Tekijänoikeuslakimuutostopic

29 posts, 2 pages, 7,178 views

Avatar
#1 • • Taedium Guest
Akir0 kirjoitti toisessa paikassa kopiointisuojausjutusta. Voisinpa aloittaa threadin aiheesta.

Tietokone lehdessä oli tänään juttua. Ja sieltä löytyy linkkejä lisää.

Siis on mahdollista, että hallituksessa kyetään ajattelemaan asia tältä kantilta, että tämmöinen lakiuudistus tulisi? Se on jo niin kumma ajatus. Ja koska tämä nykyaika on siitä hauska juttu, että musiikki, video, kirjat ja sarjakuvat ovat vähän linkitetty toisiinsa. (Hallitus hei, siis alleviivaten nykyaika. Niinku ihan uus vuostuhat on ollu menossa jo puoli vuosikymmentä.) Itse kuuntelen musiikkia tietokoneella, iPodilla, iPaqilla ja DVD-soittimellani. En omista ns. "tavallista" CD-soitinta. iPaqia käytän myös kirjojen lukemiseen junassa ja bussissa. Siihen menee kätsysti myös PDF tiedostot, Mp3:t, DOCit, WMAt...

Eli jos tekijänoikeuslaki muuttuu, niin eihän voida ylettää sitä koskemaan vain ja ainoastaan musiikkia ja tehdä Mp3-soittimista laitonta. Senhän pitäisi yltää eKirjoihin saakka. (Ja eKirjat voivat sisältää musiikkia ja videoita.) Ja jos luet vaikkapa Pikku Naisia tai Drakulaa paperisena kirjana tai sitten iPaqissa, jossa ne tulee ostaessa mukana eKirjoina, niin onko jälkimmäinen myöhemmässä vaiheessa laiton? Entä valokopiokoneet? Miten niihin laitetaan estot, ettei CD-kansia esmes voi kopioida? Tai sitten vaikka sitä Pikku Naisia -kirjaa? Miten käy niille Viivi ja Wagner sarjakuville siinä sinun jääkaapin ovessa? Onko se laitonta? Entä jos se on kopioitu sanomalehdestä? Varsinkin kun uusmediaa ruvetaan katselemaan, niin siellä musiikki, kuva, teksi ja liikkuva kuva on integroity yhteen.

Windowsia käytän, koska se sattuu sopimaan minulle kotikäytössä siihen mitä teen ja se on yhteensopiva minun laitteiston kanssa. Käytän sitä, koska olen ostanut laitteiston sitäkin silmälläpitäen. En siis rupea edes kikkailemaan mitään Linuxia sinne iPaqiin, kun se ei siinä ole tuettu. Siinä kohdassa, kun minun on pakko käyttää Microsoftin tuotteita, vaihdan Linuxiin. (Tai no mitä nyt on duunin treiningissä nähny noita hetelmäpelejä, niin tiikeri kyllä näyttää aika ketterältä... Pitäsköhän harkita opettelua?)

Muu maailma yrittää sulauttaa kuvan ja tekstin ja muun yhteen multimediakokemukseksi, mutta ilmeisesti Suomi ei halua pysyä kehityksen kärjessä.

Isot firmat varmaan kuolaavat jo lakiesityksen perään. Kun sen uuden megamammuttileffan saa DVD:llä katsottua ainoastaan Mircosoftin hyväksymällä Snoyn DVD asemalla Epsynin videotykillä. Ja tietenkään vuoden päästä ilmestyvä DVD ei sillä vanhalla DVD soittimella toistu, sillä levy huomaa aseman olevan "liian vanhaa tekniikkaa" ja se pitää päivittää. = Uusi DVD soitin Snoylta!*

(Btw, miten ja millä levyllä voisi kokeilla sitä kopiointisuojauksen toimivuutta? Macka B:n By Royale Command -levy oli ensimmäinen, joka osoitti jotain Nerolle, muttei CloneCD:lle, mutta esmes Maija Vilkkumaan Ei levy meni isoista kopiointisuojaustarroista huolimatta ilman minkäännäköisiä kommervenkkejä. Miten se suomalainen suojaus toimii, tai siis millä sen saa toimimaan? En ole koskaan törmännyt mihinkään hankalasti kopioitavaan CD:seen vielä. - No en kyllä olisi sitä Maijaa kokeillut kopioida, ellei siinä sitä tarraa olisi ollut...)

* Yritysten nimet vaihdettu, ettei ne haasta mua oikeuteen.
Avatar
#2 • • Funkatronik Guest
Itseäni hämmentää eniten se kohta, jossa mainitaan että ETA-alueen ulkopuolelta ei saisi tuoda enää Suomeen tekijänoikeuslakien alaisia tuotteita, ellei kyseisistä tuotteita olisi olemassa myös ETA-painosta. Käytännössä esim. kaikki erikoistuneet levykaupat, kirjakaupat ja sarjakuvakaupat joutuisivat lopettamaan toimintansa. Hivenen olen älkämystynyt siitä, mihin tällä oikein pyritään. Tuskin se laki niitä monikansallisia suuryhtiöitäkään mitenkään palvelee, kun potentiaalisella asiakkaalla ei olisi mitään laillista mahdollisuutta kyseisen yhtiön tuotteita hankkia. Jos esim. musiikin suhteen joutuisin turvautumaan vain ETA-alueen tuotteisiin, tippuisi levyostoni vähintään puoleen, enkä todennäköisesti sitten edes sijoittaisi niitä säästyneitä rahoja muihin, ETA-alueella julkaistuihin levyihin. Myös valtaosa omistamistani kirjoista taitaa olla ETA-alueen ulkopuolisia. No, onneksi kalja on halpaa ja sitä riittää, kun muuta ei kohta enää saa laillisesti ostaa.
Avatar
#3 • • sonni Guest

Väärä väite 4:
ETA-alueen ulkopuolelta ei saa tuoda levyjä eikä kirjoja

Fakta:
Jokainen voi edelleenkin tilata omaan käyttöönsä kirjoja esimerkiksi internetin välityksellä mistä päin maailmaa tahansa. Ja nämä kirjat voi huoletta myydä käytön jälkeen eteenpäin vaikkapa antikvariaateissa. Tästä on laissa oma säännöksensä.

EU:n jäsenenä joudumme ottamaan kansalliseen lainsäädäntöömme sellaisiakin säännöksiä, joita olemme pitäneet järjen vastaisina ja joita olemme päättäväisesti vastustaneet. Tällainen on direktiivin säännös, jonka mukaan ETA-alueen ulkopuolella myytyjä tuotteita ei saa edelleen levittää ilman tekijän lupaa.

Direktiivin mukaisesta lainsäädännöstä seuraa, että harvinaisten tai harvinaisilla kielillä kirjoitettujen kirjojen edelleenmyynti Suomessa hankaloituu. Jos haluaa varmistua edelleenmyynnin laillisuudesta, Euroopan talousalueen ulkopuolella yleisölle myydyt kirjat pitää hankkia niiden kustantajalta tai muulta oikeudenhaltijalta. Vähittäismyynnistä hankitun kirjan osalta pitää erikseen selvittää, saako kirjaa levittää Suomessa tai muualla ETA-alueella.

Avatar
#4 • • tumpsi Guest
Tietoisku.jpg
Avatar
#5 • • jUSSi Guest
Lobbaus on isoa bisnestä ja sen vaiktukset näkee tässäkin laissa (ja varsinkin EU:n direktiiveissä). Se eturyhmä kenellä on eniten rahaa laittaa lobbaukseen saa erittäin todennäköisesti kantansa läpi.

Mielenkiintoista luettavaa on myös EU:ssa valmisteltu digitaalitelevisiota määrittelevä tekninen spesifikaatio, jossa laitteiden valmistajat pakotettaisiin lain voimalla noudattamaan ns. "Broadcast Flag":ia

http://www.eff.org/IP/DVB/dvb_critique.php

Taas rajaton oikeus sisällöntuottajille määrätä missä, milloin ja mitä saat katsella tai nauhoittaa. Vaihtoehtoisia tekniikoita ei voisi valmistaa oikeusjuttujen uhalla.

Lainsäädäntöä yritetään räikeästi käyttää hyväksi monopoliasemien varmistamiseen ja voittojen maksimointiin.
Avatar
#6 • • djsakke Guest

Lainsäädäntöä yritetään räikeästi käyttää hyväksi monopoliasemien varmistamiseen ja voittojen maksimointiin.



Mielenkiinnolla seuraan sivusta tata yleisesti jotta koskahan tulee suuren yleison threshold vastaan ja homma alkaa menna ns. kasille (mutta ei seiskalle) - jossainhan se "kipukynnys" on tultava vastaan.
Avatar
#7 • • MikkiHiiri Guest
http://digitoday.fi/showPage.php?page_id=11&news_id=48766

Tossa laissa oli kyllä monta niin uskomattoman typerää kohtaa.

Tekijäinoikeus läpi karvoineen kaikkineen äänin 121-34

Suomessa demokratia? (tai siis on, mut äänioikeus on liian monella urpolla)

Jos tosta jotain positiivista nyt pitää kaivaa, niin näen silmissäni:
Suomalaiset levy-yhtiöt puskevat pelkkiä kopiosuojattuja levyjä pihalle -> kukaan ei osta Suomesta CD-levyjä -> suomi-iskelmä ja suomirock kuolevat pois. Victory! ;)
Avatar
#8 • • Edited ShapeShifter Guest
eipä tuostakaan laista taida kukaan hyötyä, aiheuttaa vaan turhaa närää. Voisikohan joku vaikutusvaltainen henkilö mennä kysäisemään mitä v*ttua luulevat tolla saavuttavansa? Tuskin johtaa siihen tavoiteltuun monopoliasemaan millekään tuotteille/suojausmenetelmille, johtaa vaan turhaan vääntöön pikkuasioista.

Tuohan ei varsinaista piratismiä vähennä vaan kieltää lähinnä suojattujen levyjen ns. varmuuskopioinnin. Noh, kuka mitenkin. Tuolta "olenko rikollinen" linkistä löytyy aika paljon hyvää infoa asiasta
Avatar
#9 • • Fusione Guest
En löytänyt mistään tietoa koska tämä laki nyt sitten astuu voimaan..?
Avatar
#10 • • Miika Kuisma Guest
Luuleekohan ne urpot oikeasti että tuon lain myötä ihmiset muuttavat tottumuksiaan :laugh:
Avatar
#11 • • zAo Guest

Luuleekohan ne urpot oikeasti että tuon lain myötä ihmiset muuttavat tottumuksiaan :laugh:



Tuskin, ainankaan itse en näe, että laki vaikuttaisi mun
elämään millään tavalla. Tai mistä sen sit tietää...
Avatar
#12 • • xybo Guest

En löytänyt mistään tietoa koska tämä laki nyt sitten astuu voimaan..?



Jostain luin että normaalisti kestää muutaman kuukauden sen jälkeen ku pressa hyväksyy että laki menee voimaan... Tiedä sit.

-- xybo
Avatar
#13 • • Taedium Guest

Suomessa demokratia? (tai siis on, mut äänioikeus on liian monella urpolla)

:laugh:

Suomalaiset levy-yhtiöt puskevat pelkkiä kopiosuojattuja levyjä pihalle -> kukaan ei osta Suomesta CD-levyjä -> suomi-iskelmä ja suomirock kuolevat pois. Victory! ;)

Oisko noin? Vai meneekö niin, että mummoille nyt syötetään pullakahvin keralla Iltalehdestä päivän faktat, jossa nämä nykynuoret vain sivarinsa ja kettutarhojen rikkomisen ohelta kerkeävät piraattijuttuja käyttämään sillä Linuxillaan Mäkissä ja myyvät huumeita lapsille Internetin välityksellä, joten tämähän on vain hyvä juttu lisäämään sekä piratismin vastaista toimintaa, että lisäämään maamme turvallisuutta, jolloin mummot varmasti ostavat sen uuden Jari Sillanpään levyn mielellään. Ja ostavat sen uuden CD+DVD soittimenkin, missä on se hieno "Lex-Karpela-Yhteensopiva + Sisältää myös TCPA:n!"-tarra.

Kun taas oikeuksistaan tietoiset nuoret boikotoivat levyostoja, tai siis mediaostoja, kun haluavat mediaformaatin sijaan ostaa musiikkia, niin oma spekulaatio on, että humppa tulee pysymään, polkalle tulee hankaluuksia.

Taediumia ei varmaa tulla Hysterialassa näkemään ihan pian... Tai no pari kesää sitten ollut jalankulkijoita valvova poliisin tehojuttu teki jo sen, että en halua tuhlata verorahojani moiseen maahan. Keskittyisivät oikeisiin ongelmiin. (On niitäkin kun oikeesti etsii, ei niitä tarvi kokoajan omista päistään keksiä.) Esmes miten työmarkkinat? Keski-ikäisen pitää tehdä töitä vähintään yhtä innokkaasti kun 20-vuotias, mutta tehokkaammin, sillä keski-ikäisellä on reilu 20-vuotta enemmän työkokemusta. Burnoutin ennaltaehkäsy on asia, jota ei ole olemassa, burnoutin hoito on mahdollista jos olet nuorempi kuin keski-ikäinen. Sen jälkeen ei sitä hoideta, vaan pistetään pipoja virkkaamaan. Eikö se ole ongelma? Miksei siihen tehdä muutosta? Miksei esmes työtapoja ja vaatimuksia muuteta? Kaks kalapuikkoo kaikille kouluruokalassa ei ole tasavertasta jääkiekkoa harrastavan ja jääkiekkoa pleikkarilla harrastavan välillä. Eikä Ferrarilta ja Zetorilta voi odottaa samaa tulosta samoilla mittareilla.
Avatar
#15 • • Quu Guest

Voipi olla ainakin se eka kohta mun skenaariossa totta:

http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/6902.cfm




Laitto kyllä todella hiljaiseksi. :(

Mä rukoilen, että nää toisen polven cd:t toimii myös dj-cd soittimissa sekä autoradiossa. Jos ei, niin mä vittu lyön kaikkia vittu henkitorveen.
Avatar
#16 • • Ath Guest

Voipi olla ainakin se eka kohta mun skenaariossa totta:

http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/6902.cfm




Laitto kyllä todella hiljaiseksi. :(

Mä rukoilen, että nää toisen polven cd:t toimii myös dj-cd soittimissa sekä autoradiossa. Jos ei, niin mä vittu lyön kaikkia vittu henkitorveen.



Eihän noita toistaiseksi ole ilmoittanut kun SonyBMG ottavansa käyttöön. Itse en omista ainuttakaan SonyBMG:n julkaisua (harvemmin major-lafkoilla on mitään itseäni kiinnostavaa julkaisua muutenkaan).

Mielenkiintoista nähdä että ottavatko muut majorit (EMI, Universal ja Warner) kanssa nuo kopiosuojaukset käyttöön vastaavassa laajuudessa. Voisin kuvitella että noista tulee vakiintunut käytäntö mikäli jengi suostuu SonyBMG:n levyjä mukisematta ostamaan, jolloin muutkin lafkat niitä uskaltavat helpommin lähteä kokeilemaan.

En kuitenkaan usko, että independent-lafkat alkavat noita käyttää (maksavat ekstraa ja ne ovat lähinnä vitsi, joilla muutama hyvä propellihattuhuijari on onnistunut tekniikasta mitään tietämättömiä levy-yhtiöpomoja huijaamaan :laugh:). Itselleni ei ole eteen sattunut ainuttakaan independent-lafkalla julkaisua CD:tä, jossa kopiointisuojausta olisi ollut.
Avatar
#17 • • Ath Guest

eipä tuostakaan laista taida kukaan hyötyä, aiheuttaa vaan turhaa närää. Voisikohan joku vaikutusvaltainen henkilö mennä kysäisemään mitä v*ttua luulevat tolla saavuttavansa? Tuskin johtaa siihen tavoiteltuun monopoliasemaan millekään tuotteille/suojausmenetelmille, johtaa vaan turhaan vääntöön pikkuasioista.

Tuohan ei varsinaista piratismiä vähennä vaan kieltää lähinnä suojattujen levyjen ns. varmuuskopioinnin. Noh, kuka mitenkin. Tuolta "olenko rikollinen" linkistä löytyy aika paljon hyvää infoa asiasta



Kannattaa muistaa, että nämä suomalaiset major-yhtiöt ovat pääasiassa emoyhtiöittensä käsikassaroita (näiden firmojen kohdalla ei sitä toimitusjohtaja-titteliä kannata niin vakavasti ottaa ;)), nuo kopiosuojausten käyttövelvoitteet voivat hyvinkin olla määräyksiä Lontoon tai New Yorkin päämajoilta.

Ainakin yhdessä vaiheessa ei major-yhtiöt jenkeissä olleet edes kokeilleet kopiosuojattuja CD:tä, ilmeisesti siellä pelättiin kiusallisia oikeudenkäyntejä niin paljon. En tiedä onko tänäkään päivänä jenkkimarkkinoilla kopiosuojattuja CD:tä.
Avatar
#18 • • Ath Guest

Suomessa demokratia? (tai siis on, mut äänioikeus on liian monella urpolla)

:laugh:

Suomalaiset levy-yhtiöt puskevat pelkkiä kopiosuojattuja levyjä pihalle -> kukaan ei osta Suomesta CD-levyjä -> suomi-iskelmä ja suomirock kuolevat pois. Victory! ;)

Oisko noin? Vai meneekö niin, että mummoille nyt syötetään pullakahvin keralla Iltalehdestä päivän faktat, jossa nämä nykynuoret vain sivarinsa ja kettutarhojen rikkomisen ohelta kerkeävät piraattijuttuja käyttämään sillä Linuxillaan Mäkissä ja myyvät huumeita lapsille Internetin välityksellä, joten tämähän on vain hyvä juttu lisäämään sekä piratismin vastaista toimintaa, että lisäämään maamme turvallisuutta, jolloin mummot varmasti ostavat sen uuden Jari Sillanpään levyn mielellään. Ja ostavat sen uuden CD+DVD soittimenkin, missä on se hieno "Lex-Karpela-Yhteensopiva + Sisältää myös TCPA:n!"-tarra.



Digitodayn mielipidemittauksessahan 98% vastaajista äänesti lain hylkäämisen puolesta, joten eiköhän tuon lain kaatamisella ole aika lailla muidenkin ryhmien kuin Linux-käyttäjien tuki ;).
Avatar
#19 • • akir0 Guest
Hyvinhän ne kopiosuojaukset toimii. Jenkeissä SonyBMG jakaa itsekin ohjeita siitä, kuinka niitä voi kiertää..

http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=24876&tyyppi=1

Omia kopiosuojauksiaan vastaan toimivat useat artistit ja jopa viihdejätti Sony BMG, seikka, jota jotkut pitävät vuosia kestäneen kopiosuojaustaistelun erikoisimpana käänteenä. Jos Sonylle valittaa, ettei ostamaansa cd-levyä saa toimimaan esimerkiksi Ipodissa, yhtiö neuvoo tavan suojausten ohittamiseen. Ohjeet suojausten ohittamiseen löytyvät myös Sony BMG:n nettisivuilta

Avatar
#20 • • Homegrove Guest
Eiköhän tuokin kopio-suojaus pian ohiteta jolloin sitä musiikkia voi kääntää muotoon joka toimii Linuxilla ja iPodillakin.

Tässä vaiheessa en voi kuin kannattaa kaikenlaista kopiosuojauksen ohittamista. :scared: