Tinnitus - muistakaa korvatulpat keikoilla

40 posts, 2 pages, 22,325 views

Avatar
#1 • • Ihokas Guest
Pari viikkoa takaperin olin Avanto-festivaaleilla lauantain ilta-klubilla ja tuli otettu muutama olut. Viimeisenä esiintyjä oli suomalais/norjalainen noiseakti, joka tuuttasi noin 30-40 minsaa kestäneen äänivallin ilmoille (desibelitaso oli huomattavasti korkeampi verrattuna aikaisemmin soittaneeseen Alva Notoon.. tarkistin soundit jälkikäteen digikameran video-otoksista). Keikan jälkeen huomasin korvieni piippaavan, siinä humalatilassa en tilannetta pahemmin noteerannut.

Nyt kaksi viikkoa myöhemmin oikea korvani soi edelleen eikä vaiva ota laantuakseen. Olen kuullut että tinnitus on parantumaton vaiva, harmin paikka. Onneksi korva soi ainoastaan vain silloin jos "vedän" sen "lukkoon" eli tinnitus ei vielä vaivaa kokoaikaisesti.

Tarinan opetus... muistakaa ne korvatulpat jos keikoilla tms. on mahdollisesti tiedossa normaalia kovempaa äänenpainetta, varminta pitää korvatulpat aina keikoilla mukana. Tinnitus on vaivana mitä vittumaisin ja en suosittele sen hankkimista kenelläkään, kun kerran on olemassa konstit (korvatulpat + terve järki) miten siltä voi välttyä. Koska itse teen musiikkia ja äänimaisemia, kuuloni on minulle erittäin tärkeä ja normaalisti pyrin välttämään tilanteita mistä voisi aiheutua kuulovaurioita. Kyseisen keikan äänenpaineen taso oli ilmeisesti erittäin luja, koska en keikan aikana ollut edes kovin lähellä kaiuttimia eli lavan edessä ja siitä huolimatta sain kuulovaurion.

Olutta tms. keikoilla voi tietenkin nauttia, mutta välttäkää samaa virhettä minkä itse tein. :)
Cutoff

Posts: 14

#2 • • Cutoff
Jostain muistan lukeneeni, että kyseessä on krooninen tinnitus, jos korva soi kokoajan, ts. se on aina läsnä.
Sitä ei kuule jos on tarpeeksi taustahälyä, mutta siellä se kokoajan on.

En sit ton sun kuvauksen perusteella tiedä onko näin, mutta suosittelen käymään korvalääkärillä.

Sit lisäksi olen kuullut niinkin hurjan jutun, että tinnitusta ei pidetä enää varsinaisesti kroonisena vaivana, koska siitä voi parantua jollain mentaaliharjoittelulla. Itse en kyl usko tätä, mutta siihen on olemassa jonkun jenkkilääkärin pitkät ohjeet miten voi "opetella" eroon tinnituksesta.
Avatar
#3 • • root Guest
Vuosia sitten PA:n prossuräkki oli sijoitettu DJ:n monitorin alle. Sitä joutui käydä säätämässä vähän väliä. Vaikka earit oli päässä ja alkoholiannoksia alla "vain" pari stobea, otti vasen korva siinä hittiä oikein kunnolla.

Siitä muodostui saa-tanan ärsyttävä vaimea tinnitys 1,5 vuodeksi toiseen korvaan. Aika monet bileet jäivätkin sinä aikana väliin. Mainittakoon, että dokaaminen pahensi tinnitystä huomattavasti. Oli aika karua istua kalliolla hiljaisessa saaristossa kun toinen korva huutaa niin maan armottomasti. Englannissa ollessa tinnitys rupesi vaimenemaan. Eikä siksi, että olisin tottunut siihen.

Eli tinnitys on lähtenyt vaikka:

-Tiedän. että sen on aiheuttanut alun perin altistus kovalle äänenpaineelle eikä stressi, päihteet tai lääkitys
-Värekarvat eivät uusiudu kuin linnuilla ja sammakkoeläimillä
-Olen jatkanut musiikkiharrastustani, tosin earit visusti päässä ja hyvän etäisyyden päässä kaapeista

Aika parantaa haavat :)

Joskus suojaus pääsee pettämään, jolloin korvat soivat vähän, vasen enemmän. Voimme siis päätellä, että vasen korva on ottanut hittiä aikoinaan eikä enää palaudu 100% ennalleen.

Kuulossani ei muuten ole vikaa.
Cutoff

Posts: 14

#4 • • Cutoff
Itselläni kävi silleen, että soitin kaks settiä eräissä bileissä. Kuulokkeet paukkas turhan kovaa. 3 viikkoa oli vasen korva niin kipeä, ettei edes kännykkään pystynyt puhumaan. Kävin sit korvaläkärissä ja korvat sit testattiin. Mitään vaurioon viittaavaa ei havaittu. Korvaspesialisti vaan sano mulle, että "Sun pitää totutella koviin ääniin"

:confused:

Mut suosittelen oikeesti käymään korvalääkärillä jos epäilee noita asioita. Kuulokäyrä (tai jotain) tutkimuksessa kyl selviää onko korvavaurio vai ei. Muistaakseni siinä käyrässä on keskialueilla korostumia jos vauriota on sattunut.
Avatar
#5 • • ken-guru Guest
Kaikki foorumilaiset, kuinkas paljon teidän kuulo maksaa?

Itse arvioin oman kuuloni korvaan valettujen elacien arvoisiksi.
Avatar
#6 • • Fusione Guest
Edes lentokoneessa ei pärjää ilman korvatulppia :cool:
Avatar
#7 • • Taedium Guest

Englannissa ollessa tinnitys rupesi vaimenemaan. Eikä siksi, että olisin tottunut siihen.

Ainakin intissä tuli ajettua muutamia ilman tulppia ampuneita happihoitoon. Harmi, etten päässyt kattomaan mitä siellä tehdään, kun olin kuskin ominaisuudessa, mutta jotenkin siinä heti kun altistuminen kovalle äänelle tapahtuu työnnetään happea korvaan. Se vähentää karvojen katkeamisvaaraa ja jopa korjaa tuhoja. Se vaan pitää tehdä vuorokauden sisään tapahtuneesta. Ja mitä nopeemmin, sitä nopeemmin.

Että kaippa se ilmastonvaihtokin voi jotain jeesata, jos se kerran on jotenkin korjattavissa. Itsekin allergisena teininä yllätyin Italiassa, kun ei nokka vuotanut vaikka siellä oli enemmän kukkia kun Suomessa. Eli jos mahdollisuus johonkin on, on vain tutkimiskysymys miten sitä voi käyttää hyväkseen.

Jos keksit miten yhden atomin saa kulkemaan valonnopeutta, ei se ole kuin ajan ja tutkimisen kysymys kun saadaan avaruusalus tekemään niin.

8081-99+.jpg
Avatar
#8 • • vaavu Guest
Mulla tinnittää korvat ihan vähän koko ajan. Olen käyttänyt bileissä vuodesta 1999 lähtien tavallisia korvatulppia ja vuodesta 2001 -25dB elacineja - joka ikinen kerta. Jos korvatulpat on jääneet kotiin, niitä on lähdetty hakemaan. Pistän tulpat päähän sisälle tullessani, ja otan ne pois vasta bileistä lähtiessäni. Ja siltikin mulla tinnittää. Lisäksi olen herkistynyt koville äänille, ts. kovat äänet saa mulla helpommin aikaan kipua kuin monilla muilla. Esimerkiksi ohi jyrisevä rekka tai bussi saattaa tuntua korvissa kivuliaalta.

Tinnitus paheni jatkuvasti vuoteen 2001 asti, jolloin hankin elacinit. Elacinien jälkeen tinnitus ei enää pahentunut, ja itse asiassa, tinnitus on jopa helpottanut. En tiedä onko tämä ihan puhtaasti subjektiivista, vai onko vaiva oikeasti parantunut. Ainakaan korvat eivät enää tunnu soivan yhtä kovaa kuin ennen.

Tätä nykyä noi mun elacinit on alkaneet vähän falskaamaan. Suositushan periaatteessa on, että elacinit pitäisi vaihtaa neljän vuoden välein, koska korvakäytävä muuttaa vähän muotoaan. Kun noilla tulpilla nauraa tai hikoilee, ne saattavat vähän ruveta liukumaan, eivätkä ne silloin blokkaa yhtä hyvin ääntä. Niinpä korvatulppien asentoa pitää vähän väliä muistaa korjata.

Tänä syksynä eräissä bileissä kävikin niin, että en kännitilastani johtuen ollut huomannut toisen korvatulpan vuotavan. Seurauksena kyseiseen korvaan paukahti todella paha tinnitus, joka kesti monta viikkoa. Tinnitusta vielä pahensi samaan aikaan ollut pieni flunssanpoikanen. Onneksi kuitenkin vaiva asettui itsestään. Sen verran kuitenkin tuosta taas säikähdin, että elacinien uusiminen nousi TODO-listalle saman tien.
Avatar
#9 • • bansq Guest
sain kahden kuukauden tinnituksen intistä, kaveri veti sarjan "lipas irti, liikkuvat taakse ja varmistuslaukaus" ilman lippaan irtiottoa ja napautti (onneksi) paukkupatruunan kymmenen sentin päässä mun korvasta. hyväonnisena olin tietenkin pitänyt edelliset 2h tulppia korvissa keskiyön hiippailureissulla, ja otin ne just h-hetkellä pois. särki.

parin päivän tarkkailulla selvis et pysyvät vauriot jäi lieviks, mut nukkumisesta ei tullut pariin kolmeen viikkoon mitään, ei metsässä, ei kassulla eikä edes lomilla. itse nukahtaminen kesti alkuun tunteja ja heräilin vähintään tunnin välein itikka korvassa-tunteeseen.

onneks muiden virheistäkin oppii, nykyään tajuan tiputtaa volaa luureistä hyvin äkkiä kun tuntuu vähänkin repivältä. trauma tosta kyllä jäi, se satunnainen korva soi-ilmiö saa mut ihan sätkyks edelleen.

edit: vielä ylipainehappihoidosta linkki.

brief: hoidossa potilas tökätään painekammioon, kuolleita aistisoluja ei voi parantaa, mutta sisäkorvanesteen happipitoisuus nousee 5x ja auttaa parantamaan vaurioituneita paikkoja.
Avatar
#10 • • Felis Guest

Sit lisäksi olen kuullut niinkin hurjan jutun, että tinnitusta ei pidetä enää varsinaisesti kroonisena vaivana, koska siitä voi parantua jollain mentaaliharjoittelulla. Itse en kyl usko tätä, mutta siihen on olemassa jonkun jenkkilääkärin pitkät ohjeet miten voi "opetella" eroon tinnituksesta.


Mulla on korvat soinu pienestä pitäen. Tässä vuosien aikana siihen on tottunut niin, ettei sitä enää huomaa laisinkaan, ja voi mennä kuukausia, jopa vuosia niin, ettei koko asiaa edes muista. Siellä se silti on, sen kuulee jos haluaa. Sikäli musta toi teoria kuulostaa ihan mahdolliselta, sillä ainakin mun tietoisuuteni rankkaa ihan automaattisesti pois tinnituksen aiheuttaman hälyn. Ainoa mikä on jäänyt jäljelle on taipumus hermostua hiljaisuudessa.
Avatar
#11 • • Ihokas Guest

Kaikki foorumilaiset, kuinkas paljon teidän kuulo maksaa?

Itse arvioin oman kuuloni korvaan valettujen elacien arvoisiksi.



joo... itse asiassa tämän kokemuksen jälkeen aion investoida vähän (tai aika paljonkin) parempiin tulppiin, niin voi samalla nauttia keikoista ja myös säilyttää kuulonsa.


btw. niin uskomatonta kuin se onkin, tinnitus hellitti saunassa käynnin jälkeen. tänään oli eka saunakerta tuon keikan jälkeen, jostain kumman syystä desibelit ovat nyt tippuneet. korva ei ole vielä ihan normaali, mutta paremmassa kuosissa kuin ennen saunomista.
Avatar
#12 • • NS Guest
Itsellä on myös pieni jatkuva tinnitys, jota ei huomaa ellei kiinnitä huomiota. Korvalääkärin mukaan aivot tulkitsevat tuhoutuneiden kuulosolujen puuttuvan tai virheellisen signaalin vinkunana. Eli tinnitys on aina merkki jonkinasteisesta vauriosta. Lääkärin mukaan mm. väsymys ja stressi pahentavat vaivaa, ja ajan myötä aivot oppivat jonkinverran olemaan välittämättä signaalista. Joten en pidä mitenkään mahdottomana, että jotkut "mentaaliharjoittelut" voisivat auttaa. Yllättäen täysi hiljaisuus ei ole hyvää hoitoa, vaan hoitoon on myynnissä laitteita, jotka yönaikana pitävät jatkuvasti pientä ääntä, esim. puron solinaa. Jonkun telkkarilääkärin mukaan äänihoidolla on saatu hyviä tuloksia.
Avatar
#13 • • Kaino Guest
tuli oltua eilen fugeesin keikalla ja täytyy sanoa, että vaikka olin kauimmassa katsomossa niin äänenpaine ja korkea volyymitaso hiveli korvia niin, että ne olivat seuraavat 4h lukossa.

offtopic: fugees oli kova.
Avatar
#14 • • tumpsi Guest
Joopajoo, itellä on soinu helmikuusta asti putkeen, kiitokset menee [reiv:]in ja Treen Klubin piikkiin (ja oman tyhmyyteni tietysti). Nyt päätin että saa riittää. Elacinit pitäs tulla ens viikolla <3

Täällä tuntemuksiani aiheesta.
Avatar
#15 • • insertxox Guest
Offtopic
Kävin muutaman kaverin kanssa eilen leppävaaran sellon ravintola fenniassa.
Paikka oli täynnä ja melu (musiikki) oli ihan vitun kovalla. :angry:
Puoltuntia jakso olla ja sit riitti.
Ns.Resedenti dj oli joku vit*n ulkomaalainen kuuro.

Tähän tiukka kysymys.
Mihin voi ilmoittaa tai kertoa kun ravintolan melu ei ole suotavalla tasolla.
Olen pikkasen huolissani vakkareiden kuulon menettämisestä.
Avatar
#16 • • A-E Guest
Tuttu rafla!Paska,liian kallis,aina täynnä,musa on paskaa ja liian kovalla.

http://www.stm.fi/ sosiaali- ja terveysministeriöstä varmaan osaa auttaa sua tässä asiassa.

EDIT: Omassa päässä aina bileissä ja raflassa Elacin -25db tulpat.Kaksi vuotta nyt omistanut noi ja kyllä ollut ehdottomasti joka euron arvoiset.
Avatar
#17 • • Keba Guest

Offtopic
Ns.Resedenti dj oli joku vit*n ulkomaalainen kuuro.



Roi! =)

Itselläni yleensä keikoilla ja vapaalla -15db elacinit, liveissä -25. Sen verran arvostan nykyään kuuloani, ettei Elacinien muka korkea hinta tunnu missään, maksaisin ilomielin tuplat niistä..Ainakin.
Avatar
#18 • • insertxox Guest

Offtopic
Ns.Resedenti dj oli joku vit*n ulkomaalainen kuuro.


Roi! =)


Just soittaa paskaa ja saa 40e tunti näin pikkulinnut lauloi.
Avatar
#19 • • Remotion Guest
kuuloni on todellakin elacinien arvoinen
:heart: jokaisen kuulo on!

edit: omat korvat soivat 4 päivää voimakkaasti putkeen sundance festareiden jälkeen, oli suoraan pahimmista painajaisistani.
Onneksi loppui, ja sen jälkeen rupesin voimakkaasti ponnistelemaan kohti elacinien hankintaa, ja nyt elämä on parempaa...
sponsored by Elacin :hah:
Avatar
#20 • • zAo Guest
Joo, pitäis kyl noi elacinit hankkia...tai onhan tässä jo ties
kuinka monta vuotta tullut ajateltua, että pitäis ostaa, mutta
ei ole vaan saanut aikaiseksi.
Aktiivisesti en ole enää pitänyt tulppia päässä enää varmaan
viiteen vuoteen. Joten olis kyl varmasti syytä ostaa ne tulpat.