan säästöjä myös loma- ja muiden työsuhde-etuuksien suhteen, kun nämä edut nollautuvat aina kesän jälkeen.
Kaikki on suhteellista. Suomessa kuitenkin työntekijän asema on suhteellisen turvattu jo lakiinkin perustuen, ja vielä turvatumpi se on, jos olet järjestäytynyt.
Mielestäni tällainen "asiat ovat vielä huonommin muualla" -argumentaatio ei ole kovinkaan kestävällä pohjalla. Vaikka työntekijän asema onkin täällä turvatumpi kuin muualla (ja on maita, jossa se on vielä turvatumpi), ei tämä ole mikään perustelu sille, etteikö epäkohtiin pitäisi puuttua.
Suomessa järjestäytyminen auttaa työntekijää vain, jos ay-liike pystyy puuttumaan epäkohtiin muutenkin kuin vain juhlapuheissa. Ongelmaksi on nykyisellään muodostunut, että ay-liike tuntuu kovimmin huutavan niiden puolesta, jotka työskentelevät miesvaltaisilla teollisuudenaloilla, eikä niiden, jotka eniten tarvitsisivat kohennusta työolosuhteisiinsa.