Mukavaa keskustalua kosketusnäytöstä :)
Toisaalta tavallinen kosketusnäyttö (single touch) ei ole kovin käytettävä ja multi-touch on vasta aika uusi keksintö. Lisäksi noita pitää mennä aika paljon kaupaksi, jotta hinnat tulevat järkevälle tasolle.
Jos miettii koneen käyttöä, niin lopulta suurin osa toiminnoista on puhtaita "yksi nappi kerrallaan juttuja": hiirellä klikkailu, näppäimistön painelu jne. Multitouch ei näihin mitään auta, mutta se mahdollistaa paljon "oikopolku" tyyppisiä juttuja, joiden avulla voidaan kehittää kaikkia kivoja juttuja. Uusia innovaatioita tälle alueelle on varmasti tulossa paljon :)
Veikkaan, että tablet -tietokoneet on seuraava iso juttu. Kuitenkin fyysiset napit vs kosketusruudun napit on lähinnä tottumuskysymys enemmänkin kuin mikään kynnys. Jos siis kyse on ihan perus surffaus/meilaus/office käytöstä, niin imo multi-touch tablet -koneet tulevat vielä syrjäyttämään läppärit.
Riippuu mitä tekee ja kuinka pitkään.
Mun on hyvin vaikea kuvitella, että esim. officekäytössä, jossa istun lähes koko päivän näytön edessä, kosketusnäyttö olisi ainoa mahdollinen inputlaite. Ensimmäinen syy tähän on heikko ergonomia ts. jos jo nyt jengillä on paikat jumissa, miten jumissa ne on, jos kädet on koko ajan ilmassa?
Jos taas lähdetään siitä, että tehdään multi touch paneeli näppiksen tilalle, niin mikä on sen hyöty? Tuntuma katoaa ellei sitten kehitetä kokonaan uutta vastuksen antavaa kosketuspaneelia.
Jos ainoa etu kosketusnäytössä kirjoituksen osalta on tasainen pinta, onko se lopulta hyvä vai huono asia?
Näppäimistön osalta veikkaan, että tuo kosketusnäyttö on jossain välissä tulossa, mutta se edellyttää jotain vastussysteemiä. Suurin puolestapuhuja tällaiselle näppäimistölle saattaisi olla, että näppis muuttaa muotoaan aina kunkin softan mukaan.
Noin muuten uskon kyllä tuohon tablet juttuun esim. niin, että näyttö ja näppis on irroitettavia. Näyttö on kosketusnäyttä ja siten sen voi ottaa esim sänkyyn, sillä voi surffailla, laittaa musiikkia soimaan, katsella kuvia jne. Toisaalta heti kun pitää oikeasti tehdä jotain "tuottavaa", jonkinlainen näppäimistö varmasti kaivetaan esille.
Sen sijaan työkäytössä uskon, että näppäimistö (tmv) tulee aina olemaan pöytätasolla ja pöytätason yläpuolella silmien korkeudella tulee olemaan joku näyttö.
Tarkkuutta vaativa hiirityöskentely on tietty haaste, mutta luulisi että semmoisenkin GUI:n voi tehdä, ettei se ole ongelma. Ainakin tommoinen Wacom korvaa hiiren helposti, joten miksei kosketusnäyttö voisi (miettii ääneen)?
Ihmisen piirtäminen kautta aikojen on tapahtunut terävällä kärjellä ja käsi on levännyt alustalla. Mun on vaikea kuvitella, että yhtäkkiä siirryttäisiin tilanteeseen, jossa piirretään epätarkalla sormenpäällä ja ehkäpä vielä niin, että kädellä ei ole tukea. Sen sijaan voisihan esim photaria olla ihan kätevä hallita suoraan kynällä :)
Se, että me ollaan niin tottuneitä tähän qwerty -näppikseen ja hiireen, ei tarkoita sitä että se on paras tapa käyttää konetta. Mutta tommoisen kulttuurin muuttaminen kyllä kestää jonkin aikaa ja vaatii oikeasti kovia innovaatioita GUI -puolella.
Uskon samalla tavalla, että hiiri ja näppis tulevat jossain välissä korvautuman, mutta muutama asia pysyy:
1) Niin kauan kun tekstiä pitää syöttää vauhdikkaasti, on vain kaksi vaihtoehtoa: paljon nappeja tai äänitunnistus. Napit vaativat jonkun tason vastuksen.
2) Paljon tarkkuutta vaativa työskenty vaatii aina terävää kärkeä (tai älyttömän suurta näyttökokoa) ja siten sormenpää ei riitä. Menetelmä voi olla sormenpäähän kiinnitettävä kärki, piirtopöytä, herkkä ilmasensori kädessä (vrt logitech mx air) jne mutta ei pelkkä sormi
3) Ergonomia sanelee paljon: käsien pitää saada levätä, olkapäät pitää pystyä olemaan rentoina ja katse pitää kyetä suuntaamaan suoraan. Pöydän päälle kumartuneena tai kädet ylhäällä saadaan aikaan vain pahoja selkävaivoja.
Suurin ongelma tosiaan on, että alalle tarvittaisiin "kosketusnäyttö"pioneeri, joka oikeasti lähtisi kehittämään hommaa kunnolla. Ehkä apple voisi olla tällainen :)