Madridin iskut - jälkipeliä

80 posts, 4 pages, 12,484 views

Jone

Posts: 8,258

#1 • • Jone Archibald Haddock
Madridin iskuista kuultuani pidin oikeastaan jo selvänä, että tästä sinänsä äärimmäisen traagisesta tapahtumasta tulisi hyvä tapa osoittaa kuinka maailman ihmiset on jaoteltu tragedioiden suhteen kahteen pääluokkaan; tärkeisiin ja vähemmän tärkeisiin. ”Tärkeitä ihmisiä” edustavat länsimaiden kansalaiset, ”vähemmän tärkeitä” kaikki muut. Tämä ilmenee esim. seuraavalla tavalla:

”Suomen hallituksen suosituksen mukaisesti Laurea-ammattikorkeakoulussa pidetään kaikissa toimipisteissä rehtorin päätöksellä tänään 15.3.2004 klo 13.00 kolmen minuutin pituinen hiljainen hetki Madridin pommi-iskujen uhrien muistoksi ja myötätunnon osoitukseksi Espanjan kansalle

Pentti Rauhala
Rehtori”

Oppilaitoksemme rehtori lähetti siis kaikille oppilaille mailin, jossa kehotetaan osallistumaan Madridin iskuissa kuolleiden muistoksi pidettävään hiljaiseen hetkeen, johon taas on tullut suositus Suomen hallitukselta.

Mielestäni on täysin tekopyhää perseilyä ja oksettavaa ihmisten hengen arvon kertakohtaista määrittelyä, että Madridin iskujen kohdalla Suomessakin pidetään hiljainen hetki, mutta esim. taannoisen Iranin junaturman tai kiinalaisen tehtaan räjähdyksen (kyllä, olen tietoinen siitä että nämä ovat onnettomuuksia ja että Madridin iskut olivat terroritekoja) kohdalla näin ei tehty. Hiljaisia hetkiä ei myöskään pidetä sille että kolmannen maailman maissa kuolee tälläkin hetkellä ihmisiä kuin kärpäsiä. Mielestäni Suomen hallituksenkin tulisi osata ymmärtää, että ihmishenkien menetyksen traagisuuden tulisi olla menehtyneiden kansalaisuudesta tai muista vastaavista asioista riippumatonta.

Hiljaisia hetkiä siis joko kaikille tai ei kenellekkään. Tämä on minun kantani, onko eriäviä?

[muokattu 15.3.2004 16:04]
Epailija

Posts: 5,636

#2 • • Epailija Physicist, 2nd class.
Pitkälti samaa mieltä. Jos Kiinassa kuolisi maanjäristyksessä reilu 100000 ihmistä, niin kyse olisi vain luonnonkatastrofista ja siinä kaikki. Kun sitten kourallinen espanjalaisia kuolee pommi-iskussa, niin kyseessä on suuri inhimillinen tragedia ja kaikkien pitää hiljentyä. Ja pihkat. Samaa paskaa sai sietää WTC:n iskun jälkeen. Onneksi en ole tuohon aikaan laitoksella, niin ei tarvitse seurata tuollaista pelleilyä sivusta.

Edit: Siis pitkälti samaa mieltä kuin Jone, jos se ei tekstistä käy selväksi.

[muokattu 15.3.2004 11:20]

--
Life is complex - it has both real and imaginary parts. -Anonymous

Jone

Posts: 8,258

#3 • • Jone Archibald Haddock
Lähden kyllä itsekin litomaan instituutistamme ennen hiljaista hetkeä. Tätä en tee niinkään protestoidakseni (hitsi, ihan kun mun yhden miehen hiljaisella protestillani kenellekkään olis merkitystä muutenkaan) hiljaisten hetkien pitämistä yleisesti, vaan nimenomaan juuri siksi etten suostu pitämään moisia ainoastaan niinä kertoina kun Hallituksemme päättää kuolleiden arvon ylittäneen tietyn kynnyksen.

Myötätunto on sinänsä hieno asia, mutta sen ilmaiseminen näin sotii ”kaikki ovat samanarvoisia”-ajatusmallia vastaan hyvin raskaasti.
hallucinogen

Posts: 8,190

#4 • • hallucinogen Edain
Ymmärrän kyllä ihan hyvin miksi halutaan pitää minuutin hiljainen hetki. On tämä kuitenkin isoin Euroopassa tapahtunut itsemurhaisku sitten lockerbien, jos verrataan kuolleiden määrää. Samalla hiljainen hetki toimii kenties osoituksena siitä, että tällaisia iskuja ei suvaita.
On kyllä totta, että jos joku räjäyttäisi pommin vaikka Somaliassa missä kuolisi saman verran ihmisiä niin tuskin olisi hiljaista hetkeä.

[muokattu 15.3.2004 11:31]

--
pikku-*possu*

Claquesous

Posts: 3,206

#5 • • Claquesous viidettä kolonnaa
Mielestäni ihmiset ovat turtuneita uutisiin, jotka tulee Aasiasta ja Afrikasta. Niissä käsitellään yleensä sisällissotaa, onnettomuuksia ja joukkomurhia ja ns. ”body count” on aina jotain 500+. Näin niihin uutisiin ei jakseta paneutua, koska se on niin arkipäiväistä.

Madrid sijaitsee samalla mantereella ja Espanja on vielä EU:ssa mukana. Madridin iskut olivat vielä niin odottamattomia, koska niissä kuoli yli 200 ihmistä. Autopommeja ja muita attentaatteja ei enää melkein edes noteerata. Yli 200 ihmistä vaativat terroristi-iskut ovat niin odottamattomia, että ne pysäyttävät täällä Euroopassa.

Tätä samaa välinpitämättömyyden aihetta sivuaa se, että Irak ja jossain määrin Afganistan ovat koko ajan otsikoissa, mutta monet kolmannessa riehuvat isommat sodat ovat jääneet täysin pimentoon. Somaliassa ei ole ollut virallista hallitusta reiluun kymmeneen vuoteen, Kongon demokraattisessa tasavallassa käydään sissisotaa, Zimbabwessa presidentti Mugabe vainoaa valkoisia viljelijöitä. Lisäksi Algeriassa vieläkin äärimuslimien ja hallituksen kuolemanpartiot kiertävät syrjäseutujen kyliä ja murhaavat jokaisen, jonka saavat kiinni, oli hän sitten nainen, mies ja lapsi. Entä Tshetshenia? Siellä venäläiset sotilaat raiskaavat ja murhaavat aivan vapaasti ilman, että länsimaat enää viitsivät edes ilmaista vastalausetta. Sudanissa Lord's Liberation Army kaappaa lapsia sotilaiksi ja hallituksen joukot ovat liian heikot tehdäkseen asialle mitään.

--
32. of December

Epailija

Posts: 5,636

#6 • • Epailija Physicist, 2nd class.

J-Tone:
Ketä oikeesti kiinnostaa Kiinan ihmiset niin paljon?



Taisit osua naulan kantaan. Ketä ne tuntemattomat espanjalaiset sitten oikeasti kiinnostavat? Entä ne tuntemattomat jenkit? Arkkitehtien mahdollisen surun saatan sentään ymmärtää...

Hiljaiset hetket ovat puhdasta politikointia, eikä niiden järjestämisessä ole kyse ihmishenkien menetyksen suremisesta. Jos olisi, niin emme - kuten sanoit - tarvitsisi enää korvia mihinkään.

--
Life is complex - it has both real and imaginary parts. -Anonymous

Jone

Posts: 8,258

#7 • • Jone Archibald Haddock

hallucinogen:
Ymmärrän kyllä ihan hyvin miksi halutaan pitää minuutin hiljainen hetki.



Se on muuten _kolmen_ minuutin pituinen hiljainen hetki.
hallucinogen

Posts: 8,190

#8 • • hallucinogen Edain

Jone:
Se on muuten _kolmen_ minuutin pituinen hiljainen hetki.



Ai, että oikeen niin pitkä *hih* Muistetaan sitten olla täällä klubbarissa olla kirjoittamatta mitään kolmeen minuuttiin *vink*

--
pikku-*possu*

Jone

Posts: 8,258

#9 • • Jone Archibald Haddock

neiti etsivä:
---
Epailija:
Hiljaiset hetket ovat puhdasta politikointia, eikä niiden järjestämisessä ole kyse ihmishenkien menetyksen suremisesta.

---

Aivan! Ollaan diplomaattisia..



Joo, ymmärrän kyllä asioiden laidan, mutta tosta tulee vaan sellaiset ”no sepä vitun hienoa”-vibat.

”Fuck the people, but cherish the relations.”
Karski

Posts: 6,049

#10 • • Karski Pomon kätyri
Mä kelasin pitää tos myöhemmin keväällä
hiljasen viikon ihan vaan siks kun ihmiset
kuolee.

--
Paid by the Alliance
to slay all the giants.

NaperO

Posts: 92

#11 • • NaperO normien katkaisin
Eiköhän tuolla haeta jotain ”Katsokaa nyt terroristit, teidän iskunne lähinnä lujittavat Eurooppalaisten yhteishenkeä” -linjaa, kun saadaan koko Eurooppa pysähtymään hetkeksi ”yhteisen asian” puolesta?

Mielestäni hiljaisessa hetkessä ei kyllä ole mitään vikaa. Sen käyttö poliittiseen kampanjointiin on lähinnä kierointa mitä voi tehdä, koska silloin ajetaan omaa asiaa kuolleiden kasvoilla ja nimillä. Itse pidän (pidin?) oman hiljaisen hetkeni, jolloin mietin hetken kuinka vituillaan tämä maailma tällä hetkellä on kun jollakin voi viirata päässä niin pahasti että silmittömästi tappaa siviilejä ajaessaan omaa uskoaan.

Ei sillä mitään saada korjattua, että pidetään hiljainen hetki. Kuolleet kyllä ansaitsevat sen. Jokainen.

Ja kyllä Iranin junaturmassa kuolleet yms. olisivat ansainneet hiljaisen hetken. Ilmeisesti kuitenkin hallitusten me-te-he linja ei sisällä iranilaisia ”me” -puolelle.

Voiko tätä nykyistä kehitystä estää millään? En usko, että antamalla puoli maailmaa ääri-islamisteille lopettaisi terroriteot toisella puolella maailmaa.

--
\\\"Freeze you mother-sticker! This is a fuck-up!\\\"

trolli

Posts: 744

#12 • • trolli
Terroristit saivat mitä todennäköisesti halusivatkin:
vasemmisto voitti vaalit ja nyt ne kiirehtivät espanjalaisten sotilaiden lähtöä Irakista.
Jukka I

Posts: 155

#13 • • Jukka I

J-Tone:Mä en niinkään hämmästele hiljaisen hetken pitämistä, sen sijaan myös minä pidän tuota perseilynä siinä missä kynttilöitä ilmestyy vaikkapa Myyrmannin ostoskeskuksen edustalle pommin jälkeen enemmän kuin uhreilla on ystäviä ja omaisia. Kaikki haluavat palan kakusta.



Mä en näe mitään perseilyä siinä, että täysin sivullisetkin osoittavat myötätuntoaan Myyrmannin kaltaisen tapahtuman jälkeen (sikäli kun täysin sivullisia edes on, tuo ainutkertainen tapahtumahan järkytti jossain määrin jokaisen suomalaisen perusturvallisuutta). Koen ton lähinnä terveenä merkkinä siitä, että tässä itsekkyyden kyllästämässä maailmassa vielä ajoittain välitetään kanssaihmisistä.

Mutta samaa mieltä siitä, että jokaisen on voitava vapaasti valita osanottonsa kohteet, oman arvomaailmansa mukaisesti, ilman että ne annetaan ylhäältä.
hallucinogen

Posts: 8,190

#14 • • hallucinogen Edain

trolli:
Terroristit saivat mitä todennäköisesti halusivatkin:
vasemmisto voitti vaalit ja nyt ne kiirehtivät espanjalaisten sotilaiden lähtöä Irakista.



En usko ,että Espanjan sotilaat lähtevät. Se vain nimenomaan viestittäisi terroristeille sen, että tappamalla siviilejä voidaan saavuttaa se mitä halutaan.

[muokattu 15.3.2004 11:49]

--
pikku-*possu*

trolli

Posts: 744

#15 • • trolli

hallucinogen:
---
trolli:
Terroristit saivat mitä todennäköisesti halusivatkin:
vasemmisto voitti vaalit ja nyt ne kiirehtivät espanjalaisten sotilaiden lähtöä Irakista.
---
En usko ,että Espanjan sotilaan lähtevät. Se vain nimenomaan viestittäisi terroristeille sen, että tappamalla siviilejä voidaan saavuttaa se mitä halutaan.


”Spain's general election winner Jose Luis Rodriguez Zapatero says he intends to withdraw Madrid's 1,300 troops from Iraq, news agencies reported.”
http://edition.cnn.com/2004/WORLD/europe/03/15/spain.election/index.html
hallucinogen

Posts: 8,190

#16 • • hallucinogen Edain
Terroristien viesteissä mainittiin syyksi juuri Espanjan osallistuminen Irakin sotaan ja jos ne nyt ottavat sotilaansa kotiin niin se on sama kuin aletaan maksamaan kaikille kiristäjille se mitä he haluavat, se vain lisää iskuja koska ne kerran toimivat *eiei*

--
pikku-*possu*

Epailija

Posts: 5,636

#17 • • Epailija Physicist, 2nd class.

NviperO:
Itse pidän (pidin?) oman hiljaisen hetkeni, jolloin mietin hetken kuinka vituillaan tämä maailma tällä hetkellä on kun jollakin voi viirata päässä niin pahasti että silmittömästi tappaa siviilejä ajaessaan omaa uskoaan.



Ikään kuin tuossa olisi jotain uutta. Tuota on harrastettu pidempään kuin historiaa on kirjattu ja tullaan jatkossakin harrastamaan. Ongelma on siinä, että ihmisillä on asioita, joiden puolesta kannattaa heidän mielestään kuolla. Sitten kun asiat ovat kaikille yhdentekeviä, ovat siviilit pitkälti turvassa (jos unohdetaan ”hälläväliä miten käy”-iskujen tekijät).

Blackout:
Mä en näe mitään perseilyä siinä, että täysin sivullisetkin osoittavat myötätuntoaan Myyrmannin kaltaisen tapahtuman jälkeen (sikäli kun täysin sivullisia edes on, tuo ainutkertainen tapahtumahan järkytti jossain määrin jokaisen suomalaisen perusturvallisuutta). Koen ton lähinnä terveenä merkkinä siitä, että tässä itsekkyyden kyllästämässä maailmassa vielä ajoittain välitetään kanssaihmisistä.



Kuinka tuntematon vantaalainen on sen enempää kanssaihiminen kuin tuntematon espanjalainen? Ja ainahan voi piirejä pienentää, jos perusturvallisuus tuntuu uhatulta: ”Ei täällä Helsingissä tuollaista tapahtuisi”, ”Ei ainakaan meidän lähiössä”, ”Ei ainakaan tässä taloyhtiössä” jne. Itse pidän sitä lähinnä ajan kysymyksenä, milloin joku muu saa vastaavaa päähänsä. On kuitenkin ihan turhaa tuhlata energiaa tuollaisten asioiden murehtimiseen.

Edit: *Typoil*

[muokattu 15.3.2004 11:59]

--
Life is complex - it has both real and imaginary parts. -Anonymous

Jukka I

Posts: 155

#18 • • Jukka I

Epailija:Kuinka tuntematon vantaalainen on sen enempää kanssaihiminen kuin tuntematon espanjalainen?


Yksinkertaista. Vantaalainen on suomalainen. Toinen suomalainen samaistuu helpommin maamieheensä yhteisen kulttuurin, historian ym. vuoksi. Tämä on täysin ymmärrettävää ja luonnollista, enkä näe mitään väärää tai outoa siinä, että nämä tuntemukset myös suuntaavat ihmisten myötätuntoa tiettyihin kohteisiin. Oletko itse niin maailmankansalainen ja omasta elinympäristöstäsi henkisesti irrallinen, että voit käsi sydämellä sanoa tuntevasi yhtä paljon surua/myötätuntoa kuollutta afrikkalaista kuin omaa sukulaistasi kohtaan?

Näytät lähtevän siitä, että ”me-muut”-ajattelu olisi jo itsessään haitallista. Mun mielestä vasta tuon ajattelun seuraukset ratkaisevat. Nationalismin siivittämä kansanmurha on hieman eri kategoriassa kuin se, että tietyn maan kansalaiset kokevat tervettä yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Vaikka täysin sama ilmiö on taustalla molemmissa.
Lost-Soul

Posts: 3,107

#19 • • Lost-Soul los pallos

J-Tone:
Mä en niinkään hämmästele hiljaisen hetken pitämistä, sen sijaan myös minä pidän tuota perseilynä siinä missä kynttilöitä ilmestyy vaikkapa Myyrmannin ostoskeskuksen edustalle pommin jälkeen enemmän kuin uhreilla on ystäviä ja omaisia. Kaikki haluavat palan kakusta.


Eihän nyt uhrit olleet pelkästään ne, jotka siellä kuolivat. Eiköhän jokainen loukakantunut tai lähellä asunut ollut omalla tavallaan uhri. Ainakin itse olisin vähän järkyttynyt, jos olisin ollut edes vähänkin lähempänä Myyrmannia silloin. On se kuitenkin vähän eriasia olla esim 300 metrin päässä tapahtuma paikasta, kuin 300km.

--
Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis

MaSari

Posts: 1,986

#20 • • MaSari space jammer

Lost-Soul:
---
J-Tone:
Mä en niinkään hämmästele hiljaisen hetken pitämistä, sen sijaan myös minä pidän tuota perseilynä siinä missä kynttilöitä ilmestyy vaikkapa Myyrmannin ostoskeskuksen edustalle pommin jälkeen enemmän kuin uhreilla on ystäviä ja omaisia. Kaikki haluavat palan kakusta.

---

Eihän nyt uhrit olleet pelkästään ne, jotka siellä kuolivat. Eiköhän jokainen loukakantunut tai lähellä asunut ollut omalla tavallaan uhri. Ainakin itse olisin vähän järkyttynyt, jos olisin ollut edes vähänkin lähempänä Myyrmannia silloin. On se kuitenkin vähän eriasia olla esim 300 metrin päässä tapahtuma paikasta, kuin 300km.



No olihan se aika jysäys. Satuin käymään Myyrmannin lähellä koulua, joten toi kosketti myös mua, vaikken ollut ”konkreettisesti” sen uhri.. Yks niistä kuolleista sattu olee samassa koulussa, vuotta nuorempi tyttö, jota en ollu koskaan aikasemmin nähnyt ennenku vasta sillon, ja sillonki kuvassa. Se, että näki niiden satojen ihmisten olevan loukkaantuneita joko fyysisesti taikka henkisesti, kosketti myös mua. Näin painajaisia, itkin ja purin sydäntäni vähintään jokaiselle vastaantulevalle, joka vaan pystyi kuuntelemaan. Täten en ollenkaan ihmettele, että sinne (niinkuin esim Madridiinkin) tuotiin kynttilöitä, viestejä ja kukkasia. Olisin itsekin vienyt jos olisin vain kävellyt siitä ohi pian sen jälkeen.
Myyrmannin pommin räjähtäessä olin kilometrin päässä tapahtumapaikasta. Tuntia aikasemmin aikomukseni oli vielä lähteä kyseiselle paikalle kauppaan, mutta onneksi en mennyt. Hyvinkin mahdollista etten enää istuisi tässä kirjoittamassa tätä tunteenpurkausta, jos sinne olisin mennyt. Se jo järkytti aika lailla. Äitini yritti saada mua kiinni sillon, mutta tietenkin linjat oli tukossa, koska kaikki yritti soitella läheisilleen että missä he olivat. Sen takia se juttu kosketti myös häntä ja monta muutakin rakasta ystävääni, jotka myös yrittivät tavoittaa mua.
Se, että väitetään ettei tollanen kosketa ketään muutakun uhria ja niiden omaisia on hölynpölyä. Syvällä kokemuksen rintaäänellä voin vaan sanoa ja toivoa, ettei kukaan joutuisi täälläkään kokemaan mitään tollasta, koska ennemin tai myöhemmin, kenties monen mutkan kautta se voi koskettaa just sua.

--
minä kellotan sinuaaa.. *nuotti*