Dorka:
Ei pidä paikkaansa, jos otetaan nyt rotu syrjintä niin ravintoloiden on käytännössä ottaa pakko "tummaihoinen" sisälle halusivat tai eivät - tästä on tehny rikosilmoituksia ja monta pokea on joutunut korvausvastuuseen syrjinnästä.
Lakihan menee näin:
RikosL 11 luku 9 §
Joka elinkeinotoiminnassa, ammatin harjoittamisessa, yleisönpalvelussa, virkatoiminnassa tai muussa julkisessa tehtävässä taikka julkista tilaisuutta tai yleistä kokousta järjestettäessä ilman hyväksyttävää syytä
1) ei palvele jotakuta yleisesti noudatettavilla ehdoilla,
2) kieltäytyy päästämästä jotakuta tilaisuuteen tai kokoukseen tai poistaa hänet sieltä taikka
3) asettaa jonkun ilmeisen eriarvoiseen tai muita olennaisesti huonompaan asemaan
rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, ihonvärin, kielen, sukupuolen, iän, perhesuhteiden, sukupuolisen suuntautumisen tai terveydentilan taikka uskonnon, yhteiskunnallisen mielipiteen, poliittisen tai ammatillisen toiminnan tai muun näihin rinnastettavan seikan perusteella, on tuomittava, jollei teko ole rangaistava työsyrjintänä, syrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Olennainen on toi luettelo tuossa lopussa, eli siinä ovat syyt, joiden perusteella ravintola EI saa valikoida asiakkaitaan. Periaatteessa millä tahansa muulla syyllä (jos se ei ole näihin rinnastettava) saa valintaa tehdä, siis esim. pukeutumisen perusteella tai jos pärstä ei miellytä. Mustaihoisen, romanin jne. saa myös olla päästämättä ravintolaan, kunhan päätös ei perustu hänen rotuunsa, kansalliseen tai etniseen alkuperäänsä, ihonväriinsä, kieleensä jne. vaan periaatteeseen, jota sellaisenaan sovelletaan muihin asiakkaisiin. Jos ravintolassa siis on vaikkapa yksiselitteisesti kravattipakko miehille, ei henkilöä tarvitse päästää sisään ilman kravattia vain siksi että tämä ei ole valtaväestön edustaja. Käytännössä tietysti nämä ovat yleensä paljon vähemmän selkeitä tapauksia.
Mielenkiintoista on, että listasta löytyy myös ikä. Lakia on kuitenkin tulkittu käytännössä niin, että alaikärajat ovat sallittuja, mutta yläikärajat eivät. Periaatteessahan 18 vuotta ei ole laissa määritelty ikäraja muuta kuin alkoholin myynnille: periaatteessa kukaan ei kiellä ottamasta ravintolaan sisään alaikäisiä, kunhan heille ei myydä alkoholia ja valvotaan, että he eivät sitä saa myöskään muilta asiakkailta. Käytännössä tämä on niin työlästä, että yleiseksi käytännöksi on muodostunut tarkistaa asiakkaiden ikä anniskelualueen rajalla, oli se sitten ulko-ovella tai joku tiukemmin rajattu alue bilepaikan sisällä.
18 vuotta korkeampi ikäraja voidaan asettaa joko siksi, että tapahtumaan/ravintolaan halutaan joko hieman vanhempaa väkeä tai siksi, että on helpompi todeta että meillä on ikäraja n vuotta kuin ruveta väittelemään asiakkaan kanssa siitä, ovatko hänen kenkänsä sopivat vai ei. Viime mainitussa tapauksessa ikäraja yleensä on selvästi korkeampi, esim. 24 tai jopa 27 vuotta ja siitä joustetaan säännöllisesti alaspäin jos todelliset sisäänpääsykriteerit esim. pukeutumisen perusteella täyttyvät.
Summa summarum: jos tapahtumaan on ilmoitettu ikärajaksi 20 v, on melko todennäköistä että sitä myös noudatetaan joten 18-19 -vuotias on omalla riskillä liikenteessä jos haluaa lähteä pakkaseen jonottamaan ja katsomaan että pääsisköhän ehkä sisälle.