moksu, 13.3.2008 17:38:
No Anna Kontulan blogia lainaten "Naismaalarien palkat ovat noin viidenneksen miehiä kehnompia. Osittain kyse on urakoiden valumisesta miehille ja naisten arkuudesta pyytää.." Eli jos miehellä, jolla on urakkapalkkioon perustuvia töitä enemmän tienaa myös kuussa enemmän kuin nainen, jolla ei ole töitä yhtäpaljon, niin se nähdään naisten palkkauksen syrjintänä? Outoa. Kuten Kontulakin mainitsee, työt valuvat miehille, eikä kyse ole siitä, että naisille maksettaisiin lähtökohtaisesti vähemmän. Toinen Kontulan mainitsema asia on, että naiset eivät uskalla pyytää. Mielestäni yksilö voi hinnoitella itsensä sillä markkina-arvolla millä itsensä näkee. Jos palvelun ostaja on valmis maksamaan, niin mikäs siinä. Tällä logiikalla, että jos naiset "maksavat" vähemmän ja tekevät samaa työtä yhtä kustannustehokkaasti, niin olisi todella outoa, ettei rakennustöissä olisi pelkästään naisia.
Kontula jatkaa :"Perinteisesti naiset ovat tehneet rakennuksilla siivous- ja avustavia töitä, ja sellaiseksi naisen paikka raksoilla ehkä edelleen mielletään." Eikö tämäkin lause jo kuvaa sitä, että ihmiset tekevät raksalla erilaisia työtehtäviä, josta maksetaan eri palkkaa? Vai meinaako Kontula, että miespuolinen, joka ainoastaan avustaa ja siivoaa yhtä tehokkaasti kuin naispuolinen, saa silti 20% enemmän palkkaa? Jos näin on, on silloin kyseessä todellakin vääryys ja tasa-arvolain vastainen toimi.
Miksi miehet sitten saavat niitä urakoita naisia enemmän? Ehkä siksi, että naiset eivät osaa vaatia niitä. Yhtä lailla, kuin he eivät osaa vaatia parempaa palkkaakaan, toisin kuin miehet. Tämä epäkohta ei sinällään ole miesten, eikä naistenkaan vika, mutta se pitäisi kuitenkin muistaa palkkauksessa. Naiset ovat usein "kitimpiä". Jos he menevät pyytämään lisää palkkaa ja heille sanotaan "Ei", niin he tyytyvät vastaukseen. Ehkä jopa niin, että menettävät itsekunnioitustaa, koska itse ovat tehneet suurta aivotyötä uskaltaakseen mennä pyytämään lisää palkkaa ja kun se heiltä evätää, niin ajattelevat että: "Enkö minä olekaan hyvä työntekijä."
Miehet taas eivät ota palkankorotuksen torjumista niin paljon itseensä. Jos vastaus on kieltävä, he ajattelevat "Selvä, tuun kysyyn uudestaan 6 kk päästä."
Totta on toki se, että miehet pystyvät tekemään fyysisempiä töitä, kuin naiset esimerkiksi juuri raksoilla. Kuitenkin on myös hyvin fyysisiä naisvaltaisia aloja, joilla palkat ovat valitettavan pienet. Ja loppujen viimein sillä fyysisyydellä ei yleensä niitä parhaita palkkoja tienata.
moksu, 13.3.2008 17:38:
Tuhannen taalan vastaus: kunnalliset virastot, laitokset ja muut vastaavat täytyy saada kustannustehokkaammaksi, jolloin yksilön tekemä työnarvo kasvaa. Se on taas toinen juttu, pystytäänkö tähän ilman, että valtio syytäisi entistä enemmän rahaa, onkin toinen asia. Kyllä se markkinatalous jyllää ja osaltaa määrää osaajien palkat. Ja jos ei ole tullut jo selväksi, en vain voi uskoa että siellä "miesten" keskellä työskentelevälle maksettaisiin huomattavasti vähemmän kuin miehille (edelleen siitä samasta työstä). Jos näin tapahtuisi, eikö kohta pitäisi alkaa käynnistelemään jonkinlaisia tukitoimia miesten työttömyyden hoitoon kun yritykset kustannusfiksuudessaan palkkaa vain naisia..
En ymmärtänyt tuhannen taalan vastausta, mutta ei se mitään...
Tiedän kuitenkin tapauksen, jossa mies ja nainen tienasivat samasta työstä eri palkkaa. Pankin palveluneuvojina oli kaksi naista ja yksi mies. Kaikki olivat suurin piirtein saman ikäisiä, kaikki tekivät suurin piirtein samoja töitä, naiset istuivat iltaisin omalla ajallaan tekemässä töitä ja silti se mies sai suurempaa palkkaa. Todellista syytä palkan eron takana en toki tiedä, enkä sen enempää kuinka tilanne ratkesi, paitsi että mies siirtyi pankinjohtajaksi jonnekkin toisaalle. Näitä tapauksia siis on, vaikka niihin et uskokaan.
moksu, 13.3.2008 17:38:
.. nojoo, kuluuhan se aika taas näinkin. Mielestäni tämä topicci kuuluisi nykyiseltä keskustelultaan täysin tuonne Sukupuolten välinen taisto -topicciin.
Siirretty.
Mut jos mun pointti meni vieläkin ohi, niin eikö tuo reilu 20 % ero palkoissa (millä ikinä laskentatavalla) ole jokseenkin epäreilu? Johtuipa se sitten mistä tunnetuista tai tuntemattomista taustatekijöistä, niin eikö se olekaan totta ja Suomessa vallitsee palkkatasa-arvo? Eikö ole hassua, jos puolet kansasta tienaa vähemmän, kuin toinen puoli ja sitä voidaan silmääkään räpäyttämättä perustella sillä, että miehet ovat fyysisempiä ja uskaltavat pyytää kovempaa palkkaa?
Yksilötasolla tällä ei ole väliä. Jokainen yksilö tekee itse omat ratkaisunsa. Kouluttautuu esimerkiksi hyväpalkkaiselle alalle tai polkee jalkaa ja vaatii, jos siihen rahkeet riittää. Se onko yksilöä ihannoivassa maailmassa kaikilla hyvä elää, on sitten taas jo ihan toinen kysymys.