Eli moni teistä on varmaan törmännyt ongelmaan, että kännykät ei toimi festareilla, tai toimivuus on huono. Suurin syy tälle lienee yksinkertaisesti se, että puheluja/tietoliikennettä on enemmän kuin puhelinverkon kapasiteetti sallii niin pienellä alueella.
Onko tälle olemassa hyvää ratkaisua tai sellaista tulossa tulevaisuudessa...? Ts. joku sellainen tiedonsiirtomenetelmä tai protokolla joka soveltuu ympäristöihin, jossa on hyvin suuri määrä langatonta kommunikaatiota samanaikaisesti?
Mitä tapahtuu käytännössä, kun vaikka 50 000 kännykkää (esim. Fusion festival tai Roskilde) lähettää/vastaanottaa samaan aikaan 2G:tä, 3G:tä, WLAN:a, Bluetoothia, infrapunaa, muutakin...?, hyvin pienellä alueella.
Onko ongelman juuri se, ettei ilman teoreettinen kaistanleveyskään riitä noin suurelle määrälle kommunikaatiota, oli tukiasemia kuinka paljon tahansa ja kuinka tiheeseen tahansa, vai onko ongelmat joko 1., ettei tukiasemia ole laitettu tarpeeksi, tai 2. nykyiset protokollat ei oo suuniteltu tilanteisiin, joissa on näin monta päätelaitetta näin tiheässä.
Jos syy on kakkonen, niin paras ratkaisu mun mielestä voisi olla joku "festarimoodi" puhelimessa. Kun sen laittaa päälle, niin puhelin kysyy tukiasemalta, mikä on maksimimäärä kapasiteettia näillä festareilla, ja pitää streamin korkeintaan tässä lukemassa. Tämä voisi tietää esim. puhelun laadun huonontumista, mutta suurempi määrä puheluita menee läpi, tai sitten puhelin voi jäädä puhelujonoon odottamaan lupaa muodostaa puhelua, ja kun lupa tulee, niin puhelu muodostuu. Näin ei tarttisi miljoonaa soittoyritystä kaverille.
Tiedä sitten onko tommoinen toteutettavissa nykyisillä langattomilla systeemeillä, vai vaatisiko se täysin uuden protokollan tms.. :)