Hitler-elokuvasta odotetaan menestystä
Bruno Ganz on Hitlerinä "pelottavan realistinen"
Berliini. Oliver Hirschbiegelin ohjaama kohuelokuva Adolf Hitleristä Der Untergang (Tuho) puhuttelee katsojia. Münchenissä viime torstaina olleessa maailmanensi-illassa erityisesti Hitleriä esittävä arvostettu sveitsiläinen näyttelijä Bruno Ganz sai valtavat suosionosoitukset. Hänen sanotaan eläytyneen rooliinsa "pelottavan realistisesti".
Jo ensi-illan alla elokuva herätti suurta kohua ulkomaita myöten ja jakoi arvostelijoiden mielipiteet kahtia. Ensimmäistä kertaa saksalaisessa elokuvassa tätä historian hirviötä lähestytään ihmisenä.
Elokuva kertoo Hilterin viimeisistä elinpäivistä, jotka hän vietti uskottujensa kanssa Berliinin bunkkerissaan. Se perustuu historioitsija Joachim Festin teokseen Der Untergang ja Hitlerin yksityissihteerin Traudl Jungen muistelmiin, jotka on suomennettu nimellä Viimeiseen saakka.
Elokuva koostuu absurdeista kuvista, missä sota jatkuu, vaikka se on jo hävitty. Bunkkerissa juhlitaan irvokkaasti. Propagandaministeri Joseph Goebbelsin kuusi alaikäistä lasta laulaa "Hitler-sedälle" ja avaa kiltisti suunsa, kun äiti Magda Goebbels antaa unilääkettä tappaakseen heidät sitten myrkyllä.
Hitlerin rakentama kolmas valtakunta on raunioina. Hitler on sairas ja saa koleerisia raivonpurkauksia ollen hetken perästä huomaavainen herrasmies. Hitler valmistautuu tappioonsa menemällä naimisiin Eva Braunin kanssa ja tekemällä tarpeelliset järjestelyt itsemurhaansa varten.
"Pahimmankin pyövelin sanotaan herättävän sääliä tuhon edessä", sanovat arvostelijat ja kysyvät saako tämän tuoda esiin, kun on kyse Hitleristä, joka aiheutti kymmenien miljoonien ihmisten kuoleman.
Elokuvan herättämät ristiriitaiset reaktiot johtuvat myös Bruno Ganzin suurenmoiseksi ylistetystä näyttelijäsuorituksesta. Ganzia pidetään saksankielisen teatterin suurena melankolisena näyttelijänä. Nyt hän on uskaltautunut historian suurimman rikollisen osaan, johon hänen nähdään sulautuneen täysin. Hän puhuu ja elehtii kuin Hitler.
Lehtihaastatteluissa Ganz kertoo opetelleensa Hitlerin puhetapaa salaa Suomessa tallennetulta ääninauhalta, missä tämä puhuu jonkun suomalaisen diplomaatin kanssa. Ganzin täytyi lähestyä Hitleriä myös tunnepohjalla. Vaikka tarkoituksena ei ollut herättää sääliä, tähän liittyy riskinsä.
Herättää vähintäänkin mielenkiinnon nähdä ko. elokuva, eli joutunee käydä katsomassa, kunhan tulee ohjelmistoon. Saa nähdä mitä moraalisia ja eettisiä kysymyksiä ja ajatuksia tuosta herää.