Hansu:
Helsingissä ainakin K-market Kontumarketissa on sellainen kylmätiski, jossa on myynnissä edullisesti samana päivänä tai seuraavana vanhaksi meneviä tuotteita, esim.
Tuntuu että "ennen vanhaan" myös osattiin paremmin hyödyntää viimeistä päivää myynnissä olevia tuotteita. Pikkupuodeista eläkeläismummo sai edellisen päivän kahvileivät muutamalla pennillä. Toisaalta ihmiset tuolloin tunsivat ruuan syntyketjun paremmin ja luottivat aisteihinsa.
Nykyisin arvostetaan näennäistä tuoreutta, joka tietysti on sinänsä ihan hyvä juttu mutta lieveilmiönä tästä saattaa aiheutua esim. tarpeetonta hintojen nousua. Esimerkiksi käyköön uusi Valintatalo, joka perustettiin entiselle asuinseudulleni. Myymälä oli alueen asukasmäärään nähden vähän turhan iso, ja lisäksi muutaman ensimmäisen toimintakuukauden aikana liikkeessä oli jonkinlainen tuoreuskampanja joka tarkoitti sitä että kaikki tuotteet heitettiin pois jo pari päivää ennen pakkaukseen merkittyä päivämäärää. No täähän oli tietenkin ihan juhlaa meille dyykkareille, söin juhannusaattona (pe) sisäfilettä joka meni vanhaksi vasta sunnuntaina. Toisaalta harmitti kun näki aivan käsittämättömät määrät ruokaa menevän roskiin.
Luin taannoin nettiartikkelin, jossa oli laskettu että Yhdysvaltojen ruuan tuotannosta lähes 50% menee hukkaan. Loppujen lopuksi kuitenkin tästä saa maksaa ruuan ostaja. Hävikkiin vaikuttaa esimerkiksi tavoite siitä, että kaikkia tuotteita tulisi olla saatavilla kaikkina vuodenaikoina samaan hintaan.
Monilla tuntuisi olevan dyykkauksesta sellainen ajatus, että jos kaikki dyykkaisivat niin kaupat menisivät konkurssiin kun kukaan ei ostaisi mitään. Eihän se nyt noin mene! Kyllä ihmiset ruokaa tarvitsevat ja hävikki pysyy samana, ellei järjestelmää kehitetä. Itse kyllä ostan leipää jos sitä ei satu roskiksesta löytämään. Dyykkauksella säästyneen rahan käytän joka tapauksessa lähinnä kotimaisiin tuotteisiin ja mieluiten mahdollisimman eetisesti. Muutenkin olen dyykkauksen myötä alkanut miettimään kulutustottumuksiani. Tuntuu älyttömältä että jossain Etelä-Amerikassa kaadetaan sademetsää jotta saadaan viljeltyä rehua karjalle, jonka lihaa roudataan sitten maapallon toiselle puolen, ja josta osa päätyy roskikseen. No, tää menee jo vähän off-topiciksi