Kickstarter-bileet?

9 posts, 1 page, 16,870 views

sapeli

Posts: 11,767

#1 • • sapeli jokukukamikä?
Damissa kun olin pyörimässä nyt viikonloppuna niin ajattelin että on harmi että Suomessa monet bilekonseptit eivät oikein pääse liikkeelle, joko heikon mainostuksen, pieleen arvioidun kävijämäärän, puutteellisen alkupääoman tai jonkin muun seikan vuoksi. Ja usein tuo ohiaskel aiheuttaa sen verran ison rahallisen loven järjestäjän lompakkoon, että ei tee uudestaan mieli edes yrittää.

Entäpä jos asiakkailta saisi rahat etukäteen?

Nyt täytyy myöntää että tämä on vain tämmöinen idea, enkä vielä ehtinyt tutkimaan tarkemmin soveltuisiko Kickstarter tämmöiseen, mutta periaatteessa se voisi toimia. Kaikki jotka haluavat esim. jonkun legendaarisen männävuosien DJ:n soittamaan Helsinkiin voisivat sitoutua maksamaan siitä X euroa, ja jos kriittinen raja "etukäteen ilmoittautuneita" saataisiin kasaan, he voisivat sitten saada vaikka drinkkilipun tai jotain muuta VIP-kohtelua sisäänpääsyn lisäksi. (Ja useimmille se, että joku tietty DJ tai jonkun tietyn genren bileet saataisiin omalle paikkakunnalle, riittäisi palkkioksi!)

Näin järjestäjä voisi etukäteen arvioida yleisön kiinnostuksen, saada heiltä sitä alkupääomaa, ja varmistua että mitään isoa tappiota ei yksinkertaisesti voi tapahtua - jos sitä tiettyä euromäärää etukäteisvarauksia ei tule täyteen, ei tapahtumaa järjestetä (tai ainakin sen voi sitten järjestää pienemmällä riskillä).

Ne, jotka ovat omaa rahaa laittaneet jo likoon bileiden vuoksi, todennäköisesti myöskin markkinoisivat Kickstarter-bileitä omassa ystäväpiirissään, eli viidakkorumpu-tyyppinen mainoskampanja tulisi siinä samalla kaupan päälle.

Ajatuksena oikeastaan aika samanlainen kuin ennakkolippujen myynti bileisiin, mutta tavallaan tämä voisi olla varmempi.

Mitä olette mieltä? Onko vastaavaa jo kokeiltu?

--
Elämä ei ole pelkkää lasten leikkiä.

siveys

Posts: 2,492

#2 • • siveys lovely
Kuulostaa hyvältä ajatukselta!

Lienee kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että Suomen lainsäädännön puitteissa joukkorahoitus on mahdollista ainoastaan "ennakkomyyntinä" eli lahjoituksia ei voi ottaa vastaan (keräislupaa tällaiseen tuskin saa ja olisi muutenkin aika työläs prosessi kauttaaltaan).

Tämä siis tarkoittaa sitä, että joko jokaista kerättyä penniä kohtaan pitää lopulta toimeenpanevan tahon verotuksessa kuitti ja selvitys siitä miten raha oli kulunut kulunhankkimistarkoituksiin tai muutoin tuloista on maksettava verottajalle ALV (24%). Jos järjestäjille/henkilökunnalle/artisteille maksetaan jotain palkkaa niin sen pitää mennä virallisten palkkauskäytäntöjen mukaan (eli on tosi kallista) ja kaikesta yli jäävästä rahasta pitää maksaa yhteisöveroa.

Se että keräys tapahtuu ennakkomyyntinä tarkoittaa myös sitä, että lainmukaisia palautuskäytäntöjä tulee noudattaa. Jos joku siis haluaa peruuttaa "tukensa" niin sitä on lähes poikkeuksetta kunnioitettava tai kuluttajansuojaviranomainen alkaa kuumottelemaan oikeusjutulla.

Jonkin verran varmuutta tämä kuitenkin varmasti toisi bileiden järkkäämiseen ja onkin siksi ehdottomasti tutkimisen arvoinen idea. Se vain ehkä vaatii toteuttajalta yllämainituista syistä vähän "virallisempaa" lähestymistapaa ostojen ja talouden hoitamiseen, mutta eiköhän joku jo aikaisemminkin yrityksen kautta bileitä pyörittänyt konkari tästäkin suoriutuisi ihan kunnialla.
akir0

Posts: 2,554

#3 • • akir0 idleRPG champion 2009
Soittajien saaminen tietysti edellyttää, että heillä on ko. bilepäivänä vapaata kalenterissa. Tämä tietysti edellyttäisi bookkaamista jo ennen Kickstarterin aloittamista. Erityisen hankalaksi homma menee, jos soittajia olisi useampi. Lisäksi tietysti Venue pitäisi etukäteen varmistaan.

Molempien tapauksessa voi olla vaikea saada sitovasti sovittua, jos oma intressi on, että "tää varaus pitää, jos me saadaan tarpeeksi myytyä ennakkoon."

Ideana tietysti ihan mielenkiintoinen ja varmasti toteutettavissakin, ainakin aluksi pienemmässä mittakaavassa.
sapeli

Posts: 11,767

#4 • • sapeli jokukukamikä?

Replying to Kickstarter-bileet?:

Soittajien saaminen tietysti edellyttää, että heillä on ko. bilepäivänä vapaata kalenterissa. Tämä tietysti edellyttäisi bookkaamista jo ennen Kickstarterin aloittamista. Erityisen hankalaksi homma menee, jos soittajia olisi useampi. Lisäksi tietysti Venue pitäisi etukäteen varmistaan.

Molempien tapauksessa voi olla vaikea saada sitovasti sovittua, jos oma intressi on, että "tää varaus pitää, jos me saadaan tarpeeksi myytyä ennakkoon."

Ideana tietysti ihan mielenkiintoinen ja varmasti toteutettavissakin, ainakin aluksi pienemmässä mittakaavassa.Itse ajattelin sen niin päin että ensin tehdään Kickstarter, ja vasta kun maaginen raja on saavutettu, selvitetään miten artistille sopisi.

Toisaalta olin ajatellut tätä alunperin pikemminkin tietyn teeman tai pienemmän genren bileille, pikemminkin kuin tietylle DJ:lle.

Toki tuo päivämäärän epävarmuus on vähän hankala.

--
Elämä ei ole pelkkää lasten leikkiä.

Daverian

Posts: 491

#5 • • Daverian
Ideana loistava, mutta kuten yllä jo mainittu niin melko hankala toteuttaa. Itse aloittaisin bileiden järjestelyn sillä mentaliteetilla että luodaan itselle mainetta ja pääomaa aloittamalla pienemmän mittapuun bileillä ja ehkä vähän vähemmän tunnetuilla DJ:llä. Niinsanotuilla underground tapahtumilla. Sitten kun on saatu luotua itselle hyvä maine ja pääomaa, olisi helpompaa luoda suuremmat ja nimekkäämmillä DJ:llä varustetut bileet.

--
*Team Espoon Roboottiarmeija*

Avatar
#6 • • Hoihoimies Guest
Vuoden paras esiintyjäkaarti (Misjah, Dimitri Reyer jne.)
Laiska Jaakko

Posts: 172

#7 • • Laiska Jaakko
Bileiden järjestäminen on todella kallista, mutta tapahtumien tuottamien pitää tehdä järkevästi. Monet järjestäjät pysyvät ruohonjuuri tasolla koska, ainakin omasta mielestäni on tällä hetkellä se oikea tapa.

Tietty Suomen laki ei auta tapahtumien järjestäjiä ollenkaan ja pienemmissä kaupungeissa poliisitkaan eivät aina ymmärrä mitä tapahtuu. Helsingin poliisi on mielestäni vielä tällä hetkellä hyvinkin asiallista porukkaa, kunhan pidetään homma kasassa eikä tule ylilyöntejä.

Tällä hetkellä, ainakin pääkaupungin seudulla, biletoimintaa on aika hyvin.

Löytyy:
Upm11
Entropy
Hytky
ORC
Garage
DropZone
Ivah Sound

Psyke skene on myöskin todella vahva, mutta siitä tiedän todella vähän. Löytyy Syvä, Aura jne..

(Pahoittelen etten kaikkia järjestäjä tahoja nyt muista ja jaksa kirjoitella saa lisäillä, mitä en ole maininnut ! )

Jos haluatte lisäinfoja tulevista tapahtumista helsingin suunnalla, niin kannattaa liittyä DUBSTEP & DNB EVENTS IN HELSINKI -fb ryhmää
https://www.facebook.com/groups/132666403489062/

Toivottavasti muitakin sivustoja lisätään tähän !

Eli (hyvinkin) epäselvästä tekstistäni huolimatta. Tapahtumia on ja tulee olemaan, jos on vain tarpeeksi kiinnostunut ja kyselee niin asioita saa selville ;)
Laiska Jaakko

Posts: 172

#8 • • Laiska Jaakko
Nin ja unohdin koko keskustelun aiheeseen vastata että ei välttämättä kannata kickstarter ideaa ottaa käytäntöön, koska tarviiko asioita tehdä niin isosti heti alkuunsa ?

Suomestakin löytyy aivan helvetisti hyviä dj:tä ja monet ovat parempia kuin isommat starbat ulkomailta ja halvempia. Tietty ulkkarilla on enemmän mainosarvoa, ikävä kyllä kuin tuntemattomalla suomalaisella. Aloittaa pienestä ja kehittää pikkuhiljaa.
J Raninen

Posts: 950

#9 • • J Raninen
Vai toimisko homma niin, että sanottaisiin vain kylmästi, että "tuomme DJ:n xx yy Suomeen, kun lentolippujen hinta zzz täyttyy. Fyffee voi kerryttää tänne: aa bb cc dd."? (Vaatii jonkun verran tietoa siitä, ketä tänne yleensäkään halutaan...)