Db, 6.4.2008 18:02:
Tämä menee hieman aiheesta sivuun: cd-soittimet mutta ihan hyvä jos joitakuita kiinnostaa myös Vinyylit. Onhan ne arvokkaampia ja yleisesti väitetään että soundi on luonnollisempi.
Yleisesti väitetään? Taas jotain perusteetonta läppää
Kyseessä tekninen termi dynaaminen taajuusalue. Vinyyleissä alimmat taajuudet tulevat paremmin esiin. Teksti oli englanniksi mutta wikissä on suomeksikin. Äänenlaadusta on tosin vain pieni maininta, tieteellisiä kokeita olisi varmaan tarvittu? :D
Onkohan termi oikein? Googlehaulla "dynaaminen taajuusalue" löytyy vain mainostekstejä missä myydään jotain kaiutinelementtejä. Onko se jokin yhdistelmä dynamiikkaa (pienimmän ja suurimman äänenvoimakkuuden eroa) ja taajuusvastetta (toistettavien taajuuksien alue ja erottelukyky)?
Antamista linkeissä on maininta dynamiikasta missä mainitaan että CD:llä dynamiikka on 96dB. Vinyylillä dynamiikka on alle 60dB lähde.
Se miksi alunperin ihmettelin tuota "teknisesti ottaen" läppääsi on koska teknisesti ottaen CD häviää ainoastaan taajuusvasteen ylärajassa vinyylille (cd:llä 22kHz). Alue on siis niin korkealla että harvat laitteet toistavat sitä enää oikein ja vielä harvempi ihminen kuulee enää kunnolla.
Faktoja:
- vinyyli ei voi toistaa bassoa stereona
- vinyylillä basso on equtettu pois riaa-korjauksella ja sen toistaminen on vahvistimen riaa-korjauksen varassa.
- vinyylillä stereokanavien erottelukyky on paljon heikompi. CD:llä kanavat eivät pääse sekoittumaan, vinyylissä erottelukyky riippuu neulan kyvystä eristää kanavat toisistaan ja hyvilläkin neuloilla ei päästä koviin suuriin erottelukykyihin
- vinyyli kuluu soittaessa -> levyjen äänenlaatu laskee soittaessa
Kuuntelussa homma ei kuitenkaan ole pelkästään tekninen, vaan kuuntelijan mieltymykset vaikuttavat kuuntelukokemukseen huomattavasti. Analogiteknologian virheet lämmittävät soundia mukavasti.
Hyvänä esimerkkinä toimii tuon e2:n linkin eräskin kirjoittaja, joka mainitsee pitävänsä enemmän minidiskin soundista kuin cd:n soundista. Minidisk äänitti vuonna 2000 pelkästään hukkaavalla (lossy) algoritmilla ja kuuntelijasta kertoo aika paljon se että hän arvostaa enemmän suttuista kuin kirkasta ääntä.
CD:llä äänenlaatua laskee myös desibelisota, missä ääntä kompressoidaan aivan törkeästi jotta se potkisi tarpeeksi. Liian kuumaksi masteroiminen voi tehdä CD:n soundista raskasta kuunnella.
Lopuksi vielä vähän teknisempi artikkeli wikipediasta: http://en.wikipedia.org/wiki/Analog_sound_vs._digital_sound Tuossa avataan aiheen teknisiä puolia vähän enemmän ja paremmin.