Nettiostokset

49 posts, 3 pages, 11,813 views

Avatar
#1 • • vaavu Guest
Täälläkin on ollut aina välillä juttua internetistä ostamisesta, mutta olisi kiinnostavaa tietää kuinka yleistä se on. Kuinka usein teet ostoksia netin kautta? Ostatko vain virallisista liikkeistä, vai käytätkö myös esimerkiksi huutokauppoja? Ostatko ulkomailta vai Suomesta?

Lisäksi olisi kiva kuulla minkälaisia tavaroita ihmiset yleensä ostavat. Levyjä, leffoja, kirjoja, vaatteita, tekniikkaa, junalippuja... Vaihtoehtojahan tässä suhteessa löytyy. Olisi kiva myös kuulla linkkejä ja suosituksia hyvistä nettikaupoista, ja vastaavasti varoituksia liikkeistä, joiden kanssa ei kannata asioida.

Lisäksi muutenkin olisi kiva kuulla mitä mieltä ihmiset ovat nettikaupasta ylipäätään. Minkälaisia etuja siinä on? Onko jotain kauhutarinoita siitä, mitä voi käydä pahimmillaan? (Näitä varoittavia esimerkkejä löytyy nimittäin myös.)
Avatar
#2 • • ville Guest
Sekalainen roina: huuto.net
Elektroniikka: saksa
DVD & pelit: cayman saaret
Housut: Tanskalainen lafka
Hiustenhoito & kosmetiikka: Britannia tai Hong Kong
Fillariosat: saksa
jne jne

On järkyttävää ajatella kuinka paljon pelkästään viimeisen vuoden aikana on ostanut tavaraa ulkomailta. Mun mielestä on hälyyttävää, että nuoriso tottuu tekemään niin, sillä jonkin ajan päästä kukaan ei enää osta mitään suomesta :/

Paikallista kauppiasta olisi oikeesti jees tukea, mutta kun hinnat on vähintään 30% kalliimpia niin ulkomailta tulee hankittua. Lisäksi mitä järkeä tilata suomesta kun saksasta saa usein maanantaina tilatessa paketin kotiovelle perjantaina n. 20 euron postikuluilla ... samanlaisista toimitusajoista saa monen suomalaisen lafkan kanssa vain haaveilla :(

Mun mielestä suurien merkkien tukkureiden pitäisi myydä kaikki tuotteet kaikille samaan hintaan. Tällä tavalla hintaerot tasoittuisivat ja suomestakin voisi saada jotain halvalla.
Avatar
#3 • • vaavu Guest
Itse olen nimittäin huomannut, että ostan yhä enenevässä määrin tavaraa netin kautta. Viimeisen puolen vuoden aikana ostoksia on lähtenyt varmaankin keskitahtia kerran viikossa, ja tahti kiihtyy koko ajan.

Itse ostan pääasiassa ulkomailta, ihan jo hintojen vuoksi. Monissa tuoteryhmissä voi säästää huomattavia summia, kun tilaa ulkomailta, erityisesti nyt kun euro on niin vahva. Oma kommervenkkinsä ulkomailta tilatessa on tietysti tullimaksut ja alv. Itselläni ei kuitenkaan vielä ole ollut tilannetta, jossa tullia olisi pitänyt maksaa. Olen joko tilannut pelkästään EU:n sisältä, tai tilannut niin pieniä ostoksia, että ne ovat jääneet alle tullattavan rajan.

Jonkin verran tilaan myös Suomesta. Lähes aina tilanne on kuitenkin se, että teen tilauksen netistä, mutta haen tavarat jostakin myymälästä. Näin välttyy maksamasta tilauskuluja. Tällaisia ovat esimerkiksi Freerecordshop, Akateeminen ja Verkkokauppa. Mielestäni nämä ovat erittäin käteviä palveluita, koska tällöin ei tarvitse itse vaivautua pläräilemään mahdollisesti suurta valikoimaa liikkeessä, vaan voi suoraan tilata keskusvarastosta haluamansa tavaran.

Minkälaista tavaraa sitten ostan? Olen melko kaikkiruokainen, eli olen tilannut aika laajalla skaalalla tavaraa: elokuvia, pelejä, kosmetiikkaa, kampaamotuotteita, vaatteita, musiikkia, kirjoja, elektroniikkaa laidasta laitaan, erilaisia palveluita (leffalippuja, junalippuja) jne.


Olen myös miettinyt sitä, mitä verkosta ostaminen merkitsee laajemmassa mittakaavassa. E-kauppaahan hehkutettiin silloin kovimman teknohypen aikana kuin kuuta nousevaa, mutta todellisuus jossain määrin petti odotukset, ja monet dotcom-kaupat ajautuivat vaikeuksiin. Kuitenkin muutos on tapahtunut, pikkuhiljaa. Jo nyt esimerkiksi digitaalijärjestelmäkameroiden markkinoilla Saksan suuret nettikaupat vaikuttavat suomalaisten jälleenmyyjien myyntilukuihin. Vastaavasti Verkkokaupan tapaiset, suoraan ulkomaisilta tukkureilta ostavat liikkeet voivat menestyä poikkeavalla liikestrategialla. Toisin sanoen, muutosta on tapahtunut, mutta ei välttämättä kotimaisten liikkeiden toivomalla tavalla.

Suomen kalleus yhdistettynä EU:n tullittomuuteen on avannut väylän hankkia tavaraa sieltä missä se on halvempaa. Vielä asia ei ole kovin suuri, sillä ihmiset arastelevat ulkomailta tilaamista, mutta uskon että tulevaisuudessa tämä asia tulee olemaan oikeasti vaikea monille suomalaisille liikkeille. Ei tietenkään kaikilla markkinoilla, sillä joitakin tuotteita on vaikea myydä netissä, mutta tietyillä markkinoilla sillä voi olla ratkaiseva vaikutus. Tällöin suomalaiset liikkeet joutuvat pakostakin kilpailemaan ulkomaisten liikkeiden kanssa. Tämä voi johtaa markkinoiden todelliseen murrokseen ja täysin uusien liiketoimintastrategioiden syntymiseen.

Toisaalta pitäisi ehkä ajatella, että olisi hyvä tukea suomalaista liikettä ja jättää ostamatta netin kautta ulkomailta. Mutta valitettavasti pelkän isänmaallisuuden varaan en jaksa perustaa ostopäätöstäni. Netin kautta ostaminen on usein sekä helpompaa että halvempaa kuin liikkeistä ostaminen. Tällöin ei ole vaikea arvata, kumpaan suuntaan oma valintani kallistuu.
Avatar
#4 • • serotonot Guest
Musiikin ostan lähes 100% netistä koska haluamaani ei suomesta saa. Ostomäärät ovat myös sitä luokkaa että kun joka 5. levyn saa ilmaiseksi, on säästö vuodessa aikamoinen.

Huuto.netistä on tullut silloin tällöin ostettua tavaraa ja eri forumeiden buy/sell-palstoilta.

Muuten pyrin tukemaan kotimaista kaupanalaa vaikka se minulta välittömästi onkin enemmän pois, on se pitemmällä tähtäimellä pelkkää säästöä, koska se ylimääräinen minkä maksaa menee enemmän tai vähemmän takaisin yhteiskunnan kiertoon.
Avatar
#5 • • Aulis_G Guest
Kameran ostin Saksasta ( ny-camera ), säästin Suomen hintoihin verrattuna yli 300 euroa. Tyhjiä DVD-levyjä tilasin myös Saksasta, 100kpl dvd+r, 82e postikuluineen. Tiedän, että halvemmallakin saisi, mutta tämä oli ensimmäinen dvd-hankintani tuolta, täytyy vielä kilpailuttaa noita nettikauppoja. Suomesta en ole tilannut muistaakseni mitään, ellei huuto.netiä ja plattarin osta/myy -palstaa lasketa :)

Tosiaan tuo Saksan alhainen alv/vat kyllä houkuttelee ostoksille. Myös Villen mainitsemat edulliset postikulut yhdistettynä nopeisiin toimitusaikoihin panevat paikalliset tukkurit ahtaalle. Mieli tekisi tukea paikallista kauppiasta, mutta hintaerot ovat monissa tuotteissa niin järjettömät ( esim dvd+r, kpl-hinta Suomessa about 2,5e, Saksasta tilatessa 40-80snt ), että väkisinkin tulee todettua että ruoho on aidan toisella puolella todellakin vihreämpää. Ja houkuttelevampaa :)
Avatar
#6 • • vaavu Guest
Niitä vinkkejä vielä.

www.play.com , www.cdwow.com
Kaksi Jerseyn saarella toimivaa, lähinnä leffoja, pelejä ja musiikkia myyvää saittia. Erityisesti leffojen valikoima ja hintataso on hyvä. Näistä löytää myös sellaisia, joita Suomesta ei saa. Joitakin nimikkeitä voi Suomessa saada esimerkiksi Anttilasta halvemmalla, mutta paljon on sellaista, joissa säästää pitkän pennin. Kannattaa seurata tarjouksia ja tehdä hintavertailua. Plussaa molemmissa se, että kuljetus kotiin on ilmainen. Myös toimitus on ollut nopeaa. Miinusta se, että Jerseyn saari kuuluu EU:n verovapaaseen alueeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tarpeeksi kalliista tuotteista voi joutua maksamaan arvonlisäveroa. (*) Liikkeet kuitenkin lähettävät saman tilauksen tuotteet erillisinä paketteina, joten alv:ia voi joutua maksamaan vain yksittäisen tuotteen ylittäessä rajan.

www.edirectory.co.uk
Täältä tilaan itselleni Tigin kampaamotuotteita. Suomessa Tigin tuotteet maksavat aivan käsittämättömiä summia, esimerkiksi yksi hiusvaha saattaa olla yli kolmekymmentä euroa. Britanniassa Tigin tuotteet ovat halpoja (koska merkki on Briteistä kotoisin). Tosin postimaksu on hyvin korkea, joten teen kerralla vain isompia tilauksia. Tulee kuitenkin paljon halvemmaksi kuin Suomesta ostaminen.

www.strawberrynet.com
Hongkongissa toimiva liike, joka myy merkkikosmetiikkaa ja hajuvesiä. Saitti on aivan kamalan näköinen, nevigointi on perseestä ja tuotehakua ei ole. Lisäksi joillakin saattaa herätä epäilys, että Hongkongista myydään vain merkkikosmetiikan kopioita (sekin on aina mahdollista). Kuitenkin, tämä on ollut aivan loistava saitti. Hinnat ovat erittäin kohdallaan, ja mikä parasta, postitus- tai toimituskuluja ei ole. Tuotteet ovat olleet juuri sitä mitä pitääkin, ja ne ovat tulleet huolellisesti pakattuna. Postitus on myös ollut erittäin rivakkaa - usein kun olen tilannut esimerkiksi lauantaina, on tilaus laitettu postiin jo sunnuntaina. (Ilmeisesti Hongkongissa ei hirveästi vapaapäiviä ole?) Lisäksi paketit ovat järjestään tulleet nopeammin kuin mitä toimitusajaksi on luvattu. Koska tavara tulee EU:n ulkopuolelta, tilaukseen saattaa tulla tullimaksuja (*). Itse olen kuitenkin tilannut vain sellaisia tilauksia, jotka jäävät alle tullattavan arvon. Erikoispalveluna liike lupaa, että jos ostaja joutuu maksamaan tullia kotimaassaan, hän voi lähettää heille kopion maksetusta tullimaksusta, ja liike hyvittää vastaavan summan luottokortilla. En tiedä toimiiko tämä palvelu, koska en ole omakohtaisesti sitä kokeillut.




(*) = Periaatteessa kaikesta EU:n ulkopuolelta tulevasta tavarasta menee sekä tulli että arvonlisävero. Arvonlisäveron suuruus vaihtelee eri tuotteilla, mutta on yleensä 22%. Kuitenkin, jos tullauksen arvo jää alle 10 euron, tulli ei peri maksua. Tullauksen arvo lasketaan siten, että tilauksen arvosta (sisältäen postikulut) lasketaan ensin mahdollinen tullin osuus. Tämän jälkeen tilauksen kokonaisarvon ja tullin osuuden summasta lasketaan arvonlisäveron osuus. Jos sekä tullin osuuden että arvonlisäveron osuuden yhteenlaskettu summa ylittää 10 euroa, se pitää maksaa. Esimerkiksi jos tilauksen arvo on 39e ja tulliprosentti 3,5%, on tullin osuus 1,36e. Arvonlisävero lasketaan summasta 40,36e (tilaus + tullin osuus). 22%:lla se tekee 8,87e. Koska tullin ja alvin osuus on yhteensä 10,23e, sen joutuu maksamaan. Lisää tietoa tästä löytyy osoitteesta www.tulli.fi

Ongelma tuossa vain on, että tulliprosentit eri tuotteille vaihtelevat, eikä tulli ilmoita niitä sivuillaan. Paras tapa onkin soittaa tullin neuvontapuhelimeen. Itse tiedän ainakin sen verran, että Hongkongista tilattaessa kosmetiikan tulliprosentti on nolla. Toisin sanoen, on huolehdittava siitä, että vain alv:n osuus jää alle 10 euron. Käytännössä tämä tarkoittaa, että raja menee siinä reilussa 45 eurossa.

Lisäksi vielä sellainen tieto, että EU:n verovapaalta alueelta (esim. Jerseyn saari) tilattaessa ei kanneta tullia ollenkaan, ainoastaan arvonlisäveroa.
Avatar
#7 • • Edited dixoff Guest

Toisaalta pitäisi ehkä ajatella, että olisi hyvä tukea suomalaista liikettä ja jättää ostamatta netin kautta ulkomailta. Mutta valitettavasti pelkän isänmaallisuuden varaan en jaksa perustaa ostopäätöstäni. Netin kautta ostaminen on usein sekä helpompaa että halvempaa kuin liikkeistä ostaminen. Tällöin ei ole vaikea arvata, kumpaan suuntaan oma valintani kallistuu.



Tämä saattaa kuulostaa vähän nurinkuriselta tavalta lähestyä asiaa, mutta mielestäni paras tapa edistää suomalaisen kuluttajan asiaa, ja kehittää kotimaista kauppaa, on ostaa ulkomailta, jos sieltä saa halvemmalla. Suomen markkinat ovat perinteisesti olleen varsin pienet, suljetut ja protektionistiset, ja monilla osa-alueilla kilpailu on ollut vähäistä, ja hintasäännöstely on ollut lähestulkoon maan tapa. Tätä on vielä pönkitetty nasevilla iskulauseilla tyyliin "Suosi suomalaista" jne, minkä monet ovatkin tehokkaasti omaksuneet. Valitettavasti tämä on vain joissain tapauksissa tarkoittanut suunnilleen samaa kuin "Osta keskinkertaista kalliilla".

Nyt tilanne on mm. EU:n ja internetin myötä muuttunut, mutta kaikki eivät vain ole vielä huomanneet sitä. Niinpä ulkomailta ostaminen on hyvä tapa saada kotimaiset toimijat tarkistamaan omia menettelytapojaan ja rakenteitaan, kun niiden on pakko huomioida se, että joissain tapauksissa toiselta puolelta EUrooppaa ostaminen ei ole yhtään sen hankalampaa kuin kotimaan liikkeissä asiointi, ja että jossain muualla ollaan ehkä opittu myymään tavaraa paremmin kuin täällä. Tarkistamista monissa kotimaisen kaupan instituutioissa onkin, esimerkkinä tämä yksi Suomenkin kamaralle rantautunut saksalainen halpisruokamarketti, joka sai kotimaisen päivittäistavarakaupan jokseenkin tehokkaasti takajaloilleen.

Mutta joo, takas topikkiin: Itse ostan netin kautta lähinnä levyjä, leffoja, kirjoja ja elektroniikkaa. Levyistä itse asiassa suurimman osan, koska netin välityksellä pääsee niin vähällä vaivalla käsiksi valtaisiin valikoimiin joiden tilaus on useimmiten täysin ongelmatonta, kun käyttää hyväksi havaittuja nettikauppoja. Leffojen kanssa vähän sama juttu, tosin kotimaanliikkeiden halpistarjonta on aika hyvä kilpailija ulkomaisille nettikaupoille, jos ei ole kalastamassa mitään kovin eksoottista. Erikoisuuksia sitten pitää haalia suunnilleen sieltä mistä saa. Kalliimman elektroniikan kanssa netistä tilaaminen on myöshyvä idea, koska tietyissä tuoteryhmissä ulkomailta voi saada tavaran kymmeniä prosentteja halvemmalla kuin Suomesta. Paljon on kuitenkin vielä sellaista, jota en netistä tilaisi - esimerkiksi vaatteita tykkään ensisijaisesti käydä hakemassa ihan kaupasta.
Avatar
#8 • • drS Guest
foorumeiden ostomyyntiosioita on tullut jonkun verran käytettyä hyväksi, sekä ajoittain tulee myös musiikkia tilattua psyshop.com:ista tai streetbeat.ac:stä.
Avatar
#9 • • Bio Guest
tilaan netistä enimmäkseen levyjä, joskus jotain vaatteita.. eniten teen tilauksia Saksasta
Avatar
#10 • • xybo Guest
Lähinnä levyjä, melkeimpä joka viikko.

-- xybo
Avatar
#12 • • pie Guest
Netistä olen ostanut
-kameralaukun
-salaman
-valokuvien kehityspalveluja
-matkalippuja
-musiikkia

Aion ostaa vaatteita valikoimien vuoksi. Mieluiten tietysti ostaisin fyysisestä kaupasta, mutta Internet avaa niin laajan valikoiman erilaisia vaatteita. Lisäksi aion ostaa DVD-R -levyjä ja muutakin tietokonetarviketta yms.
Avatar
#13 • • crash Guest

Aion ostaa vaatteita valikoimien vuoksi. Mieluiten tietysti ostaisin fyysisestä kaupasta, mutta Internet avaa niin laajan valikoiman erilaisia vaatteita.



mitäs nettivaatekauppoja suosittelette ja millaisia kokemuksia? (+ toimituskulut, -ajat jne.)
Avatar
#14 • • Edited Individual Guest
Cd:tä lähinnä cdon.com:ista.
Itse tykkään kyseisestä liikkeestä. Aika kattava valikoima myös konemusiikkia ja vanhemmat levyt eivät ole enää kovin hirveissä hinnoissa, ainakaan kaikki.
Ja ihan mukavasti tietoa löytyy myös saatavilla olevista levyistä, kuten biisilistat, kansikuvat jne...Ei tietenkään kaikista, mutta suuremmilta osin.
Myös tottakai paljon leffoja, pelejä ja muuta löytyy kyseisestä paikasta.
Mutta jottei menis ihan ylikehumiseksi, niin kerran eivät saaneet yhtä Adam Beyerin levyä toimitettua ja työkaverini, joka myös tilailee sieltä kertoili, että useamman levyn tilauksissa voi aika usein jäädä yksi tulematta, mutta näistä asioista kyllä cdon.com ilmoittaa e-mailitse.
Eli todella isot levyvalikoimat eivät välttämättä pidä ihan yhtä todellisuuden kanssa.
Ja syy miksi tuolta cdon:ista tulee niitä levyjä sitten tilailtua silloin tällöin johtuu siitä, että täällä Kotkassa tai ainakaan keskustassa, missä itse asun ei ole oikeastaan kuin yksi levykauppa ja sekin alkaa koko ajan enemmän painottumaan hifi ja soitinkaupaksi, jolloin levypuoli ei päivity sillä tahdilla kuin toivoisin. Ei ainakaan konemusavalikoimat ja kun valikoima ei ennestäänkään ole turhan laaja.
Onhan tietysti aina myös Anttila, mutta enää ei jaksa noi Ministry of...ja sitä rataa kokoelmat innostaa, vaikka ovatkin halpoja. Alkanut ehkä hieman tulemaan nirsommaksi ja nekin cd-kokoelmat mitä sieltäkin löytyy, niin samat kiksut on joka levyllä ja mistään teknoista tai muista ei voi kuin haaveilla.
Olishan se kiva joskus bongata jotain Tresor-kokoelmia ale-laarista hintaan 2, 95 kappale, mutta enpä usko : D. Toki aina voi tehdä löytöjä.


Ja joskus tulee tilattua myös pääsylippuja tiketistä ja lippupalvelusta. Niistä nyt ei varmaan tarvitse kenellekään mitään kertoa. Toimivat kyllä.
Avatar
#15 • • ovv Guest
hum hum.. ostelen netistä lähinnä levyjä (briteistä ja suomesta), harvemmin jotain laitteita (lähinnä thomannilta saksasta).
lisäksi tulee tilailtua sieltä täältä airsoftiin liittyvää tavaraa, lähinnä honkongista, briteistä ja jenkeistä sekä tietty suomesta.
mitäs muuta.. eipä nyt just tuu mieleen, mutta todellakin aika paljon tulee ostettua netistä, kun se on sen verran vaivatonta ja kätevää.

vielä kun moni kauppa onnistuisi parantamaan saittiaan niin olis jees. :)
Avatar
#16 • • espoo_rumpshaker Guest
music: a-musik.com , hardwax.de , formic.de , covert.uk.com , angry-plastic.net/possiblemusic.de
clothes: frontline.de , many minishops
food: gourmondo.de
wine: hawesko.de
flights: use ebookers.com to find the cheapest and then book directly over the airlines homepage to save the 25 e, plus various el cheapo airlines (germanwings, ryanair, etc)
console gaming: flanders.de
buy/sell just about anything: huuto.net and ebay.de

... and many more I can't think of atm
Avatar
#17 • • vaavu Guest

mitäs nettivaatekauppoja suosittelette ja millaisia kokemuksia? (+ toimituskulut, -ajat jne.)



No mä olen tilannut HenkkaMaukalta. Jos tykkää sellaisista vaatteista, niin ihan kätevää sieltä on tilata, erityisesti jos rekisteröityy laskutusasiakkaaksi. Mutta en ole enää pitkään aikaan sieltä mitään tilannut, koska en muutenkaan enää käytä HenkkaMaukan vaatteita.

Sitten on se yksi Villen suosima tanskalainen vaatemerkki, mutta ilmeisesti Ville haluaa pitää sen jonkinlaisena omana juttunaan, ettei kävelisi liikaa samanlaisia vaatteita vastaan. ;)
Avatar
#18 • • espoo_rumpshaker Guest

Tämä saattaa kuulostaa vähän nurinkuriselta tavalta lähestyä asiaa, mutta mielestäni paras tapa edistää suomalaisen kuluttajan asiaa, ja kehittää kotimaista kauppaa, on ostaa ulkomailta, jos sieltä saa halvemmalla.



WORD to your mama! :)
Avatar
#19 • • Hugo Guest
Suomesta: Huuto.net, platinum, cdon :scared: ym ym.
Saksasta: Akvaariotarvikkeita.... Hinnat on tod alhaisia suomalaiseen hintatasoon nähden ja mitä enemmän tilaa, sitä enemmän säästää. Tavarat tulevat nopeasti (viikossa) tai välillä vähän hitaammin (2-4 vkoa). Yleensä niillä kamoilla ei ole _ihan_ akuutti kiire.

Jatkossa tulee tilailtua varmasti kaikkea kaikkialta enemmän ja enemmän - kunhan saa luottolaskut semmoseen sopivaan tilaan että taas onnistuu ;)
Avatar
#20 • • osm Guest
Levyjä, kirjoja, leffoja ja elektroniikkaa tulee ostettua netistä, ja vähintään kerran kuussa taitaa jostain tulla tilattua. Oisko jollain heittää hyvää vinkkiä mistä saisi kirjoja halvalla, tähän asti oon tilannu amazon.co.uk:sta mut se ei ihan halvin taida olla..?