Muutama vuosi sitten kävin kurssin immateriaalioikeuksista, en muista kaikkea niin hyvin, mutta suunnilleen tällainen mielikuva mulla on (korjatkaa jos muistan väärin). Brändille (tuotteen nimi, firman nimi tai tässä tapauksessa artistinimi) voi hakea tavaramerkkisuojaa patenttirekisterikeskukseta, jolloin brändi rekisteröidään tavaramerkiksi. Suomessa (päteekö tämä muuallakin, esim. Jenkeissä...?) kuitenkin tavaramerkkisuoja syntyy brändin syntyessä, vaikka tavaramerkkiä ei rekisteröisi ollenkaan. Jos joku muu yrittää rekisteröidä tavaramerkin ja tulee konflikti, niin tavaramerkki kuuluu sille, jonka pystytään osoittavan olleen olemassa ensiksi (vaikka ensiksi olemassaoleva tavaramerkki ei olisi ikinä rekisteröitynyt patenttirekisterikeskukseen). Jotkut isot tavaramerkit, kuten Coca Cola lienee rekisteröity kaikissa maissa. Mitenköhän lienee artisti tai DJ-nimien laita...?
Voisin kuvitella et tosi isot nimet kuten Metallica tai Madonna olisi rekisteröity, mutta tuskin pienillä artisteilla on varaa rekisteröidä artistinimiään. Tai ehkä se tapahtuu siinä muodossa että liitytään tekijänoikeusjärjestön jäseneksi (Teosto, tms...)?
Eli siis jos artistin artistinimi on jonkun muun brändin nimi (1. firma, 2. tuote, 3. esim.. patsastaiteilija, 4. musa-artisti eri skenestä, esim. klassinen musa, 5. musa-artisti samasta skenestä), niin mitä seuraamuksia tällä voi olla, jos artisti alkaa menestymään niin hyvin, että nimi saa paljon näkyvyyttä, ja artisti tienaa nimellänsä paljon rahaa?) Tässä jotain mun keksimiä skenaarioita tai keissejä:
1. toinen samanniminen brändi ottaa artistiin yhteyttä ja käskee vaihtamaan nimen, koska pelkää oman brändinsä tahrautuvan (esim. Dimension Travel niminen matkatoimisto ja samanniminen psykeartisti, jonka joka toisessa biisissä lauletaan siitä kuinka ihanaa on syödä sieniä ja muita huumeita, artisti menestyy ja googlehaku "Dimension Travel" kaksi ekaa hittiä onkin molemmat, matkatoimiston asiakkaat pelästyy huumepsykeä, ja toimiston liikevaihto laskee =D).
2. toinen samanniminen artisti eri skenestä (esim. elektroninen musiikki vs. rock), joka ei oo julkaissut mitään vuosikausiin, pyytää vaihtamaan artistinimen.
3. toinen samanniminen artisti eri skenestä, joka keikkailee edelleen, pyytää vaihtamaan nimen.
Kun esim. DiscoGS:stä kattoo, niin monelle hyvälle artistinimikkeelle saattaa löytyä 10-20 artistia.
Yksi hyvä esimerkki on Infected Mushroom, sehän oli erään Israelilaisen bändin nimi ennen kuin nykyinen Infected Mushroom otti nimen. En tiedä onko tästä ikinä tullut mitään konflikteja.
Tossakin on kaksi näkökulmaa, kaupallinen näkökulma, jonka mukaan pitäisi löytää mahdollisimman hyvä brändi ja taiteellinen näkökulma. Esim. jos sä olet taiteilijana sitä mieltä että nimi "XXXXX" kuvaa sun projektia tai juttua mahdollisimman hyvin, eikä vaan löydy mitään muuta sanaa, jolla olisi yhtä hyvä mielikuvaprojektio siihen ääniaaltojen maailmaan jota yrität luoda niin tuntuisi tosi tyhmältä jos kyseistä sanaa ei saa käyttää. Yksi tapa ratkaista tämmönen konflikti on lisätä numero sun artistinimen perään. Esim. jos sun juttua ei mikään muu kuvaa niin hyvin kuin sana Madonna, ja tiedät että Madonnaksi et voi ryhtyä (tai muuten tulee isojen levy-yhtiöiden lakimiehet koputtamaan ovea), niin mitä jos sit valitset artistinimeksi vaikka Madonna2, Madonna131 tai jotain?
Eli siis kuinka todennäköistä on, että artisti joutuu ongelmiin nimikonfliktin takia? Ootteko kuullut mitään tällaisia keissejä? Tai tiedättekö keissejä, jossa monta samannimistä artistia on menestyksekkäästi ollut olemassa samaan aikaan ilman että siitä olisi koskaan tullut mitään konflikteja? Onko koskaan käynyt esim. sellaista että saman artistin tuotokset olisi päättynyt samaan nettikauppan myyntiin (tyyliin Beatport), ja miten konflikti on tällaisessa tapauksessa ratkaistu?
Mielipiteitä?