Nyt täytyy kumota yksi yleinen uskomus: päinvastoin kuin Suomen raittiusseurat sanovat, Keski-Euroopan nuoriso ei enää tunnusta kohtuukäytön rajoja samaan tapaan kuin vanhempansa.
Saattaa olla, mutta Suomessa kännäyskulttuuri on edelleen huomattavasti pahempi ongelma, koska sen ovat omaksuneet kaikki ikäryhmät. Nuo mainitsemasi parikymppiset vaihto-oppilaat (?) Shanghaissa irrottelemassa saattaisivat käyttäytyä kotimaansa liikakäyttöä paheksuvassa ilmapiirissä täysin toisin. Lisäksi parikymppinen on jo huomattavasti kypsempi alkoholinkäyttäjä kuin 15-vuotias, missä iässä Suomessa keskimäärin viimeistään aloitetaan alkoholikokeilut, humalahakuisesti tietenkin.
Kyllähän ihmiset kännäävät muuallakin Euroopassa, mutta se helvetin tärkeä ero on siinä, että perinteisissä olut- ja viinimaissa nämä juomat ovat kuuluneet iät ja ajat normaalina osana ihmisten arkeen, jolloin suhtautuminen alkoholijuomiin on päässyt muodostumaan monipuolisemmaksi ja terveemmäksi. Näissä maissa kulttuuri tarjoaa erittäin vahvan vaihtoehdon kännijuomiselle, siis kohtuukäytön, johon mm. ympäristön humalahakuisuutta paheksuva asenne ohjaa ihmisiä. Suomessa tällaista vaihtoehtoa ei käytännössä ole, vaan ensimmäisiä alkoholikokeilujaan tekevä nuori omaksuu automaattisesti perinteiset suomalaiset juomatavat.
Kyllä hinnalla on merkitystä kuluttajien päätöksiin, ja valitettavasti alkoholi on niin salakavalasti addiktoiva aine, ettei halvan hinnan aiheuttamiin riippuvuuksiin vielä tunneta toimivaa hoitoa. Vaikka kyseessä olisikin ohimenevä ilmiö, jotain seurauksia sillä varmasti tulee olemaan lisääntyneinä riippuvuuksina.
Hinnalla on merkitystä niiden kuluttajien päätöksiin, jotka etsivät halvinta etanoli/e -suhdetta, ei niinkään niiden, jotka arvostavat juomiensa laatua ja niiden tarjoamia makuelämyksiä. Oma mallasviskien ja belgioluiden kulutukseni on vakio hinnasta riippumatta.
Ja kaikille teille, jotka vakaasti puolustatte kaiken sääntelyn lopettamista: vaikka valtion vastuu alkoholistin terveydestä olisikin rajoitettu, on kuitenkin todistettua, että suurin osa väkivaltarikoksista Suomessa tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Onko se sittenkin mielestänne vain jokaisen oma asia, mitä suuhunsa kaataa, vaikka seuraukset näkyvät sairaalatilastoissa myös niiden osalta, jotka eivät alkoholiin koske? Mikä sitten olisi teidän ratkaisunne väkivallan vähentämiseen, jos sen syihin ei kerran saa puuttua?
Nimenomaan syihin pitää puuttua, työttömyyden vähentämisen pitäisi olla Suomessa prioriteetti numero yksi. Alkoholihaittojen perimmäinen syy ei ole alkoholin halpa hinta, hyvä saatavuus, ravintoloiden aukioloajat tai se, onko keskioluessa prosentteja 4,5 vai 3,5. Alkoholihaittojen perimmäinen syy löytyy kysymällä, miksi ihminen ylipäätään juo liikaa. Syrjäytynyt ja alkoholisoitunut keski-ikäinen mieshenkilö vastaa 2/3 Suomen väkivallanteoista, eikä syy ole alkoholin vaan sen, ettei yhteiskunnalla ole hänelle mitään käyttöä.