Jep... tosiaankin luin joskus 90-luvun puolivälissä tästä sinisen laserin tekniikasta prosessori lehdestä. Artikkelissa muistaakseni oli hieman mainintaa juuri näistä kehittäjistä... myös tekniikan mahdollisista käyttökohteista ensimmäisenä tietenkin tallennuksessa, mutta myös muuhun käyttöön esim. "videotykkeihin".
Juttuahan on jo reilut puoli vuotta ollut tästä. Valitettavasti näyttää edelleen siltä, että Blu-Ray ei tule olemaan se standardi vaan "uudeksi DVD:ksi" valitaan HD-DVD, joka on jo hyväksyttykin DVD Forumin verifiointi-testeissä.
Siis... DVD Forum ja BDForum on kaksi eri asiaa ja samalla "kilpailevia". HD-DVD:n "tukijoihin" kuuluvat ainoastaan Toshiba ja NEC siis rautapuolella... ja Microsoft joka on tullut mukaan myöhemmin.
BD:n "tukijoihin" kuuluvat mediatuottajien (kerroin tuolla aikaisemmin) lisäksi laitevalmistajat: Hitachi, JVC, LG, Panasonic, Philips, Pioneer, Samsung, Sharp, Sony, Zenith ja nyt 2004 tammikuusta tietokonepuolelta HP ja DELL.
HD-DVD käyttää siis sinisen laserin ja BD-ROM sini-violetti-laserin tekniikkaa.
paste:
What's the difference between Blu-ray and HD-DVD?
Parameters..................BD.........BD.........HD-DVD.........HD-DVD
Recording capacity......27GB.....54GB.........20GB..............32GB
Laser wavelength.......405nm....405nm.......405nm...........405nm
Data transfer rate......36Mbps...36Mbps......36Mbps..........36Mbps
Video compression............MPEG-2................MPEG-2, H.264
Kummallakin tekniikalla on aallonpituutena sama 405nm. Joten kumpinenkin tekniikka käyttää samaa "sinistä" laseria.
Blu-Rayn kehitys on muutenkin siinä vaiheessa, että kaupallisesti se olisi yleistymäsäs vasta vuodelle 2005, kun HD-DVD olisi tulossa mahdollisesti jo jouluksi 2004
LG Electronics on tuomassa oman soittimensa markkinoille kolmannella vuosineljänneksellä 2004 eli noin puolenvuoden sisään. Puhuttaessa elokuva bisneksestä on sitten asia erikseen... johon Blu-ray olisi tulossa levitykseen tosiaankin vuonna 2005.
Toisaalta jo nyt Blu-ray:tä odotellaan tulevan kauppojen hyllyille maailmaalla.. Suomi on sitten asia erikseen. Tuo lehti mistä luin tuon pikkuartikkelin ja minkä kirjoittelin tänne foorumille tuossa aikaisemmin on otettu sellaisesta viikottain ilmestyvästä ilmaisjakelu "sanomalehdestä", jossa on pieni nurkkaus uudelle tekniikalle (siis tekniikalle, joka on juuri tullut tai sitten tulossa markkinoille). Eli kyseessä ei tosiaankaan ole mikään erikoislehti.
Suurimmat erot teknisesti. Blu-Ray käyttää "paskoja ja vanhoja" codecceja, MPEG-2, Dolby Digital. HD-DVD H.264 ja WMP9-codecceja.
Suurin eroavaisuus tavallisen käyttäjän kannalta on tallennuskapasiteetin eroavaisuus. Microsoftin tullessa mukaan HD-DVD:hen on tuonut omat intressit juuri noilla coodeceilla.. Microsoft haluaa päästä "isojen poikien" rinkiin elokuvabisneksessä.
Omakohtainen tänhetkinen mielipide on se, että ns. rauta ja sulautetutjärjestelmät elektroniikka ihmisille ja sitten koodarit voivat koodailla niitä tehosyöppö ja prosessien hukkaavia koodejaan tietokantoihin ja tietokoneisiin. En halua Microsoftin koodeja "rautatasolle"..
On myös huhuiltu, että Microsoftin mukaantulon jälkeen HD-DVD olisi lykkäämässä tuota sinisen laserin tuontia ja olisi kiinnostunut enemmänkin käyttämään sen sijaan enimmissämäärin codeckeja. Tämä johtaisi sitten toisenlaiseen tekniseen toteutukseen, jossa ohjelmointi esittää suurempaa osaa tallennuskapasiteetista puhuttaessa.
HD-DVD-levyt ovat kooltaan ja tekniikaltaan hyvin pitkälti samaa kuin vanhat DVD-levyt, joten kaupallistumisen edellytykset ja massatuotannon teko on huomattavasti helpompaa ja edullisempaa.
Aika näyttää miten käy, luultavasti molemmat formaatit tuodaan markkinoille, mutta levittäjät tullevat ratkaisemaan kumpi lopulta voittaa. Tai sitten jompaa kumpaa ei edes tuoda kaupallisesti ulos.
Siis HD-DVD, DVD ja BD ovat fyysisesti samaa kokoluokkaa. Kaupallistumisen edellytykset ja massatuotannon teko on kummallakin tekniikalla lähes samaa luokkaa. Jokainen tekniikka tukee ns. "vanhempia" tekniikoita (CD ja DVD). Blu-ray tekniikan etu on sen mahdollisten "tallennuskerroksien" lisääminen yli kahden... ja näin kasvattaa tallannuskapasiteettia.
Tosiaankin aika näyttää kumpi on se tulevaisuuden tallennusmedia. Tällähetkellä (07.04.2004) tavallisena kuluttajana parempana vaihtoehtona pidän Blu-raytä ja laittaisin rahani mielummin tuohon tekniikkaan.
ps. Olitkos Akir0 muuten töissä jossain Lahtelaisessa liikkeessä myyjänä??? ... Lahden Ammattikorkeakoulussa taisit ainakin olla opiskelemassa ohjelmointia??? .... Kerro terveiset sinne LAMKiin Veli Kontralle ja Tommi Veijalaiselle. :)
Kiinnostunut hieman kirjoituksen taustoista.... ;)