Der Untergang (suom. Tuho) - kohuelokuva Adolf Hitleristä

21 posts, 2 pages, 4,668 views

Avatar
#1 • • jouni a Guest
lainaus HS-verkkoliitteestä 13.9

Hitler-elokuvasta odotetaan menestystä
Bruno Ganz on Hitlerinä "pelottavan realistinen"

Berliini. Oliver Hirschbiegelin ohjaama kohuelokuva Adolf Hitleristä Der Untergang (Tuho) puhuttelee katsojia. Münchenissä viime torstaina olleessa maailmanensi-illassa erityisesti Hitleriä esittävä arvostettu sveitsiläinen näyttelijä Bruno Ganz sai valtavat suosionosoitukset. Hänen sanotaan eläytyneen rooliinsa "pelottavan realistisesti".
Jo ensi-illan alla elokuva herätti suurta kohua ulkomaita myöten ja jakoi arvostelijoiden mielipiteet kahtia. Ensimmäistä kertaa saksalaisessa elokuvassa tätä historian hirviötä lähestytään ihmisenä.

Elokuva kertoo Hilterin viimeisistä elinpäivistä, jotka hän vietti uskottujensa kanssa Berliinin bunkkerissaan. Se perustuu historioitsija Joachim Festin teokseen Der Untergang ja Hitlerin yksityissihteerin Traudl Jungen muistelmiin, jotka on suomennettu nimellä Viimeiseen saakka.
Elokuva koostuu absurdeista kuvista, missä sota jatkuu, vaikka se on jo hävitty. Bunkkerissa juhlitaan irvokkaasti. Propagandaministeri Joseph Goebbelsin kuusi alaikäistä lasta laulaa "Hitler-sedälle" ja avaa kiltisti suunsa, kun äiti Magda Goebbels antaa unilääkettä tappaakseen heidät sitten myrkyllä.

Hitlerin rakentama kolmas valtakunta on raunioina. Hitler on sairas ja saa koleerisia raivonpurkauksia ollen hetken perästä huomaavainen herrasmies. Hitler valmistautuu tappioonsa menemällä naimisiin Eva Braunin kanssa ja tekemällä tarpeelliset järjestelyt itsemurhaansa varten.
"Pahimmankin pyövelin sanotaan herättävän sääliä tuhon edessä", sanovat arvostelijat ja kysyvät saako tämän tuoda esiin, kun on kyse Hitleristä, joka aiheutti kymmenien miljoonien ihmisten kuoleman.

Elokuvan herättämät ristiriitaiset reaktiot johtuvat myös Bruno Ganzin suurenmoiseksi ylistetystä näyttelijäsuorituksesta. Ganzia pidetään saksankielisen teatterin suurena melankolisena näyttelijänä. Nyt hän on uskaltautunut historian suurimman rikollisen osaan, johon hänen nähdään sulautuneen täysin. Hän puhuu ja elehtii kuin Hitler.
Lehtihaastatteluissa Ganz kertoo opetelleensa Hitlerin puhetapaa salaa Suomessa tallennetulta ääninauhalta, missä tämä puhuu jonkun suomalaisen diplomaatin kanssa. Ganzin täytyi lähestyä Hitleriä myös tunnepohjalla. Vaikka tarkoituksena ei ollut herättää sääliä, tähän liittyy riskinsä.

Herättää vähintäänkin mielenkiinnon nähdä ko. elokuva, eli joutunee käydä katsomassa, kunhan tulee ohjelmistoon. Saa nähdä mitä moraalisia ja eettisiä kysymyksiä ja ajatuksia tuosta herää.
Avatar
#2 • • Lauri Leino Guest
vaikuttaa mielenkiintoiselta.
Avatar
#3 • • Ana-- Guest
Tän kyl meen kattomaan. Toi hahmo on aina tavallaa kiehtonut mua, siis
tapauksena. Muutenkin koko natsi-saksan ajan touhussa on iso läksy
opittavana, mutta ihmiset tykkäävät leimata koko ajanjakson yhden ihmi-
sen syyksi ja muutaman sekopään vouhotukseksi.
Avatar
#4 • • Benedix Guest

lainaus HS-verkkoliitteestä 13.9

<klip>...Lehtihaastatteluissa Ganz kertoo opetelleensa
Hitlerin puhetapaa salaa Suomessa tallennetulta ääninauhalta,
missä tämä puhuu jonkun suomalaisen diplomaatin kanssa...
<klip>



Tämä ääninauha (.rm -tiedosto) on kuultavana
YLE:n sivuilla osoitteessa:

Hitler Mannerheimin Syntymäpäivillä 1942

Ensi tammikuussa näyttäisi olevan elokuvan ensi-ilta Suomessa.
Avatar
#5 • • jagip Guest
toi on kyllä yksi niistä elokuvista jotka tulee käytyä kattomassa ihan mielenkiinnosta. Muutenkin koko natsisaksan aika on historiallisesti mielenkiintosta aikaa, syyt ja seuraukset yms. niistä vois puhua ja väitellä tuntikausia

saksassa oli käyny sellanekin tapaus yhessä leffateatterissa että joku uusnatsi oli noussu seisomaan kesken leffan ja huutanu sitten "heil hitler". sai porttikiellon ja heitettiin ulos.

unohin sanoa äsken:
ois mielenkiintosta kuulla miten saksassa elettiin heti sodan jälkeen, nyt en siis puhu länsi- itä-saksan ajoista vaan siitä että miten juutalaiset ja sorretut sulautu takasin yhteiskuntaan heti sodan jälkeen, vai mitä kävi. tuosta ei oo kovin monessa koulun historiankirjassa sanottu mitään. jos joku sattuu vaikka jonkun dokumentin tietämään niin saapa vaikka huudellakkin
Avatar
#6 • • Hempp@ Guest
Kiintoisa tapaus,saattaisin mennä katsomaankin.

"Pahimmankin pyövelin sanotaan herättävän sääliä tuhon edessä", sanovat arvostelijat ja kysyvät saako tämän tuoda esiin, kun on kyse Hitleristä, joka aiheutti kymmenien miljoonien ihmisten kuoleman

Itselleni herääkin kysymys, eikö Hitlerkin ole vain ihminen?
Vaikka hän murhasi miljoonia ihmisiä päätöksillään, niin silti, jokainen meistä on vain ihminen.
Kyllä Hitlerilläkin varmaan äiti on ollut, puhumattakaan sukulaisista tai ystävistä.

Miksi joku voi näytellä elokuvassa esimerkiksi Jeesusta, mutta Hitleriä ei voisi?

*tsori, meni täysin offtopic*
Avatar
#7 • • jagip Guest
jos nyt saan rönsyillä alkuperäisestä aiheesta hieman (lupaan ettei toistu ennen 15 päivää) ,niin:

koska jeesusta pidetään hyvänä ihmisenä joka kuoli muiden takia on se sallittua tehdä elokuva. Hitler taas ajatellaan pahana jolloin nykyisten hyvä paha käsitysten mukaan on väärin tehdä pahasta ihmismäinen kuvaus. näin itse sen nään.
Avatar
#8 • • jUSSi Guest

jos nyt saan rönsyillä alkuperäisestä aiheesta hieman (lupaan ettei toistu ennen 15 päivää) ,niin:

koska jeesusta pidetään hyvänä ihmisenä joka kuoli muiden takia on se sallittua tehdä elokuva. Hitler taas ajatellaan pahana jolloin nykyisten hyvä paha käsitysten mukaan on väärin tehdä pahasta ihmismäinen kuvaus. näin itse sen nään.



Eli pahat ihmiset eivät ole ihmsiä? Kyse ei ole siitä, että puolustettaisiin yksilön tekoja, vaan siitä, että ettemme vajoaisi samalle tasolle. Pahaa ei voiteta pahalla. Eikös se jessekin puhunut jotain anteeksiantamisesta?

Itselleni herääkin kysymys, eikö Hitlerkin ole vain ihminen?
Vaikka hän murhasi miljoonia ihmisiä päätöksillään, niin silti, jokainen meistä on vain ihminen.
Kyllä Hitlerilläkin varmaan äiti on ollut, puhumattakaan sukulaisista tai ystävistä.



Nimenomaan. Hitlerkin oli ihminen, joten hänet voidaan esittää ihmisenä. Vaikeatkin asiat pitää käsitellä. Näin voimme oppia niistä.
Avatar
#9 • • Hansu Guest
Ensimmäistä kertaa pariin vuoteen vois olla asiaa leffateatteriin.
Avatar
#10 • • snt Guest
Juu, vaikuttaa hyvältä!
Avatar
#11 • • Edited Individual Guest
Tuohon ensimmäisen postauksen HS:n kirjoitukseen ei ole hirveästi lisättävää. Aivan mahtava elokuva ja ei edes etukäteen kauhistuttanut elokuvan kahden ja puolen tunnin kesto tuntunut loppujen lopuksi yhtään liian pitkältä. Mielestäni pieni "pitkäveteisyys" ( eikä tämäkään ilmaisu anna oikeutta elokuvalle ) vain lisäsi tunnetta bunkkerissa olijoiden epävarmuudesta tulevaisuuden suhteen puna-armeijan moukaroidessa kaupunkia ja jalkaväen lähestyessä.

Kuten sanottu jo kaikkialla, oli todellakin Bruno Ganz Hitlerin osassa loistava
raivokohtauksiaan ja käden vapinaa myöten.

Äänisuunnittelu onnistui hienosti luomaan bunkkerin klaustrofobisen tunnelman ja metallisten ovien ja tilojen kaiut, kuin myös kranaattien, ihmisten, ajoneuvojen ym. kaupunkisodankäynnin kakofonian bunkkerin ulkopuolella. Kuvan leikkaukset eivät olleet mitään musiikkivideotyyliä vaan etenkin pääosan esittäjille annettiin todellakin tilaa viipyileville kuvilla.

Koskettavimpia kohtauksia elokuvassa oli, kun Rouva Göbbels myrkytti omat lapsensa heidän nukkuessaan murskaten myrkkykapselit heidän hampaittensa välissä ja vetäen sen jälkeen peiton jokaisen lapsen kasvojen päälle pienten nilkkojen paljastuessa peiton alta.

Uskomatonta oli kyllä miten jotkut Hitlerin lähimmistä miehistä eivät suostuneet uskomaan lopulliseen häviöön ja miten uskollisina he jäivät bunkkeriin, osa loppuun asti.

Kaikenkaikkiaan suosittelen tätä elokuvaa kyllä kaikille. Oli kyllä harvinaisen hiljaista väkeä ihmiset poistuessaan teatterista.

Edit:
Elokuva oli saatu ladattua täyteen vahvoja kohtauksia ja kuvia, jotka kaikki viestivät moraalin rappiosta ja lopullisesta tuhosta. Esimerkkeinä Hitler-Jugendin lapsisotilaat, Bunkkerin irvokkaat juhlat, Vanhojen miesten tappaminen sotilaskarkureina, rautaristien jakaminen sotilaille haavoittuneiden huutaessa tuskissaan vieressä lattialla Hitlerin jo tehtyä itsemurhan jne...
Avatar
#12 • • jorkki Guest
Täytyy mennä kyllä kattoon, tosiaan pirun mielenkiintonen aihe..

Hitler - The Rise of Evil tuli tästä aiheesta katteltua joku kuukausi sitten, oli paras tästä aiheesta näkemäni elokuva tai no tais olla minisarja ..ainakin toistasek :D
http://www.imdb.com/title/tt0346293/
Avatar
#13 • • phanatic Guest
Untergang kyllä täytti ja ylitti odotukset, eikä tuntunut todellakaan pitkäpiimäiseltä missään vaiheessa, vaikka kestoa olikin yli 2,5h. Loistavat näyttelijäsuoritukset, lavasteet, äänet jne..
Avatar
#14 • • Quu Guest
Käytiin eilen väijyy, veti aika hiljaiseksi.

Ehkä tuo on enemmän tärkeä ja helvetin hyvin tehty dokumentti kuin jokseenkin oscarileffa. Käykää tsiigaa.
Avatar
#15 • • Transistor Guest
Tää oli kyllä tosi hyvä. Kaikki muu on jo yläpuolella sanottu.
Avatar
#16 • • OSC8 Guest
Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta elokuvalta, tämä pitäisi kyllä päästä katsomaan..


Kyllä Hitlerilläkin varmaan äiti on ollut, puhumattakaan sukulaisista tai ystävistä



Itseasiassa, Hitlerin suku sikiää edelleen: http://archives.cnn.com/2002/SHOWBIZ/books/02/05/last.hitlers.cnna/



edit: niin tai "sikiää", tämä kohta oli varsin mielenkiintoinen:

"ZAHN: And David, is it true the nephews signed a pact making the agreement that none of them would ever bear children so that the bloodline would basically stop with them?


GARDNER: They didn't sign a pact, but what they did is, they talked amongst themselves, talked about the burden they've had in the background of their lives, and decided that none of them would marry, none of them would have children. And that's something that -- a pact they've kept to this day"


..mielenkiintoista jos tuo pitää paikkansa. Mitä he pelkäävät veressään olevan niin paljon etteivät voisi lapsia tehdä? Jotain holokausti-DNA:tako? ;)
Avatar
#17 • • Juha Vilkamo Guest
Leffa oli tavanomainen, suora ja yllätyksetön, mutta silti oikein hyvä. Tunnelma pysyy hyvin paketissa alusta loppuun, suosittelen katsomista.
Avatar
#18 • • sektori Guest
@ juha vilkamo, meinaat että ois pitäny olla joku ylläri lopussa, joku twisti ? "se onki robotti!" tms ? ;)



parhaita leffoja pitkään aikaan.
Avatar
#19 • • Bio Guest
Ihan mielenkiintoinen leffa oli kattoo. Sellanen synkkyys oli koko leffan ajan, mut sillastahan se varmaan olikin siihen aikaan.
Avatar
#20 • • khatt Guest

..mielenkiintoista jos tuo pitää paikkansa. Mitä he pelkäävät veressään olevan niin paljon etteivät voisi lapsia tehdä? Jotain holokausti-DNA:tako? ;)



Menee OT mutta... mieti miten paljon vaikeuksia ja vainoa heidän lapsensa kohtaisivat etenkin jenkeissä, jossa juutalaisia on poikkeuksellisen paljon. Sukujuuret tulisivat kuitenkin jossain vaiheessa ilmi. Sinänsä aika perseestä, että tällainen päätös on tehtävä, mutta stigma on ankara ja ihmiset tunnetusti idiootteja.