Mellberg, 16.9.2005 15:06:
hehe.. onko olemassa jotain nyrkkisääntö-listaa?
Beat Matching
"Beat Matching" eli ns. iskun sovitus on yksi DJ:n perustaidoista ja myös pääosa Beatmiksausta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos olet hyvä Beatmiksaaja voit ottaa mitkä tahansa kaksi kappaletta ja liittää ne sulavasti yhteen "miksaamalla". Niin helpolta kun se saattaakin kuulostaa, kappaleiden tahdin sovituksen onnistuminen on usein ahkeran harjoittelun takana. Miksaustyylejä ja -tottumuksia on lukematon määrä, mutta tässä on selitetty yksi tapa miksata kaksi kappaletta yhteen.
Ensiksi tulee kuitenkin määritellä "Beat" eli biitti. Kappaleita kuunnellessasi biitti on usein basson iskua, mutta se saattaa olla myös esimerkiksi jotain diskanttikolinaakin, joka muodostaa taustarytmin kappaleelle. Jos biittiä ei kuulu, se ei tarkoita sitä, etteikö sitä olisi - se on tuolloin vain "näkymättömänä" taustalla. Biitin löytäminen joistakin kappaleista voi olla vaikeaa, mutta tarkan kuuntelun avulla se kyllä onnistuu. Kappaleiden tempo (nopeus) määritellään BPM-luvun ("Beats Per Minute-" = "iskua minuutissa") avulla. Esimerkiksi tyypillisessä house-kappaleessa BPM on noin 120-140.
Nyt kun tiedät mitä biitti on, toinen asia, joka sinun tulisi tietää on, että biitit on järjestetty 4, 8, 16 ja 32 iskun ryhmiin. Nämä neljällä jaollisten iskujen ryhmät löytyvät miltei mistä tahansa kappaleesta ja se onkin tärkeää muistaa. Saatat saada kappaleet samaan nopeuteen, mutta iskut eivät välttämättä osukaan kohdalleen. Seuraavaksi esimerkkiä iskujen sovituksesta käytännössä:
1. Ajatellaan, että käytössämme on kaksi levysoitinta (TT1 ja TT2) sekä mikseri.
2. TT1 on laitettu soittamaan kappaletta ja tarkoituksena olisi miksata TT2:sta kappale sulavasti alla soivan kappaleen jatkeeksi. Säädä tässä vaiheessa miksattavan kappaleen (TT2) ääni tulemaan kuulokkeistasi. Parasta on, jos kuulokkeet peittävät vain toisen korvasi, jolloin voit kuunnella toisella korvalla TT1:n biittiä kaiuttimien kautta.
3. Aluksi sinun on kuunneltava pohjalla olevan kappaleen biittiä (TT1) ja iskostettava se päähäsi, sillä juuri tähän biittiin seuraava kappale (TT2) tulee miksata. Tällä hetkellä mikserin Crossfaderin pitää olla äärimmäisenä vasemmalla, jotta ainoastaan TT1:n ääni kuuluu kaiuttimista.
4. Nyt tulisi löytää TT2:ssa olevalta kappaleelta sopiva aloituskohta. Ensimmäinen basson isku on sopiva kohta aloitukseen yleensä.
5. a) Heiluta TT2:n levyn bassokohtaa edestakaisin TT1:n biitin mukana. Kun olet valmis, "lähetä" levy liikkeelle TT2:ssa ja kuuntele, miten se käy TT1:n biittiin. Tämä saattaa olla vaikeaa, sillä levyn täytyy saavuttaa heti täysi nopeus ja yhtyä TT1:n biittiin. Seuraavaksi koeta saada biitit tasaan ja kuuntele, kumman TT:n kappale soi hitaammin tai kumman nopeammin. Se, miten nopeasti kappaleiden biitti eroaa toisistaan, kertoo kuinka paljon nopeutta (pitch) pitää lisätä. Jos alat kuulla kappaleiden biitin eroavan toisistaan, sinulla on kaksi vaihtoehtoa:
5. b) Pysäyttää ja kelata kappale takaisin alkuun, säätää nopeutta (pitch) ja lähettää levy uudestaan.
5. c) Hiukan vaikeampi tapa on muuttaa nopeutta (pitch) "lennosta" eli samalla kun kappaleet soivat. Lisäämällä ja vähentämällä nopeutta saavutat toisen kappaleen biitin ja itse säätö tapahtuu hidastamalla levyn pyörintää tai nopeuttamalla sitä. Kun kappaleet ovat samalla nopeudella ja samassa tahdissa, voit kuunnella, miten ne sopivat yhteen säätämällä kuulokeääntä niin, että TT1 kuuluu toisessa korvassasi ja TT2 toisessa. (Pohjalla olevaa kappaletta ei kannata alkuvaiheessa säätää miksauksen aikana, vaan keskittyä säätämään seuraavan kappaleen nopeudella miksaus onnistuneeksi. Molempien levysoittimien yhtäaikainen säätö tulee sitten ajanmyötä itsestään.)
6. Jos kaikki kuulostaa hyvälle, voit miksata kaksi kappaletta feidaamalla kanavien välillä crossfaderilla.
Beatmiksauksen oppiminen saattaa vaatia aikaa ja vaivaa hyvinkin paljon, mutta tärkeää on jaksaa harjoitella. CD-soittimilla miksaaminen on hieman helpompaa ja markkinoilla on myös automaattisesti miksaavia CD-soittimia, tosin kukaan itseäänkunnioittava Dj ei käytä tuota toimintoa =oD. Beatmiksauksessa voi olla hyötyä mikseristä, jossa on BPM-näyttö. BPM-mittareita saa ostettua myös erillisinä ja ne voidaan kiinnittää esim. levysoittimeen mallista riippuen.