Tässä alustusta, paljastuksia, mutta toki runsaasti yllätyksiäkin jää omaa settiäni (klo 20.2022.10, tieto vielä epävirallinen) varten:
Edellisessä X-Libriksessä soinut italo disco fuusioitui sulavana jatkumona kohti uutta vuosikymmentä ammentaen uusia mausteita 80-luvun lopun acid house, hip house, rave ja dancebeat -tyylisuunnista. Jo 80-luvun italo disco -projekteissa häärineet tuottajat ja labelit kuten Time Records ja Media Records muodostivat alleen lukuisia uusia ala-imprinttejä, joiden julkaisuista vastasivat erinäiset tuottajatiimit. Kuuluisimpina yksittäisinä tuottajina mainittakoon Gianfranco Bortolotti - Media Recordsin isähahmo, Giacomo Maiolini (Time Records), Pieradis Rossini (Media Records/ DJ Movement), Mauro Farina (S.A.I.F.A.M.) sekä Lee Marrow ja Roberto Zanetti alias Robyx (DWA).
Tuottajatiimit kuten Factory Team, M.B.R.G. ja U.S.U.R.A. kehittivät itselleen tunnusomaisia tuotannollisia tavaramerkkejä, joita kloonattiin kymmeniin eri julkaisuihin. Yhtä kaikille Pohjois-Italian äänipajoille olivat 80-luvun ajoista kohonneet BPM-lukemat (130-142), katedraalisesti soivat urku- ja synthlead-soundit sekä erityisesti hyvin vahvojen, diivamaisten naisvokalistien käyttö. Taustoja rikastuttivat aksentoituneet rummut sekä aggressiiviset bassosekvenssi-kuviot.
Italo dancesta ja -housesta kehittyi erittäin suosittua Välimeren ympäristön klubeissa ja diskoissa sekä erityisesti Brittein saarilla, jossa sen voittokulkua viitoittivat mm. Zone, Venue, Sanctuary ja Fever -klubit. Pohjoiseen Eurooppaan kyseistä soundia levittivät lähes yksinomaan ZYX, 12inc ja K-tel levymerkit. Syntyi myös kaupallisia jättimenestyksiä kuten Cappella, Double You, Corona ja 49ers.
X-Rustin X-Libriksen kesäsarjan kolmannessa teemaillassa, lauantaina 31.7. on tarkoitus luoda miksauksellinen katsaus Suomessa melko tuntemattomiksi jääneisiin genre-klassikoihin, joihin kiteytyy mainittuja tyylisuuntia määrittävä aatteellinen ääniydin puhtaimmassa muodossaan Brescian vienon kesätuulen yhä puhaltaessa niihin ajatonta romantiikkaansa.
Terve Giova, mistä X-Libriksessä oikein on kyse?
Tarkoituksena on ollut jatkaa viime vuoden suosittua X-Rustin X-Libris-teemaa. Aikomuksenamme on järjestää kaikkiaan neljä kesätapahtumaa, jotka voi nähdä kuuluvaksi samaan elektronisen musiikin festariin; X-Librikseen. Paikkana arkkitehtuurisesti erittäin mielenkiintoisella, Turun kaupunginkirjaston vastavalmistuneella sisäpihalla sijaitseva Café Siriuksen terassi. Café Siriuksen kanssa yhteistyössä olemme saaneet sieltä mainiot puitteet alakulttuurin harjoittamiseen ja sen eri muotojen esittelyyn. Kesän ensimmäinen X-Libris valitettavasti jouduttiin perumaan huonon sään takia, mutta 3.7. järjestetty italo disco -ilta oli menestys sekä kävijämäärältään että tunnelmaltaan.
Entä omassa P.I.A.C.E.R.E.-setissäsi?
Reilut 15 vuotta dance-musiikkia ja tekno-kulttuuria harrastaneena mielessä on muhinut jos jonkinlaisia ideoita tapahtumista, teemailloista, seteistä ja installaatioista. Useita 90's-paluubileitä kokeneena tarve asioiden tekemiseen toisesta näkökulmasta ja lähestymistavasta kasvoi yksinkertaisesti tarpeeksi suureksi idean esittämiseen turkulaiselle elektronisen musiikin yhdistykselle, X-Rustille, joka itse asiassa on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva kyseisen genren yhdistys. Tuumasta ryhdyttiin toimeen ja tässä nyt siis ollaan. Piacere on italiaa ja tarkoittaa "mukava tutustua", mutta myöskin "mielihyvää". Settini tuleekin toivottamaan kaikki avoimin mielin tallaavat ihmiset tervetulleiksi kuuntelemaan huolella valittua ja intohimolla soitettua eurooppalaista dance-musiikkia 90-luvulta. Yhteisenä päämäränämme olkoon hymy, sopu ja mielihyvä.
Miksi juuri italodance?
- Genre on mielestäni jäänyt Suomessa aivan liian vähälle huomiolle. Italodance ja italohouse edustavat itselleni jonkinlaista musiikillisen käsityötaidon, pienien äänipajojen ja tuottajatiimien suloista symbioosia. Laulumelodiat ovat tarttuvia ja mahtipontisia ja niiden romanttinen sfääri ilmenee ainakin italo disco -faneille yhtäläisyyksinä 80-luvun italialaiseen ja keski-eurooppalaiseen eurodisco-perinteeseen. Italodancessa on kuitenkin myös kyse rakkaudesta avaruusaikaan, koneisiin, uusiin äänimaailmoihin ja visuaalisiin konsepteihin, joka ulottuvat aina artistien stailaukseen ja kansitaiteeseen asti. Musiikki on hyvin mukaansatempaava; se tuoksuu Välimeren kesältä ja maistuu korskilta karhealta hiekalta, joka leijuu ilmassa hevosenlaukan lailla kulkevissa basso-kuvioissa.
Mitkä artistit ja labelit tulevat ilmentämään settiäsi?
- Tulen soittamaan musiikkia erinäisiltä labeleiltä, eri alatyylejä aina vuoteen 1997 asti läpi käyden sekä useita kymmeniä artisteja sivuuttaen. Musiikkia kuullaan ainakin Gianfranco Bortolottilta, Pieradis Rossinilta, Roby Arduinilta. Mario Fargettalta, Roberto "Robyx" Zanettilta, Mingardi-Vivaldi-Salani-tiimiltä, Maurizio Braccagnilta ja Roberto Gallo Salsottolta, Mauro Farinalta, F.p.i. Projectilta, Paolo Galeazzilta ja Maurizio Parafioritilta sekä Cremonini-Varola-Gilardi-tiimiltä, Giacomo Maioliniä unohtamatta. "Talleista" ainakin Media Records, Time Records , DWA, DUE, Blackbeard, SAIFAM, Energy, Italian Style, Blanco y Negro, Airplay, ZYX, 12inc, K-tel, Dance Pool taitavat näyttäytyä levypakissani.
Mitä haluaisit vielä sanoa ideasta ja illasta mahdollisesti innostuneille?
- Jos haikailet sielukkaan tanssimusiikin , iloisten ilmeiden ja hymyjen täyttämälle tanssilattialle, tämä on sinun iltasi.
Kiitos kommenteistasi!
- Kiitos.