Ihan hyviä argumenttejä mutta kaikki nojaavat yhteen ja samaan asiaan: metropysäkkien vähyyteen.
Jos asemia olisi keilalahti - otaniemi - tapiola - niittykumpu - matinkylä - kivenlahti (ehkä espoonlahti) niin käytännössä kaikki sun kolme argumenttia kaatuu.
1) Pysäkkejä on enemmän kuin sun mainitsemat 3.
Ehkä kärjistin, mutta Helsingin malliin viitaten, en usko, että nämä psyäkit ovat kaikki valmiita samaan aikaan. Joten kyllä niiden pysäkkien vähyys on erittäin haittaava tekijä ainakin metron alkuaikoina.
2) Liitäntäliikennettä tarvitaan vähemmän sillä asemia on enemmän.
Miten niin? Edelleen ihmisiä pitää kuljettaa metropysäkeille. Harva kävelee mielellään vuoden ympäri yli kilometrin matkaa pysäkille ja esimerkiksi Matinkylän nuottaniemestä on matkaa yli 2 kilometria omenalle.
Sama juttu jokaisen lähiön kanssa. Alle 1,5 kilometrin säteelle pysäkistä mahtuu vain rajallinen määrä ihmisiä, kaikille muille pitää järjestää liityntäliikenne. Ja metron ~6 pysäkkiä verrattuna pikaraitiotien melkein bussijärjestelmän veroiseen pysäkkitiheyteen on naurettavaa.
Lisäksi sun mainitsema 15min on aika yliammuttu arvio ja koko ikäni eteläespoossa asuneena sanon, että keskimäärin tolla ajalla päästään helsingin keskustaan vain otaniemestä, tapiolasta ja westendistä. Sen sijaan metrolla pääsisi varmasti matinkylästäkin n. 10min keskustaan.
No, mä tuun joka aamu 15 minuutissa Matinylästä kamppiin.
Tulevaisuudessa automäärien lisääntyessä (espoossa 50% lisää autoja) keskusta menee enemmän tukkoon ja on hyvin todennäköistä että matka-aika bussilla lisääntyy erittäin merkittävästi. Silloin liitäntäliikenne metroasemalle ja sieltä metro keskustaan on ajallisesti bussia nopeampi.
Paitsi, jos sitä asutusta suunnattaisiin muuallekkin Espooseen kuin länsiväylän varteen. Pohjois-Espoossa on tilaa ja siellä on jo olemassa mm. kaupunkirata, josta lähtee junia 5 minuutin välein helsinkiin ja asemia tarpeeksi. Muutenkin työpaikkojen keskittyminen vain Helsingin keskustaan on ideana aivan sairas. Sinne ei vaan mahdu.
Nyt jo on todettu että esim kampin terminaali tulee olemaan kenties jo 5 vuoden sisällä aivan liian pieni ja yksi vaihtoehto on että bussit jäävät ruoholahteen. Onko sitten parempi ajaa ruuhkassa bussilla ruoholahteen asti josta vaihtaa metroon? Ajallisesti tämä olisi erittäin epätaloudellista sekä varmasti vähentäisi ihmisten intoa käyttää bussia.
Mitä eroa on vaihtaa kulkuvälinettä Kampissa tai Ruoholahdessa? Vain osa matkustajista työskentelee kampin alueella ja "kärsisivät" siitä, että joutuvat jäämään pois hieman kauempana.
Lisäksi sun ajatusmalli on siitä hassu että se olettaa kaikkien menevän keskustaan. Entä ne jotka haluavat liikkua vain espoon sisällä (otaniemi - keilaniemi on laskettu olevan kaikkein liikennöidyin väli koko metroradalla) tai ne jotka haluavat mennä keskustasta itään? Pitäisikö heidän kärsiä ylimääräisestä vaihdosta ruuhkaisessa keskustassa?
Aivan, mutta miksi tuohon vilkkaimpaan väliin pitää rakentaa metro? Eikö mikään muu järjestelmä toimisi?
Entä ne edut jotka metro tarjoaa liitäntäliikenteelle? Espoon sisällä bussivuoroja alkaisi liikkua varmaan nykyistä enemmän sillä lähes kaikkien ei tarvitsisi suunnata keskustaan.
Sisäisen liikenteen paraneminen onkin ainoa metron puolestapuhuva argumentti (imo), mutta se ei riitä. Sisäistä liikennettä voi parantaa muutenkin.
3) Käsittääkseni metroa ei ole tarkoitus vetää haukilahden ja westendin läpi sillä nämä alueet on jo kaavoitettu täyteen. Sen sijaan tapiolan jälkeen ennen matinkylä/olaria on peltoa ja rakennettavaa aluetta vaikka kuinka (=niittykumpu)
Heh, uuden ~60m2 kaksion hinta Niittykummussa on tällähetkellä noin 180 000 euroa, siitä vaan ostamaan ;)
Mihin kohtaan Tapiolaa metropysäkki tulisi? Todennäköisesti keskustan alle, jolloin se jää hyvin kauaksi kaikesta asutuksesta.
Tällähetkellä matinkylä/olarissa taitaa asua n. 50 000 ihmistä. Käytännössä vuoteen 2020-2030 pitäisi rakentaa kaksi vastaavaa keskittymää lisää. Tuskin osuisin pahasti pieleen jos veikkaan että nyt kasvavat keskukset vätävät n. 50 000 ihmistä lisää jolloin käytännössä yksi matinkylä/olari pitäisi rakentaa. Kartasta katsottuna lähes tämän verran tilaa löytyy vaikka matinkylän (tai oikeestaan tiistilän) länsipuolelta tai ennen espoonlahtea länsiväyän etäläpuolelta.
Ja tuloksena on jättimäinen lähiö, joiden asukkaista suuri osa joutuu edelleen käyttämään liittymäliikennettä päästäkseen metropysäkille.
En sano että tuo 100 000 on mikään pieni määrä porukkaa, mutta pienelläkin tehostamisella tuollainen määrä porukkaa saadaan merituulentien/länsiväylän ympäristöön jos länsirajana on vaikka kivenlahti. Ja ilman että alueesta tulee mikään itähelsinki.
"Tehostamisella" :D
Tuo sana ei tuo ainakaan minulle mieleen pienkerrostaloja tai rivareita.
1) Uskotko että pikaraitiotie ei aiheuttaisi about samaa rakentamispolitiikkaa kuin metro? Nähdäkseni pikaraitotiellä katettaisiin vain etäläespoon osat eli alueet joille olisi erittäin helppo rakentaa bussien liitäntäliikenne metroon. Siten liikennepolitiikaltaan ja asumistiheydeltään on täysin mahdollista että metro+bussit = pikaraitiotie
Mutta pikaraitiotien pysäkkitiheys on jotain aivan toista kuin metron. Pohjos-Espoossa on tehokas junarata valmiina, joten siellä voidaan kehittää liityntäliikennettä normaalien bussiyhteyksien kanssa.
2) Millä tavalla bussien pysähtyminen ruoholahteen auttaisi ruuhkissa tai siinä että ihmiset haluaisivat käyttää julkisia? Eikö tällainen vain vähentäisi innostusta kun tulee jälleen yksi ylimääräinen vaihto?
Tätä puoltaa lähinnä Helsingin asenne, joka lähtee siitä, että Espoolaiset on saatava pois tukkimista Helsinkiä. Itäväylä on muuten aivan samanlainen pullonkaula kuin länsiväyläkin ja siellä on metro apuna. Espoossa voi käydä aivan samalla tavalla. Sitäpaitsi on paljon ihmisiä, jotka eivät työnsä puolesta voi käyttää julkisia.
Onko kukaan esittänyt arviota kuinka moni niistä 100 000 uudesta asukkaasta käyttäisi julkisia? Jos jopa 70% käyttäisi julkisia, niin se jättäisi silti 30 000 asukasta käyttämään autoja.
Liikennepolitiikalta olen ehdottomasti tietullien kannalla, jotka pitäisi mun mielestä ottaa ruuhka-aikana käyttöön välittömästi. Mikäli muuttoliike näyttää jatkuvat pääkaupunkiseudulle erittäin voimakkaana pidän myös itsestään selvyytenä että liikennettä ei voida hoitaa kapealle henginginniemelle busseilla.
Bussit voivat toimia vain, jos isoimmat väylät sallittaisiin vain busseille ja siksi minä haluan kyseenalaistaa sellaisen politiikan, joka perustuu kaupungin järjettömälle kasvulle. Muuttoliike pitää saada monipuolisemmaksi. Mitä enemmän ihmisiä, sitä enemmän ruuhkia ja liikennettä, joten hoitakaamme asiat niin, ettei väestön keskittyminen räjähdä käsiin.