Space Designer yms Convolution (IR) reverbit

18 posts, 1 page, 2,621 views

Avatar
#1 • • OSC8 Guest
IR-reverbejä on paljon kehuttu ja hypetetty, mutta itse on tullut käytettyä enempi esim. Wavesin Rverbbiä tms "ei-IR" plugareita.

Tuntuu kuitenkin että IR-tekniikalla voisi olla enemmän annettavaa (joku täällä mainostikin että on kovin päheää ladata vaikkapa joku Lexiconin reverb space designeriin), niin pistäkääpä nyt sitten linkkejä parhaimpiin IR-filuihin ja muutenkin käyttökokemuksianne / vinkkejä näiden maailmasta.

Aloitanpa yhdellä linkillä, näköjään space designeria voi käyttää muuhunkin kuin pelkästään tilan matkimiseen, ainakin kun katsoo Noisevaultin postauksia. Nimissä vilahtaa LA2A:ta, SSL:ää jne ihmeellistä :eek:
Avatar
#2 • • Tuppu_ Guest
Hyvä topic. Noisevaultista oon iteki katellu noita impulssivasteita. Käytännössähän tuollaisella konvoluutio-plugarilla voidaan liittää minkä tahansa laitteen impulssivaste haluttuun singnaaliin. Reverbi vain taitaa olla ensimmäinen, mihin tuota sovellettiin. Pikkuhiljaa on alkanut esiintymään muitakin kuin reverb-vasteita. Eräällä firmalla oli ihan kaupallinen cd-levy mitä ihmeellisimmistä vasteista.

En ole ehtinyt kokeilla space designerilla vielä mitään muita impulssivasteita kun en ole niitä ehtinyt musa-koneelle siirtämään. Pitää kyllä testata ensitilassa, kun vain kerkeän.

Sen verran ehdin testailla space designeriä kyllä, että en löytänyt vakio-preseteistä oikein yhtään sellaista käypäistä reverbiä, mitä olen käyttänyt viimeaikoina. Pakko oli avata TC Classic Verb ja voi sitä jumalaista kaikua. :hah:
Avatar
#3 • • OSC8 Guest

Pakko oli avata TC Classic Verb ja voi sitä jumalaista kaikua. :hah:



Heeeeei, nyt heti tekemään meille plattarilaisille siitä Tuppu'z TC Classic Verb Platinum+ impulssivaste :laugh:
Avatar
#4 • • Tuppu_ Guest

Pakko oli avata TC Classic Verb ja voi sitä jumalaista kaikua. :hah:



Heeeeei, nyt heti tekemään meille plattarilaisille siitä Tuppu'z TC Classic Verb Platinum+ impulssivaste :laugh:



Eiiku sit ei oo kivaa jos kaikilla on samanlaine. :crybaby: :D
Tosin jossain netissä tais olla classic verbilläkin tehtyjä impulssivasteita, en vaan muista missä ja oliko siinä hyviä.
Avatar
#5 • • whuf. Guest


Heeeeei, nyt heti tekemään meille plattarilaisille siitä Tuppu'z TC Classic Verb Platinum+ impulssivaste :laugh:



Kuinkas helppo noita impulssivasteita on tehdä? En ole ehtinyt perehtyä tohon käytännön puoleen vaikka jo 1997 ensimmäistä impulssivasteplugaria testailin(vei liialti tehoja 200mhz koneelta niin ei tullut sit käytettyy :) )
Olis mielenkiintosta tietää et kuinka paljon uskaltaa pistää omiin biiseihin suvantokohtia joissa on rutosti reverbiä, ettei kukaan "varasta" työllä ja tuskalla vuosien ajan kehiteltyä omaa verbiä :excellent:

Toinen asia mitä olis mielenkiintosta kuulla olis se onko tossa tekniikassa jotain huonoja puolia? Onko joku törmännyt esim semmoseen että simuloitava verbi olis huonomman kuulonen kun alkuperänen? Kaikissa tekniikoissa on puutteensa ja varmasti tässäkin. Olis hyvä kuulla jonkun tota oikeasti käyttäneen ihmisen mielipiteitä, jotka ei olis vaan pelkkää hehkua :laugh:
Vaikka joo eihän semmosia hehkupostauksia vielä ollutkaan, mut aattelin että on varmasti tulossa...


Ite tuli kiinnostuttuu tosta tekniikasta sillon 7 vuotta sitten(!!! jaksan vieläkin inistä tästä kun kaikki hehkuttaa tota uutena juttuna) mikkisimulointejen takia. Antareshan on vienyt ton tolla alueella silleen pidemmäs että niillä on se mikkisimulaatioplugari(sekin aikas vanha juttu jo)... Joskus tuli sitäkin testattua ja ihan mukavastihan sillä saa ääntä muokattua, mut ite valmistajakin toteaa että se ei oo mikään täydellinen. Sit kun tulee tarvetta tehdä mikkihommia niin perehdyn noihin taas tarkemmin, mut näillä näkymin ei oo aikaa :happyroll:

Demoja noista IR-verbeistä olis kans kiva kuulla kun en omista noita uusia plugeja saatikka sitten että kone jaksais niitä edes pyörittää. Yks juttu mikä kans vähän epäilyttää noissa on just se hehkutus ja hypetys.. ja etenkin toi et on päheetä kun voi lataa Lexiconin verbin plugariin. Ehkä se nimi saattaa tehdä oman vaikutuksensa tossa....

:)
Avatar
#6 • • Fat Abbot Guest
Yksi asia mikä ainakin impulssivasteissa on ns. miinusta on että se impulssi toimii "oikein" vain juuri sillä asetuksella jolla se on tehty. Eli jos kaiun mittaa, filttereitä yms. säätöjä tekee niin se ei enää kuulosta niin aidolta kuin jos se samplattaisiin uudestaan uusilla asetuksilla. Mutta toisaaltahan se on taas mahdollisuus luoda omia härökaikuja...
Avatar
#7 • • Tuppu_ Guest
Lueskelin tuossa logicin manuaalia ja space designerillä voi itsellään tehdä omia impulssivasteita, tai sine sweep-vasteita. En ole vielä kokeillut, mutta pitäisi olla suht. vaivatonta, kun vain tietää mitä on tekemässä. Mun pitäis hankkia oikeasti toimiva reititin, että saan mäkin pc:n kans samaan nettiin kiinni ja voin sitten niiden välillä siirtää dataa. Entinen reititin pätki kokoajan, joten jouduin sen viemään pois. Kun ei viittis tuhlata kokoajan cd-levyjä noiden datojen siirtoon. Palaan asiaan myöhemmin, jos saan tehtyä jotain demoa.

Käytännössähän toi impulssivaste tehdään vain syöttämällä impulssifunktio (digitaalinen napsaus / piikki tyyliin 000000000100000000) laitteeseen tai plugariin, mistä toi vaste halutaan saada. Sitten vain nauhoitellaan sen laitteen täysin wet:lle säädettyä ulostuloa niin kauan kuin sieltä jotain tulee. Tällä tavalla saadaan ulostuloon suoraan kaikki mahdolliset taajuudet juuri sillä tavalla miten se laite niitä manipuloi kyseisillä asetuksilla, eli laitteen siirtofunktio. Teoriassa tämä toimii hyvin ja tarkoilla laitteistoilla, mutta manuaalisesti ei välttämättä.

Logicin manuaalissa puhuttiin sine-sweep-menetelmästä, jossa kyseiseen prosessoriin ajetaan sini-pyyhkäisy, jolloin tuloksena saadaan sini-pyyhkäisyvaste. Vasteesta täytyy vain sitten kumota tuo sini-pyyhkäisyssä käytetty signaali, niin jäljelle jää sitten taas laitteen siirtofunktio, minkä "läpi" mikä tahansa signaali voidaan sitten konvoluutiolla "siirtää". Tällä menetelmällä kuulemma saavutetaan hieman puhtaampi ja tarkempi lopputulos.
Avatar
#8 • • OSC8 Guest
Waves Q-clone !!!

Kuulin että tämä täysin reaaliaikainen "konvoluutio" EQ-plugari todellakin toimii.. Hitto vie, mistäköhän sais äkkiä pöllittyä yhen kalliin analogisen channelstripin käyttöön et pääsis testaan :D


Jos joku on kokeillut jo, voisi kertoa miten hyvin toi pelittää eli jos vertaa samaa soundia suoraan analogi-EQ:n läpi vs. ton plugarin läpi niin miten käy? Ääninäytteitä kehiin sit hei :D
Avatar
#9 • • Tuppu_ Guest
Kyllähän Space Designeriä voi myös käyttää kuten Q-Clonea. Nappaa vain impulssi jostain ulkoisesta eq:sta ja importtaa se space designeriin.
Avatar
#10 • • OSC8 Guest

Kyllähän Space Designeriä voi myös käyttää kuten Q-Clonea. Nappaa vain impulssi jostain ulkoisesta eq:sta ja importtaa se space designeriin.



Ei ei, tämä on täysin reaaliaikainen plugari (itseasiassa plugareita on kaksi..). Jos käytät space designeria tohon niin sun pitäis tehä se impulssivaste jokaisesta EQ:n muutoksesta erikseen.. Tee siinä sitten vaikka -15db - +15db asteikko 1db:n välein eka low band, sit low-mid band, sit mid-band jne jne ;) :D aika hiljasta.. ;)


Toi waves siis toimii ihan hands-on sen raudan kanssa. Yks ainut monokanava oikeaa rautaa riittää, pystyt sillä EQ:ttaan niin monta raitaa koneellas kuin vaan tehot riittää. Aika kingin olonen plugari jos friikkaa vanhoja EQ:ta :king:
Avatar
#11 • • Tuppu_ Guest
Ahaa, eli eq:sta otetaan talteen vain 1 bandpass-kaista ja sitä sitten ruuvaillaan? Jos toi toimii sillai, niin varmasti voi ollakin hyvä. :)
Avatar
#12 • • OSC8 Guest
Tossa vielä copy-paste tuolta wavesin sivuilta plugareitten toimintaperiaatteesta:


The Q-Clone package consists of two components: Q-Capture and Q-Clone. Using them is easy:

1. Set up Q-Capture so it sends its special capturing signal through your audio interface to your outboard hardware EQ unit and returns the equalized signal back.

2. Open Q-Clone on the first track you want to EQ. Adjust the knobs on your hardware EQ unit until you get the sound you want.

3. On the Q-Clone plug-in, hit the Hold button, and the EQ for that track will now remain just as you set it, while you repeat the process on as many tracks as your computer can handle.


You can change and reset the equalization on each track as often as you need, and save the results as a preset. Using the Add button, you can also make adjustments on top of the original setting-like having the signal running through two of your EQ units at once. And Q-Clone comes with presets captured from a selection of world-class hardware equalizers. Q-Clone is available separately and is not included in any bundle.




Toivottavasti selvensi :happyroll:
Avatar
#13 • • Tuppu_ Guest
Ok, eli toi toimii kuitenkin samalla tavalla kuin muutki konvoluutiohässäkät. Ainoa ero on vain tosiaan tuo, että tuohon plugariin on rakennettu helppokäyttöinen oman impulssivasteen ottaminen, ettei tartte manuaalisesti tehdä kaikkea. Eli ruuvataan ulkoisen laitteen asetukset kohdalleen ja painetaan nappia ja toi plugi ite ottaa ja trimmaa sen impulssivasteen heti käyttövalmiiiksi. Tossa kuitenkin tarttee olla se oikea eq käyttövalmiina aina ja mikä otetaan talteen on juuri se kyseinen säätö, miten namiskat on käännetty. Eli sama tekniikka kuin aiemminkin, mutta oman impulssivasteen ottamista on nopeutettu ja helpotettu.
Avatar
#14 • • pakana Guest
Uus, kevennetty latenssiton konvoplugari Voxengolta group buyna:

Pristine Space Light

:laugh:

joo, tiedän... kiviäkin kiinnostaa kun on p2p.

[/url]
Avatar
#15 • • Remotion Guest
mä en tajuu näistä mitään... :confused: noh ei kai tarviikaan...
Avatar
#16 • • R24 Guest
Ite tulee käytettyä space designerissa lähinnä noita API, ssl jne. etuaste impulseja. Ne o aika hyviä.

Tuttu suomalainen äänittäjä/tuottaja hehkuttii tota wavesin Q:ta törkeesti. Se oli miksaamassa Petraxin huippuhyvällä analogitiskillä ja sai siirrettyä kaikki eq asetukset suoraan protoolsiin ton Q:n avulla.
Avatar
#17 • • 029 Guest

Tossa kuitenkin tarttee olla se oikea eq käyttövalmiina aina ja mikä otetaan talteen on juuri se kyseinen säätö, miten namiskat on käännetty. Eli sama tekniikka kuin aiemminkin, mutta oman impulssivasteen ottamista on nopeutettu ja helpotettu.



Jep, toi tosiaankin perustuu siihen et sulla on se ulkonen EQ siinä vieressä. Mut toisaalta ehkä se onkin sit se juttu joka antaa vapaammat kädet kun muut plugarit, joihin voi vaan ladata noit asetuksii. Mun mielestä himmeintä tässä oli et toi Q-clone toimii reaaliaikasesti [eli monitoroi sen EQ:n läpi ajettavan signaalin muutoksia] niin kauan kun haluaa, ja sit vasta halutessaan "tarvii" jäädyttää ne asetukset...

Veikkaisin et just toi reaaliaikasuus on monelle puristille mieleen.
Avatar
#18 • • whuf. Guest
Niin periaatteessahan se eq jonka läpi signaali menee on siis kontrolleri tolle convoluutio-eq:lle.
Siisti oivallus noilta. Ehkä softalla voi vihdoinkin tehdä jotain hyödyllistä ;)