Milloin kaikki alkoi?

11 posts, 1 page, 2,629 views

Avatar
#1 • • eGrind Guest
Elikkä. En tiedä mihin tämä kuuluisi, mutta musiikkiin tämä varmaan eniten liittyy. Milloin kiinnostuksesi elektroniseen musiikkiin varsinaisesti alkoi? Kenen kautta? Mitä erityistä tyylilajia kohtaan tunsit suurinta vetoa? Milloin kävit ensimmäisen kerran klubilla? Onko jotain erityistä mikä jäi mieleen, esim. hyviä/huonoja kokemuksia? Mitkä olivat fiilikset kun ostit/sait ensimmäisen konemusiikkia sisältävän vinyylin?

Milloin aloit ensiksi säveltää musiikkia? Oletko joskus soittanut/soitatko jotain soitinta? Jos pyörittelet lättyjä, kauankos olet pyöritelly, ihan omaksi huviksi, ammatiksesi?

Kaikki tälläisiä muistelmia/ajatuksia olisi kiva lukea, ajattelinpa tehdä topicin tästä.
Avatar
#2 • • sauce Guest
Asiaa on käsitelty vuosien saatossa useissa eri topiikeissa, mutta koska itsestään on kiva puhua, ei yksi topikki lisää liene pahitteeksi;

Vuosi taisi olla -91 tai 92 kun kuulin ensimmäisen kerran acidia C-kasetilta ystäväni mummolan pannuhuoneessa. 303:n narina kuulosti joltain ihan muulta kuin elähtänyt hevi ja rock jota siihen asti olin kuunnellut. Intohimo konemusiikkiin syttyi liekkeihin hitaasti, sillä tuolloin ennen internettiä, ei rahaton teini maaseudulla voinut juurikaan saada tuoretta konemusiikkia mistään. Pikkuhiljaa tietoisuus kuitenkin kasvoi ja ensimmäisten RAVEjen jälkeen olin myytyä miestä. Kaasunaamarit olivat pop ja pilli kulki aina mukana. Pian aloimme ystävieni kanssa tilailla levyjä Street Beatista Turusta. Valitettavasti suurin osa on mennyt paskaksi kännispäissään soitellessa tai ovat luokattoman huonossa kunnossa.

Alkutaipaleella ajatuksena tuntui olevan, että mitä nopeampi bmp sitä parempi biisi. Käänteisesti myös ambient kolisi kovaa. Drum'n'bass ei koskaan, ei vieläkään.

Olisiko ollut 94-96 kun aloin leikkiä träkkereillä. Hexat ja sämplejen rajallinen määrä (lähinnä ripejä biiseistä, mistäs muualta niitä ääniä olisi saanut?) turhauttivat kuitenkin eikä koskaan tainnut syntyä yhtään oikeasti valmista biisiä. 98 rupesin kikkailemaan midillä, mutta vasta joskus 2001 oli varaa ostaa (opintolainalla, joka vieläkin maksussa...) ensimmäisiä syntikoita, joita kertyikin jokunen. Valitettavasti jouduin myymään jok'ikisen, jotta sain laskut maksuun ja ruokaa kaappiin. Eli tavallaan vain sitoutin opintolainaani tavaraan ja lopulta rahat menivät siihen mihin pitikin... Jälkeenpäin on kyllä harmittanut, vaikka tuskin niitä tulisi siltäkään käytyettyä enään, VST;t ovat kuitenkin niin helppoja ja laadukkaita nykyään.

Samoihin aikoihin 1999-2001 sytyin kixusta (tiesto, ferry c, yms.) ja sitä väänsin itsekkin jokusen vuoden, kunnes turhauduin keskinkertaisuuteeni. Haluan olla paras, tai ainakin helvetin hyvä ja jos se ei onnistu, niin antaa olla:D. Mutta ei 10 vuotta "harrastusta" kuitenkaan mennyt hukkaan, sillä nykyisessä ammatissa tulee tehtyä niin musiikkia kuin masterointiakin. Ja se on iso etu verrattuna moneen muuhun kolleegaani.

Nykyään trance muodostaa edelleen noin 75% kaikesta kuuntelemastani musiikista. Hieman olen huolissani, sillä yhä harvemmin tulee vastaan niitä "oikeesti hyviä viisuja". Konemusiikki on muuttumassa hajuttomaksi, mauttomaksi ja ehkä jotenkin liian arkipäiväiseksi? Osasyy voi olla myös oma ikääntyminen, sillä yhä useammin huomaan nauttivani pelkästä hiljaisuudesta.

Plattarin merkitys on ollut viimevuosina yllättävänkin iso, täältä on saanut apua tekniikkaongelmiin tarvittaessa ja toki myös ne parhaat mixit. Viimeisen kahden vuoden aikana meno on kuitenkin hiljentynyt, liekö klubbari nykyään se paikka missä tapahtuu? Itse en ole koskaan diggailut menosta siellä, se on jotenkin ihan liian ihqLoL.

Että sellaista turinointia. Ei järin jäsenneltyä tai viihdyttävää ja kovin pieni raapaisu vain pinnalta, loppuun lista asioista jotka muistan varmasti myös kun pappana tätä aikaa kelailen:

+ Acid ja 303
+ RAVEt ja erityisesti Typpihappo,
+ Kaasunaamarit,
+ Leo Annibaldin "full immersion" tms. (ehkä oudoin ostamani vinyyli),
+ Koneistot Turussa,
+ Cubase,
+ Supersaha,
+ Tiesto, Corsten, Buuren, Thrillseekers, De Moor, Rank One...

Ps. Tuli jotenkin surullinen olo kun kelaili kaikkea mennyttä. Fiilis on "tossako se nyt sitten oli". *sigh*

Pss. Mutta sitten kuuntelin noita listtaamiani artisteja ihan vain hetken ja kah, tuntui siltä, että aurinko nousee huomennakin^^
Avatar
#3 • • djkopernikus Guest

Milloin kiinnostuksesi elektroniseen musiikkiin varsinaisesti alkoi?



Yläasteella ollessani 15-vuotias. Yhdistelmä Dancemob, Klubi ja Yövuoro oli moottori koko hommalle. Jukka Mikkola toi ambientin.

Mitä erityistä tyylilajia kohtaan tunsit suurinta vetoa?



Konemusiikki yleensä. Vähiten kiinnosti hardcore. Eka cd-ostos oli tuo: http://www.discogs.com/release/143186

Milloin kävit ensimmäisen kerran klubilla?



Äärimmäisen harvoin olen käynyt varsinaisilla konemusa-tapahtumilla, mutta
selkeästi paras kokemus oli Virroilla reivit jonka nimeä ja vuotta en muista.

Onko jotain erityistä mikä jäi mieleen, esim. hyviä/huonoja kokemuksia?



Yksi paras muisto on, kun talvella olin kävelemässä mutsille samalla kun kuulokkeista tuli Black Boxin "Native New Yorker". Oli hieno tunne kun oli löytänyt oman jutun. Sitä innokkaasti odotti jo seuraavaa perjantaita.

Mitkä olivat fiilikset kun ostit/sait ensimmäisen konemusiikkia sisältävän vinyylin?



Fiilikset olivat koukuttavat :)
Avatar
#4 • • Jukk-kka Guest
Nappulana ala-asteen diskossa hurja ensimmäinen "dj-keikka" ja veljeltä lainatut cd-levyt! Ai että kun se oli mielenkiintosta tökätä cd-soittimeen levyjä joista ei tienny mitään ja mitäs sieltä sitten kaiuttimista tulikaan.. :happyroll:
Avatar
#5 • • drS Guest

Milloin kiinnostuksesi elektroniseen musiikkiin varsinaisesti alkoi?



Noin 8-vuotiaana, jolloin eurodance oli kova sana. Katoin lehdestä radio-ohjelmia, ja mafialta tuli Dance Mob joka kuulosti hyvältä eurodanceohjelmalta. Ei ihan nappiin mennyt, mutta rokkas ihan uudella tavalla.

Mitä erityistä tyylilajia kohtaan tunsit suurinta vetoa?



House pääasiassa, jota Dance Mobissa eniten soitettiin. Myöhemmin reivimpi saundi iski lähes yhtä kovaa kun MTV:llä alkoi pyöriä Westbamit ja Marushat ym.

Milloin kävit ensimmäisen kerran klubilla?



Klubilla tuli käytyä varmaan 17v ekaa kertaa, sniikkasin sisään ennenkuin lipunmyynti ja poket tuli mestoille. Kyseessä oli kaverin järkkäämä tapahtuma.
Teknobileissä ylipäätään jo 12-vuotiaana, olihan Tampere alaikäisten bilettäjien paratiisi Tullikamarin kulta-aikoina...

Onko jotain erityistä mikä jäi mieleen, esim. hyviä/huonoja kokemuksia?



Tampereella oli paljon bileitä, myös alle 18-vuotiaille, ja levykaupoista löytyi lähes kaikki mitä halusinkin.

Mitkä olivat fiilikset kun ostit/sait ensimmäisen konemusiikkia sisältävän vinyylin?



Ekasta vinyylistä ei kummempia fiiliksiä tullut, mutta ensimmäisen oman konemusiikkia sisältävän CD-levyn hankin 9-vuotiaana viikkorahoilla. Komakino - Feel The Melodee oli kyseessä, mutta ei tota taida enää onneks tallessa olla :D
Muistan että se 30 markkaa tms tuntui isolta sijoitukselta, varsinkin kun kyseessä oli vain sinkku, mutta kyllä sitä sitten tuli innolla kuunneltua ja siitä eteenpäin menikin kaikki rahat noihin.

Milloin aloit ensiksi säveltää musiikkia? Oletko joskus soittanut/soitatko jotain soitinta? Jos pyörittelet lättyjä, kauankos olet pyöritelly, ihan omaksi huviksi, ammatiksesi?



Musantekoa rupesin enemmän harrastamaan vasta joskus 2004 paikkeilla. En omaa mitään muusikkotaustaa.
Levyjensoitto starttasi 2000, seuraavana vuonna ensimmäinen keikka ja omaksi huviksi pyörittelen :)
Avatar
#6 • • crc Guest
joskus 6 vuotiaana olin tädin luona hoidossa viikonlopun. sattumalta löysin tädin miehelle kuuluneen casio laskin/syna yhdistelmän, jota sitten pimputtelinkin koko viikonlopun. kaikki viikonlopun varalle suunniteltu ohjelma oli turhaa, sillä olihan minulla casio. puoli vuotta myöhemmin sain samaisen casion joululahjaksi tädiltä.

casvltone01.jpg

alle 10v faija soitti satunnaisesti jarrea ja kraftwerkkiä. varsinkin jarren levy "oxygene" jäi tuolloin mieleen, ja kansitaidetta tuli tuijoteltua hypnoosin omaisessa tilassa.

front.jpg

ekat musiikilliset tuotokset tallentuivat c-kasetille c64:sen futurecomposerilla. amigan ostin myöhemmin käytettynä, ja siinä oli sampleri mukana. eka samplattu pätkä tuli kraftwerkiltä "boing bum tshak!" joita sitten pyöriteltiin siinä ja naureskeltiin. siinä pieni hatara kiinnostuksen siemen oli kylvätty, ja sitten näin että telkkarissa tulee dokumenttia aiheesta. muistaakseni ohjelman nimi oli "the house jack built" tjsp. kyseisessä ohjelmassa sivutettiin genre nimeltä bleep, videoina sweet exorcist - testone ja l.f.o - l.f.o... (molemmat videot ovat muuten jarvis cockerin käsialaa, eli se pulp laulaja)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=eOzWrJ6nPIo[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qd4NrlzHX0I[/youtube]

tästä seurasi täydellinen pärähtäminen teknoon ja varsinkin bleeppiin, ja sitä oli saatava heti paikalla. faija kertoi että työpaikkansa lähellä sijaitsi joku levykaupan kaltainen josta ohikulkiessaan oli kuullut joskus vastaavaa. työpaikka oli helsingin yliopisto, ja kauppa oli street beat, joka silloin sijaitsi yliopistonmäessä. sinne siis. kysyin myyjältä (jokke) bleeppiteknon perään, ja sain apaattisen vastauksen "joo sitä ei enää tehdä!", olin jo pettyneenä kävelemässä pois, kun eräs lievästi hippimäinen jannu tuli perään ja uteli että olin kysellyt bleeppiteknoa. jannu oli joken kanssa samaa mieltä ettei sitä juurikaan tehty mutta sanoi että kaivaa levyhyllystä jotain samantyylistä.. hetken kaivamisen jälkeen löytyi kolme eriväristä djax-up-beats lafkan julkaisua. "nämä nyt ei oo mitään bleeppiä, mutta nää on acidia. kantsii tsekata!". ei muuta kun djaxit lautaselle ja uusi pärähdys. kaikki kolme olivat hyvää, mutta yhteen oli vain rahaa, joten ensimmäinen 12" vinyyli vuonna 1991 oli ..

http://www.discogs.com/release/16639

s1 tuolta levyltä soi edelleen keikoilla. sen jälkeen tuli osteltua lisää acidia, mutta sen lisäksi myös harthouseja, overdrivejä ja labworkseja + random ravekokkareita. omia biisejä tuli tehtyä saman vuoden talvella amigalla. ekat valmiit oikeastaan vuonna 1992. samalla tuli diggailtua radiosta dancemobia, tri.pattia ja beatboxia. myös reilun kuukauden kestänyt ambient city oli niitä kovia juttua (pakotin faijan ostamaan tehokkaamman radioantennin porvoon asuntomme katolle) silloin, josta on vielä jäljellä muovikassikaupalla c-kasetteja.

ekoihin bileisiin lähdettiin 6.12.1992 järjestetty ikärajaton Destroit 4 kaapelitehtaalla (flaikun kuvaa nyt ei löytynyt). ja taas pärähdeltiin ja tanssittiin aamu kuuteen. siitä innostuneena lähdettiin yrittämään uudelleen kaapelille uudenvuoden bileisiin atlantis 93. jotenkin kummasti päästiin sisään tähän k18 tapahtumaan. lieneekö apuna ollut altern8 tyylinen sadeviitta+happinaamari yhdistelmä. kahdentoista aikaan yritettiin meinaan päästä katsomaan ilotulituksia, mutta ovella kysyttiin jopa 2 metrisiä partasilta hemmoilta papereita. samoissa bileissä tuli ostettua ensimmäinen oma keskioluttuoppi.
tämän tapahtuman jälkeen olikin sitten epäonnea bileisiin pääsystä. satunnaisesti erinäisille klubeille bottalle ja oranssille (taksiasemalla age of aquarius ja sitä seurannut bile jonka nimi on nyt painunut jo unholaan)

samaan aikaan tuli tehtyä lisää mod musiikkia amigalla. ensin o.o.b.e. ryhmässä TJM:n ja kumppaneiden kanssa ja myöhemmin perustetulla virta ryhmällä...

tekstiä näemmä tulisi enemmänkin, mutta eiköhän tässä nyt ainakin päästy tuohon "mistä se alkoi" hommeliin. varmaan jotain oleellista unohtui.. mutta nyt aamupala kutsuu!
Avatar
#7 • • sonni Guest
Tietysti alusta, koska "In the beginning Jack had a groove...and from this groove came the groove of all grooves."

Omassa tapauksessa into lähti kuusnepan demoista, joita kuuntelin ja katselin ala-asteikäisenä silmät kierossa. Tohtori Patti lisäsi liekkiä, ja joskus niihin aikoihin eteen tupsahti träkkerit ja modeemi. Tällä yhdistelmällä roinaa liikkui sisään ja ulos, yllättäen. Massiivisin potti oli virta + ural13 -löydöt. Sitten alettiinkin jo olla viinan ja toosan perään, minkä jälkeen mikään ei tunnu samalta.
Avatar
#8 • • yehaT Guest
Ihan samaa tuossa olin tuumaillut tuosta Klubitus saitista (ihqlol-blääh) joten hieman harmi että täällä on vähän kuollutta.

Lyhyesti ensin ehkä oli joku Parhaat Syntsabiisit kokkari, sitten tuli c64 mistä saa vieläkin hieman prosessoimalla tuoreen kuuloista juttua irti. Amiga ja varhaisin PC aikoihin aloin kuunnella just yllämainittua Yövuoro ohjelmaa ja Salovaaraakin. Purkeista/BBS kuten musiikkiin keskittynyt Amiga City joka järjesti compoja tuli ladattua mm. Niko Nymanin (Slusnikjokukiksujuttu) jotain juttuja ja olen hänen trackerpohjaista Fog piisiä soitellut vieläkin ahkerasti.

Myöhemmin eniten vaikutti Nessi kun alkoi Kiss FM:ssä soitella kaikenlaisia hassuja sampleja hirviän acid mättö jytä meiningin seassa.

Kaikki hyvä loppuu* aikanaan ja myöhemmät vuoden olen lähinnä netin avulla silloin tällöin yrittänyt metsästää kaikkea kivaa mitä tuli aikoinaan kuultua. Tätä kautta nykyäänkin vielä on kiinnostusta vanhoihin soundeihin kun aina löytyy jotain kivaa mikä kuulostaa kun olisi joskus kuullut radiossa.


* no onhan siellä radiossa sittemmin vielä ollut tiistain tansseja ja beatboxja ym mutta ainakin noi uudet beatboxit oli melkoista sillisalaattia ja lähinnä kuuntelinkin sen toivossa että tulee jotain vanhoja miksauksia uudestaan.


Ainiin ja entäs ravet/bileet? No sitten kun oli tarpeeksi ikää niin oli vähän noi omat mieltymykset menneet pois muodista joten kävin lähinnä tsekkaamassa entuudestaan tuttuja artisteja suomeen tuotuna. Ja lähes poikkeuksetta aina soittivat sitten jotain tylsempiä junnausbiisejä joten jäi sitten tämä puoli lähinnä kotisoitteluun.
Avatar
#9 • • aCIDy Guest
Eka tanssimusiikkiin liittyvä muisto on vuodelta -93, kun näin Pet Shop Boysien Go West -videon. Taisin olla jotain viiden vanha tuolloin. Sen jälkeen jäi tuon tyyppinen musiikki hieman taka-alalle ja kuuntelin vähän kaikenlaista
musaa, laidasta laitaan. Kymmenen vuotta go westin näkemisestä aloin kiinnostua konemusasta ihan tosissani ja löysin hyvin pian Tiistain tanssi-illan ja Klubin YleX:ltä.

Ekat vinyylit ostin keväällä 2004 ja ne tais olla Tieston "Traffic" ja Planet Funkin "Who Said". Genrerajat oli vielä tuolloin hieman hukassa, mutta innostus katossa. Siitä lähtien on vinyylejä tullut säännöllisesti osteltua.

Ekan kerran kuulin konemusaa "livenä" syksyllä 2004, kun Eliot Ness teki pienen visiitin paikalliseen limudiskoon. Viimeistään tuolloin tajusin olevani ikäpolveni ainoa konemusiikkia kuunteleva yksilö, sillä Nessin setin aikana koko tanssilattia tyhjeni täydellisesti, vaikka paikka muuten oli täpöten täynnä.
Yökerhoissa aloin käymään toissa kesänä, mutta se loppui aika seinään, kun paikkakunnan ainoa kunnollinen baari lopetti toimintansa. Ja koska olen laiska, en ole jaksanut lähteä muille paikkakunnille bileitä etsimään. Noh, eiköhän niissä bileissä ehdi vielä tulevaisuudessa käymään.
Avatar
#10 • • Methem Guest
Allekirjoittaneen, ikää tätä kirjoittaessa 30, kiinnostus elektronista (tanssi)musiikkia kohtaan alkoi joskus 1990-luvun alkupuolella. Innoittajina olivat Mafian ohjelmat, Ripatin Partyline ja Niemisen Dancemob. Tosin Ripatin alkuperäistä Ocsidiakin taisin ehtiä kerran-pari kuunnella -- en ole varma, ei voi muistaa.

Mafian ohjelmia kuuntelin melko aktiivisesti vuoteen 1994 tai 1995. Sitten ajauduin jostain syystä muunlaisen musiikin pariin. 1990-luvun loppupuolella oli esim. jonkinlainen metallikausi, jne.

Takaisin tanssimusiikin pariin minut toi varmaan trance joskus 2000 vuoden tienoilla. Aloin myös taas kuunnella alan radio-ohjelmia, kuten Dancemob Litea ja Klubia. Kokeellisemman musiikin puolelta tuli välillä kuunneltua Mikkolan erinomaista Avaruusromua-ohjelmaa.

Sellaista... Radio (+ jossain määrin netti) on aika pitkälle ollut minulle se media, jonka kautta tällaista musiikkia olen kuunnellut. Genren äänitteitä ei edelleenkään (muutenkin melko vaatimattomassa) levyhyllyssä hirveästi ole, mutta tarkoitus on kyllä hankkia lisää, kun tässä ehtii.

Hmm... jos vielä mainitsisi joitain varhaisia inspiraation lähteitä kiinnostukselleni, niin joku C64-musiikkikin (pelit, kräkkien introt) on varmaan jossain määrin vaikuttanut. Muistan myös jo melko pienenä pitäneeni esim. fuusiojazzin legendaarisesta Weather Report -yhtyeestä (isäni levyhylly koostuu melko vahvasti jazzista, joten sitä on saanut aina "välillä" kuulla...), jonka musiikissa on myös kuultavissa elektronisia ja rytmimusiikillisia elementtejä.
Avatar
#11 • • tekno-setä Guest
Joskus vähän alle 10 vuotiaana 80-luvulla innostuin discomusasta, eli nämä tyypilliset Pet Shop Boysit, Samantha Foxit, Sabrinat jne. ja sitä kautta tuli tutustuttua myös "syntikkamusaan". Jarrea, Kraftwerkia ja Vangelista tuli kuunneltua, Technotronicit, KLF:t ja S'expressit tulee myös mieleen varhaisimmista kiinnostuksen kohteista. Music Television oli aika merkittävä kanava tuossa vaiheessa ja sitä kautta tuli kyllä tutustuttua myöhempinäkin vuosina varsin merkittäviin musiikin uudistajiin.

Ensimmäisen Amigan sain 1989 jolla aloin tehdä musiikkia, biisit olivat kauheita ja ennen kaikkea kaukana mistään housesta tai teknosta, mutta alkukipinä oli syttynyt. Suurinpiirtein 1991 olin kopioinut teknokokoelmia kasetille kavereilta, pääasiassa Belgia, Saksa ja UK saundia. Prodigyn Everybody's In The Place oli ensimmäinen biisi josta olin aivan myyty. Sen jälkeen jäi räpin kuuntelu vähemmälle ja aloin ostaa itsekin levyjä Mega Epesistä ja Jukebossista.

Ensimmäiset bileet oli Technoflight Helsingin jäähallissa jossa kuulin ensimmäistä kertaa Age of Love:n Watch Out For Stella Club Mix:in. Se oli oikeastaan ensimmäinen trancebiisi jonka olen tiedostanut ja joka on jäänyt mieleen, olin kuitenkin tässä vaiheessa 14 vuotias. Tästä alkoi aikakausi jota voin kyllä lämmöllä muistella; seuraavana kahtena vuotena Tampereella oli bileitä niin paljon, ja juuri koskaan ei ollut tiukkoja ikätarkistuksia, että reivaamaan pääsi vähintään kerran kuussa, kesällä useamminkin. Arise bileet olivat ensimmäiset paikallisbileet ja näistä on jäänyt erityisesti mieleen Aphex Twinin Polynomial-C joka järkytti mielenterveyttäni pysyvästi :)

Näinä vuosina Eye-Q, MFS, Harthouse, Warp ja Rephlex levymerkit olivat selviä ykkösnimiä omalla kohdalla. Muissa kaupungeissa tuli käytyä aika vähän, mutta merkittäviä tapahtumia itselle olivat Satellite syksyllä 1993 (LFO ja Prodigy, Aphex Twin perui) sekä Heliopolis kesällä 1994 (nämä ehkä parhaat bileet joissa koskaan olen ollut). Ensimmäinen keikkani oli Tampereen Koskikeskuksessa järjestetyissä Propulsion bileissä 1995 syksyllä. Aktiivisen reivaamisen lopetin 1996 jonka jälkeen lähinnä kävin bileissä jos itsellä oli niissä keikka (Prime Time ja myöhemmin Samuel & Nasley).