Kohti unelmakämppää, eli näin ostan / remontoin / sisustan asuntoa

1,944 posts, 98 pages, 1,220,874 views

vaavu

Posts: 1,324

#1 • • Edited vaavu vara-vana
Pikavilkaisulla en löytänyt tällaista topikkia Klubituksesta. Minkälaisia kokemuksia ihmisillä on asunnon hankinnasta, tai siitä, miten asuntoa voi remontoida tai sisustaa mieleiseksi?

- - -

Juuri äsken kävimme Villen kanssa sopimassa lopullinen kauppahinta ensimmäiselle omalle asunnollemme. Oma unelmakämppä tulee olemaan Tapiolassa, 65 neliötä, kolme huonetta ja keittiö, hintaa 140.000 e (katso huoneistokeskuksen linkki). Saimme asunnon suhteellisen edullisesti kahdesta syystä. Ensinnäkin, asunto on sisältä aika kurjassa kunnossa. Toisekseen, kämppään on tulossa putkiremontti 2 - 5 vuoden sisällä. Edessä on siis remontin täyttämiä vuosia.

Jonkun verran mietitytti ostaa asuntoa nyt, kun kovasti povaillaan sitä, tippuvatko asuntojen hinnat vai ei. Joidenkin mukaan hinnat laskisivat 4-5% vuodessa, joidenkin mukaan taas nousisivat 3%. Toisaalta, asuntojen hintojen laskua on nyt povattu alkavaksi kohta viisi vuotta, eikä laskua ole vieläkään näkyvissä. Ja ehkä sitä uskaltaa luottaa siihen, että laskusuhdanteen aikana hyvien alueiden hinnat eivät tipu niin nopeasti. Tarpeeseen se asunto kuitenkin ostetaan.

Itse asunnon etsintäprosessi oli aika kivuton. Ehdimme käydä vain viidessä (!) asunnossa katsomassa, ja jo nyt löysimme sopivan. Jonkun verran huolestutti se, että emme ole tämän useammassa käyneet katsomassa. Toisaalta, asunto vastasi kaikkia asettamiamme toiveita, ja sopiva tilaisuus syntyi, kun myyjällä oli kiire päästä asunnosta eroon. Ja voihan sitä niinkin ajatella, että säästyipähän käyttämästä sunnuntaipäiviään asuntonäyttelyissä ravaamiseen. Nyt hommasta selviytyi muutamalla katselukierroksella.

Kiinteistövälittäjästä sen sijaan oli aika kamalia kokemuksia. Välittäjä osasi kyllä temppunsa, vuorotellen oli yliystävällinen ja vuorotellen haukkui ymmärtämättömiksi ja kieltäytyi viemästä tarjouksia. Jotenkin kyllä tuntuu siltä, että välittäjän toimenkuvaan kuuluu olla mahdollisimman kiero. *eiei*
vaavu

Posts: 1,324

#2 • • vaavu vara-vana
Tuosta remontoinnista vielä. Kuinka moni on itse tehnyt tai ollut mukana tekemässä remonttia asuntoon? Kuinka vaikeata remontin tekeminen on? Mitkä ovat sellaisia asioita, jotka on helppo tehdä itse, ja mihin kannattaa pyytää suoraan ammattiapua?

Vaikka kumpikaan meistä ei ole koskaan tehnyt varsinaista remonttia, ajattelimme kuitenkin yrittää itse tehdä niin paljon kuin mahdollista. Esimerkiksi parketin asennus ja makuuhuoneiden seinän purku ja uudelleenrakennus ovat sellaisia, jotka ajattelimme tehdä itse. Myös keittiössä olisi hyvä, jos itse pystyisi kokoamaan keittiökaapistot ja laatoittamaan lattian.

Pitää varmaan ottaa ennen- ja jälkeen-kuvat asunnosta, jotta voi vertailla, minkälaista jälkeä voi saada remontilla aikaan.
Avatar
#3 • • RINY Guest
Mä en pahemmin ole mitään koskaan rempannut, oman huoneen seinät olen aina muutettaessa maalannut itse uudestaan. Valinnut jonkun veikeän värin sitten siihen. *hymy* Itteäni toi sisustaminen kiinnostaa kyllä. Itse oon just tossa ensviikon jälkeen muuttamassa ekaan oikeen omaan kämppään, tosin ihan opiskelija kämppään pieni se on mutta ajatuksissa olis et siitä tehtäis sit semmonen käytännöllinen ja viihtyisä missä sit jaksais sen pari vuotta luurata. *iloinen*
[Nuclear]

Posts: 5,855

#4 • • [Nuclear] el aprendiz
Nykyään lähes remonttiin kuin remonttiin löytää netistä varsin hyviä ohjeita ja kauppiaatkin hyvin avuliaita neuvomaan miten hommat kannattaa hoitaa. Eihän perusremppa kovin vaikeata oo, ehkä suurin ero ammattilaisen ja amatöörin välillä on se, että ammattilainen hoitaa asiat 20 kertaa nopeammin ku tavallinen taapero.

Oma kämppä laitettiin lattiasta kattoon ja ainoa asia mihin ammattilainen otettiin oli WC ja sähkörempat ja noi on ainoat asiat mihin omasta mielestäni kannattaa ottaa (ellei oo kiireinen aikataulu itellä). WC-remppaan ammattilaista suosin sen takia, koska vaikka siihenkin saa ohjeet netistä samalla tavalla kuin muihinkin, niin sit jos se kosteusvaurio tulee parin vuoden päästä, niin sen aiheuttamat haitat ja kustannukset on moninkertaiset (tosin enpä oo tutkinu miten kotivakuutus astuu kuvaa em. tilanteessa). Sen sijaan jos ammattilainen on sen tehny, niin syyttävä sormi menee sinne suuntaan eikä kustannuksista tarvitse huolehtia. Sähkörempat taasen ihan järjen ja vakuutusyhtiön kannalta ammattilaisen huoleks.

Vaikka remppa sitä aikaa ja hermoja vie, niin lopputulos palkitsee kyl kaiken sen tuskan minkä se on aiheuttanut, moninkertaisesti. Toisekseen kun ite on tehny, niin kait se tuo oman lisänsä kotoisuuteen ja kämpän arvoon omassa mielessään. Kolmannekseen remontoiminen on yllättävän halpaa, sen takia mun mielestä fiksua ostaa huonokuntoinen kämppä halvalla ja sen jälkeen laittaa se kuosiin lattiasta kattoon, saa juuri sellaisen kun on ite halunnu (tai no tuleehan se budjetti jossain vaiheessa vastaan...).

Ei muuta ku ripaus huumoria ja pitkää pinnaa mukaan ja teloilla sutimaan!

--
"Onnellisen miehen talossa asuu järjestys" - Kiinalainen sananlasku

Fyrisch

Posts: 4,525

#5 • • Fyrisch
Me ollaan tehty kaikki ite ku rempattii meijän asuntoo, sisältäen: tapettien repimiset, maalaus,tapetoiminen, väliseinän purkaus.. keittiön kävi ammattilaiset kasaamas, samoin vessan kaakelointi on tarkkaa et saa oikeen kallistusasteen lattiaan ja kosteus suojat (kosteusarvo pitää mitata ku vanhat kaakelit irrotettu) Muuten kyl kodin fiksaaminen on hauskaa, pitää vaa olla kärsivällinen :) kuulostaa aina helpolt maalata seinät sun muut, mut kyl siihenki menee oma aikansa. Halogeenivalot kannattaa kyl hommata et saa tasasen maalikerroksen seinää! Ei muutaku onnea matkaan ja rempparadio soimaa *piis*
Bio

Posts: 4,429

#6 • • Bio The Bullies / Pinky
Ostin kaksion viime vuoden syksynä ja pääsin muuttamaan siihen marraskuun lopussa, kun entinen omistaja oli saanut uuden asunnon rempattua. Olin myös varannut tarpeeksi rahaa asunnon sisustamiseen, koska heitin suurimman osan vanhoista tavaroista roskiin. Sitten pyytelin pakettitarjouksia eri kaupoista ja tilasin kotiin tavarat.
Yksi asia mikä stressasi oli kaikenlaiset paperihommat. Mut kyl siihenkin sit tottus. Kaikki vaan täytyy tehdä itse.
Mut joo, nyt kaikki on suht koht kohdallaan ja tää on siistii kun oma kämppä. Tarkoitus olis asuu tässä muutamia vuosia ja sit myydä pois ja alkaa rakentaa omakotitaloa..

aina täytyy joku suunnitelma olla ja nyt kun sain tän oma kämpän osto-suunnitelman tehtyä niin sit vaan seuraava tilalle.
Rocca

Posts: 3,064

#7 • • Rocca Diiva UG / Superfint Crew

vaavu:
Tuosta remontoinnista vielä. Kuinka moni on itse tehnyt tai ollut mukana tekemässä remonttia asuntoon? Kuinka vaikeata remontin tekeminen on? Mitkä ovat sellaisia asioita, jotka on helppo tehdä itse, ja mihin kannattaa pyytää suoraan ammattiapua?

Vaikka kumpikaan meistä ei ole koskaan tehnyt varsinaista remonttia, ajattelimme kuitenkin yrittää itse tehdä niin paljon kuin mahdollista. Esimerkiksi parketin asennus ja makuuhuoneiden seinän purku ja uudelleenrakennus ovat sellaisia, jotka ajattelimme tehdä itse. Myös keittiössä olisi hyvä, jos itse pystyisi kokoamaan keittiökaapistot ja laatoittamaan lattian.

Pitää varmaan ottaa ennen- ja jälkeen-kuvat asunnosta, jotta voi vertailla, minkälaista jälkeä voi saada remontilla aikaan.Joo itte voin rakennu miehenä sanoo et...korjaaminen on helppoa..ja jos tarvitsee tietoa niin menee vaikka rautakauppaa sieltä saa todella PALJOn apua esim juuri tohon parketin asennukseen..se ei oo vaikee prosessi todella helppo...asennus ohjeet on yksin kertasia ja sen semmosta...ja tosta seinän purusta sen verran ku miettisin ni kummonen katto teillä on meinaan jos on semmonen sumu katto ni sen seinän kohdalle voi jäädä semmonen tyhjä raita ku väliseinän rungot tehdään ensiksi ja sitten vasta katto *uuh* ja siin tulee vaan se vaikeus et saaks sen hionosti peitetyks ettei jäis mitään jälkee siihen..eli se vanha osa katosta on tummempi kuin se uusi kohta... *uuh* mutta sen annan neuvoks et kannattaa kysellä todella paljon ja netissä on tieota kanssa rakentamisesta ja niitten työvaiheista *joo* ja onnea koitokseen..hermo voi välillä mennä mutta se on kumminki lastenleikkiä *hymy*

--
Dj Rocca

yes, ROBIN, i`ve become a human fish!

Rocca

Posts: 3,064

#8 • • Rocca Diiva UG / Superfint Crew

[Nuclear]:
WC-remppaan ammattilaista suosin sen takia, koska vaikka siihenkin saa ohjeet netistä samalla tavalla kuin muihinkin, niin sit jos se kosteusvaurio tulee parin vuoden päästä, niin sen aiheuttamat haitat ja kustannukset on moninkertaiset (tosin enpä oo tutkinu miten kotivakuutus astuu kuvaa em. tilanteessa). Sen sijaan jos ammattilainen on sen tehny, niin syyttävä sormi menee sinne suuntaan eikä kustannuksista tarvitse huolehtia.Tosta sen verran et ku tekee sen wc kylppäri rempan ni sun tarvii laittaa sinne se veden eritys tai se on pakollinen...ja periaatteessa siin tarvii olla se sertifikaatte et sen saa tehdä..mutta se ei oo pakollinen jos sen tekee itte..mutta sitten kun sen on tehny ni, sitten ottaa talonyhtön vastuu henkilön käymään ja tota remppaa ennenki juttelee sen kanssa siitä et mitä jos tulee jokin ongelma...ni hän tulee itse sen tarkastamaan et se on asian mukainen ja siitä voi tehdä vielä laputkin ettei se tuu sun niskoille se syy jos jtn sitten käy *hymy* näin toimimme vaan broidin kämpällä ja meni läpi *joo*

--
Dj Rocca

yes, ROBIN, i`ve become a human fish!

akir0

Posts: 2,554

#9 • • akir0 idleRPG champion 2009
Ostin itse viime kesänä 57 neliöisen kaksion Lahdesta, n. 2 kilometriä keskustasta (48keur). Kunnoltaan ok, eli WC ja keittiö on joskus remontoitu. Myös allekirjoittaneen kämppään on tulossa putkiremontti tänä/ensi vuonna. Senpä takia en ole viitsinyt sen suuremmin aloittaa remontoimista, koska putkiremontin myötä menevät uusiksi ainakin WC:n kalusteet ja kaakelit. Ilmeisesti myös keittiöstä.

Käytännössä tarkoituksena olisi putkiremontin jälkeen vaihtaa puulattia laminaattiin ja vaihtaa tapetit maalattuihin seiniin. Jonkun verran on mökillä tullut remontintynkää tehtyä, eli uskoisin selviäväni hommasta.

Tapetoinnit ja purkuhommat on helppo tehdä itse. Samoin lukkolaminaatin laittaminen. Itse en välttämättä rupeaisi laatoitusta tekemään, vaikkei sekään kuulemma kovin hankala homma pitäisi olla. Lähinnä noiden mahdollisesti veden kanssa tekemisissä olevien elementtien kanssa pitää olla tarkkana, ettei tule jälkeenpäin korjattavaa. Ja sanoisin, että keittiön kalusteetkin saa melko varmasti rakennettua itse.

Kannattaa ottaa huomioon se, että ammattilaisten tekemistä jutuista saa vähentää sen 30% kotitalousvähennystä veroissa (tässä oli joku raja, löytynee googlella). Eli töistä lähtee ihan kiva summa pois kun tuon laskee mukaan.

Kannattaapi toki miettiä, että mitä kaikkea aikoo rempata, jos/kun putkiremontti on tosiaan tulossa, ettei mene sitten hukkaan kun taloyhtiöremontti tulee.

http://www.mainio.net/print.asp?path=1;1132;1133;80228;80060 - tuolta vähän aiheesta.
ville

Posts: 3,780

#10 • • ville olen oikeasti ujo

Rocca:
Joo itte voin rakennu miehenä sanoo et...korjaaminen on helppoa..ja jos tarvitsee tietoa niin menee vaikka rautakauppaa sieltä saa todella PALJOn apua esim juuri tohon parketin asennukseen..se ei oo vaikee prosessi todella helppo...asennus ohjeet on yksin kertasia ja sen semmosta...ja tosta seinän purusta sen verran ku miettisin ni kummonen katto teillä on meinaan jos on semmonen sumu katto ni sen seinän kohdalle voi jäädä semmonen tyhjä raita ku väliseinän rungot tehdään ensiksi ja sitten vasta katto *uuh* ja siin tulee vaan se vaikeus et saaks sen hionosti peitetyks ettei jäis mitään jälkee siihen..eli se vanha osa katosta on tummempi kuin se uusi kohta... *uuh* mutta sen annan neuvoks et kannattaa kysellä todella paljon ja netissä on tieota kanssa rakentamisesta ja niitten työvaiheista *joo* ja onnea koitokseen..hermo voi välillä mennä mutta se on kumminki lastenleikkiä *hymy*Jeps, korjaamisesta on jonkunverran kokemusta, mutta tällainen koko kämpän remontointi ei oo vielä hallussa =)

Ajateltiin et ekana duunataan keittiö, koska tykätään tehdä safkaa. Yhtä seinää pitää kaataa ja seinässä on vesipiste sekä sähköt, eli ammattilaista tarvii avuksi. Onneksi ton vesipisteen voi laittaa umpeen, sillä sitä ei tulevaisuudessa tarvita.

En tiedä millainen katto on seinän jälkeen, mutta vaikka olisi rako, ei oo väliä, koska koko katto pitää maalata uudestaan. Tosin hommaa toi reikä kyllä teettää.

Keittiössä kyllä riittää hommaa muutenki, sillä vanha laattalattia pitää repiä irti ja uudet pitää asentaa. Lisäksi vesipisteen paikka muuttuu, mutta onneksi vesiputket saadaan vietyä sokkelissa uuteen paikkaan.

Oon viimesen parin päivänä aikana lukenut remottijuttua netistä aika paljon. On kyl tosi lux paikka, sillä infoa löytyy vaikka millä mitalla ja hintatietoakin on saatavilla.

Seuraavaksi pitäisi löytää, joku jolla on timattileikkuri, jotta saadaan toi seinä matalaksi.
Rocca

Posts: 3,064

#11 • • Rocca Diiva UG / Superfint Crew

ville:

Seuraavaksi pitäisi löytää, joku jolla on timattileikkuri, jotta saadaan toi seinä matalaksi.siis hä *ding* siis onks se betoni seinä? älä saatana mee koskee jos se on kantava...meinaan sun tarvii ottaa yhteyttä talonyhtyöön et ne voi tulla teille kertoo mitä sieltä saa kaataa..meinaan jos meet repii jtn kantavaa seinää ni voi käydä huonosti *uuh*

--
Dj Rocca

yes, ROBIN, i`ve become a human fish!

Nemes

Posts: 2,099

#12 • • Nemes Balearium
Ostin kanssa 2h+k+sauna ( 57m2) rivitalokaksion hämeenlinnasta noin kaks vuotta sitten... Itsellä kävi hyvä säkä kun asunto oli remontoitu 2000 vuonna aika nuorekkaaseen malliin, paitsi suihkuhuone jossa on aivan hirveet laatat. Ainut remontti mitä olen tehnyt on pieni keittiö remontti, vaihdoin keittiön kaappien ovet ja kodinkoneet nykyaikasiksi (jääkaappi, keraaminen liesi ja astianpesukone). Muuttaessani vein kaikki muut huonekalut paitsi sohvan ja sängyn kierrätyskeskukseen ja kävin isukusta ostamassa kerralla koko sisustuksen uusiksi. Nyt ollaan tyttöystävän kanssa alettu miettimään remonttia, eli seinien uudelleen tapetointia / maalausta koko asunnossa, parketin hionta tai laminaatin vaihto ja kaikkea muuta pientä.
ville

Posts: 3,780

#13 • • ville olen oikeasti ujo

akir0:
Ostin itse viime kesänä 57 neliöisen kaksion Lahdesta, n. 2 kilometriä keskustasta (48keur). Kunnoltaan ok, eli WC ja keittiö on joskus remontoitu. Myös allekirjoittaneen kämppään on tulossa putkiremontti tänä/ensi vuonna. Senpä takia en ole viitsinyt sen suuremmin aloittaa remontoimista, koska putkiremontin myötä menevät uusiksi ainakin WC:n kalusteet ja kaakelit. Ilmeisesti myös keittiöstä.Keittiöstä menee tod näk kaakelit uusiksi siltä seinältä, jossa on vesipiste. Tämäkään ei ole pakollista esimerkiksi tilanteessa, jossa vesijohtoja ei ole piikattu seinään. Keittiökaappeihin putkiremontti ei vaikuta millään tavalla.

Keittiöremontin voi hyvin tehdä, pitää vaan tietää miten keittiötä saa purettua kun varsinainen putkiremontti tulee. Esim meillä keittiökaappeja tulee neljälle seinälle eli keittiötä kasatessa pitää vähän miettiä miten yhden seinän kaapit saadaan purettua.

Vessaan ei tosiaan viitsi nyt kaakeleita vaihtaa, koska ne menee uusiksi parin vuoden päästä. Sen sijaan kaakeleille voi antaa pari vuotta lisää elinaikaa maalaamalla ne ja ainakin me ajateltiin tehdä niin. Siten toi vessa ei oo ihan niin pahan näköinen kuin nyt ....
ville

Posts: 3,780

#14 • • ville olen oikeasti ujo

Rocca:
---
ville:

Seuraavaksi pitäisi löytää, joku jolla on timattileikkuri, jotta saadaan toi seinä matalaksi.

---


siis hä *ding* siis onks se betoni seinä? älä saatana mee koskee jos se on kantava...meinaan sun tarvii ottaa yhteyttä talonyhtyöön et ne voi tulla teille kertoo mitä sieltä saa kaataa..meinaan jos meet repii jtn kantavaa seinää ni voi käydä huonosti *uuh*Ei oo kantava, mutta silti on kiveä.
Rocca

Posts: 3,064

#15 • • Rocca Diiva UG / Superfint Crew

ville:
Ei oo kantava, mutta silti on kiveä.Joo hyvä *hymy* noitten asioitten kanssa kannattaa olla tarkkana..ja jos oikeesti vähänki epäilee, ja vaikka olis tyhmiä asioita ni kannattaa kysyä meinaan joskus pienestäkin ongelmasta voi tulla suuri...*joo**hymy*

--
Dj Rocca

yes, ROBIN, i`ve become a human fish!

Jaques

Posts: 1,390

#16 • • Jaques HUGC / So Nice!
Omassa kämpässäni rakensin juuri vuosi sitten uuden keittiön itelleni, sit kylppärin teki ammattimies ja olen ite myös puuhailut vessaa ja eteistä. Keittiöstä revin kaiken ulos ja aloitin ihan nolla tilanteesta. Pois lähti kaapit, muovilattia, hella, sähköt jne. Eli minulla oli huone jossa raakalankku lattia, neljä seinää ja katto. Tein melkein kaiken itse, ainoat asiat jotka jätin ammattimiesten hoitoon oli lattian hionta ja isot sähkötyöt. Ite tasoittelin seinät, maalasin, öljysin lattian, laitoin kaapit, rakensin hyllyt ja hellaa ympäröivän työpenkin. Kunhan muistaa että kaikki pohjatyöt tehdään kunnolla niin ei se niin vaikeeta ole, perus nikkarointia. Suosittelen et just lattia hionnat/lakkaukset ja isot sähkötyöt jätetään ammattimiesten haltuun kuten myös kylppäriremontit (laatoitus jne) koska jos niissä menee väärin niin se tulee maksamaan. Muuten voi melkein kaiken tehdä itse kunhan perehtyy vähän asiohin ja kysyy neuvoja, jopa seinien rakentelu on aika helppoa kunhan ottaa oikeat mitat ja suunnittelee kunnolla.

Onnea uuteen kämppään ja tuleviin remppoihin.

T. Jaques

--
Not everybody understands house music. It's a spiritual thing , a body thing!

Rocca

Posts: 3,064

#17 • • Edited Rocca Diiva UG / Superfint Crew

Dj Jaques:
Kunhan muistaa että kaikki pohjatyöt tehdään kunnolla niin ei se niin vaikeeta ole, perus nikkarointia.Toi on kaiken A ja O meinaan jos ei oo kunnolla ni siinä kohtaa se ei oikeen haittaa mutta(kaikki virheet tuplaantuu kun pintaa tulee lisää) sitten ku tulis se viimeistely ni huomaa et kaikki on päin helvettiä ja joka suuntaanvino ja koloja löytyy joka suuntaa.. *uuh*

--
Dj Rocca

yes, ROBIN, i`ve become a human fish!

Oliwer

Posts: 799

#18 • • Oliwer

ville Seuraavaksi pitäisi löytää, joku jolla on timattileikkuri, jotta saadaan toi seinä matalaksi.Jos ei seinä ole kantava eikä ole valettu betonista, on se nopeinta purkaa purkuvasara/moukarilla, ns moskalla.
Tulee huomattavasti vähemmän pölyä kuin leikkurista ja nopeammin valmista.
Tiili, harkko ja nk. "kananpaskaseinät" putoo moskalla hetkessä. Putkiasentaja tulppaa vesijohdot, sähkäri sähköt ja sit ei kun moukari laulamaan..
Jos on tarkoitus muotoilla esim tiiliseinään alkovi tai aukko, ei purkumoukari käy. Tällöin saa siistin jäljen leikkurilla.
vaavu

Posts: 1,324

#19 • • Edited vaavu vara-vana

Oliwer:
Jos on tarkoitus muotoilla esim tiiliseinään alkovi tai aukko, ei purkumoukari käy. Tällöin saa siistin jäljen leikkurilla.Tässä tapauksessa tarkoitus on leikata aukko, eli vetää seinä pois keittiön tasojen korkeudesta ylöspäin. Tollasen tekeminen moukarilla siististi voi olla vähän turhan vaikea homma. ;)

Sen sijaan makuuhuoneessa on tarkoitus kaataa kokonainen seinä ja rakentaa sen tilalle uusi. Siihen voisikin vähän purkaa energiaansa moukarin kanssa. *pahis*
ezzy

Posts: 8,060

#20 • • ezzy Droid-pappa
Onnittelut asunnonhankinnasta :)

Itseäni tosin epäilyttäisi ostaa jotain '58 rakennettua asuntoa...ei vaan oikeen nuo vanhojen kämppien rakennusratkaisut ota auetakseen aina. Nykyinen vuokrakämppä on luokkaa 87-90 rakennettu ja ihan siedettävä. Vielä en ole asuntoa tosin ostamassa.