Hyvä vai paha Kiina.

7 posts, 1 page, 1,377 views

Avatar
#1 • • Revelation Guest
Länsimaat kumartavat Kiinan sortojärjestelmälle, puhtaasti maailmantalouden takia. Eipä sillä väliä vaikka Kiina toimii pitkälti samoin kuin vanhan kunnon Neuvostoliitto, kunhan vain saadaan jossakin tuotettua halvalla kaikkea... saapa nähdä tuoko talouskasvu muutosta tilanteeseen, mutta aika pehmeitä lausuntoja kyllä päästää poliitikot Kiinasta, kukaan ei varmaan uskalla arvostella vaan aina kiitellään "kehityksestä"... kaikki maailman hallitukset ovat jo talouden orjia, ja tätä systeemiäkö pitäisi tukea?
Avatar
#2 • • jUSSi Guest
Jos nykyiselle järjestelmälle tai ajattelumaailmalle ei tehdä mitään näemme ennenpitkään yritykset johtamassa maita.

Länsimaat ovat saaneet tarvitsemaansa halpatyövoimaa Kiinasta ja Kiina tarvitsemiaan ulkomaisia sijoituksia. Raha on universaali kieli. Koska halpatyövoima tuo rahaa, eivät hallitukset siihen puutu.
Avatar
#3 • • Felis Guest
Siis oliko tän topikin aihe nyt Kiina vai kapitalismin pahuus? Kannattaa pitää mielessä, että Kiina on talousuudistusten jälkeen nostanut reippaat 200 miljoonaa ihmistä köyhyysrajan yläpuolelle (1978 30%, 1998 4,6% maalaisväestöstä köyhiä), ja on samalla ainoa maa maailmassa, joka on onnistunut nostamaan ylipäätään minkäänkokoista ihmisryhmää köyhyydestä. Olkoonkin, että tuloerot ovat samalla venähtäneet maailman suurimmiksi, hyvin, HYVIN suuri osa kiinalaisista on silti huomattavan tyytyväisiä elämäänsä talousuudistusten jälkeisessä yhteiskunnassa.
Avatar
#4 • • Revelation Guest
Aloitus oli tarkoituksella hieman provosoiva. Kiinassa on tapahtunut paljon hyvää talouskasvun myötä, mutta silti sananvapauden rajoittaminen sekä esim. Taiwanin uhkailu ovat vähintäänkin arveluttavia, eikä näistä juuri Kiinaa (uskalleta?) arvostella. Puhumattakaan Tiibetistä...

Kiina on käytännössä yksi niistä valtioista maailmassa joka saa tehdä mitä haluaa ilman että siihen uskalletaan mitenkään puuttua, tämä voi olla hieman vaarallista pidemmän päälle, onneksi kuitenkin ainakin tällä hetkellä sotilaallisesti alueella on rauhallista.

Kiina salli juuri myös virallisesti yksityisomistuksen, askel parempaan suuntaan.

Tosin minulle henkilökohtaisesti Kiina on vielä vähän arvoitus, se kyllä kukkoilee hiukan Taiwanin kanssa, mutta kuitenkin kaikki on jäänyt uhkailun ja painostuksen asteelle tähän asti. Toivottavasti Kiinassakin työläisetkin saavat osansa talouden kasvusta ja yhteiskunta pysyy vakaana.
Avatar
#5 • • Felis Guest
No ei siinä provosoinnissa mitään pahaa, mä vaan lukisin mieluummin vähän paremmin perusteltuja provosointeja. Suurin osa maailman maista saa tehdä mitä haluaa, vasta kun toimet haittaavat jonkun toisen valtion intressejä, tulee konflikteja. Mitä Kiinaan tulee, Yhdysvallathan on se rakkikoira, joka on aina ensimmäisenä ja kovimmin haukkumassa Kiinan ihmisoikeustilannetta (poista ensin hirsi omasta...). Omituistahan siinä on se, että myös yhdysvaltalaisilla firmoilla on paljon rahaa kiinni Kiinassa; kyse lieneekin ennemmin pelosta, että Kiina ottaa entistä suuremman roolin kansainvälisillä foorumeilla ja uhkaa siten Yhdysvaltain arvovaltaa. Joku pari vuotta sitten Kiina repäisi ja julkisti vastavetona raportin Yhdysvaltain ihmisoikeustilanteesta, joka olisi varmasti mielenkiintoista luettavaa, ihan jo siltäkin kannalta, mihin kiinalaiset kiinnittävät huomioita ihmisoikeuksien nimissä. Muuten olet oikeassa siinä, että harvoja kiinnostaa kritisoida Kiinaa. Toisaalta osa asiantuntioista on myös varovaisen toiveikkaita, että hiljalleen talouskasvun ja kansainvälisten vaikutteiden myötä tilanne Kiinassa olisi paranemaan päin. Suurin ihmisoikeusongelma IMO Kiinassa on sen valtava koko: sen kokoista maata on täysin mahdotonta hallita keskusjohtoisesti ja tehokkaasti, mikä jättää paljon valtaa paikallisviranomaisille. Erityisesti syrjäisillä seuduilla paikallisviranomaisilla onkin ikävä tapa kerätä lahjuksia ja suoraan laittomia maksuja sekä polkea kansalaisten oikeuksia ilman, että kukaan korkeamman tahon viranomainen välttämättä saa tietää asiasta. Silti Kiinan lehdissä on lähes viikottain juttuja korruptiosta jaetuista tuomioista.

Mitä Taiwaniin tulee, sehän on Yhdysvaltain suojatti, ja siksi Taiwanin kysymys on kansainvälinen. Kiina uhkailee Taiwania, koska sen on pakko, mutta tosiasiassa suuri osa taiwanilaisistakaan ei kaipaa itsenäisyyttä, vaan sitä että järjestys säilyy sellaisena kuin se nyt on ja raha virtaa vapaasti. Ja Hong Kongissa paikalliset liikemiehet hyökkäävät demokratia-aktivisteja vastaan, koska pelkäävät näiden haittaavan bisnestä...
Avatar
#6 • • Mrrshan Guest

No ei siinä provosoinnissa mitään pahaa, mä vaan lukisin mieluummin Suurin ihmisoikeusongelma IMO Kiinassa on sen valtava koko: sen kokoista maata on täysin mahdotonta hallita keskusjohtoisesti ja tehokkaasti, mikä jättää paljon valtaa paikallisviranomaisille. Erityisesti syrjäisillä seuduilla paikallisviranomaisilla onkin ikävä tapa kerätä lahjuksia ja suoraan laittomia maksuja sekä polkea kansalaisten oikeuksia ilman, että kukaan korkeamman tahon viranomainen välttämättä saa tietää asiasta. Silti Kiinan lehdissä on lähes viikottain juttuja korruptiosta jaetuista tuomioista.



Vähän aikaa sitten oli hesarissa juttu jonka mukaan kymmeniä tuhansia paikallisviranomaisten toiminnasta pääkaupunkiin valittamaan tulleita oli pidätetty ja heitä oli pahoinpidelty hakkaamalla ja sähköpampuilla tai jotain sinne päin...
Avatar
#7 • • pakana Guest
Felis:

Suurin osa maailman maista saa tehdä mitä haluaa, vasta kun toimet haittaavat jonkun toisen valtion intressejä, tulee konflikteja.



Näinhän tää oli ennen :)

Nykyäänhän tilanne on toinen:

Konflikteja syntyy vasta kun omat intressit ulottuvat toiseen valtioon, ja kun keksitään tarpeeksi uskottavat perustelut niin saadaan tehdäkin mitä halutaan, vaikka se haittaisi suurinta osa maailman maista.

Kiinasta tulee ihan nasta vastapaino yhdysvalloille, oisin tosin vielä tyytyväisempi jos Eurooppa ja Venäjä nousis kans tähtipelaajakastiin.